Jump to content
Jussike

vastupidavuse tõstmine oluliselt määral

Recommended Posts

Tere.

Olen 33 aastane mees ja ca 6 aastat tagasi sai tehtud oma tervise huvides otsustav samm ja suitsetamisest loobutud (ennem tõmbasin 14 aastat). Kuna sel ajal ma eriti füüsist ei teinud siis mõne aastaga sai 70-st kilost 95 ja koos sellega suurenesid ka mured. Sai siis veel üks kardinaalne pööre oma elus tehtud ja nüüdseks vähem kui aastaga olen kaalust alla saanud pea 25kg ja ideaalvormist lahutab veel 5kg mis enam eriti kiirelt ära ei kao :-( ...aga küll see ka paari kuuga maha saab :-) Pikkust 167, kaal 70-71 hetkel.

Sai spordiga tõsisemalt tegelema sest olen aastaid juba hädas oma seljaga mis kiirelt väsib. Raskemat tööd tehes väsivad seljalihased kiiremini aga piisab ka pikaajaliselt lihtsast püsti olekust (56 tundi jalgadel näiteks ja siis valu juba üsna tugev) ja selg hakkab 7-8 lüli kandis valutama, algul tuimalt-nõrgalt aga mida rohkem üleval oled (st. püsti - pole vahet kas teed tööd või passid niisama) seda hullemaks läheb, pole terav valu pigem tuim aga mingi hetk on see ikkagi väljakannatamatu :-( ....ja aitab ainult see kui viskad pikali tunniks-kaheks ja siis võid jälle edasi tegutseda aga mitte niikaua kui peale 8 tunnist und muidugi.

Sel nn. "Arstide ajastul" käinud selga venitamas, vesiravivõimlemist tehtud jne. Perearst jooksutas mind mingi paar aastat tagasi järjekindlalt närviarstide vahet, eks seal proovis ka üks ühte ja teine teist keemiarelva minu peal aga miski pole mingit positiivset tulemust andnud, pigem negatiivset).

Kuna mitmeid aastaid "loomaarstide" vahet tulemusteta jooksnud siis hakkasin ka ise arvama et ju ei ole väsimuse põhjus ei närvides ei luustikus vaid üldfüüsis lihtsalt nõrk - eks kekatundidest sai viilitud juba kooliajal ja ega hiljem ka millegi paremat pole teinud :-)

Eelmise aasta sügisel sai vanema Dr. Mustimetsa juures ka käidud ja see väänas selja korralikult paika (no ei ole seal midagi tavatut, kunagi ammu tehtud pilt näitas et 7-8 lüli vahe oli küll natuke väiksem kui teistel) ja soovitas ka rohkem treenida. Selle aasta alguses sain treeningu käigus puhtjuhuslikult noorema Dr.Mustimetsaga (Tartu Maarjamõisa taastusravi osakond) põgusalt vesteldud ja ka see arvas: lmselt on minu lihastel lihtsalt väiksem vastupidavus pikaajalisele koormusele ja seega peaks nii selga kui ka muud osa treenima. Hetkel üritan tema jutule uuesti pääseda, et pikemalt ja põhjalikumalt vestelda aga see võtab bürokraatia tõttu aega....

Olen nüüdseks kolm kuud käinud 3x nädalas jõusaalis, viimane poolteist kuud olen hakanud ka 3 korda nädalas tunnikese aeroobset (jooksmas või rattaga 60-70% maksimaasest südamelöögisagedusest) harastama. Varsti ka ujuma ning ka ratast sõitma, eks ma siis kombineerin 2-3x nädalas jõusaal ja 2-3 jõusaalivaba päeva sisustaks muu trenniga(kas jooks,ratasõit või ujumine) ning nädalavahetusel üritan täielikult puhata või kui siis ainult tunnike aeroobset päevas (päris päevakest ei jaksa ka niisama olla)

Jõusaalis on ülemise otsa areng üsna hea aga jalad eriti mitte. Jalgades on hetkejõudu küll juures ja vastupidavust ka natuke aga trepist teise korrusele kõndides on ikka aegajalt tunne nagu mäkke roniks kuigi sõidan ratast ja treenin reie tagaosa piisavalt.

