Jump to content
Miias

Toitumine ja kalorite kulutamine

Recommended Posts

Tere!

Olen siin uus ning vabandan ette, juhul kui küsin midagi, mis juba korduvalt arutatud. Ei oska veel siin orienteeruda väga hästi. Aga küsimus on järgmine. Olen puhkuse ajal treeningumahtu suurendanud ning liigun ka muidu palju.

Soetasin ka pulsikella. Huvi pärast olen mõned päevad jälginud, mida pulsikell muuhulgas ka kcal kulutamisest arvab. See siis näitab, et kulutan 3000-3400 kcal ööpäevas.

Olen naine, 41a; kaalu osas on soov seda säilitada nii, nagu see on, kuid mitte ka lisada.

Küsimus siis selline, et kas idee järgi peaksin siis ka toituma 3000-3400 kcal päevas, et kaalu säilitada? Või kuidas sellesse kella poolt näidatavasse kulutatud kcal hulka üldse suhtuda.

Tänan asjatundliku vastuse eest tõesti ette!

Parimat, Miias.

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kell on väga ebatäpne kcal näitaja.

Kui praegu sööd nagu sööd ja kaalu juurde ei tule, siis täidadki ju oma eesmärki :)

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Noh, hea meelega tahaks ju kasvõi kogu selle 3400 kcal täis süüa, aga enne inimkatsete sooritama asumist mõtlesin asjatundjatega konsulteerida :) Ehk et kui keegi oskab midagi kosta kulutatud ja tarvitatud kcal vahekorra mõjust kehakaalule, oleksin väga tänulik :)

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Telefonide nutitarkvarad ka arvutavad jooksu kaloreid valesti. Ning ka jõusaali peeglid on valelikud. Ja valetavad natuke ka rasvaprotsenti arvutavad kaalud. Arvatavasti siis ka pulsi-seadmed valetavad, kuna sarnastel asjadel on enamasti sarnased tunnused/seaduspärasused.

3400 kalorit ära süüa pole naiselik. Söö ikka 1500-2400 kalorit, kaalu sa seejuures palju iganes ja spordi palju iganes. Normaalne on toodud vahemik, ja sellest pea ka kinni. Ning milleks soovida mitte-naiselikku toiduportsjoneid sisse järada. Toit võiks olla kiire suvaline asi, nagu Statoilis kiirelt tangid ära. Mõni harv kord siis võib aastas gurmaanlust teha ja mingeid huvitavaid erisööke teha ja pisut üle süüa. Üldiselt aga kütus on ebaoluline. Selline panus minupoolt. :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Pulsikella poolt pakutud energiakulu kohta on siin foorumites kordi ja kordi küsitud ja kordi ja kordi vastatud. Liikudes ja liigutades end kuni anaeroobse läveni ehk kuni kiire jooksuni või lühikese intensiivse spurdini sõltub energiakulu otseselt sinu keha võimest tarbida hapnikku. Kelladele saab selle näitaja ise sisestada paljudel eri viisidel - mõned kellad küsivad saladuslikku parameetrit VOMAX (eeldades, et sa oled lasknud selle uuringutel määrata), mõned paluvad sisestada soo, pikkuse, kehakaalu, vanuse, kehalise aktiivsuse. Mõned püüavad ennustada hapniku tarbimise võimet mõõtes su rahuoleku pulssi. Ja ka siis kehtib kalorikulu jämedalt vaid sellisel tegevusel, mille jaoks kell mõeldud on - aeroobsel sportlikul liikumisel.
Kui aga sisestad mõne parameetri valesti või valetad sisestamisel (nt. võid proovida panna VOMAXi 75 peale - tippsuusataja näidu) siis saad ulmelisi kalorinumbreid.
Võib aimata, et see 3000-3400 on keskmise inimese kohta üpris vale.
Kuid küsimus - sa ütled, et ostsid just kella, soovid aga kaalu säilitada. Milline olukord siis siiani oli? Kas kaal on pikka aega püsinud? Või on viimase aasta jooksul stabiilselt tõusnud nt. 3-4 kg? Kui kaal on siiani püsinud, siis ongi sinu toidu kogused õiged. Võta parem oma nädala menüü sel juhul ette, tõsta köögikaalu pealt läbi ja löö numbrid kokku. Saadki oma tegeliku kalorikulu.
Kui kaal on püsinud, siis tuleb sind kurvastada - kell võib ju lubada iga päev pidada maha ühe korraliku grillipeo koos lõputordiga kuid ära usu teda.

