Jump to content
Max1988

Tervis korda, alustaks toidust!

Recommended Posts

Seda teabe puudust on tegelt päris palju, jõusaalis võiks näiteks olla müügil väiksed raamatud "Treeningu ja toitumise ABC",

ikka päris paljudele harrastus ja algajatele trennis käijatele oleks seda vaja.

Väike äriidee kellegile ;)

Sellised raamatud on eesti keeles olemas ja neid tuleb otsida raamatupoest. Ma pidin ükspäev Rocca al mares aega parajaks tegema, läksin "Rahva Raamatusse" ja leidsin sealt umbes kolm või neli selleteemalist, asjalikku ja lugemist väärivat raamatut. Hind keskmiselt kümmekond eurot tükist. Raamatukogud on endiselt täiesti olemas, seal on valik veelgi suurem kui raamatupoes. Amazon.com ja Amazon.de tarnivad kaupu eestisse juba üle 15 aasta. Kui pole aega raamatupoe uksest sisse astuda, siis võiks mõelda sellele, et tervis ja elustiil saadab sind nagunii terve elu ja mis võikski ühe indiviidi jaoks tema tervisest veel olulisem olla?

Kui ikka üldse pole aega poodi minna, siis on täiesti tasuta saadaval näiteks "Otsuse raamat".

Google kaudu infot hankides tehakse see viga, et sealt leiab peamiselt tükeldatud või kallutatud infot. Muidugi on ka pärleid, aga need on mattunud jama vahele. Selleks, et internetist õige asi leida, pead sa omama juba piisavalt algteadmisi, et olla võimeline eraldama terad sõkaldest.

Haigekassa võiks küll tervislike eluviiside levitamisele rahva hulgas tugevalt õla alla panna. See peaks olema umbes nii, et kui keegi astub sisse arsti juurde mingi hädaga mis võib olla tulenenud valest elustiilist, siis antakse patsiendile esimeses järjekorras retsept sobiva eneseabi raamatu ostmiseks ettekirjutusega 2x päevas pool tundi seda raamatut lugeda ja haigekassa poolt makstud 10x kaart mõnda populaarsesse spordiklubisse. See võiks pikas perspektiivis patsientide ravimisest kõvasti odavam tulla. Hetkel on Eesti minuteada maailmas kardiovaskulaarsetesse haigustesse suremises esikohal ja ilma inimeste teadlikkust muutmata see situatsioon ei muutu ka.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Idee on ilus, aga see 10x spordiklubi ei muuda midagi.

Lõpmatu kaart värske õhu kätte pigem.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

10x on ikkagi mõõtmatult palju kordi parem kui 0. Inimene saab teada, et maailmas eksisteerivad spordiklubid, mida neis tehakse ja võibolla hangib omale esimest korda täiskasvanueas ühe komplekti spordiriideid. Täna maksab haigekassa kinni 10x füsioterapeudi külastust, sedagi määratakse üsna pika hambaga juba väga raskete liikumisaparaadi piirangute puhul. Lihtsalt vähe liikuvatele haigetele võimlemist ei õpetata/ei võimaldata/ei määrata.

Nö värsket õhku määratakse juba tänagi: arstid annavad ka soovitusi stiilis, et käige ikka jala ja tõuske aeg-ajalt laua tagant püsti ja ringutage. Ja proovige vähem suitsetada. See jutt pole kaugelt piisav, et inimese elustiili muuta, see unustatakse kui mitteoluline kohe kui kabineti uksest välja saadakse ja sammud apteegi poole seatakse. Et midagi muutuks, peaks olema mingi ette kirjutatud rutiin ja selle täitmise jälgimine. Et korduvvisiidil oleks põhjust küsida "kuidas vesivõimlemises meeldib?"

Aga mida siin ikka tahta kui polikliiniku kohvikus on päevapraeks jahusoust, kotlet, kartulid ja sinna kõrvale üks supilusikatäis peedisalatit.

Muudetud kasutaja salasilm poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

10x on ikkagi mõõtmatult palju kordi parem kui 0.

