Jump to content
M.M.

Treenerite kutseomistamine

Recommended Posts

Kulturismi ja Fitnessi Liidu nimel peame meeldetuletama kõikidele spordiklubidele ning senistele ja tulevastele treeneritele, et esmasi avaldusi koos vajaminevate dokumentidega võetakse vastu kuni 19 jaanurarini 2005. Alates 2006 aasta 1 septembrist peavad uue seaduse järgi kõigil Eestis treeneriametit pidavatel isikutel olema kutsekvalifikatsiooni astme tunnistus, mida hakkab edaspidi rangelt kontrollima Eesti Olümpia Komitee poolt loodud komisjon, kes nalja ei mõista ning seaduserikkujaid ka vastavalt karistab. Seega paneme kõikidele senistele ja tulevastele treeneritele südametunnistusele hakkata end selles osas liigutama. Infot selle kohta leiab menüü koolituse alt fitnesstreenerite kutseomistamine.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Treener I kutsekvalifikatsiooni taotlemine

vanus vähemalt 18 aastat, kutsealane koolitus nõutavas mahus, soovituslik on spordiala harrastuse kogemus

Küsimus selles, et millised on nõuded Treener I kutsekvalifikatsiooni taotlemiseks täpsemalt. Räägitakse, et kutsealane koolitus nõutavas mahus - kus kohas ma neid nõudeid lugeda saaksin? (mitte, et ma ei oleks otsinud, aga vist on nagu kahe silma vahele jäänud).

Või äkki saaks keegi asjaga seotu natukene täpsemalt seletada, kuidas see kutsekvalifikatsiooni taotlemine välja näeb (kust nõutavate teadmiste ja oskuste valdkonnas). Siinkohal pean ma silmas kulturismi/jõusaali treeneri omi.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Mida peab teadama jõusaali treener, selleks, et läbida edukalt eksam.

Kulturismi ajaloost

Kulturismi kui võistlusspordi areng maailmas ja Eestis.

Põhiteadmised lihaskonna anatoomiast. Inimese tähtsamad lihased.

Lihase ehitus. Lihaskiudude tüübid. Motoorne ühik. Lihasraku energeetika. ATP resünteesi 3 põhiteed.

Lihase kasv ja seda mõjutavad tegurid. Lihaskiudude hüpertroofia tüübid.

Kulturismi treeningu vahendid. 'Vabad raskused' ja masinad. Plussid ja miinused.

Harjutused eri lihastüüpidele. Baas- ja isoleeritud harjutused. Soorituse tehnika ja võimalikud vead.

Kulturismi treening. Koormuse põhiparameetrid - maht, intensiivsus, sagedus. Nende omavaheline seos. Koormuse suuruse sõltuvus treenitava tasemest ja eesmärkidest.

Harjutuste valik ja hulk lihasgrupile. Korduste arv. Seeriate arv. Puhkepauside pikkus. Lihasgruppide jagamine eri treeningute (päevade) vahel.

Kulturismitreeningu erivõtted: super ja gigantseeriad, eel-väsitamine (pre-exhaustion), sundkordused(forced reps), negatiivsed kordused, 'põletamine' (burns), alanevad seeriad (drop sets).

Treeningprotsessi tsüklilisus, kui universaalne printsiip. Kulturismitreeningu periodiseerimine. Baastreeningu-, võistluseelsed- ja puhketsüklid.

Lihasmassi suurendamisele suunatud treening. Jõutreening. Maksimaalne, kiire, plahvatuslik jõud ja jõuvastupidavus. Nende arendamine.

Kehakaalu vähendamisele suunatud treening. Aeroobne treening kulturismitreeningu koostisosana. Aeroobse treeningu vahendid, koormuse parameetrid, intensiivsustsoonid, SLS aeroobne ja anaeroobne lävi, maksimaalne hapnikutarbimine. Vastupidavustreening (algaja tasemel).