Seljalihased ka olulisel määral treenitumad (st jõudu on vähemalt rohkem) aga vastupidavusega ehk seljaväsimusega pole ikkagi eriti hea seis, st. asi on natuke paremaks läinud aga tahaks veel ja veel... paremat :-)

Olen ka tähele pannud, et seeriatevahelised pausid kipuvad liialt pikad olema, minut-kaks on norm ja kui vähem puhkan siis alustan puhkamata ja väsinud lihasega ning ei jõua eriti teha ehk oleks vaja olulisemalt kiiremat taastumist ja ka vastupidavust tõsta. Kordusi teen 12-15 ja seeriaid -6-7 ja mitte väga suure pingutusega, seeriate lõpuks on lihas muidugi üsna läbi....ehk tahaks esialgu korraliku põhja alla laduda, et oleks pärast mida treenida :-)

Kuna aga eelnevalt pole just palju spordiga tegelenud siis peale treeningute ja venitamiste alustamist on hakanud kõik liigesed naksuma, vahel põlve ja küünarnuki ümbrused nats kipitavad aga selle vastu aitavad ilmselt liigese- ja kõhretoidud (ostan lähiajal ilmselt Ultrageeli). Ilmselgelt pole liigesed selle koormusega lihtsalt harjunud.

Toitun korralikult ehk valke päevas oma 140-160 + süsivesikud ja üsna vähe rasva ehk suht tervislik toit (pudrud, piim, kohupiim, kodujuust, kanaliha, muna,kala ja puuvilja) ja sellega seoses tekkis küsimus: siis kas ma peaks lisaks tavatoidule veel miskit lisandeid võtma et paranda tulemusi st kiiremini taastuda ja üldist vastupidavust tõsta? Mida neis toidulisanditest võiks veel osta, et just pikaajaline vastupidavus suureneks, lihasmass võib ka loomulikul ka suureneda :-)

Ise kahtlustan et "kaalulangetusaastaga" (ja ka eelnevalt söödud suht tavaline toit) on organism võibolla mõnest asjast puudust tundnud hakanud ja ehk pean sellest vaatevinklist vaadates midagi sööma mis powerit annab... ja kuna kreatiin pidavat seda särtsu andma siis mõtlesin seda proovida esialgu üks kuu ...järsku on sellest abi? Ja kuna valgul ja valgul pidavat ka teatav vahe sees olema siis ostaks lisaks mingi lisavalgu mida kasvõi kord päevas peale jõusaali kiirelt tarbiks koos mingi spetsiaalse süsivesikuteseguga ? ....kuigi vajalikud valgud peaks ka tavatoidust kenasti kätte saama ja süsivesikuid lisan dekstroosi ehk viinamarjasuhkrut tarbides.

On kellegil mingeid paremaid retsepte soovitada.. sest ma suht võhik sel teemal veel :-) Või peaks ehk mõnda amiinohapete preparaati manustama?

Parimatega,

Jussike @ vaatab lootusrikka pilguga tulevikku

NB! Pikemas tulevikus tahaks lihast hakata kasvatama niivõrd-kuivõrd see 33 aastaselt veel kasvab :-)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

no mulle tundub, et k6ike teed enam-v2hem 6igesti ja polegi vist eriti midagi soovitada <_< V2ga t6siselt suhtud asjasse jne. Aga mina treenin vastupidavust natuke teistmoodi. Yldjoontes k6ik sama, ainult et kordusi teen rohkem. Ma ise tegelen aerutamisega ja enne kevadet treenin vastupidavust, sest mul on seda kevadel h2dasti vaja, muidu on nii, et terve talv teed j6udu ja p2rast ei j6ua vee peal pikka maad s6ita. Mina teen seeriates v2hemalt 20 kordust. Ja vastupidavust tuleb nii, et v2he pole ;)

Ma arvan, et tuleb lihtsalt kannatada natuke, kyll asi paranema hakkab. Mul oli endal ka selline probleem, et j6udu on alati enam-v2hem palju olnud, aga vastupidavust ei olnud. Praegu aga, vaadates teisi mehi saalis, n2en, et mul ikka vastupidavust j2tkub. J2tka samas vaimus!

