Jump to content
Lola88

Küsimus bodypumpi raskuste kohta

Recommended Posts

Tere!

Mul on natuke omapärane küsimus. Olen 21 aastane sportliku eluviisiga tüdruk. Bodypumpis olen käinud regulaarselt veidi üle aasta. Teen lisaks ka bodycombatit ja bodybalance'it. Olen 170 pikk ja kaalun 52 kg. Olen loomupoolest sale. Kui alles alustasin treeninguga, siis sain pidevalt kangile raskuseid juurde panna. Nüüd, mil olen korralikult vormis, on raskuste lisamisel tulnud piir ette, eriti nendes lugudes, kus treenitakse rinna- või käelihaseid. Kas tähendab see seda, et minu lihasmassi juures ei ole füsioloogiliselt võimalik rinnalt suruda 5 minutit järjest 10 kg? Pump ju pigem vormib lihast ja annab hea toonuse, mitte ei kasvata lihasmassi nagu jõusaalitreening. Kas selleks, et suudaksin teha veelgi suuremate raskustega peaksin tegema eraldi jõusaalitreeningut ja kasutama toidulisandeid? Või saab selle tasemeni jõuda ka regulaarse bodypumpi jätkamisega, treenides üksnes lihasvastupidavust ja mitte tehes jõusaalitreeningut? Tänan, kui keegi oskab vastata?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Jõusaalis on võimalik kasvatada jõudu ja lihast. BP pigem jah vormib kui kasvatab. Mina kui hakkasin jõusaalis käima, sain hakata ka BP raskuseid lisama. Need on nüüdseks kasvanud pea 3x raskemaks.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Kas selleks, et suudaksin teha veelgi suuremate raskustega peaksin tegema eraldi jõusaalitreeningut ja kasutama toidulisandeid? Või saab selle tasemeni jõuda ka regulaarse bodypumpi jätkamisega, treenides üksnes lihasvastupidavust ja mitte tehes jõusaalitreeningut? Tänan, kui keegi oskab vastata?

Jah, sul on tegelikult kaks varianti. Arendada esmalt lihasmassi, seejärel saadud lihasmass treenida vastupidavaks. Korraga samal ajal põhijõudu (mis põhineb lihasmassi kasvatamisel) ja lihasvastupidavust arendada ei ole otstarbekas (on vähese tulemusega). Sel juhul peaksid koostama juba tõelise treeningprogrammi, kus üks tsükkel (nt. 3-4 nädalat) keskendub jõu ehk lihasmassi kasvatamisele, järgneb taastav tsükkel ja seejärel teed ühe tsükli lihasvastupidavuse kasvatamiseks.

Variant B on treenida BP vahenditega, kuid tuues sisse ka siia tsüklid ehk kontrastid. Lisa BP-s sellisele raskusele, mida jõuad teha lõpuni, kuid tuntava pingutusega veel kummassegi kangi otsa 1 kg. Kui treenid siiani õigete raskustega, siis 2 kilo lisamine eriti praeguses, 73. kavas (rinnale Black Eyed Peas cover) peaks eriti teravalt lõppema sellega, et sa ei jõua viimaseid kordusi enam teha. Ehk, vali selline raskus, millega sul jääb 2-3 kordust puudu. Tee nii 3 nädalat, seejärel kergem (kui enne lugusid juba ära ei vahetata ;) ).

Ja lõpuks iseasi - mis kõige selle eesmärk on? :)

Ma olen eriti meestele, kes on minu juurde tulnud sooviga parem välja näha, et ma neile kava koostaks öelnud, et alustagu sellest, et ajavad rasva seljast, siis kasvatagu lihaseid. Ehk, su väline vorm paraneb sellest hoolimata ka praegu, kuigi sa kettaid enam lisada BP-s ei saa.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Vaatan, et sa said päris head nõu juba.

Kui sul midagi selles vastu pole, võiksid lisada siia oma raskuste suurused - oleks hea võrrelda. Kuna ma olen sama pikk kui sina (okei, okei - paar cm lühem), aga kaalun ikka rohkem, kui sina, siis on huvitav, et minu "lagi" ei taha kuidagi kohale jõuda ja ei ole tunnetki et jõuaks. Väga ei muretsegi - aega on. Ja materjali on ka veel, mida vormida, kuna minu võimsate luude peal see kraam kasvab päris hästi.

