Jump to content
Tomcat

1000m jooks

Recommended Posts

kuna olen siin ka jookusmehi kommenteerimas näinud, siis esitaks ühe väikese jooksuküsimuse...

nimelt oleks vaja kuu aja jooksul parandada oma 1000m aega. Hetkel on see kohutav. Alla igasugust arvestust. Kangi tõstmise kõrvalt aeroobset pole peaaegu teinud ja nüüd maksab see valusalt kätte.

Põhimõtteliselt on küsimus selles, et kas joosta pikki maid aeglase tempoga (a'la nagu rasvapõletamisel) või peaks 1000m täie auruga panema. Ja kui sageli? Kangi teen muidu kolm korda nädalas. Igasugused soovitused teretulnud...

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Minu arvates treenib südant, kopsu ja vastupidavust ühtviisi sõltumata sellest, kas sörgid või paned täie auruga - sörkides jõuad lihtsalt kauem joosta ja põletad ka rasva, kihutamisega saab kiiremini, kuid rasva põletab sel juhul oluliselt vähem.

Muide, palju su 1000m aeg on siis?

Minul ntx 4:41 ja usun, et see on kindlasti kehvem kui sul. :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Tegelt võiksid mõlemat teha. Lihtsalt kiiresti joostes arendad jalalihaste kiirust ja kui süda on korras paraneb selle võrra aeg. Üks küsimus, kas sul võtab kopsu kokku kui jooksed või väsivad lihased rohkem ära?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

probleem ikka südames ja kopsumahus. Jalad kannataksid ka kiiremat jooksu, aga õhust tuleb puudus ja süda taob metsikult.

Mis puutub aega, siis see on just täpselt sinu klassist, siil_udus:) Seda ma mõtlesingi, et alla igasugust arvestust. Kui tulemust nägin, siis alguses ei tahtnud eriti uskudagi... Vaja oleks 4 minuti sisse joosta, aga ei tea, kas kuu ajaga suudab niipalju areneda

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Võiksid joosta vahepealselt. Ära jookse kiiresti ega aeglaselt. Jookse keskmise tempoga siis parandad vastupidavust ja jalalihaste tugevust..Mina jooksen iga päev 6 km normaalse tempoga ja tulemusi oli üsna varsti näha...

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Jookse staadionil (peale korralikku soojendust) 3x400 m soovitud 1000 m tempoga ehk ring 1.36-ga.Paus korduste vahel 2 minutit,mille kahandad treeningute edenedes ühele minutile.See on esimene seeria.Järgneb seeriapaus,mis samuti kahaneb treeningute edenedes (näiteks 10 minutilt 5-le).Teise seeria (sama nagu esimene)teise ja kolmanda korduse ajal läheb alles tõeliseks pingutamiseks,et kiirust säilitada.See aitab Sul organismi ette valmistada 1000 m läbimiseks isikliku rekordiga.

Sellisele tugevalt treenivale koormusele peab kindlasti kaasnema taastav koormus (pikk maa aeglase tempoga) - tee mõlemat kord nädalas.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

1000m jooks on keskmaajooks - kiiruslikku vastupidavaust on vaja selle distantsi läbimiseks tarvis. Selle aja parendamiseks tehakse kõkvõimalikke nn. harjutusi. Joostakse sprinti, keskmaad ning pikka maad. Seda ma ütlen, et kui sul vastupidavust ei ole, siis on ka 1000m peal raske oma kiirust hoida. Niiet mina soovitaks sinule teha pikka maad rahulikus ning mõõdukas tempos ja lisaks teha mõningaid rahulikke sprindi ja keskmaa lõike. Kohe kiiresti rabelema hakata on MÕTTETU. Küll sa näed siis kui ajapikku hakkab asi edenema, kuid see on väääga pikk protsess. Mida aeg edasi seda raskem on oma isiklikku lüüa :) (minu puhul vähemalt)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Baasvastupidavust ühe kuuga tõsta ei jõua ja seetõttu peaks arendama kiiruslikku vastupidavust. Kiirusliku vastupidavuse jaoks sobivad väga hästi kordusjooksud puhkepausidega. Kordusjooksudega vormi tipu tegemine ammendab ennast 4-6 trenniga. Kordusjooksutrennide vahepeal on hea teha trennid pikkade aeglase tempoga jooksudega, selleks et taastuda ja säilitada baasvastupidavust (60-90min 120-140 pulsiga).

