Jump to content
htilga

Uuring: punases lihas sisalduv karnitiin on südamele kahjulik

Recommended Posts

USA teadlased avastasid uuringus, et punases lihas sisalduv karnitiin aitab selgitada, miks liiga suur punase liha, hakkliha ja peekoni söömine on südame tervisele kahjulik.

Toitumisspetsialistid on varem hoiatanud, et karnitiini tarbimine toidulisandite kaudu võib olla tervisele ohtlik. Ka muud teadusuuringud on näidanud, et regulaarne punase liha söömine võib olla kahjulik. Suurbritannias soovitab valitsus näiteks süüa mitte rohkem kui 70 g punast liha või töödeldud punast liha päevas – see võrdub kahe peekoniviiluga, kirjutab BBC.

Karnitiin on ühend, mille peamiseks funktsiooniks on rasvhapete transportimine läbi mitokondri membraani. See tähendab, et karnitiin aitab kasutada rasvu energeetilisel otstarbel.

Kui varem arvati, et punase liha peamine probleem on küllastunud rasv, siis nüüd leiti ka selles sisalduvas aines karnitiinis tervisele kahjulikku mõju.

Uuringu eksperimendid hiirte ja inimeste peal näitasid, et soolestikus pesitsev bakter suudab karnitiini n-ö ära süüa ja hävitada. Karnitiin muutus gaasiks, mis teisenes maksas omakorda aineks nimega TMAO.

TMAOd seostatakse uuringus aga tagajärgedega nagu kõrge kolesteroolitase ja suurenenud südamehaiguste risk. «Meie tulemused toetavad ideed, et mida vähem punast liha, seda parem,» ütles uuringut juhtinud doktor Stanley Hazen, kelle arvates ei tohi TMAOd alahinnata ja ignoreerida.

«Ma tavatsesin süüa punast liha viiel päeval nädalas, aga nüüd olen vähendanud seda vähem kui ühele korrale kahe nädala tagant,» tõdes Hazen.

Teoorias väheneks südamehaiguste risk punast liha süües siis, kui suudaks hävitada kõnealuseid baktereid soolestikus. Selle jaoks võiks abi olla probiootilisest jogurtist. Taimetoitlastel on organismis vähem baktereid, mis karnitiini hävitavad kui lihasööjatel.

Uuring avaldati ajakirjas Nature Medicine.

Allikas: http://www.tarbija24...amele-kahjulik/

Arvamusi?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Korralik punane liha on ainult veisel ja ei usu ,et Eestis seda nii massiliselt jõutakse süüa ! Ja ise ei usu seda "teooriat" vähemalt mu tervis ei ole veel tunda andud .

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Korralik punane liha on ainult veisel ja ei usu ,et Eestis seda nii massiliselt jõutakse süüa ! Ja ise ei usu seda "teooriat" vähemalt mu tervis ei ole veel tunda andud .

Ega tervis ei annagi üldjuhul tunda. Me räägime siin sellest, et kas 40-50a pärast on sul x% tõenäosus infarkt saada või x+y% tõenäosus. Igal juhul tavainimene mingit seost ei näegi. Kui mingi paar miljonit inimest luubi alla võtta siis vbl midagi näeb, et kus tihedamini ja kus harvemini midagi juhtub.

Mis aga uuringusse puutub - siis keegi võiks lingi ka visata, ma ei viitsi hommikul vara siin ise otsida, laisk nagu ma olen. :D

Muudetud kasutaja Archangel poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Punane liha on ka üpris kallis, et seda igapäev mitusada grammi sisse ajada. Eks ta muidugi maitsev ole.

Samas on muidugi ka vahe kas ta on see inglise peekoni viil või ilus punane täis tai tükk. Kas ta on ahjus tehtud või pannipeal õlis praetud. Kumb see rohkem nüüd südant koormab?? ja kummas seda nn karnitiini rohkem on :)

Muudetud kasutaja martinkink poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Jutud küllastunud rasvade kahjulikkusest hakkavad aeguma. Muna ongi juba rehabiliteeritud. Seega tuleb halvale kolesteroolile uus põhjustaja leida. Antud artiklis peetakse punase liha all silmas nii sea- kui loomaliha (vs. valge liha e linnuliha).

Ma teen hetkel enda peal katset, kuidas mõjub minu kolesteroolile lchf.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ega tervis ei annagi üldjuhul tunda. Me räägime siin sellest, et kas 40-50a pärast on sul x% tõenäosus infarkt saada või x+y% tõenäosus. Igal juhul tavainimene mingit seost ei näegi. Kui mingi paar miljonit inimest luubi alla võtta siis vbl midagi näeb, et kus tihedamini ja kus harvemini midagi juhtub.

Mis aga uuringusse puutub - siis keegi võiks lingi ka visata, ma ei viitsi hommikul vara siin ise otsida, laisk nagu ma olen. :D

http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/full/nm.3145.html

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Artikkel on täielik rumaIus ja ebateadus ning vastuolus kogu senise ning märksa kvaliteetsema uuringupagasiga.

Isegi mõõdukalt teaduskauge inimene võib teada et karnitiiniga on väga massiliselt uuringuid tehtud, efekt südametervisele on olnud kas väga hea või erijuhtudel neutraalne, negatiivseid tulemusi pole veel õnnestunud saada. Ilmselt pingutati seekord hoolega:)

(Nojah, pingutatigi, ApoE geenita hiired pole just tüüpiline organism issanda loomaaias).

Aga kui natuke süveneda...

1) TMAO-d on palju lihtsam teha otse TMA-st, mitte TMA lähteainest karnitiinist, ja kalades, eriti külmaveekalades, on piisavalt TMA-d, veel rohkem aga juba valmiskujul TMAO-d, kuni 1,5% (http://www.fao.org/fishery/topic/14866... ja mujalt).

(Tegelikult on see ''paha'' TMAO kaladel oluline puhversüsteemi osa ja TMA kalades hoopis tema lagunemissaadus).

Seega peaks külmaveekalade söömine südamele silmapilkne mõrv olema, palju hullem kui lihasöömine :)

Sama lugu TMAO-d sisaldavate taimedega.

2) Ja veel... TMAO võib pigem hoopis olla osa südant kaitsevast antioksüdantsüsteemist koostöös tokoolidega :D

Ma eeldan et C-vitamiin peaks TMAO teket takistama kui see tõesti kellelegi peaks muret tegema. Aga pigem võiks selle artikli huumori valdkonda liigitada. Igasugust totrust on võimalik kokku kirjutada.

Huvitav kas see on nüüd poliitiline tellimuslugu lihasöömise vastu, poliitiline tellimuslugu karnitiini ja toidulisandite vastu, või üritatakse lihtsalt lihapaanika seljas liugu lasta. Üks neist kolmest igatahes.

Mind ennast huvitab ka, misasi see lihas halb võiks olla. Ma oletan et liigne raud. Rauatoksilisusel on oluline osa paljudes degeneratiivsetes haigustes. Aga karnitiin ei ole see halb asi kohe kindlasti mitte :D

Segaseks teeb asja ka see et enamikus liha kahjulikkust näitavates uuringutes on liha kokku pandud erinevate poolsünteetiliste "lihatoodetega" mille seos lihaga on minimaalne. Võimalik et puhas liha pole üldse mingil moel kahjulik.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×