Selleks, et rohkem rahvast tegeleks tervise nimel spordiga, tuleb sellist tegevust igati soodustada. Kindlasti oleks kasu, kui näiteks tööandjad vabastataks erisoodustusmaksust, kui raha läheb töötajate tervisesse panustamiseks. Mina töötasin omal ajal sellises mõistlikus firmas, kus töötajate sporditegemine maksti teatud summas kinni. Rahas sporditoetust välja võtta ei saanud. See oli piisav tegur, et hakkasin 2 korda nädalas ujumas käima. Ja valdav osa firma töötajatest kasutasid sellist võimalust. Aga selliseid firmasid on vähe, kes praegustes tingimustes oleksid nõus seda tegema, sest lisaks otsesele rahalisele kulule, lisanduvad veel maksud, millega riik "karistab" töötajate sportimise toetamist.

Tervis ei ole meil prioriteediks. See on iga inimese eralõbu. Ja niikaua, kui seadused kirjutatakse sellisest suhtumisest lähtuvalt, ei ole mõtet oodata mingit suuremat muutust rahva tervises. On uuritud, kui palju keskkond mõjutab inimeste käitumist. Nn. olümpiavõitja suhtumisega inimene võib saavutada edu ükskõik millistele raskustele vaatamata, kui tahame aga, et mingi muutus toimub rahva tervisekäitumises tervikuna, siis selleks tuleb luua soodsad tingimused.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ma mõtlen, et kui haigekassa ostaks neid külastuskordi spordiklubidelt vähempakkumise korras, siis ei oleks see maksumaksjale kuigi kallis ja mingi osa (ütleme 10%) "paranevatest" patsientidest jätkaksid käimist ka peale selle 10x lõppemist. Või vähemalt neile jääb kuskile ajusoppi meelde, et selline variant oli ja mingi hetk pöörduvad klubisse tagasi juba omal initsiatiivil. Seega peaksid klubid olema sellistest klientidest huvitatud.

Ma usun, et paljud inimesed ei lähe rühmatreeningusse ainult selle pärast, et inimesed kardavad muudatusi - võõras ja harjumatu koht, seega ebameeldiv; ja kuidas sa ikka teiste vahel higistama lähed? Võibolla ka kartus avalikus kohas lahti riietuda? Lisaks küsitakse selle kõige eest raha. Seega lihtsam on mitte minna. Aga kui nö süütus on võetud ja 10x käidud, peaks need hirmud kadunud olema.

Käegakatsutav asi mis juba sportimise soodustamiseks juba tehtud, on kümned kilomeetrid kergliiklusteed mis viimase 10 aasta jooksul rajatud. Nüüd peaks suunama inimesi neid kasutama. Selleks võiks näiteks soodustada "värske õhk" - tüüpi sporditarvete (jalanõud, jalgrattad, rulluisud) ostu.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kui inimene juba haige, on siis võib ükskõik mis rühmatreening talle juba üle jõu käia. Ja selliste puhul ei näe ma ka mingit kasu jõusaalis lihtsalt teiste imiteerimisest ja vbl enda ülekoormamisest. Kui selle 10 korraga käiks kaasas ka kord-paar personaaltreeningut, oleks teine asi.

Ideaalis võiks olla erapersonaaltreenerid või füsioterapeudid need, kes koostaksid inimesele vastavalt tema tervislikule seisundile treeningprogrammi. Või mingid aktiivse liikumise rühmad. Lõunajoogad juba tulevad. Seegi hea algus.

Aga selle füsioterapeudi asja suhtes olen ma sellisel arvamusel, et kui tõesti 10x, siis see peaks olema pikema aja peale jaotatud, et jääks teistele inimestele aega näiteks 1-3 korda käia, näiteks kuu-pooleteise tagant. Ütlen ausalt, eesti inimene ei taha (viitsi/raatsi) liikuda ja ei hinda väga oma tervist. Füsioterapeudi juures käiakse tihti ainult võimlemas, kulutades selleks füsioterapeudi aega, nagu inimene oleks seal tema pärast.

Kodune treeningkava näppu ja "tadaa, kuu aja pärast näeme", siis pole inimesel ka kedagi süüdistada kui muutuseid ei toimu ja jääb rohkem ressurssi teistele.

Mulle on öeldud minu küsimuse peale "Palju liigud" vastuseks :"Täitsa normaalselt, käin ülepäeva poes"

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Inimesed, kes pole üldse sporti teinud, kardavad spordiklubisse minna, kuna tunnevad end liiga erinevatena võrreldes nende asutuste püsikasutajatega (häbenetakse ülekaalu, kehva sooritusvõimet jms).