See n2dal otsustasin teha k6iki harjutusi igas seerias 100 kordust, vaatame, kuidas see mulle m6jub :D Hiljem r22gin tulemustest.

Ah veel selline asi, et minu strateegia on selline "when you can't lift the weight anymore, push harder!" Ehk siis teen senikaua kui ei suuda enam k2si t6sta ega liigutada. Siis teen veel natuke ja l2hen koju ;) Ja pauside kohta seda, et kui tunned, et sa ei ole taastunud ja 1 minutist ei piisa, siis teed veel v2iksema pausi, v6tad veidi v2iksema raskuse ja teed edasi. Peabki yle j6u tegema, kui tunnen, et ei suuda, pead ennast sundima. Kui ma teen vastupidavust, siis yritan just v6imalikult v2he puhata, just see arendabki vastupidavust. Tee 30 sekundit pausi.

See viimane l6ik on minu taktika, ma ei tea, kuidas teised sellesse suhtuvad, aga minu puhul toimis selline trenn. M6ni ytleb, et ei tohi ennast kurnata jne, et kui ei j6ua, siis 2ra tee. Aga mina teen niimoodi. V6id ka proovida, kui ei m6ju h2sti, siis teed edasi nii, nagu tegid. V6i oota m6ne targema mehe vastust :)

Muudetud kasutaja alessandro poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Kreatiintsitraati siis vastupidavuse parandamiseks. Kui 2min puhkepausidega ei taastu lihas ära, siis võiksid raskusi natuke alandada.

...jah olen sellest juba nats teadlik aga ei ole leidnud (vanadest postitustest) vastust küsimusele: kui kaua jagub 450grammisest kreatiinitsitraadi purgist ja kui palju peaks seda tarbima ja kas ka laadimised algul ja pärast nats vähem ja kas ka kuuajalise vahega?

Nagu ma aru saan siis keegi peale Tai Kane kreatiinitsitraati ei toodagi....ma otsisin weebidest mõnda kasutusjuhendit...

Siin on peamiselt lihasekasvatajad koos siis kreatiini monohüdraadist on oma 1000 korda küll räägitud:-)

Sama valem nagu monohüdraadi puhul ehk algul 4x5grammi ja pärast 5grammi päevas ei saa tsitraadi puhul kehtida sest seal on kreatiini sisaldus 450grammi ju ainult 13% ehk kogu purgis ca 60grammi....

Kui tsitraati sama valemi järgi võtta siis ei saaks end isegi mitte laadida :-(

Parimatega,

Jussike

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

NB! Pikemas tulevikus tahaks lihast hakata kasvatama niivõrd-kuivõrd see 33 aastaselt veel kasvab :-)

kasvab, kasvab ;)

olen pea 35, viimase paari aastaga kasvanud u 15 kg (rasva varem <5%, praegu u 10% või veidi rohkem)

igasuguseid asju juhtub <_<

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Pole vaja laadida.Võta lihtsalt

5 gr päevas koos süsivesikutega.

Või kui raha pole probleem

osta whey drink glutamin peptide

amazonist.Seal kõik taastumiseks vajalik

kraam olemas.

Ise muuseas olen sama läbi teinud

mis sinagi.Päris tore oli lugeda.

Trenni hetkeseisuga teinud 2,5 a

Jõudu

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kui ma nüüd õigesti aru sain siis on sul probleem seljaga see pärast julgeks soovitada uurida Pilatese treeningut - ma ei reklaami seda aga see peaks kindlasti aitama.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Kui ma nüüd õigesti aru sain siis on sul probleem seljaga see pärast julgeks soovitada uurida Pilatese treeningut - ma ei reklaami seda aga see peaks kindlasti aitama.

Tänud vihe eest, ma üritan lähipäevil kohe uurida kes sellega Tartus tegeleda võiks, Kerge googeldamine ja selgus, et sellest teemast puha maakeelne raamat ka kirjutatud ehk selle võiks ka osta! Tänud igatahes veelkord :-)

Parimatega,

Jussike @ arvap: iga tervist parandav vihje on teretulnud :-)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×