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Tänan väga vastuste eest!

Niisiis- langetasin kaalu 6 aasta vältel 30kg. Nüüdseks olen püüdnud hoida saavutatud seisu aasta algusest saadik. On õnnestunud. Miks just kaalu hoida on oluline? - selle tõttu, et olen väga rahul sellega, kuidas hetkel olen :) Ei taha ei langetada enam aga ka mitte kasvatada mõistagi. Kella soetasin selle tõttu, et puhkuse ajaks tuli planeerida hoopis teistsugune treening, kui siiani olen teinud.

Low Protein Forever - naiselik või mitte, aga praeguseks saavutatud treeningukoormuse juures ma just niiväga ei sooviks elu lõpuni suutäisi lugema jääda :) Mitte et neid nüüd hirmus vähe oleks ju praeguseks (võrreldes kaalu langetamise toitumisega), kuid tahaks nagu.. rohkem ikka küll ja mis peamine, vabalt süüa..

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kuid, lugedes teie vastuseid ja eks olles ju asja ka pisut uurinud, saan aru, et olenemata mis tahes trennist - elu lõpuni, jah, tuleb mul suutäisi lugeda... Tuleb vist lõpuks ometi leppida :)

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Psühhiaatria näeb, et igal inimestel keerleb aju sees omamoodi keemia. Mõnel näiteks keerleb seal sedalaadi karusell, et uni ja magamine paneb selle karuselli liiga kiirelt käima ja seetõttu sedalaadi inimesele on tervislikum teha lühike uni ja need inimesed ise looduslikult tunnetavad seda ja valivadki lühikese une omale elus ja ei kuula nende jutte, kes ütlevad, et uni on kasulik ja hea ja magaga pikaldaselt. Paljudele aga uni on hea, kuna neil on teistsugune karusell aju sees. Lisaks unele, on ka ülejäänud elustiil on subjektiivselt erinev inimestel. Mõne jaoks võib toidukoguste lugemine suure stressi tekitada, mõnele mitte. Minu arvates on üks hea psühholoogiline võte see, et muuta toitumine niivõrd tähtsusetuks asjaks kui võimalik, et ta lausa ununeks. Sel juhul polegi ülesöömist ja samal ajal pole ka stressitekitavat suutäite lugemist. Selleks oleks hea kui oleks elus tegevust, et tegutsed toimetad ja tähelepanu on tegutsemisel, nign siis vaikselt pikapeale hakkabki ununema toitumine. Ise katsetasin mõne päevase Detox-i mõju psüühikale, ja see andis ka sellise tunde lõpuks, et söök ununes ja isu polnud.

Aga psüühika osas ja muudes osas pole teadusel eriti teadmisi, pole ka pseudo-psühhiaatritel nagu Fred ja mõned veel teadmisi selles vallas, seetõttu ei maksa üheselt autentsena võtta igasugu arvamusi, no ja ei saagi võtta, keegi ju ei tea, milline inimene oled ja teadus ei mõista inimest.

Muudetud kasutaja Low Protein Forever poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Mitte et neid nüüd hirmus vähe oleks ju praeguseks (võrreldes kaalu langetamise toitumisega), kuid tahaks nagu.. rohkem ikka küll ja mis peamine, vabalt süüa..

Jah, tulebki jääda neid lugema. Kogu aeg peavad olema ikka pidurid peal. Ma langetasin samuti kehakaalu nüüdseks pea 40kg ja hoian seda stabiilselt. Kaloreid kokku ei arvuta, kogused on enam-vähem paika loksunud mille kohta tean, et kaal sellega püsib. Ja kui üks korralik söögipidu sõpradega, siis ikka söön. Kuid ei peta end ja järgmistel päevadel tean, et see tuleb kõik tagasi teha ehk tunda veidi tühjemat kõhtu.

Kuid selles ju kogu see erinevus praeguse sinu ja 30kg raskema sinu vahel seisnebki. Üks suudab pidureid peal hoida, teine ei suutnud.

  • Upvote 2

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Aitäh teile, JungaTroll ja Low Protein Forever!

Mnjah, õiged mõtted.

Pidurid tuleb peal hoida. Nii saan aru nüüd üha rohkem, jah.

Ei tahaks vaid nii palju keskenduda sellele pidurite hoidmisele koguaeg. Siin tuleks mängu pakutud psühholoogiline võte, püüda üldse söömise teema unustada. Ainukene asi, mida ma siinjuures ei oska välja mõelda on see, et kuidas selle juures säilitada tervislik toitumine ikkagi? Kiirtoidu -köögivilja-putkasid ja muud seesugust meil kahjuks ju pole. Noh, minu jaoks on tervisliku toidu kokkupanek ikka paras jahmerdamine ja etteplaneerimine jne.

