Jump to content
Sign in to follow this  
marjasha

Sõbranna vajab nõu

Recommended Posts

Niisiis vajaks nõu mu sõbranna, kes kolis mõni aeg tagasi Austraaliasse, ja on oma kaaluga natuke hädas, kuna tal endal väga palju internetivõimalust pole, siis küsin tema eest, üritan võimalikult palju infot kirja panna, mis ta mulle edasi andis. Kõigepealt siis- teeb 6 päeva nädalas, 8 tundi päevas farmis füüsilist tööd, vett tarbib vähemalt 2 liitrit päevas, sööb kolm korda päevas, täpseid koguseid ei osanud ta mulle öelda, enam vähem näeb toitumine välja siis selline- hommikusöök kell 5 kellogsi helbed piimaga, pisut jogurtit, järgmine söök kell 9 koosneb tavaliselt kahest mitmeviljasaia viilust, mille vahel muna, juustu, vorsti, natuke võid, viimane söök kell 3 või 4 kas siis riis kalapulkade- või tuunikalaga või liha makaronidega, kõrvale keedetud ube, tomatit, porgandit. Kellaaegade kohapealt nii palju, et magama läheb ta juba kell 8, kuna tõusma peab juba enne 5. Korra nädalas lubab endale ka õlut. Kui enne Austraaliasse minekut oli tal seedimine hea, siis nüüd kurdab, et vahel jääb isegi kaks päeva vahele, kui vetsu ei saa. Kaal on samuti märgatavalt tõusnud. Uurisin natuke seal saadaolevate toiduainete kohta- näiteks selliseid asju nagu kohupiim, hapukoor, tatar, neil ei müüda, küll on olemas kodujuust. Oma peaga ei hakka talle mingeid soovitusi jagama, mis ei pruugi pärast õigeks osutuda, seega loodan siinsete helgemate peade näpunäidete peale. (oma mõistusega arvasin, et ehk valku liiga vähe ja süsikaid palju- näiteks need hommikuhelbed ja magus jogurt ja makaronid peaks ära unustama? Samas teeb ta palju füüsilist tööd... ei oskagi midagi arvata tegelikult) Tänud ette asjalike nõuannete eest :D

Edited by marjasha

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niisiis vajaks nõu mu sõbranna, kes kolis mõni aeg tagasi Austraaliasse, ja on oma kaaluga natuke hädas, kuna tal endal väga palju internetivõimalust pole, siis küsin tema eest, üritan võimalikult palju infot kirja panna, mis ta mulle edasi andis. Kõigepealt siis- teeb 6 päeva nädalas, 8 tundi päevas farmis füüsilist tööd, vett tarbib vähemalt 2 liitrit päevas, sööb kolm korda päevas, täpseid koguseid ei osanud ta mulle öelda, enam vähem näeb toitumine välja siis selline- hommikusöök kell 5 kellogsi helbed piimaga, pisut jogurtit, järgmine söök kell 9 koosneb tavaliselt kahest mitmeviljasaia viilust, mille vahel muna, juustu, vorsti, natuke võid, viimane söök kell 3 või 4 kas siis riis kalapulkade- või tuunikalaga või liha makaronidega, kõrvale keedetud ube, tomatit, porgandit. Kellaaegade kohapealt nii palju, et magama läheb ta juba kell 8, kuna tõusma peab juba enne 5. Korra nädalas lubab endale ka õlut. Kui enne Austraaliasse minekut oli tal seedimine hea, siis nüüd kurdab, et vahel jääb isegi kaks päeva vahele, kui vetsu ei saa. Kaal on samuti märgatavalt tõusnud. Uurisin natuke seal saadaolevate toiduainete kohta- näiteks selliseid asju nagu kohupiim, hapukoor, tatar, neil ei müüda, küll on olemas kodujuust. Oma peaga ei hakka talle mingeid soovitusi jagama, mis ei pruugi pärast õigeks osutuda, seega loodan siinsete helgemate peade näpunäidete peale. (oma mõistusega arvasin, et ehk valku liiga vähe ja süsikaid palju- näiteks need hommikuhelbed ja magus jogurt ja makaronid peaks ära unustama? Samas teeb ta palju füüsilist tööd... ei oskagi midagi arvata tegelikult) Tänud ette asjalike nõuannete eest :D

Sinu kommentaar tema toitumisele oli t6esti 6iges suunas. Yks hullemaid on Kellogsi tyypi toit...

Kus on toores t88tlemata toit...nagu marjad, puuviljad, juurviljad.

Muna on v2ga hea, kui kohupiima ei ole siis pole ka hullu. Osadele kohupiim ei sobi.