Pigem huvitav sellepärast, et 10 kg rinnalt suruda 5-minutise loo ajal pole üldsegi nii palju ju. Kuna sa aga kaalud nii vähe, siis vb sellise kaalu juures on see tõesti raskem. Niiet.. tekib küsimus.. kui su kehakaal ongi väiksem, siis milleks veel suuremad raskused? Miks praegustest ei piisa? :) Protsentuaalselt moodustab 10 kilo sinu kehakaalust palju suurema osa ju, kui mõne 60 kilose (aga ka heas vormis) naise kehakaalust.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Kui treenid siiani õigete raskustega, siis 2 kilo lisamine eriti praeguses, 73. kavas (rinnale Black Eyed Peas cover) peaks eriti teravalt lõppema sellega, et sa ei jõua viimaseid kordusi enam teha. Ehk, vali selline raskus, millega sul jääb 2-3 kordust puudu. Tee nii 3 nädalat, seejärel kergem (kui enne lugusid juba ära ei vahetata :) ).

Praegune 73. kava on tõesti nii, et minul on nt ka viimased surumised juba raskem teha.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Sain lühikese ajaga palju asjalikke vastused, suur aitäh selle eest :)

See küsimus tekkis mul sellepärast, et hakkasin mõtlema erinevate bodypumpi treenerite peale. Inimene, kes on intensiivse treeningkoormusega BP-i treener, tõenäoliselt enam eraldi jõusaalis ei käi. Samas on treenerid enamasti väga atleetliku kehaga ja suure lihasmassiga, tänu millele jõuavad vabalt rinnalt 10 kg ja rohkem suruda 5 minutit järjest (pean silmas just naistreenereid - meestreenerite raskused on veelgi suuremad). Inimeste kehatüüpe võib jagada kolmeks: mesomorf ehk atleet, endomorf ehk ümarake ning ektomorf ehk kõhnake. Treenerilt eeldatakse siiski, et ta teeb suuremate raskustega kui enamus. Ehk siis mu arutelu keerlebki sellise asjaolu ümber, et kas ektomorfse kehaehitusega inimesel (nagu mina) on looduse poolt raskem saavutada sellist raskuste taset nagu atleetliku soodumusega treeneritel (raskuste osas)? Ja milleks üldse on need raskuste suurused nii olulised? Lihtsalt hakkasin mõtlema, et kas minu kehatüübiga inimestest võiks kunagi saada just BP-i treener või valivad selle ala need, kellel juba looduse poolt kogukam kehaehitus, tänu millele on tekkivad musklid ka suuremad. Vaatan lihtsalt enda käsi, mis on kui peenikesed pulgad aga siiski lihastes ja treenerite käsi, mis on ka lihastes aga no ikka poole jämedamad. Ja kui minu kehatüübiga inimene võtaks eesmärgiks saada treeneriks, siis tõenäoliselt peaks ta enne korralikult jõusaalis lihasmassi kasvatama ja siis saadud lihased vastupidavaks treenima. Kui aga hakkan sellise teguviisi peale mõtlema, siis esiteks võib keha minna naise kohta liiga muskulatuurseks (minu jaoks, arvamusi on kindlasti erinevaid) ja tehes treeneritööd BP-i alal oma algselt jõusaalis suureks pumbatud lihastega, samal ajal enam mitte jõusaalis käies.. siis lõpuks kaob ju lihasmass jälle ja raskused ka vähenevad.

Siin esitan ka teise küsimuse: Kuidas suhtuksite peenikesse, trimmis lihastega BP-i treenerisse, kes teeks ehk mõnevõrra väiksemate raskustega?

Minu raskused praegu:

soojendus - 7kg

kükid - 15 kg

rinnalt surumine - 7 kg

selg - 10 kg

triitseps - 7 kg

biitseps - 7 kg

väljaasted - 10 kg

õlad - 7kg

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Raskused on üsna samad, mis mul ja mind sinna ektomorfi alla liigitada ei saa. Samas olen ma pühendunult body pump`is käinud ka kõigest 3 kuud, kokku 4 kuud. Tõenäoliselt on oma kehatüüpi (need pole ju niikuinii küll kunagi puhtad) siiski raske muuta, aga mida see loeb?!