Ilma personaaltreenerita pole spordiklubisse minemisest ka ilmselt kasu, kuna inimesed ei oska seal midagi teha, mis tekitab stressi, mis viib edasistest käikudest loobumiseni.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Aga noh, kui näiteks spordiklubi sellega seoses tekitaks mingi grupi, kellele tehakse 2-3x nädalas mingit madala intensiivsusega võimlemist, oleks juba teine asi.

Osad spa-d näiteks pakuvad haigekassale füsioteraapia teenust.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Pilates on selline, suht madala intensiivsusega ja sobiv inimesele, kel puudub varasem trennikogemus. Enamus spordiklubide kavades olemas.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kui inimene juba haige, on siis võib ükskõik mis rühmatreening talle juba üle jõu käia. Ja selliste puhul ei näe ma ka mingit kasu jõusaalis lihtsalt teiste imiteerimisest ja vbl enda ülekoormamisest.

Tuleb määrata selline treening, mis ei käiks üle jõu. Kui ühelgi spordiklubil või spal sellist kavas pole, siis koos klientide tekitamisega tuleb tekitada ka treening. Kui probleem on massides, on 1:1 töötavad personaaltreenerid väike ja liiga kallis jõud. Parem oleks laiem valik trenne erineva taseme algajatele ja üks treener ca 15 inimese peale. Vähestel inimestel on tahtejõudu üksi trenni teha, seepärast ma kodus võimlemisse "rahvaspordina" eriti ei usu.

Nõukogude ajal oli tehastes "tootmisvõimlemine", mõned mäletavad ehk veel... See toimus küll rohkem paberi peal.

Muudetud kasutaja salasilm poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Vähestel inimestel on tahtejõudu üksi trenni teha, seepärast ma kodus võimlemisse "rahvaspordina" eriti ei usu.

Tuttav käis Hiinas ja rääkis, kuidas hommikul pargid täituvad inimestega, kes seal võimlevad. Küsimus, kuidas selleni jõuda.

Arvan, et isiklikku eeskuju ei maksa alahinnata. Massid tulevad kaasa, kui teatud kriitiline mass eestegutsejaid on koos.

Sellise lihtsa mudeliga on suuri asju tehtud:

  1. Õpi ise
  2. Praktiseeri enda peal
  3. Õpeta edasi

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Sellised raamatud on eesti keeles olemas ja neid tuleb otsida raamatupoest. Ma pidin ükspäev Rocca al mares aega parajaks tegema, läksin "Rahva Raamatusse" ja leidsin sealt umbes kolm või neli selleteemalist, asjalikku ja lugemist väärivat raamatut. Hind keskmiselt kümmekond eurot tükist. Raamatukogud on endiselt täiesti olemas, seal on valik veelgi suurem kui raamatupoes. Amazon.com ja Amazon.de tarnivad kaupu eestisse juba üle 15 aasta. Kui pole aega raamatupoe uksest sisse astuda, siis võiks mõelda sellele, et tervis ja elustiil saadab sind nagunii terve elu ja mis võikski ühe indiviidi jaoks tema tervisest veel olulisem olla?

Nagu sellest jutuajamisest näha, siis suur osa üldsusest ei kipu end ise aitama ja ühiskonna huvides tulebki neile see kandikul ette tuua.

Olen küll selle alast kirjastust lugend, kuid ei ole kursis, mis valik täpsemalt seal raamatupoes on.

Siiski jõusaalid, muud spordi asutused, ka meditsiini asutused võiksid ju vabalt sellised "Treeningu ja Toitumise ABC" raamatud oma dispetseri letile müüki võtta.

Samas võiks ka arstid neid tasuta jagada.

Ühesõnaga ideeede puudust ilmselt ei teki, kui vaid tegusaid eestvedajaid leiduks :)

Muudetud kasutaja Eestlane112 poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Hei, teema eskaleerus kiiresti. Palju arvamusi palju infot.

Üritan vaikselt mingeid harjumusi sisse viia, eesmärgiks kasvõi 3x päevas toitumine.

Kaloreid ja nendes sisalduvaid süsivesikuid,valke, rasvu vast esialgu lugema ei hakkaks, pigem üritaks suvalised näksimised koondada 3-ks toidukorraks päevas ja igasugu kabanossid ja muu lihtsasti kättesaadava asendad millegi asisemaga.

Idee siis süüa hommikul, lõunal ja õhtul esialgu et saavutada mingi regulaarsus.