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Naisterahva treening ja toitumine on erinev võrreldes meeste omast.

Rasvu pole vaja niipalju ja rauda oleks vaja rohkem, ja kui oled vana inimene juba, siis laktoosi vähem.

Tervislik tänapäeva mõistes tähendab, et pool menüüst ikka sisaldaks vitamiinidega asju ja ülejäänud pool menüüst võib siis olla tühienergia- ma olen nii aru saanud. Näiteks leidis Ralf kunagi hea lingi, kus oli näidismenüü, kus saadi tänapäeva teadmiste järgi päevased vitamiinid kõik kätte mingi 1200 kalori väärtuses toiduga. Siis sina kui naine söödki 1200 kalorit seda vitamiinitoitu mis seal menüüs kirjas oli, ja ülejäänud 1000 kalori eest sööd mida iganes soovid. Nõnda minu meelest oleks tervislik. Äkki keegi leiab selle näidismenüü siia hiljem.

Psühholoogia kohta võiks muidugi diskuteerida siin saidil rohkem. Olen ise ühtteist lugenud, kuid minu arvamus on, et psühholoogia väärtus on praktikas, mitte aga teoorias. Võid olla tugev teoreetik ja doktor lausa, aga praktikas nõrk. Lihtne praktiseeria ei oska sõnastada oma teooriaid, aga teeb asju väga peenelt ja osavalt ilusti.

  • Downvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Näiteks leidis Ralf kunagi hea lingi, kus oli näidismenüü, kus saadi tänapäeva teadmiste järgi päevased vitamiinid kõik kätte mingi 1200 kalori väärtuses toiduga. Äkki keegi leiab selle näidismenüü siia hiljem.

http://www.health.harvard.edu/newsletters/Harvard_Womens_Health_Watch/2009/July/Getting-your-vitamins-and-minerals-through-diet

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Vot jah seesama 1200-kalori menüü.

Aga natuke varieerige siis.

Näiteks seal menüüs on kirjas "wild salmon", seda aga ei eksisteeri enam, võtke midagi sarnast asemele lihtsalt.

Üldiselt sedalaadi menüü siis 1200 kalori eest, ja ikka varieeri asju, mitte ära söö igapäev ühtemoodi, igapäev pole mingit Salmonit vaja, käitu nii nagu looduslik sise-tunne sulle soovitab.

See siis kõigest minu arvamus, kuula alati teiste arvamusi ja enamasti saad aru, et ühest tõde pole võtta, et nopi iga ühe jutust mingi idee omale rakendamiseks.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kuidas vahepeal läinud on?

Konkureerivas B-kommuunis kostasime muidu ka minirühma, kus alustame nüüd ühte edasijõudnute rühmadieeti, vaimsetel eesmärkidel.

Et kui on huvi, siis võime ka siin saidil peagi rühma moodustada.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Tere! Minul oleks kindlasti ja suur huvi sellise arutelu vastu, kuna peale kaalu langetama asumist, aga eriti peale seda kui kaal lõpuks peale nii paljusid aastaid paika sai, on tekkinud seoses söögiga hirme, mõtteid ja käitumisi, mida enne iialgi polnud. Paksukesena ja enne seda ei mõelnud ma iial söögi peale niimoodi, sõin just nii, nagu Sa soovitasid ja nagu "tavalised" inimesed ikka söövad-siis kui pähe tuli ja mis kätte puutus või maitsev tundus. Nüüd aga keerleb elu ikka ausalt öeldes paljuski söögi ümber- et ikka mida ja kuipalju ja et ikka ülearu ei sööks ja..

Ning teiselt poolt siis see "ebaõigluse" tunne ajuti, et olen ju nii tubli ja teen kõvasti trenni jne aga ikka ei saa süüa nii nagu hing ihaldab :) Aga teie JungaTrolliga aitasite oluliselt mulle rahu hinge, nimelt, et nii ongi, et tulebki hoida elu lõpuni pidureid ja jälgida.Ja et ma ei ole ainuke; teie ju teete selle juures samuti kõvasti trenni :)

Mina muidugi olen nii uus siin, et pole õrna aimugi, kas veel oleks huvitatuid aga mina oleks küll väga huvitatud neil teemadel arutama.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×