Su juttu oli nii põnev lugeda, see oli nii hästi (loe: arukalt) kirjutatud. Minu subjektiivne arvamus? Minu jaoks loeb enam treeneri teadmised ja õige tehnika, kui suured raskused. Kas see pole mitte body pump`is olulisem? :) Mul on peamiselt kaks treenerit, kelle juures ma body pump`is käin.. kumbki pole nö suureks treenitud kehaga - mõlemad on rohkem sellised saledad, enam vastupidavad ja väga sitked inimesed... ja tohutult heas vormis. Ja ma olen ju nii vaimustuses neist. Ja ma usun, et treenerilt ei eeldagi keegi, et ta teeb suuremate raskustega, kuna treeneril on niigi suur koormus siis on väga tobe võrrelda end temaga. Ehk siis on tobe hüpata "mul on isegi suuremad raskused kui treeneril".

Seega, lühidalt.. ära põe. Kõik on hästi ;)

Muudetud kasutaja Kassisilm poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Õige ta on, et inimesed on erinevad ja ei saagi eeldada ühtmoodi suuri raskuseid väga erinevas mõõdus tüdrukutelt.

Samas. Üks BP treenerite olulisi kriteeriumeid on see, et treener peab olema treenitavatele motivaator. Ja BP puhul on üks eeldus selleks sportlik välimus ja teiseks treeneril peavad olema treenijaid motiveerivad raskused (arvestama peab siinkohal asjaoluga, et tänu rääkimisele, ringi vaatamisele jms täiendavale energiakulutajatele on treeneritel oma max tasemest niiehknaa ju mõnevõrra madalam raskus peal). Olen põgusalt tutvunud ca 10 aastat vana manuaaliga, aga arvata on, et see ideoloogia püsib seal seni.

Ise ei ole naistreenerite puhul raskustele kunagi erilist tähelepanu pööranud, aga meestreenerite puhul mind tõtt-öelda vahel häirib küll, kui mõni kükib a la 5kg kettaga. Ei saa salata, minu jaoks on innustavam tõepoolest, kui ka treeneril higi põrandat ja särki märgab - emotsioon, power ja positiivne energia on ju oluline osa rühmatreeningust.

Ise ma pisike ja sitke pole. Pigem suur ja sportlik (179cm/63kg), BPga tegelenud nüüdseks pea 1,5 aastat, aga ca 1 aasta pole enam raskuseid muutnud. Ntx biitsepsi ja õlgade puhul ei näe ka seda lisaenergiat täiendava 2 ekstra-kg jaoks.

Raskused (kettad ühelpool kangi siis):

soojendus 6kg

kükk 15kg

rind 6kg

selg 10kg

triitseps 6kg

biitseps 5kg

jalad 10kg

õlg 5kg, hantel 3kg

Samas on meil trennis üks pisike ja sitke tüdruk, kes vehib ntx õlgu 5kg hantlitega teha. Mina seda vist ei suudaks, aga no must palju pisem sporditüdruk suudab. Eriliselt silatorkavaid lihaseid tal pole, aga mõnusalt voolujooneline ja sportlik on küll. Seega, ju on võimalik ka pisematel suuri raskuseid taluda. Nii, et anna aga endale aega atra seada ja küll ta tuleb :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

"Vaatan lihtsalt enda käsi, mis on kui peenikesed pulgad aga siiski lihastes ja treenerite käsi, mis on ka lihastes aga no ikka poole jämedamad."

Ma ei ole küll spetsialist, ega tea sinu toitumist , siis minu arvamus : õppinud treener teab, mida tema keha vajab , et lihas kasvaks.

Toitumine ju peamine trenni juures(lisaks puhkamine). Sellega vastavalt võtad kaalust alla või juurde.Trenn on kõigest lihaste lõhkumine.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ma täiendan seda teemat.

Body Pump`iga alustasin küll 4 kuud tagasi, aga seda siis üks kord nädalas. Viimased 3 kuud olen käinud 3-5 korda nädalas. Raskused on praeguseks sellised:

Soojendus: 7,5 kg

Kükid 15 kg

Rind 10 kg

Selg 10 kg

Triitseps 7,5 kg

Biitseps 5 kg

Väljaasted 7,5 kg

Õlg 7,5 kg

Kuigi mul on see body pump`is käimise aeg veel väga lühike, siis märkasin ikka, et selg oli kohe alguses üks tugevamaid, nüüd aga ei arene ta kuhugi.. 2 kuud juba sama kohapeal. Ma vaatan, et paljud naised body pump`is on justkui sellised kolmnurga kujulise kehaga.. seljalailihas (või mis see oligi?) on neil päris võimas ja lai. Samas, minu selljal on küll lihas olemas.. aga sellise plangu välimusega on ta ikka, laius läheb sinna rinna ja puusa juurde ja seljalihas vormub pigem pikemaks ja peenemaks (mille vastu pole mul ju loomulikult midagi). Seepärast mõtlesingi, et see lihaste areng sõltub ikkagi väga palju kehakujust ning oluliselt individuaalsem. See seletaks, miks inimesed ei saa body pump`is seda soovituslikku raskuste vahekorda jälgida. Teisest küljest on ka imelik vaadata saalis meest, kes teeb kükke samade raskustega kui mina, aga seljale tõstab 2,5x sama palju, või kedagi, kes teeb soojendust 10 kiloga, aga rinda nt 7,5 kiloga.

