Jump to content
Guest Dev.

Liitsuhkrud

Recommended Posts

kas glükoos ja fruktoos ei olnud mitte monosahhariidid ehk siis lihtsuhkrud aga liitsuhkrud on siis äkki disahhariidid nagu sahharoos ehk tavaline suhkur ja siis maltoos ehk piimasuhkur.. aga võibolla ma eksin :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Süsivesikutel on organismis täita mitmeid olulisi rolle: nad on organismi peamiseks energiaallikaks, nende lõhustumisel tekkiva energiaga kaetakse pool kogu organismi energiavajadusest; nad on ehituskomponendid molekulidele – glükoosi ja galaktoosi kasutab organism polüsahhariidide, glükolipiidide ja asendatavate aminohapete sünteesiks; glükogeenina maksa ja lihastesse talletuv glükoos on organismi varuaineks.

Fruktoos e puuviljasuhkur – puuviljades leiduv lihtsuhkur, mis rahuldab organismi esmase energiava­jaduse ning on kiiresti ja hästi omastatav.

Maltodekstriin e linnasesuhkur – osaliselt hüdrolüüsitud tärklise produkt, mis organismis hüdrolüüsitakse glükoosiks. Maltodekstriin on kergesti omandatav süsivesik, mis on toodetud tärklisesiirupist. Tärklist kuumutatakse ja seejärel lagundatakse kas happe või ensüümidega väiksemateks polümeerideks. Nimetatakse ka glükoosi polümeeriks. Ei sisalda oluliselt rasvu, valke või kiudaineid.

Sorbitool – Sorbitool on puuviljas sisalduv, lahtistava mõjuga aine. Kuna tal on magus maitse, siis kasutatakse teda magustajana köhasiirupites ning mõnedes suhkruvabades maiustustes. Sorbitooli kasutatakse samuti söe aktiviseerijana mõnede toidumürgistuste puhul. Kasutatakse suhkruhaiguse korral suhkru aseainena. Sorbitool võib tekitada probleeme isikutele, kes ei talu fruktoosi.

Laktoos e piimasuhkur – piimas, sojajahus ja õietolmus sisalduv hästi omastatav liitsuhkur, mis hüdrolüüsitakse organismis galaktoosiks ja glükoosiks.

Oeh ... :)http://web.starman.ee/vitavitalis/toitained.htm#Süsivesikud

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Disahhariidid ja liitsuhkrud on erinevad asjad. Disahhariidid koosnevad kahest monosahhariidi jäägist, nt sahharoos, mis koosneb glükoosist ja fruktoosist. Liitsuhkruid nimetatakse teisiti polüsahhariidideks ning nad on monosahhariidide jäägid, mis on seotud glükosiidsidemetega pikkadeks ahelateks.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Oleksin tänulik, kui te nimetaks toiduaineid, mis sisaldavad liitsuhkruid!

kartul, leib, makaronid, riis...ööö, rohkem ei tule hetkel meelde

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×