Jump to content
zebra

Paluks natukene abi..

Recommended Posts

Olen 18-aastane neiu, kelle pikkuseks on 164cm ja kaaluks 52kg. Mureks on see, et soovin oma keha rohkem trimmi saada. Põhieesmärgiks pole just kaalu langetamine, vaid see, et kehalt cm väiksemaks muutuksid ja ei oleks kuskil midagi üleliigset. Olen küll internetist abi otsinud ja ka küsinud mõnelt asjatundjalt, et mis ja kuidas, aga ikka ei ole asja enda jaoks selgeks saanud. Olen ka dieeti pidanud ja trenni samal ajal teinud, aga dieedil ei suuda kaua püsida ja tekib nõrkus kuna järelikult keha ei saa vajalike aineid ning ei ole alati kahjuks ka järjepidevalt trenni teinud(mitmeid kuid järjest). Dieediks oli aeglaste süsivesikute dieet. Panen siia ka selle põhi eesmärgid ja menüü jne, et teaksite millega tegu:

Reeglid on lihtsad:

  • Väldi “valgeid” süsivesikuid
  • Kombineerige menüüs ühtesid ja samu korduvaid roogi
  • Ärge jooge kaloreid
  • Ärge sööge puuvilju
  • Üks päev nädalast on “vaba” kõige söömiseks

Reegel 1: Väldi “valgeid” süsivesikuid

Väldi kõiki süsivesikuid, mis on (või võiksid olla) “valged”. Kõik järgnevad toidud on välistatud (va 30 minuti jooksul pärast rasket jõutreeningut): leib/sai (sh täistera), riis (sh pruun riis), müsli/krõbinad, kartulid, pasta, tortillad ja paneeritud toidud. Kui väldite nimetatud toite ja kõike muud valget, peaks kõik korras olema.

Reegel 2: Kombineerige oma menüü ühtedest ja samadest korduvatest roogadest

Edukad dieedipidajad, olenemata sellest, kas nad tahavad kaalu kaotada või lihaseid kasvatada, söövad ühtesid ja samu toite ikka ja jälle.

Kombineerige toidukordi, valides järgnevast nimekirjast midagi igast grupist (tärniga on toidud, mis on näidanud parimaid tulemusi):

Valgud

  • *Munad
  • *Kana rinnafilee või kints
  • *Veiseliha
  • *Kala
  • Sealiha

Kaunviljad

  • *Läätsed
  • *Mustad oad
  • Pinto oad (valged oad mustade tähnidega)
  • Punased oad
  • Sojaoad

Köögiviljad

  • *Spinat
  • *Köögiviljasegu (sh brokoli, lillkapsas ja teised kapsalised)
  • *Hapendatud kapsas, kimchi (hapendatud aedviljad – http://goo.gl/XI2JR)
  • Spargel
  • Herned
  • Brokoli
  • Rohelised aedoad

Ülaltoodud nimekirjast võite süüa ükskõik kui palju soovite, aga parem on hoida asju lihtsana.

Valige kolm või neli rooga ja korrake neid. Enamus toidukohtades on teile võimalik saada küsimise peale kartulite või riisi asemel köögivilju/salatit. Mehhiko toit (kui riis köögiviljade vastu välja vahetada) on selle dieediga üllatavalt hästi sobiv.

Enamik inimesi, kes on madalate süsivesikutega dieedil, kaebavad energiapuuduse üle ja jätavad dieedi pooleli, sest nad ei tarbi piisavalt kaloreid. Pool tassi riisi annab 300 kalorit (õieti kilokalorit), samal ajal kui pool tassi spinatit annab vaid 15 kalorit. Köögiviljad on madala kalorsusega, seega on väga oluline lisada menüüsse kaunvilju, et piisavalt kaloreid toidust kätte saada.

Sagedased toidukorrad (rohkem kui 4 korda päevas) on olulised kõrge süsivesikute sisaldusega dieetide puhul, et vältida ülesöömist, aga käesoleva dieedi puhul pole see oluline. Järgnev toitumisgraafik põhineb “hilise ärkaja” režiimil (uneaeg alles kl 2), seega muutke graafikut vastavalt oma harjumustele, aga vaadake, et esimene söögikord oleks tunni aja jooksul pärast ärkamist.

Toidukorrad on umbkaudu iga 4 tunni tagant:

  • 10:00 – hommikusöök
  • 14:00 – lõunasöök
  • 18:30 – teine, väiksem lõunasöök
  • 20:00-21:00 – treening, juhul kui see kavas on
  • 22:00 – õhtusöök

Näidismenüü:

  • Hommikusöök (kodus) – munapuder, mustad oad, köögiviljasegu
  • Lõuna (Mehhiko restoranis) – veiseliha, oad, köögiviljad, guacamole-kaste.
  • Õhtusöök (kodus) – veiseliha, läätsed, köögiviljad

Pidage meeles, et see dieet on eelkõige mõeldud olema efektiivne, mitte nauditav. Ta võib olla nauditav, kui teha sellesse mõningasi muudatusi, kuid see pole eesmärk omaette.

