Jump to content
segens

skeptiline

Recommended Posts

Tere kõigile!

Olen ühe teema üle juba mõnda aega mõelnud (ka kirjutada) ja nüüd sain selleks tõuke tänu kasutaja sigrim teemale "jälle see toitumine" http://forums.fitness.ee/index.php?showtop...mp;#entry294687

Teema on eelkõige minu skeptismi adekvaatne ümberlükkamine teadjamate poolt.

Kogu selle kaalulangatamise taga on korralik toitumine. Loogiline ja arusaadav. KUID. Kuidas saab koostada toitumiskava inimesele, keda pole näinud, keda ei tunne jne., sest enamus kavasi tehakse interneti teel. Tihti lugu koorub teemadest välja, et iga inimene on erinev, mis nii ongi. Ühele sobib see, teisele too. Pean siin silmas nii trenni kui ka organismi talitust (kiire, keskmine, aeglane ainevahetus, reageering treeningutele jne.).

Nendes ankeetides, mis on tulevase toitumiskava aluseks, ei ole nõutud BAV. On ainult nö parameetrid, pikkus ja kaal ning sugu. Kas tõesti saab nende alusel öelda BAV. Kui saab, siis see eeldab, et kõikidel ühesuguste parameetritega inimestel on ühesugune BAV, millesse mina ei usu. Ühesuguse kaalunumbri taga võib olla mitmeid erinevaid inimesi. Suure rasvaprotsendiga, keskmise rasvaprotsendiga, suure ja raske luustikuga jne. Võimalusi on mitmeid. Samuti suhtun skeptiliselt kõikidesse kalkulaatoritesse, mis näitavad su BAV.

Lisaks BAV on veel inimese elutegevusega kaasnev energiakulu. Ka see ei ole kõigil ühesugune.

Kui nende kahega eksida ülespoole näiteks 300-500 kcal, mis on kaalulangetamiseks vajalik (päevas), siis ei toimu ju langust. Kui allapoole, siis hakkavad muud hädad.

Mainisin juba rasvaprotsenti, mis on ka ankeetides küsitud. Ma arvan, et ma palju ei eksi, kui enamus inimesi pakuvad selle suvaliselt, äärmisel juhul mingi võrdluspildi või kalkulaatori järgi (jälle see kalkulaator). See ei ole adekvaatne. Adekvaatne on nn keha skänneeering, millest on siin mõnes teemas ka juttu olnud. Kahtlen, et tavainimene selle läbi on teinud. (vaadates paljusid küsimusi ja muresi siin foorumis, julgen pakkuda, et enamus ei teagi sellest midagi)

Tulenevalt ülaltoodust, tekib küsimus, et kuidas saab koostada neti teel PERSONAALSET toitumiskava?

Mul on tunne, et selle PERSONAALSE taga on juba olemas 1, 2 v 3 kindlat kava, mis vastavalt inimese muude andmete (ärkamine, trenn, söögiharjumused, eluviis jne) kohaselt mugandatakse nii, et "see peaks sulle sobima", olles eelnevalt matemaatiliselt välja arvutanud BAV ja muu energiakulu. Kui ei peaks sobma, siis varieeri, muuda nii, et sobiks.

Kahtlusi äratab ja ka kinnitab tõik, et inimene saab valida 12 erineva spetsialisti vahel, kes sulle selle kava koostavad.

Kas iga treener teeb erineva kava kaalu langetamiseks? Teooria on ju ikka üks, tuleb veidi vähem tarbida kui ära kulutad, regulaarsed söömaajad jne. Väike erinevus saab tulla ainult toiduainete suhtes, kuid ka siin seab piirid inimese eelistus, hind, kvaliteet jne.

Pika jutu lühike mõte on selles, et kui adekvaatne on neti teel omale toitumiskava tellida, kui sinna on sisse juba kodeeritud muutmine/täiendamine ja kas see ikka on PERSONAALNE?

PS! Ma ei sea kahtluse alla toitumiskava kui sellist. Tean omast käest, et see on oluline eesmärkide saavutamisel. Pole ka kava tellinud, kui jäi selline mulje, et olen pettunud oma tellitud kavas.

piis!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Vaat sul on õigus selles osas, et kõik inimesed on erinevad jne jne.

