Jump to content
Draakon40

TÜ Kehakultuuriteaduskonna dekaani Priit Kaasiku inauguratsiooniloeng 29. aprillil kell 16.15 Tartus

Recommended Posts

Teisipäeval, 29. aprillil 2014. aastal kell 16.15 on kõik huvilised oodatud ülikooli aulasse kuulama TÜ funktsionaalse morfoloogia professori Priit Kaasiku inauguratsiooniloengut „Lihaskoe plastilisus ja kohanemisvõime“

Inauguratsiooniloeng lihaskoe plastilisusest ja kohanemisvõimest

Skeletilihaskude on tulenevalt ehitusest ja funktsioonist tähelepanuväärne koeliik. Rakud, mis moodustavad skeletilihaskoe, on oma mõõtmetelt suured, keeruka ehitusega, hulktuumsed ning müogeneesi käigus jagunemistsüklist väljunud.

Hoolimata konservatiivsest muljest, on skeletilihaskoe kohanemis- ja taastumisvõime hämmastava ulatusega. Näited nii jõuvõimekuse arengu kui ka lihasmassi regulatsiooni kohta on mõtlemapanevad. Samas ei ole kõik protsessid, mis lihaskoes aset leiavad, meeldiva iseloomuga – on teada, et vananemise käigus väheneb nii lihasmass kui ka lihasjõud ning halveneb liigutuste koordinatsioon.

Samal ajal teame võrdlemisi hästi, et regeneratiivse potentsiaali avaldumine ja eriti selle tõhusus sõltub suurel määral lihaskoe seisundist. Seega on põhjendatud küsimus, millised on kohanemis- ja regeneratsioonivõime aluseks olevad mehhanismid, kuidas neid reguleeritakse ning kui hästi me neid tunneme. Skeletilihaskoe kohanemisreaktsioonide mõistmisel on huvitav faktor selle heterogeenne ehitus, mis ühelt poolt komplitseerib, kuid teiselt poolt hoopis rikastab kohanemisprotsesside dünaamika ja ulatuse käsitlemist.

Professor Priit Kaasik lõpetas Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna 1991. aastal ning kaitses doktorikraadi liikumis-ja sporditeadustes 2004. aastal. Doktoritöö pealkiri oli „Composition and turnover of myofibrillar proteins in volume-overtrained anf glucocorticoid caused myopathic skeletal muscle“. Priit Kaasik on Tartu Ülikoolis töötanud alates 1992. aastast teaduri, lektori, dotsendi ja professorina. Aastatel 2004–2013 oli ta spordibioloogia ja füsioteraapia instituudi juhataja, alates 2013. aastast kehakultuuriteaduskonna dekaan. Priit Kaasiku peamised uurimisvaldkonnad on seotud skeletilihasvalkude uuenemise dünaamika, skeletilihaskoe regeneratsioonivõime ja ülekoormuse eri aspektide uurimisega.

http://www.kk.ut.ee/et/uudised/priit-kaasiku-inauguratsiooniloeng-29-aprillil-kell-1615-ulikooli-aulas

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×