Ületreening. Selle tulemused. Süsteemne ja lokaalne ületreening. Ületreeningu vältimine ja väljatulek.

Ratsionaalse toitumise põhitõed. Valgud, rasvad, süsivesikud - nende funktsioonid organismis ja ööpäevane vajadus. V, R, SV optimaalne suhe toidus ja seda mõjutavad tegurid (kehaline aktiivsus, spordiala jne).

Inimese ööpäevaringne energia vajadus (põhiainevahetus, täiendavad kulud). Erinevate tegevuste (magamine, käimine, jooksmine, rattasõit, kulturismitreening jne) ligikaudne energiakulu.

Sportlasele sobivad toiduained. Peamised valgu-, rasva- ja süsivesikuallikad.

Tähtsamad vitamiinid ja nende allikad.

Tähtsamad mineraalained ja nende allikad.

Toidulisandid sportlaste menüüs. Toidulisandite põhitüübid ja nende kasutamise põhjendus.

Testosteroon, kui keskne anaboolne hormoon. Androgeenne ja anaboolne toime. Anaboolsed steroidid kui dopinguallikad. Nende kasutamise riskid.

Kulturismi treeningu ohutusnõuded

Esmaabi minestuse ja kergemate lihastraumade korral

Eestikeelne kirjandus:

J. Susi, O. Andla, V. Suitsev 'Kulturism kõigile'

J. Loko 'Kulturismi I, II'

F. Delavier 'Jõu ja tervise anatoomia'

Kõike neid valdkondi peaks teadma, mida kõrgemat taset soovitakse omistada, seda suuremad on ka nõudmised nende valdkondade tundmisel. Näiteks III taseme saamiseks peaks oskama juba kindlasti ettevalmistada sportlast võistlusteks (koostama toitumis ning treeningplaani, ettevalmistama vabakava ning kohustuslikud poosid jne.)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

äkki oleks võimalik konkreetne näide tuua mõne valdkonna kohta, mida näiteks võidakse küsida, ning kui põhjalik selle valdamine oleks I astme treenerilitsentsi taotlemiseks.

Ja läbitud peab olema nn teatud hulk loenguid/koolitusi. Või piisab ise õppimisest...

Aga nojah, eestikeelset kirjandusteoseid on kahjuks küll imevähe (mõni isegi raskesti kätte saadav) - pigem internett siis

Ma loodan, et saite mõttest aru - vaja asjast lihtsalt parem ettekujutus saada :rolleyes:

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Nendest teemadest mis välja sai kirjutatud, nendest koosnevadki küsimused ja neile kõigile (peaaegu) küsimustele leiab vastuse ülesloetud raamatutest, mida leiab ka raamatukogudest, või tahad, et ma küsimused ka üles riputan koos vastustega : ) Hetkel plaanimegi korraldada ennem eksamit veel ühe loengu antud teemade kohta, aeg ja koht on täpsustamisel. Kasuks tuleb ka muidugi surfamine netis.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Tuletan veel meelde, et kellel asja vastu huvi peaksid oma vajalikud dokumendid täidedult saatma 19. jaanuariks aadressil Telliskivi 51, Tallinn. Lisan veel, et kellel on teadmised Eestis väljaantud kulturismi alaste raamatute osas, siis ei tohiks olla mingit probleemi sooritada I ja II taset (II tase eeldab 1 aastast erialast töökogemust) ja aega selleks õppida on kuni 19 märtsini. Kellel on veel kahtlusi kas osaleda või ei, siis mõelge positiivselt ehk kulturistlikult : )

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ega ma ei väsi. Tuletan jälle meelde, et on veel võimalus end üles anda. Kes ei anna, sellega juhtub...... see, et treeneri litsentsi ei saa.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

kas tartus ei saa seda kutsekvalifikatsiooni eksamit sooritada? asi on regionaalselt kuidagi väga tallinnasse suunatud!!! usun, et ka tartu kandis päris palju asjast huvitatuid!!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×