Kuid ega selles polegi midagi imelikku, kui treeneri poolt paika pandud kavale hakkavad toimuma alguses hoopis teised asjad. Ehk kaal tõuseb selle langemise asemel. See on normaalne kuna ükski treener ei saa 100% teada oma õpilase keha.

Kava muudetakse ning korrigeeritakse vastavalt reaktsioonidele. Ehk kui eesmärk on rasva põletada ning kava alguses kaal hoopis kõrgemale hüppab siis korrigeeritakse veidi koguseid - vajadusel treeningkoormust ja muid asju ning läheb kõik edasi juba paremini.

Miks paljud oma kavadega rahule ei jää on selletõttu, et oodatakse mingit ime-asju ise võimalikult vähe tööd tehes. Kes patustab mõni päev ning ei räägi sellest midagi - eeldades, et nii väikseid asjad ikka midagi ei mõjuta (küll nad juba mõjutavad). Samuti ei räägita piisavalt palju kava koostajaga. Kava peab arenema olenevalt sellest mis on inimese eesmärgid läbi aegade ning milline on keha reaktsioon muutustele.

Kindlasti ühinevad paljude spetsialistide kavad oma sisus. Kuid sinu kui tarbija jaoks pole sellel olulist vahet kui lõpptulemus kõigil sama. Lihtsalt osad treenerid on osavamad või paremad nüansside jälgimises või huvituvad rohkem sinu käekäigust - teevad rohkem vajalikke muutusi jne. Eks igaüks valib sellise treeneri keda ta paremaks peab, kes muljet avaldab või keda teised kiidavad. Oma valik alati.

Ise toitun ja treenin praegu Marek Kalmuse kavade järgi. Kõik töötab nii nagu lubatud. Arvesse võttis minu personaalseid toiduvalikuid ning päevakava. (ärkan kell 11 ja magama kell 04). Paika on pandud kindlalt kogused ning kella-ajad.

Peale paari nädalat kandsin ette kuidas asjad töötavad ning vajadusel tehti muudatused. Samamoodi kui mul muutus päevakava veidikene - tehti kohe korrektuurid ning kõik läks ilusti edasi.

Usun, et nii teeb enamik kavade koostajaid - sest neile on kasulik positiivne tagasiside, mis toob aina rohkem kliente kavade järgi. Oleks lollus neil mitte vaeva näha. Usun, et nii mõnigi keeldub kava koostamisest kui neil liiga kiire periood elus on, mis ei võimaldaks rohkem kliente võtta.

Mis puutub inimeste BAV-desse jne siis kindlasti ühest malli ei ole mille järgi võtta saab. Kuid umbkaudselt on see algus mille järgi treener toidukogused paika paneb. Treeningkoormust arvestades ning muud päevategemisi arvesse võttes suudetakse tavaliselt 10-20% eksimusega õige kaloraaž paika panna. Ehk olenevalt kuidas keha reageerib muudetakse ka toitumist või treeningut õiges suunas ja ongi korras.

Kava on alati mõtekas tellida sellepärast, et treener on pm. võtnud kohustuse sulle pakkuda töötava kava mis tulemusi toob. Sa võid ise netis tuhnides ju leida sobivaid kavasid kuid kui midagi vajab muutmist on alati oht, et sa ei tee asju õigesti. Tellides tunnustatud treenerite käest võid kindel olla - et need tulemused mida sa soovid - ka sulle kätte tulevad.

Suvaliste või isetehtud kavade puhul ei saa sa kunagi lõpptulemuses kindel olla.

Seetõttu ongi näha foorumis pidevalt inimesi, kes aasta-aasta järel ei saavuta erilisi tulemusi, kuna mässavad üksi ning leiutavad jalgratast. Olin ka ise selline - ning tagantjärgi võiks öelda, et loll nagu lauajalg mõne asja suhtes. Ikka pidin ise kõike proovima ning targutama.

Nüüd kui asjad pm. selged siis näen, et oleks kõik palju lihtsam olnud, kui kohe alguses oleks mind õigele teele juhatatud...

:)

Muudetud kasutaja Archangel poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×