Jump to content
eesti mees

Keilas hävisin täielikult :(

Recommended Posts

Nagu juba pealkirigi ütles osalesin Keila poolmaratonil , toimus 27 .07. 2013 .Samas võin kohe öelda,et jooks läks aia taha aga samas pakkus ka palju mõtteainet.

Viimane treeningjooks toimus Tallinnast Vääna-Vitti 22km, rahulik tempo , sirge ja lauge trass ja aeg oli 2:09. Seega läksin suht koht julgelt ja enesekindlalt poolikule.

Võistlusel avastasin et esimesed 10,5KM oli alla mäge ( kalle 3-4 kraadi) , tempoks valisin 6:35/KM. Teine pool oli sama ma ülesse ja siis tuli ka kustumine . Jõudes 15KM olid jala-ja tuharalihased krambis. Lõpetasin ajaga 2:20, plaanisin 2:15.

Tulevikule mõeldes siis tahaks osaleda Tartu maratonil( poolikul kui KM vaadata), pidi olema palju karmim. Talvel tuleb julmalt joosta( termovarustus juba tellitud) ja ega vist TRX trenni ka ei tohi unustada.

Kõik komentaarid ja ettepanekud on oodatud.

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ot mis su üldine kilometraaž on? Vanuse olen ka unustanud, kuigi enne oled ka postitanud...

Lihaskrambid lõpupoole viitab ikka seda, et sellel koormusel pole distantsiga harjunud...

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Nagu juba pealkirigi ütles osalesin Keila poolmaratonil , toimus 27 .07. 2013 .Samas võin kohe öelda,et jooks läks aia taha aga samas pakkus ka palju mõtteainet.

Viimane treeningjooks toimus Tallinnast Vääna-Vitti 22km, rahulik tempo , sirge ja lauge trass ja aeg oli 2:09. Seega läksin suht koht julgelt ja enesekindlalt poolikule.

Võistlusel avastasin et esimesed 10,5KM oli alla mäge ( kalle 3-4 kraadi) , tempoks valisin 6:35/KM. Teine pool oli sama ma ülesse ja siis tuli ka kustumine . Jõudes 15KM olid jala-ja tuharalihased krambis. Lõpetasin ajaga 2:20, plaanisin 2:15.

Tulevikule mõeldes siis tahaks osaleda Tartu maratonil( poolikul kui KM vaadata), pidi olema palju karmim. Talvel tuleb julmalt joosta( termovarustus juba tellitud) ja ega vist TRX trenni ka ei tohi unustada.

Kõik komentaarid ja ettepanekud on oodatud.

Ära unusta enne võistluspäeva teadlikult soola kogust tõsta, et vältida krampide teket. Praeguste soojade ilmadega on dehüdratsioon suurem ja ka higi eritus võib olla tunduvalt suurem kui jahedama ilmaga joostes. Samuti toitumine ca 3 viimast päeva enne minekut, peaksid olema süsiveikurikkamad, see aitab vältida energia puudust ja ärakukkumist. Ja igaks juhuks pane väike pakike (ca 10 gr) soola endale alati püksitasku kui lähed (krampide vastu, ca 2-3 min ja need on unustatud, korduvalt järgi proovitud ja toimib). Edu soovides!

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ot mis su üldine kilometraaž on? Vanuse olen ka unustanud, kuigi enne oled ka postitanud...

Lihaskrambid lõpupoole viitab ikka seda, et sellel koormusel pole distantsiga harjunud...

Noh kuidas sulle nüüd ütelda, eks sul ole õigus kilometraaz oli väike. Peamiselt peale 2 aastast pausi olin treeninud ainult 4 kuud (nädalas 3x jooksu ja 3x TRX kogu keha). Samas 21,0 KM olin ennem võistlust jooksnud 2x läbi. Treenisin algselt Tartu linnajooksuks (10 km) ja siis süstmaatiliselt Keilaks.

Vanust 40 ja kehakaal 93 kg ja pikkus 198 cm.

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ära unusta enne võistluspäeva teadlikult soola kogust tõsta, et vältida krampide teket. Praeguste soojade ilmadega on dehüdratsioon suurem ja ka higi eritus võib olla tunduvalt suurem kui jahedama ilmaga joostes. Samuti toitumine ca 3 viimast päeva enne minekut, peaksid olema süsiveikurikkamad, see aitab vältida energia puudust ja ärakukkumist. Ja igaks juhuks pane väike pakike (ca 10 gr) soola endale alati püksitasku kui lähed (krampide vastu, ca 2-3 min ja need on unustatud, korduvalt järgi proovitud ja toimib). Edu soovides!