Edu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Võibolla oleks tõesti targem mõnevõrra süsivesikuid vähendada/asendada. Seedimise kohapealt võib neid mõjutavaid faktoreid olla palju kuid usun et juba ainuüksi tihedamini söömine aitab kõvasti kaasa.

Kõige targem oleks vast nädala jagu tal oma terve toitumine üles kirjutada ning siis oskaks juba spetsiifilisemalt edasi aidata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kohupiim(seal on see low fat riccotta), tatar ja hapukoor(seal creme fraiche) on täiesti olemas, vo seal võsas kus ta on pole, aga suuremates supermarketites kyll on!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sinu kommentaar tema toitumisele oli t6esti 6iges suunas. Yks hullemaid on Kellogsi tyypi toit...

Kus on toores t88tlemata toit...nagu marjad, puuviljad, juurviljad.

Muna on v2ga hea, kui kohupiima ei ole siis pole ka hullu. Osadele kohupiim ei sobi.

Edu!

Toorest toitu peaks ta ikkagi sööma, kuna töötabki köögivilja farmis :), lõunasöögi kõrvale enamasti sööbki, nagu ma ka kirja panin. Kellogsid tundusid endale ka väga kahtlased, ei saa ju nendest isegi kõhtu täis, ja mida nad veel sisaldavad :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Võibolla oleks tõesti targem mõnevõrra süsivesikuid vähendada/asendada. Seedimise kohapealt võib neid mõjutavaid faktoreid olla palju kuid usun et juba ainuüksi tihedamini söömine aitab kõvasti kaasa.

Kõige targem oleks vast nädala jagu tal oma terve toitumine üles kirjutada ning siis oskaks juba spetsiifilisemalt edasi aidata.

Kirjutangi just meili talle ja palun oma toitumine võimalikult täpelt üles kirjutada :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kohupiim(seal on see low fat riccotta), tatar ja hapukoor(seal creme fraiche) on täiesti olemas, vo seal võsas kus ta on pole, aga suuremates supermarketites kyll on!

Tänud, annan info kindlasti edasi, elab ta tõesti suht võsas hetkel, aga ehk ikka leiab sealt :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esimene asi on valed toidud välja jätta ja õiged toidud sisse võtta :)

Toidukoguse pärast pole vähemasti esialgu vaja muretseda. Seda enam, et teeb füüsilist tööd. Kom-neli einet päevas on piisavalt. Eined lõppegu enne, kui "kõht kurgu auguni täis". Taimeõlid välja (v.a extra virgin olive oil, kreekapähkliõli jms), süsivesikuid vähemaks. Süsivesikutest tatar on hea variant; kui seda müüvad poed kaugel, siis kaerahelves ka enamvähem. Tähelepanu pöörata sellele, et toitudes on ka peidetud kujul ebasoovitavat. Seega oleks hea, kui saaks ise toorainetest eined valmistada või muul moel kontrollida, mida lisatakse ja kuidas valmistatakse.

Toorest-värsket kraami mitmekesiselt ja rohkelt.

Suurem osa päevasest energiavajadusest peaks tulema headest rasvadest (kala, oliiviõli, pähklid, liha, muna, rasvased piimatooted, st mitte taimeõlisid sisaldavad nn poolpiimatooted).

Vett joogu rohkem (janu ei tohi olla ega tulla).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nonii, sain siis vähe pikema selgituse tema menüüst, pole küll päris täpne, sest õhtusöögid päeviti erinevad, aga siit saab ikkagi rohkem aimu, kui eelmisest kirjeldusest... ja siiski tuli välja 4, mitte 3 söögikorda:

1.söök kell 5- enamasti klaas mahla ja puder(kaera, või mitmevilja helbed) mustsõstra moosiga

2.söök kell 9- üks võileib, mis koosneb kahest täisterasaiast, juustuviilust, vorstiviilust, tomatist ja kapsalehest, mõnikord ka muna

3.söök kell 12- sama, mis kell 9...

4.söök kell 3 või 4- erinevad variandid siis- 1.) riisipada - riis, hakkliha, seened, porgand ja purustatud tomat, kõrvale piim; 2.) ühepajatoit - kõrvits, kartul, porgand, sibul, suvikõrvits, liha, kapsas, paprika, kõrvale piim; 3.) Riis kalapulkade või tuunikalaga, kõrvale keedetud ube, tomatit, porgandit, juurde piim 4.) Makaronid lihaga, juurde samu juurvilju, mis eelmisel toidul, juurde piim.

Lisas veel juurde, et töö juures sööb vahest ka banaani ja porgandit.