Sellise trenniga saad oma hetke tippvormi kätte. Selleks et saada kõrgemat tippvormi peaksid tegema baasvastupidavust arendavaid trenne mitmeid kuid, sest ilma kõrgema baasita kõrgemat tippu ei saa.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ühesõnaga kui oled täiesti nõrguke jooksummes, siis piisab alustuseks täitsa 30-90 minutilistest jooksmistest. Ning kui mingi vastupidavus on juba saavutatud, et siis hakata komineerima erinevaid meetoteid.

Väga efektiivne on intervallmeetod ning vahelduvtempo meetod.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

minu arust joox eriti individuaalne.kui sa oled kiire siis jooxed lyhikest maad hästi kui ei siis oled vastupidav.mina ise vastupidav aga olen yritada sprinterix saada .ei ole võimalik yle keskmise.eeldusi ei ole.aga loomulikult joosta aga mitte ullult.korra ehk nädalas.ja sooja korralikult.ise kl soovitaxin kombineeritud jooxu.spurt ja vahepeal aeglane ja siis jälle spurt.eriti hea.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Tegin ka just proovi.. Läksin lihtsalt staadionile, 10 minutit soendust ja jooksin 1000m staadionil ajaga 3:24:00. Andsin täiega minna, kuid tundsin, et varu jäi ka.

Eriline sportlane ei ole, aga jooksmas olen aastaid vahel ikka käinud, rohkem ikka pikka maad (5-10km). Kuidas on aeg ning kuhu maani oleks võimalik areneda, kui hakates pidevalt treenima ja selle nimel vaeva nägema? On üldse mõtet?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Jooksu vormi tõstmisel on kaks osa baasi loomine ja tippvormi tegemine. Baas laotakse mitmeid kuid pikkade aeglaste treeningutega (60-90min ja 120-140 pulsiga). Tippvorm tehakse 1-2 kuuga lühemate ja kiiremate treeningutega (intervalljooksud ja kordusjooksud).

Hästi hea raamat jooksu kohta on - Kestusjooksja tarkvara. Kahjuks on see vana raamat ja seda poest ei leia. SUPER raamat mul üks sõber juhtus selle peale ja nüüd on kahe nädala jooksul juba 4 inimest selle läbi lugenud.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Nonii. Kuna kõik arvestavad sellega, et ma istun arvuti taga tehakse nagunii ka järeldus, et mis sportlane ma kah olen ja mida ma üldse asjast tean. Aga võta näpust - midagi ma ikka tean...

Keskkooli ajal tegelesin ka jooksuga. Ega see kilomeetri aeg mingi tase ei olnud - kuskil 3.02 lähedale oli vist parim aeg ja 800 meetrit sai ka 2.20 joostud aga...

Üldiselt oli kuu ennem seda jooksu tulemus selline keskpärane. Kuna sai kõvasti pidudel käidud, oli aeg esimestel testjooksudel 3.40 ringis ja peale seda oli rõve olla aga nagu ka eespoolmainitud - pikem jooks aitab seda kõike parandada. Lähed jooksed (hea oleks kui otse looduses metsas - TTÜ juures on ka mingid metsarajad olemas) kohe mitu head kilomeetrit sellises heas rahulikus tempos (3-5 kilsa peaks täiesti piisama) ning siis tasapisi venitad ja painutad ja teed paar 80-90% tempoga pikemat lõiku - näiteks 3 x 400 meetrit 5 minutiliste vahedega. Peale 3-4 treeningut võit testiks ka 1000m joosta ja võrrelda aegu.

Ja nii stabiilselt lastes võid vabalt lõpuks oma võhmaga asjad korda saada ja ka kilomeetriaega parandada päris ilusasti.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×