Ma kasutasin Keila puhul ennem jooksu BCAA, proovisin 10KM ja ka treening jooksudel ja vee hulka segasin 40g ISO PLUSSI

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ma kasutasin Keila puhul ennem jooksu BCAA, proovisin 10KM ja ka treening jooksudel ja vee hulka segasin 40g ISO PLUSSI

Need mõlemad on ok tooted, kuid ma pean silmas eelkõige keedusoola, seda on mõistlik eraldi teadlikult vahetult enne võistlusi suurendada ja nagu mainisin, et ka rahale väike kotike kaasa võtta juhuks, kui asi peaks uuesti krampidele minema.

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Need mõlemad on ok tooted, kuid ma pean silmas eelkõige keedusoola, seda on mõistlik eraldi teadlikult vahetult enne võistlusi suurendada ja nagu mainisin, et ka rahale väike kotike kaasa võtta juhuks, kui asi peaks uuesti krampidele minema.

Selge. sain vist valesti aru. Üritan meelde jätta, tundub olevat päris hea võte. Tänan nõuande eest.

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Keeruline lugu... 3x nädalas peaks olema piisav küll. Eks lõpuks ka raske öelda MIKS täpselt mingi asi juhtus.

Ühest küljest ma soovitaks sulle lihtsalt kilometraaži suurendada mõneks ajaks... võib olla ka 3x nädalas, aga siis olgu 3x 15 km (näiteks). Aga seda loomulikult AINULT juhul kui see sulle liigestele ei hakka.

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Keeruline lugu... 3x nädalas peaks olema piisav küll. Eks lõpuks ka raske öelda MIKS täpselt mingi asi juhtus.

Ühest küljest ma soovitaks sulle lihtsalt kilometraaži suurendada mõneks ajaks... võib olla ka 3x nädalas, aga siis olgu 3x 15 km (näiteks). Aga seda loomulikult AINULT juhul kui see sulle liigestele ei hakka.

Eks ma

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Vabandust algselt läks natsa valesti. Eks ma üritan nüüd talvel rahulikumalt treenida, et kevadeks Tartus paremini esineda,loota ju võib :) . Ise arvan et Keilaks treenides pingutasin natsa üle, lõpupoole jäin aja hätta ja siis suurendasin pikkasid jookse korraga 2km võrra. Algselt tegin pikka jooksu maad 2x läbi ja suurendasin 1 km haaval. Lõpus praktiliselt suurendasin iga nädalavahetus 2km haaval.

Treening kava oli nädala peale selline .

E: TRX (kogu keha, )

T: jooks - tempo

K: TRX

N: jooks- rahulik 8km

R: TRX

L: puhkus

P: pikkjooks

Peale igat jooksu venitus ja enne võimlemine keha lahti.

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ma saan aru loogikast selliste jooksukavade taga, aga ma arvan, et sulle kes sa võistled ja kogemus olemas ei ole see väga mõttekas.

3x nädalas, millest 1x tempo, 1x taastav, 1x pikk on väga loogiline.

Aga see hoiab eriala (jooks) mahu ikkagi suht väikesena. See 1x nädalas 8km rahulikult nt on suhteliselt mõttetu. Kui on puhkust vaja, siis võiks pigem üldse mitte joosta :) Kui on aga vaja taastavaid jookse, siis võiks neid teha nt hommikuti ja vähem korraga (nt 4km), aga seda kolmel hommikul (nt TRX päevadel) - kohe 4 km võitu mahus.

Samuti nende aegade juures, mida hetkel välja jooksed ei ole minuarust see "tempotreening" kriitiline. Anaeroobset ja lihasvastupidavust peaksid (?) TRX-ist saama. Milleks tempojooks, mis ei ole mahult suur? "Pikk" jooks poolmaratoni distantsik valmistumisel on niikuinii enamasti mingi 15-16 km eks? Vahel harva võistlusdistants.

Seega arvan (täitsa omaenese tarkusest, millest suurem osa on ikka üldine ja muu spordialaga seotud ja jooksuasi rohkem harrastaja tasemel ja kogemuslik), et sa saavutaksid paremaid tulemusi nt joostes 3x nädalas nt 14 km, 12 km, 16 km ning kui auru jääb üle, siis mõnel TRX päeva hommikul ka 3-4 km rahulikult. Ühe täieliku puhkepäeva nädalas võiks ka muidugi jätta.