Muidugi hommik,lõuna ja õhtu on minujaoks väga suhteline mõiste, mõnikord hakkab minu päev alles kell 14 pealelõunat, teinekord kell 4 varahommikul, seda siis seetõttu, et minu töögraafikus ei ole mingit rütmi ega loogikat, aga seda ma muuta ei saa.

Regulaarsuse saavutamiseks peaks toidukorrad jaotama vist teatud aja taha sõltumatta ärkamise ajast?

Näiteks hommikusöök 30 minutit ärkamisest, lõunasöök 5h hommikusöögist ja õhtusöök omakorda 5h lõunasöögist ?

Idee järgi sööks hommikul putru ja jooks kõrvale kohvi, kuigi see mõte tundub natuke hirmuäratav, kuna hommikuti reeglina lihtsalt ei ole isu mitte mingi söögi järele. Igaljuhul ostsin mingisugust nordicu kiirkaerahelbeid ja hakkan neid hommikuti sisse vägistama endale, ehk lõpuks tekib mingi harjumus ja tekib ka isu hommikuti.

Lõunaks sööks midagi kerget näiteks siis võileibu ja mõne puuvilja lisaks.

Ja õhtuks midagi asjalikumat kartul, liha või midagi sellist.

Igaksjuhuks varuks mõned puuviljad enda päeva kui söögikordade vahel peaks mingi nälg tekkima ja ei tekiks ahvatlust kiire burger kuskilt krabada.

Loodan et olen enda mõtetega õigel teel?

Üldiselt tahaks vaikselt füüsilist ka parandama hakata, eile näiteks tegin väikse "treeningu" tulemuseks võib õelda et vorm on päris halb. Ühe näitena võib tuua, et kätekõverdusi korraga üle 10 teha ei suutnud ja see viimane tuli juba värisedes ja vaevaliselt.

Igaljuhul nägi asi välja nii:

5 min võimlemist ja venitust

10x kätekõverdusi

30x istessetõuse

30x kükke

ja kõike seda siis 3x läbi.

Kulunud aeg ehk miskine 25-30 min, tulemuseks päris suur südame tagumine, üritasin pulssi mõõta, ei tulnud väga välja.

Naha võttis märjaks ja hingeldama ka, aga pole hullu ma olen positiivne selles suhtes et eks ajaga hakkab paranema ja ausaltöeldes ei jõua ära oodata juba neid edusamme. :)

Muidugi ise poleks arvanudki et vorm niivõrd halb, aga numbrid ja tulemus räägivad enda eest.

Täna kätes selline väsinud tunne.

Igaljuhul leidsin ka mingisuguse treeningkava mida võiks täitma hakata

http://www.fitness.ee/treeningkavad/63

Lõuatõmbed jätaks välja kuna pole kuskil teha neid, lae all mingi gaasitoru jookseb, aga sinna külge väga ei kipu :D

Selle kava juures jääb üks asi arusaamatuks, kas nö 2. päev ehk aeroobne läheb treeningpäeva või puhkepäeva alla, et kui eile tegin siin vaikselt kodust trenni kas siis täna ei tohiks jooksma minna?

Plaanisin täna jooksma minna ja vaadata kuidas see välja tuleb :)

Tahtmine elustiili muuta on mul suur! Üritan kuidagi motivatsiooni hoida, et see tahtmine kuhugi ei kaoks.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ma kardan, et selle jooksmisega läheb sul hetkel pulss veel liiga üles. Tuleks mõelda näiteks jalgrattasõidu peale.

Toitumine on ka veel täiesti aiateibad. Kui soovid millegi suunas liikuda, siis ei saa ju teed selleni umbes rajada ning loota, et ehk läheb täppi? Tuleb ikkagi kaloraaž ja makrotoitained üle lugeda, kui ei taha asja juhuse hooleks jätta :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

On jah tiba aiateibad aga kalorite lugemiseks ma ei näe põhjust, ta ei taha ju kaalu langetada või sportlaseks hakata vms. Arvan, et söö lihtsalt 4 korda päevas 3-4 tunnni pärast normaalset mitmekesist toitu, burgerid, kabanossid ja võilevad jäta harvemateks esinevateks. Kui on aga mingid kõrgemad eesmärgid siis on jah teine lugu.

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Sul on kindlasti õigus aga mispuhul see jutuks tuli ? :D

No me väikses riigis on palju probleemseid valdkondi, jätkusuutlikuse kohapealt on olulised tervislikud eluviisid, selles valdkonnas võiks palju ära teha :rolleyes:

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×