Ma tahaks vaadata pigem seda, et need raskuste suhted oleks enam-vähem õiged - et rinnalihas on tugev aga seljalihas nõrk - nii ei lähe. Kui mul alguses õlg ei jõudnud rinnale järgi, siis hakkas pingilt rinnalt surudes liiga õlale - valus oli lausa. Seda, et mul selg on nõrgem, ma vist body pump`is muuta ei saa.. peaks ka vist jõusaali minema - sarnaselt teemaalgataja murele. Sest kindlasti hakkavad paljud minu mured seljast ka pihta. No jõusaali ma vist veel ei kipu - eile proovisin pilates`e ära, mis peaks kerelihaseid (sh selga) tugevdama - kuigi koormus on seal nii väike, siis äkki ajaga ikka märkan seda keskkoha tugevamaks muutumist.

Siiski lühidalt.. oma kehakujugu vist sõdida ei maksa - kui oled peenike, siis on väga raske vormida lihaseid laiusesse. Ma olen ikka parajalt liivakell ja see selg on see nõrk lüli. Niikaua kui ma endale liiga ei tee teiste lihaste ülekoormamisega, ei tohiks vist midagi halba juhtuda. <_<

Muudetud kasutaja Kassisilm poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Olen ise ilmselt üks hea näide ebaprportsionaalsete raskuste kasutajatest. Pole küll kaua aega BP- is käinud, kuna hetkel treenin kodus, aga raskused ikka meeles:

soojendus 7 kg

kükid 20 kg

rind 6 kg

selg 10 kg

triitseps 6 kg

biitseps 5 kg

väljaasted 15 kg

õlad 5 kg kang, hantel 3 kg

Alakeha on mul alati tugevam olnud ja areng tohutult suurem, kui üleval pool. Kui kükke võin suht suur raskusega teha ja samas jääb tehnika õigeks, siis näiteks rinnalihase, biitsepsi ja õlaga olen ikka korduvalt hätta jäänud- viimases seerias on jõud lihtsalt otsa lõppenud. Vastupidavust ilmselt vähevõitu, kuigi sai ikka päris pikalt BP-is käidud ja regulaarselt. Seljaga tundsin, et võiks suurema raskusega teha, aga see hakkas randmetele(randmesidemed on peal olnud), kui aktiivselt BP-is käisin, siis tihti tegin jõusaalis seljlihast juurde, sest tunnis ei tundnud mingit pinget sellele. Kuna hetkel treenin kodus, on minu trennideks jäänud jõusaal(pink ja raskused olemas), seda kombineerin keharskustega teostatavate harjutuste ja fitballiga, lisaks aeroobne(kepikõnd, uisutamine). Suvel plaanis uuesti klubis hakata käima, eks siis ole näha, kuidas BP-is hakkama saan...

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Tavaliselt on nii, et 1 kuu on uue raskusega harjumise aeg ja siis nii palju kui võimalik ja tunned, lisa iga kuu raskust juurde. Kui sinu jaoks lagi käes, siis stop. <_<

Minul on hetkel kangil raskust kokku:

Soojendus 12kg

Kükid 20-22kg

Rind 7 (käed opitud ja ei ole rohkem võimalik ;) )

Selg 17kg

Triitseps 7-9kg (käed opitud ja ei ole rohkem võimalik :P)

Biitseps 7-9kg (käed opitud ja ei ole rohkem võimalik :D)

Väljaasted teen tavaliselt keharaskusega

Õlga teen 12kg

Kõhulihasel kui on lisaraskus, siis 5kg ketas.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Tavaliselt on nii, et 1 kuu on uue raskusega harjumise aeg ja siis nii palju kui võimalik ja tunned, lisa iga kuu raskust juurde. Kui sinu jaoks lagi käes, siis stop. <_<

Minul on hetkel kangil raskust kokku:

Soojendus 12kg

Kükid 20-22kg

Rind 7 (käed opitud ja ei ole rohkem võimalik ;) )

Selg 17kg

Triitseps 7-9kg (käed opitud ja ei ole rohkem võimalik :P)

Biitseps 7-9kg (käed opitud ja ei ole rohkem võimalik :D)

Väljaasted teen tavaliselt keharaskusega

Õlga teen 12kg

Kõhulihasel kui on lisaraskus, siis 5kg ketas.