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Eelmisel aastal treenisin ka poolmaratoniks, sel aastal juba täismaratoniks.

Olen jrx-ga sama meelt, et taastavaks jooksuks korraga 8 km on palju. Tempo peaks olema väga vaikne (arvestades sinu keila poolmaratoni tempot, siis nii 7.30 - 8 min/km ehk), kestvus 30 - 40 minutit. Ja nädalas peaks olema kaks nö kvaliteettrenni, st, mis arendavad sind vajalikus suunas. 1 - pikk jooks rahulikus tempos (arendamaks aeroobset töövõimet) ja 2 - tempokas jooks, arendamaks anaeroobses tsoonis pingutust.

Pikk jooks võiks olla nädalavahetusel, puhanuna.

Tempokas jooks võiks vahetuda näiteks iga kuu: üks kuu fartlek, teine kuu lõigutrenn, kolmas kuu progresseeruv jne. Otsi nende kohta, guugelda, neil on ka eri variatsioone. Sedasi saad mitmekülgsemat treenitust ja trenn ei muutu ka igavaks/rutiinseks.

Kindlasti tee ka edaspidi lihastrenni juurde - see on ka jooksjale vajalik.

Keila poolmaratoni päeval aga oli ju hirumus kuum. Võistlusteks küll mõeldakse eeldatav tempo valmis, kuid see ei pruugi alati sobida, olenevalt kas siis ilmast, tervisest, ületreenitusest vms.

Edukaid kilomeetreid!

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Draw - ei ole sinuga nõus tempotreeningu suhtes juhul kui treenida ainult 3x nädalas. Kui üle 10 3x nädalas tundub palju, siis tuleb joosta kolmel korral 10 :)

Ma näen mõtet tempotreeninguks alles alates sellest kui jooksutreeningud on 4x nädalas. Siis võiks ka seda olla üle nädala nt kord 1 ja kord 2x nädalas

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ma ei sa teha tempo jookse kahel põhjusel :( ( natsad tobedad põhjendused).

Esimene põhjus: Ma kodune (lapsega), naine tööl( parem palk). Jooksen päeval koos käruga, kasutan Emmaljunga oma ( kaal 15 kg). Vägagi ebastabiilne, kiirel liikumisel. Korra proovisin kuskil tempol 6min/km hakkas kõikuma küljelt küljele.

Teine põhjus: Ma korra proovisin , ma pussu :D . Peale 5km kõndisin koju, jalad olid 2 päeva verd täis :D .

Pole küll ekspert aga arvan et käruga joostes treenin küll jõudu aga aint lühikeseks distantsiks. Pooliku distantsi läbimiseks peaks vist terve aasta käruga jooksma.

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ma jään ka lapsega koju :)

Käruga joosta ei riskiks mina ka. Aga pikad jalutuskäigud asendavad taastavaid jookse küll ma arvan.

Aga nagu ütlesin - mina ei näe tempotreeningul hetkel mõtet. Kilomeetrid oleks vaja täis koguda. Kui 3x12st ei taastu ära, siis tuleb tempot maha võtta alguses.

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ma jään ka lapsega koju :)

Käruga joosta ei riskiks mina ka. Aga pikad jalutuskäigud asendavad taastavaid jookse küll ma arvan.

Aga nagu ütlesin - mina ei näe tempotreeningul hetkel mõtet. Kilomeetrid oleks vaja täis koguda. Kui 3x12st ei taastu ära, siis tuleb tempot maha võtta alguses.

Tore siis saamegi koos asju arutada ja koos trenni teha.

Käruga olen jooksnud kuskil 15 km, tempo oli natsa üle 7km/mintale. Võhma probleem, kiiremat tempot poleks kannatanud nii pikalt hoida. Peale 15km kuni 21 km olen jooksnud ilma käruta, naine on siis lapse järgi vaadanud.

Peamine probleem on see et jooks on lünklik, palava ilmaga tuleb iga 30 minta tagant teha väike peatus, lapse jootmiseks.

Edu lapse kasvatamisel, see on fun ^_^ .

Jaga seda postitust

Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kommenteerimiseks logi sisse või loo konto

You need to be a member in order to leave a comment

Loo konto

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Logi sisse

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

• Viimati Sirvimas   0 liiget

Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.