Minu ebakompetentsele silmale tundub siin kõik paigast ära olevat, mida arvavad teised?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nonii, sain siis vähe pikema selgituse tema menüüst, pole küll päris täpne, sest õhtusöögid päeviti erinevad, aga siit saab ikkagi rohkem aimu, kui eelmisest kirjeldusest... ja siiski tuli välja 4, mitte 3 söögikorda:

1.söök kell 5- enamasti klaas mahla ja puder(kaera, või mitmevilja helbed) mustsõstra moosiga

2.söök kell 9- üks võileib, mis koosneb kahest täisterasaiast, juustuviilust, vorstiviilust, tomatist ja kapsalehest, mõnikord ka muna

3.söök kell 12- sama, mis kell 9...

4.söök kell 3 või 4- erinevad variandid siis- 1.) riisipada - riis, hakkliha, seened, porgand ja purustatud tomat, kõrvale piim; 2.) ühepajatoit - kõrvits, kartul, porgand, sibul, suvikõrvits, liha, kapsas, paprika, kõrvale piim; 3.) Riis kalapulkade või tuunikalaga, kõrvale keedetud ube, tomatit, porgandit, juurde piim 4.) Makaronid lihaga, juurde samu juurvilju, mis eelmisel toidul, juurde piim.

Lisas veel juurde, et töö juures sööb vahest ka banaani ja porgandit.

Minu ebakompetentsele silmale tundub siin kõik paigast ära olevat, mida arvavad teised?

Kui pikk ta on ja palju kaalub?Sööb vähe ja enamust toidust on süsivesikud ( aga noh, 6x nädalas ja füüsiline töö ... ).Ma võin öelda Uus-Meremaa kohta, et sealsed kalapulgad ja viinerid/sardellid on pesuehtsad jahupallid.Ütleks, et viimane saast- siinsed toiduained tunduvad lausa delikatessina :D

Argo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nonii, sain siis vähe pikema selgituse tema menüüst, pole küll päris täpne, sest õhtusöögid päeviti erinevad, aga siit saab ikkagi rohkem aimu, kui eelmisest kirjeldusest... ja siiski tuli välja 4, mitte 3 söögikorda:

1.söök kell 5- enamasti klaas mahla ja puder(kaera, või mitmevilja helbed) mustsõstra moosiga

2.söök kell 9- üks võileib, mis koosneb kahest täisterasaiast, juustuviilust, vorstiviilust, tomatist ja kapsalehest, mõnikord ka muna

3.söök kell 12- sama, mis kell 9...

4.söök kell 3 või 4- erinevad variandid siis- 1.) riisipada - riis, hakkliha, seened, porgand ja purustatud tomat, kõrvale piim; 2.) ühepajatoit - kõrvits, kartul, porgand, sibul, suvikõrvits, liha, kapsas, paprika, kõrvale piim; 3.) Riis kalapulkade või tuunikalaga, kõrvale keedetud ube, tomatit, porgandit, juurde piim 4.) Makaronid lihaga, juurde samu juurvilju, mis eelmisel toidul, juurde piim.

Lisas veel juurde, et töö juures sööb vahest ka banaani ja porgandit.

Minu ebakompetentsele silmale tundub siin kõik paigast ära olevat, mida arvavad teised?

Minu silm ei pruugi olla kah teab mis "kompetentne", aga mõnda asja oskan vast ütelda küll. Sinu silmal näib õigus olevat. :D

Kehtima jääb minu eelmises postituses soovitatu.

Et ka see konkreetsem menüü oleks kommenteeritud, siis liiga suur osakaal süsivesikutel (mulje jääb selline, kuigi koguseid ei tea). Suurim süsivesikukogus õhtusse. Makaronid ei ole (enamjaolt) hea variant. Riis samuti mitte; nn puhastamata riis ei ole nii halb. Sai ei ole hea. Kalapulgad on samuti kaheldava väärtusega.

Igasse einesse täisväärtuslikku valku ja häid rasvu (siin seal neid on, aga jälgida rohkem). Kõikvõimalikud "libalihatooted" tuleb menüüst eemaldada. Ilmselt oleks vaja ka aedviljadele suuremat rõhku panna (hommik nt), kuid asi ei näi väga hull olevat.

Magus, nagu nt. moos (kui on lisatud suhkrut), on üleliigne. Banaanide ja muude puuviljadega tasub olla samuti ettevaatlik - palju suhkruid (peamiselt ebasoovitav fruktoos).

