Jump to content
keepcalm

Raksuvad/valutavad põlved ja maksavalu

Recommended Posts

Tere!

Pöördun siia kahe probleemiga. Kuigi olen juba arstile aja pannud, sooviks nõu ka siinsetelt teadjatelt.

Nimelt olen alustanud jälle üle pika aja trenniga- käin jooksmas. Jooksmist teen üldiselt 1 tund ja madala pulsiga (nii 130 keskmine). Peale koormust aga põlved valutavad nii, et isegi katsuda neid valus. Kunagi nooremas eas sai 8 aastat korvpalli mängitud ning põlved on nooruses suurt koormust saanud. Peale mandlite haigestumist loobusin spordist sellisel tasemel, kuna põletikulised mandlit hakkasid liigestele ja südamele. Nüüdseks operatsioonist ca 5. aastat möödas ja paari aasta eest liigesed tunda ei andnud. Millest tuleb selline liigeste praksumine ja valulikkus? Kui käega põlve katsuda, on krudisev liikumine lausa tunda.

Teine probleem on maksavalu, Maksavalu ei esine treeningajal, vaid peale trenni ja kestab kuni mitu päeva. Aasta eest lõigati ära sapipõis, seega see valu ei saa teha.

Ajalooliselt veel nii palju, et kui sapikivid avastati, kaotasin kaalus kõvasti- ca 10 kilo. Praeguseks olen need küll toitumisega tagasi saanud ning olen täiesti vormis 60 kg 170 cm naisterahvas. seega kaal ei saa teha liigestele liiga. Kuna ka sappi enam ei ole, toitun enda meelest suhteliselt tervislikult- hommikul puder, päeval praad tatra ja/või salatiga linnu- või väherasvane loomaliha ja õhtul salat või supp. Kuna sappi pole, ei saa ka väga lubada rasvast toitu, peamiselt kastmeid või kooreseid lisandeid. Jogurit ja piima joon igapäevaselt vahepalaks väikese topsiku (u. 150-200 ml).

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Võid siit ka uurida - Perearsti nõuandetelefon 1220 on üleriigiline telefon, kust saab meditsiinilist nõu 24 tundi ööpäevas eesti ja vene keeles.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Üle pika aja treenimist alustades tasub väga täpselt oma keha jälgida. Kogu keha on ikka väga õrnaks muutunud, eriti igasugused sidemed, ligamendid jne. Kui põlved julmalt valutavad, siis ei saa joosta enam. Sa ei treeni ennast sellest välja. Anna puhkust koheselt.

Ise näiteks alustasin jaanuaris jõusaalis käimist üle aastate, alustasin nii aeglaselt kui võimalik, ikka suutsin mingit kerget hantlit tõsta maast üles valesti, lihased läksid korraks lõdvaks ja midagi venis käe sees ära.

Aga igasugused mandlite ja muud probleemid, äkki sul tekitab midagi liialt põletikulisi protsesse kehas (hambad terved?), pikk pime talv kah just lõppemas, äkki d vitamiini vähe? Võibolla piim, teravili, suhkur? Samas menüüd vaadates kahtlane, ei tundu nagu ületarbimist.

Samas on 130 joosta ikka suht raske algajal, kas mõõdad oma pulssi või arvad? See rohkem treenitud jooksja pulss. Võibolla on ikka kõrgem, siis võib keha ka stressis olla ülepingutusest. Rohkem ei oska pakkuda midagi, mine arsti juurde kah muidugi.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Tere!

Pulssi mõõdan. Treeningute vahel 48 tundi. Hambad on terved (külastan regulaarselt hambaarsti, vimati 1 kuu tagasi. Hambad üldse tugevad.) ja just nädal aega tagasi sai põhjalik tervise audit tehtud- kõik näitajad olevat normis, sh maksa- ja põletikunäitajad. Vaid kolesterool olevad veidikene kõrge (5,4).

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

No jooksmise peaksid kindlasti jalgrattaga asendama, tean omast käest mida korvpall põlvedega teeb. Kui nii valus on et katsuda ei saa siis vast mingi põletik sees ja selle peaksid välja ravima. Küll arst ütleb kuidas ja millega.
Ega sa maksavalu millegagi sassi ei aja ? Äkki alumised ribid vms. Endal on ka maks tunda(tuikas paar tundi enne magama minekut) andnud kuid järsku kadus ära ja õnneks siiani korras. Nii tark ma veel pole et teaks mille ületarbimisest võiks maks valutama hakata aga loodan et targemad vastavad ? (endal andis tunda kui sai palju valku tarbitud kui vb pole ka sellel mingit seost sest tarbisin edasi ning maks enam tunda ei anna). Samas tol ajal sai ka kick-boxis käidud nii et vb sain sealt mingi paugu.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kui maksanäitajad korras siis võimalik, et siiski polnud maksavalu (võid sõrmega ka katsuda kas ikka on maks), see võis see olla ka näiteks diafragmast, roietevahest või mõnest muust kohast kiirguv valu. Olenevalt näiteks jooksuasendist ja hingamisest on võimalik veidi üht-teist ärritada.

1220-st saad ilmselt soovituse ära tee sporti :D

Liigeste praksumisel ja valulikkusel väga palju erinevaid põhjuseid, aga soovitaks ka vahetada esialgu ratta vastu või alustada lühema jooksuga ja vaadata, kuidas see mõjub. Kui jätkub, siis tasub täpsemalt vaadata, aga tõenäoliselt kuskil taustal hooldamata lihased ja vbl mingi kõhrelise komponendi teema.

Muudetud kasutaja gmaster poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×