Reegel 3: Ära joo kaloreid

Joo ohtralt vett ja niipalju magustamata teed või kohvi (mitte rohkem kui kahe lusikatäie koorega, soovitavalt hoopis kaneeliga) või muid madala kalorsusega jooke kui soovid. Ärge jooge piima (sh sojapiima), tavalisi karastusjooke ega mahla. Samuti olge dieetkarastusjookidega ettevaatlikud, sest suhkruasendajana kasutatav aspartaam võib kehakaalu mõjutada.

Veinifanaatikutele on lubatud kaks klaasi punast veini, see ei paista dieedi efektiivsust mõjutavat.

Reegel 4: Ärge sööge puuvilju

Inimesed ei vaja puuvilju 6 korda nädalas, rääkimata aastaringsest vajadusest. Kui teie esivanemad on pärit Euroopast, kui palju puuvilju sõid nad talvel 500 aastat tagasi? Ometi olete te täna siin, nii et kuidagi elasid nad selle üle.

Ainsaks erandiks on tomatid ja avokaadod, viimaseid peaks tarbima ettevaatlikult (ühe tassi või toidukorra jagu päevas). Üldiselt öelge siiski ei puuviljadele ja nendes sisalduvale fruktoosile, mida keha muudab glütseroolfosfaadiks paremini kui teisi süsivesikuid (glütseroolfosfaat -> triglütseriidid -> keharasv). Sellele reeglile on olemas biokeemilisi erandeid, aga puuviljade vältimine 6 päeval nädalas on kõige kindlam poliitika.

Mis tähendab 6 päeval nädalas?

Reegel 5: Üks päev nädalast on “vaba”

Ühel päeval nädalast on lubatud süüa kõike, mida soovite. Veel enam – see on lausa vajalik.

Paradoksaalsel kombel aitab selline ühekordne hüpe kalorite tarbimises kaasa keharasvade kaotamisele, hoolitsedes selle eest, et teie ainevahetus ei aeglustu kalorite piiramise tulemusena.

Alustage dieeti viis päeva enne oma soovitud “vaba päeva”. Nt kui valite selleks päevaks laupäeva, alustage esmaspäeval.

Ja mind huvitab, kas see dieet on normaalne ja peaksin seda siiski järgima? Mulle ei meeldinud, et seal ei tohi süüa riisi, pastat, kartulit ja juua piima ja tarbida piimatooteid. Ma ei oska ka kuskilt otsast alustada, et iseendale mingi kava välja mõelda. Olen ka foorumitest lugenud, et midagi kõrva taha panna, aga ikka ei saa nagu pihta ja selgeks endale asja, et vot nii nüüd hakkangi tegema. Motivatsioonist on ka ikka puudu jäänud, aga olen iga päevaga järjest rohkem motiveeritud ja tahan tõesti, et sellest saaks asja. Ma ei taha niiöelda suveks saledaks saada. Tahaksin teada, kuidas ma pean sööma ja mida tegema, et mul oleks tervis korras ja hea olla. Muidu olen aktiivne inimene, käin bussi asemel jala või sõidan rattaga. Hetkel ma söön niiöelda "tavalist toitu", rämpsu ei söö, vahel mingi shokolaadi või jäätise. Söön köögivilju, puuvilju, teravilju, piimatooteid ja muud sellist, ühesõnaga seda, mis kuulnud olen, et on tervisele hea, üritan ka süüa. Aga ei oska neid kuidagi oma menüüs kombineerida. Käin 6 korral nädalas jooksmas ja peale seda teen kodus 3 harjutust kõhulihastele ning hantlitega teen seljale ja biitsepsit ning kükke. Jooksmas meeldib väga käia, samuti jalutada. Tahaksin just kodus trenni teha, mitte jõusaalis.. Kuigi oleks plaan ka seal mõnel korral nädalas käia. Tahaksin just teie soovitusi lugeda ja aru saada, mida täpsemalt tegema peaksin. Suured tänud juba ette neile, kes raatsivad mu mure üldse kuulda võtta ning aidata..

Muudetud kasutaja zebra poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ei imesta, et sa sellisel dieedil ei suuda kaua püsida, liiga äärmuslik.

Telli omale korralik toitumiskava - http://www.fitness.ee/veebitreener :)

---

Ja nendele taolisetele faktidele, et "paarsada aastat tagasi oli nii" kohta tooks vastukaaluks välja selle, et näiteks aastal ~1800 oli keskmine eluiga ~30-40 aastat :D

Muudetud kasutaja htilga poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Süsikaid praktiliselt ei ole ju, sellest ka energiapuudus jne, kui sa kasvõi 100g riisi päeva peale ära jaotaks, lisaks kõigele sellele, mis on, põhiliselt on see ju valk ja siis veel mingid köögi/aedviljad, siis peaks juba mõnusam olek olema. "Aeglaste süskarite dieet" on vist ka natuke vale nimetus sellele asjale? Siis oleks pigem nt tatrapuder, riis ja pasta ka võib-olla sees, pole niivõrd kursis GI-indeksitega, aga umbes tean :P.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Üldplaanis jaota oma kaloraaž: 25% valk (~2g kehakaalu kohta), 25% rasvad (~1g kehakaalu kohta), 50% süsivesikud.

Muudetud kasutaja htilga poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×