Kokkuvõtvalt võibki ütelda, et menüüs jäävad heade asjadena silma muna, liha, hakkliha, kala ja aedviljad. Asi pole viimseni vale, aga üht-teist saab korrigeerida küll.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tundub, et valku saab vähe ...hommikul null valku ..lõunaajal praktiliselt ainsaks valguks piim. Las joob vähemasti hommikul piima. Enamus toit mingised juurikad ..liha vajab inimene rohkem, eriti kui kuskil farmis füüsiline töö. Samas rasvu valke nagu on, aga väga vähe - tundub nagu inimene peaks enda arvates mingit "tervislikku dieeti" nende juurikatega...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänud asjalike postituste eest :D . Tema kaalu ja pikkust täpselt ei teagi, kusagil 160 cm kanti ja 63- midagi kilo peaks olema. Ersatstoitude kohta ta ise ka väga hästi ei arva, aga kuna senini on elanud kohas, kus söögitegemine suht keeruline, siis on läinud lihtsama vastupanu teed. Nüüd sai just uude elukohta, kus enda käsutuses ka normaalne köök ja lubas hakata korralikku sööki tegema. Sain ka enda arvamustele asjast kinnitust ja kuhjaga pealegi veel, annan nõuanded kindlasti edasi :P

Edited by marjasha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tere!

Elasin mõni aasta tagasi samuti Austraalias ja töötasin farmides. Seal on toiduvaliku ja valmistamisvõimalustega tõesti kehvad lood. Värsked köögi- ja puuviljad ning liha on poes väga kallid. Farmis elamise mõte on vist ikkagi raha teenida ja kõrvale panna, mitte seda söögi ja joogi peale laristada.

Minu menüü, millega suutsin siiski kaalu kaotada (olen küll veidi pikemat kasvu naisterahvas):

Hommikul kl 5: Praemunad, purustatud tomatite konserv kastmeks (kui vedas, siis ka peekonit)

Kohvipaus: rukkijahust näkileivad tuunikalakonserviga (seal on suurepärased John Westi maitsestatud tuunikalakonservid). Võtad lihtsalt pisikesed konservid, leivakesed ja kahvli põllule kaasa ja teed vahetult enne söömist võileivad valmis. Kohalike marketite sügavkülmikutes leidub sageli ka orgaanilist rukkileiba.

Lõunapaus: sama, mis kohvipaus. Mõnikord ka praetud kalafilee taignas (müüakse külmutatuna)

Õhtusöök: külmutatud köögiviljad hakklihaga. 2 inimesele piisab 1 pakist köögiviljadest ja 300 gr hakklihast. Kastmeks võib taas kasutada purustatud tomati konservi. Mina jahtisin poodides pidevalt allahindlusi. Hakklihale tehakse neid iga päev. Külmutatud köögiviljade puhul eelistasin kaupluse jaoks toodetud odavbrände.

Vahel sai õhtusöögiks tehtud ka keedetud kartuleid kodujuustu (cottage cheese) tomati-kurgi kastmega.

Vahepaladeks ja magustoiduks need puuviljad, mida korjasin. Õlu odavam alternatiiv oleks valge pakivein, mida saab mitme peale osta. Seal on pakiveinid väga head ja neid saab lahjendada gaseeritud veega.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tere!

Elasin mõni aasta tagasi samuti Austraalias ja töötasin farmides. Seal on toiduvaliku ja valmistamisvõimalustega tõesti kehvad lood. Värsked köögi- ja puuviljad ning liha on poes väga kallid. Farmis elamise mõte on vist ikkagi raha teenida ja kõrvale panna, mitte seda söögi ja joogi peale laristada.

Minu menüü, millega suutsin siiski kaalu kaotada (olen küll veidi pikemat kasvu naisterahvas):

Hommikul kl 5: Praemunad, purustatud tomatite konserv kastmeks (kui vedas, siis ka peekonit)

Kohvipaus: rukkijahust näkileivad tuunikalakonserviga (seal on suurepärased John Westi maitsestatud tuunikalakonservid). Võtad lihtsalt pisikesed konservid, leivakesed ja kahvli põllule kaasa ja teed vahetult enne söömist võileivad valmis. Kohalike marketite sügavkülmikutes leidub sageli ka orgaanilist rukkileiba.

Lõunapaus: sama, mis kohvipaus. Mõnikord ka praetud kalafilee taignas (müüakse külmutatuna)

Õhtusöök: külmutatud köögiviljad hakklihaga. 2 inimesele piisab 1 pakist köögiviljadest ja 300 gr hakklihast. Kastmeks võib taas kasutada purustatud tomati konservi. Mina jahtisin poodides pidevalt allahindlusi. Hakklihale tehakse neid iga päev. Külmutatud köögiviljade puhul eelistasin kaupluse jaoks toodetud odavbrände.

Vahel sai õhtusöögiks tehtud ka keedetud kartuleid kodujuustu (cottage cheese) tomati-kurgi kastmega.

Vahepaladeks ja magustoiduks need puuviljad, mida korjasin. Õlu odavam alternatiiv oleks valge pakivein, mida saab mitme peale osta. Seal on pakiveinid väga head ja neid saab lahjendada gaseeritud veega.

Tänud :D palju kasulikku infot- saab kindlasti edasi antud

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×