Väga ilusad raskused Sul, respekt! Mul ongi see jama raskustega, et alakehale võin suht palju juurde panna, jalalihased päris hästi arenenud, suht väljajoonistunud. Ülakehal oleks nagu blokk ees, kuigi pikalt BP-i teinud, tundub, et minu lagi ongi siis väiksemad raskused kätele ja õlgadele...

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
See küsimus tekkis mul sellepärast, et hakkasin mõtlema erinevate bodypumpi treenerite peale. Inimene, kes on intensiivse treeningkoormusega BP-i treener, tõenäoliselt enam eraldi jõusaalis ei käi. Samas on treenerid enamasti väga atleetliku kehaga ja suure lihasmassiga, tänu millele jõuavad vabalt rinnalt 10 kg ja rohkem suruda 5 minutit järjest (pean silmas just naistreenereid - meestreenerite raskused on veelgi suuremad).

/--/

Kui aga hakkan sellise teguviisi peale mõtlema, siis esiteks võib keha minna naise kohta liiga muskulatuurseks (minu jaoks, arvamusi on kindlasti erinevaid) ja tehes treeneritööd BP-i alal oma algselt jõusaalis suureks pumbatud lihastega, samal ajal enam mitte jõusaalis käies.. siis lõpuks kaob ju lihasmass jälle ja raskused ka vähenevad.

Siin esitan ka teise küsimuse: Kuidas suhtuksite peenikesse, trimmis lihastega BP-i treenerisse, kes teeks ehk mõnevõrra väiksemate raskustega?

Olen BP (mees)treener ja käin jõusaalis just seetõttu, et hoida ülal lihasmassi. Sest samal ajal olen siiani negatiivses dieedis, eesmärk on olla eeskuju ja langetada rasvaprotsent 9-10% peale. Ilma jõusaalita kukub ka lihasmass kolinal koos rasvaga. Nii et naistel ei tohiks seda hirmu küll olla, et BP mingi lihase kasvatab.

Samas, alustades BP treenerina suureks pumbatud lihastega, siis raskused siiski BP-s ei vähene eriti. BP-s on oluline ikkagi lihasvastupidavus.

Peenikeste, trimmis lihastega BP treener? Seni kuni treener ise pingutab, on ok. Pigem on äärmiselt ebameeldiv treener, kes röögib "pinguta veel jne." ja samas on näha, et tal ei ole endal selg niiskegi.

Enda raskused:

soojendus: 15 kg

kükk: 40-47kg sõltuvalt, kas treenin sel päeval tugevalt või on lihtsam päev

rind: 30-37kg

komb: 30-37kg

triitseps: 25-30kg

biitseps: 15-17kg

väljaasted:24-32kg

õlad: kang 20kg

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Väga ilusad raskused Sul, respekt! Mul ongi see jama raskustega, et alakehale võin suht palju juurde panna, jalalihased päris hästi arenenud, suht väljajoonistunud. Ülakehal oleks nagu blokk ees, kuigi pikalt BP-i teinud, tundub, et minu lagi ongi siis väiksemad raskused kätele ja õlgadele...

Ülakehal on ka väiksemad lihased.

Muudetud kasutaja mammamia poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Väga ilusad raskused Sul, respekt! Mul ongi see jama raskustega, et alakehale võin suht palju juurde panna, jalalihased päris hästi arenenud, suht väljajoonistunud. Ülakehal oleks nagu blokk ees, kuigi pikalt BP-i teinud, tundub, et minu lagi ongi siis väiksemad raskused kätele ja õlgadele...

Õlale ma suudan max 12kg (harva 10kg) panna, mis on iga kord BP raskuseks, küll aga käed ja rind väiksemad. Seal niikuinii väiksemad lihasgrupid. Samas kui sa tead, et on ntx lühike lugu, siis pane juurde, kül sa vastu pead. Aga kui on pikk lugu, siis katsemeetod kõige parem. <_<

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×