Jump to content
rrebeka

väike abipalve

Recommended Posts

Tere!

Olen Rebeka Vahkal ja õpin Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumis.

Mõtlesin, et pöördun siia foorumisse väikse abipalvega. Nimelt on mul koolis vaja teha uurimustöö vabalt valitud teemal. Mina valisin oma töö teemaks kulturismi. Töö täpset pealkirja ja hüpoteesi pole veel välja mõelnud. Seega mõtlesin, et küsin siit foorumist targemate inimeste käest, kas keegi oskaks mulle soovitada, millise nurga alt oleks kõige huvitavam kulturismile läheneda. Milliseid asju ma kindlasti mainida võiksin (toitumiskavad, treeningkavad, võistlused ja nende tingimused, peamised naiste ja meeste erinevused jne..). Lisaks oleksin tänulik, kui soovitaksite mulle head kirjandust, kus ma informatsiooni lugeda saaksin.

Praeguseks on mul olemas "Kulturism kõigile"- J.Susi, "Kulturism 1." ja "Kulturism 2." -J.Loko. Lisaks ka e-raamat "Kulturism ja fitness"-I.Otsus. Praeguseks ei ole neid materjale veel läbi töötanud.

Kui olete valmis nõu andma või tahate rohkem minu praeguste ideede ja väljavaadete kohta selles valdkonnas küsida, võite mulle kirjutada ka meilile: rebekavahkal@hotmail.com

Kindlasti meeldiks mulle teha intervjuud inimesega, kes on tegelenud või tegeleb praegu kulturismiga. Loodan, et on keegi, kes leiab aega, et mulle natukene nõu anda ja aidata.

Aitäh ja loodan, et see postitus, kedagi ei pahanda :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

No vat, lõpuks ka esimene eeskujulikult sõnastatud abipalve, mida siin foorumis näen.

Kuidas teemale läheneda? Võimalusi on mitmeid: nt psühholoogiline, meditsiinilis-tervislik, sporditeaduslik, kultuuriline aspekt jne. Mis Sind ennast kõige rohkem huvitab? Kui Sa suudad kõige üldisema lähenemisnurga määrata, on palju kergem edasi arutleda. Tõenäoliselt ei valinud Sa seda teemat juhuslikult - miski huvitab Sind - mis see on? Sõltuvalt teemast leiab palju materjale internetist, väga head on raamatud "Atleetvõimlemine", "Kulturism kõigile". Lisaks loe vanu ajakirju "Atleet", "Muscle&Fitness Eesti versioon. Võib-olla tuleb rohkem rõhuda just intervjuudele (sõltub teemast).

Loodan, et on abi! Jõudu tööle!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Lugesin su küsimust. Ega ei saa ju sinu eest teemat pakkuda kuid ise läheneksin ma psühholoogilise poole pealt. Ja seda mitte vaimse tugevuse poole pealt, vaid pigem natuke intrigeerivama hüpogeesiga. Nimelt kulturist kui nartsissismile kalduv isiksus või siis kulturism kui kompensatsioonimehhanism isiku lapse/noorukiea ja/või varase täiskasvanuea psüühilistele traumadele.
Kuskohast materjali leiada? Pigem oleks tegemist intervjuude stiilis andmete kogunisega kindlate küaimuste osas millest omakorda interpreteerid järeldused. Vajaminev kirjandus on sealjuures absoluutselt kulturismist eemalt kuna on vaja kirjeldada nartsissismi või mõne muu normist kõrvalekaldumise tunnuseid ning tuua paralleele kulturistidega.
Ajasin sind rohkem segadusse?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kui suur maht sel tööl peab olema, mitu A4?

No kindlasti peaks sul seal olema Kulturismi (Atleetvõimlemise) definitsioon. Aga siit kasvab välja küsimus: kas kulturism on spetsiifiline spordiala või pigem mingi laiem mõiste mis koondab erinevate spordialade sportlasi. Kui sumomaadleja teeb eriala trennidest vabal päeval jõusaalis trenni mõne kulturismi kava järgi, kas ta on siis sumomaadleja-kulturist? Aga sõudja, kes teeb ainult erialaspetsiifilist trenni, kuid otsustab osaleda athletic fitnessi võistlusel?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Olen Sütevaka vilistlane ise ka. Proovi vaikselt tutvust teha reaalsete uuringutega, mis antud vallas on tehtud. Alusta nt siit:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=bodybuilding

Reaalselt mingi hüpoteesi testimine on aastatöö raames ikka üsna kõrge ootus :) (Edit: mõistliku ja oma testimise abil andva hüpoteesi... eks hüpoteesi võib ka püstitada, et "Intervjueeritavast kümnest kulturistist enamus ütlevad et ...".)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Oi, ma olen meeldivalt üllatunud, et ikka on tulnud vastuseid ka.

Ma alguses mõtlesin, et vaatan, kas keegi üldse vastata viitsib ja ei hakanud kohe oma seisukohta väga avaldama. Aga igatahes see idee tuli mul sellest, et ma hakkasin mõtlema, et millel on minu elus suur osa ning selle peale mõeldes tuli kohe meelde sport. Käin ise Myfitnessi spordiklubis, kuid see igatahes pole praegu oluline :D Põhimõtteliselt olen tähelepannud, kuidas fitness treening ja tervislik toitumine on eakaaslaste seas viimasel ajal väga populaarseks muutunud. Ja siis ma mõtlesin, et millest ma selle teema juures üldse rääkida saaksin. Siis mõtlesin, et valiks mingi äärmuse spordist, millest ma hetkel väga midagi ei tea, kuid tundub huvitav selle kohta uurida.

Esialgselt kujutasingi teemat ette sellisena, et pigem läheneda siis meditsiinilis-tervislikult poolelt. Nimelt selle all ma mõtlesin leida vastuseid küsimustele, et kuidas selline lihaste ülespumpamine kokkuvõttes kehale mõjub, millised on treening- ja toitumiskavad(hea oleks iseendaga võrrelda ja mõelda, kas ise suudaksin sellise treeningkoormusega üldse hakkama saada) ja ka mõtlesin sellele, et kuidas lihased peale karjääri lõpetamist üldse taastuma hakkavad (kui kiiresti ja mil määral need üldse tagasi tõmbuvad). Alguses mõtlesin üldse keskenduda ainult naistele, kuid juhendajaga rääkides arvas ta, et mul oleks mõistlikum sisse tuua naiste ja meeste erinevusi.

Samas mulle meeldib see välja pakutud teema, et teha psühholoogilisest vaatepunktist, see nartsissismi teema tundub väga põnev.

Töö maht peab olema vähemalt 20 A4.

Igatahes ma olen väga tänulik nende vastuste eest ja ma juba praegu sain uusi mõtteid, kuid kuulan hea meelega veel ideid :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kommenteerimiseks logi sisse või loo konto

You need to be a member in order to leave a comment

Loo konto

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Logi sisse

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×