Jump to content
Sign in to follow this  
sigakoer

Kodus tehtav Beef Jerky

Recommended Posts

Sulle maitseb kuivatatud veiseliha ehk beef jerky, aga poes müüdav on liiga kallis ning ehk liiga soolane?

Tee seda ise! See on üpris lihtne, ei nõua erilist tehnikat ega praktiliselt mingeid kokandusoskusi.

Vajaminev varustus:

ventilaatoriga varustatud praeahi, milles on olemas grillrest.

Mugavuse nimel paberkäterätikuid ja kummikindad, et lihaga mässates vähem läbustada.

Kasutatavad komponendid:

800g-1000g tükk hästi taist veiseliha. Parim on välisfilee ehk küljeliha, aga tagaosa tükk käib ka, kuigi on jämedama mustriga. Rasv, kile ja kõõlused eemaldada. Mõistlik on korraga teha nii 2 kilo jagu, nii et võib korrutada kõik komponendid kahega. Liha on mõtekas osta otse lihuniku käest turult või lihakarnist, tuleb hulka odavam ning näed mida saad.

1/2 klaasi sojakastet

1/2 klaasi Worchestershire'i kastet (mõlemaid kastmeid leiab suurematest poodidest riiulilt)

2 tl jahvatatud musta pipart

2 tl sibulapulbrit

1 tl chilipulbrit või Cayenne'i pipart. Kui soovid terava maitsega jerkyt, siis pane 2 tl. Pea meeles et punane (cayenne) pipar on kangem kui ka muid komponente sisaldav chilipulber. Keskmisele mageda maitsemeelega eestlasele on 1 tl chilipulbrit küll.

1 tl mett

soovi korral võib lisada veel soola, pisut küüslauku ja/või suitsumaitseainet

Lõika liha terava noaga hästi õhukesteks, 2-3mm laiusteks viiludeks. Seda on kergem teha, kui lihatükki eelnevalt, sõltuvalt suurusest, pool tundi kuni tund sügavkülmas hoida, nii et see on kergelt tahenenud.

Sega kõik kastmed ja maitseained marinaadiks kokku. Kasta lihaviilud marinaadi, nii et nad kõik sellega ilusti kokku saavad, ning pane kogu liha + marinaad kaetud klaasnõus või kilekotis külmakappi marineerima. Mida kauem, seda uhkem; kui viitsimist on, siis võiks liha marineerida üleöö või terve päeva, aga 4-5 tundi käib ka.

Kui liha on piisavalt marineeritud, laota paberkäterätid lauale laiali. Võta liha külmakapist välja, nõruta ja kuivata igat viilu niivõrd-kuivõrd vedelikust puhtaks, asetades neid mõlema poolega paberkäterättidele. Võta välja praeahju grillvõre ning määri seda väikese õli või küpsetusspray-ga. Pane grillvõre üle köögi kraanikausi või muidu servadega lauast kõrgemale ning riputa lihaviilud võrele.

Pane võre lihaga ahju nii et rippuv liha on ahju keskel, keera ahi miinimumkuumusele (70 kraadi või veelgi vähem), *ventilaatoriga* režiimile ning jäta ahjuuks irvakile, et niiskus välja saaks.

Kuivata liha sõltuvalt viilude jämedusest 8 tundi, jämedamate viilude puhul kuni 12 tundi. Jerky on parim siis, kui tükid pole päris kuivad nagu poes müüdavatel, vaid veel mõnevõrra elastsed ja painutamisel painduvad tagasi, kuigi pole enam nätsked ega toore maitsega.

Väga mugav on seda teha üleöö nii, et töölt tulles lõikad liha ära ja paned marinaadi, enne magama minekut paned ahju, üles ärgates aga ongi valmis. Kuivatamisaeg on küll pikk, aga untsu ei saa sealjuures eriti midagi minna.

Kui pole olemas vastavat grillresti või praeahjugi, siis võib kasutada käepäraseid vahendeid, panna viilud otse restile või küpsetusplaadile. Vanasti kuivatati liha puhta päikese käes, põhimõtteliselt on võimalik seda teha kasvõi soojapuhuri abil. (ise pole midagi sellist teinud ja tulemuste eest ei vastuta :D).

Jerky ei saa põhimõtteliselt olla odav, kuna vajab valmistamiseks kvaliteetset liha, ent poe omast omajagu soodsam tuleb ikkagi ning vähemalt sama maitsev. Tulemus on praktiliselt puhas valk ühes kiudainetega ning üldse mitte nii soolane, kui enamus snäkke. Valmisprodukti hoia kuivas kohas.

Edu! :D

Edited by sigakoer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aega ideest valmimiseni läheb jah omajagu, aga vaeva ja tööd tegelikult väga vähe, sest vahepeal ei vaja asi jälgimist ega jändamist ning liha võib tõesti ööseks ahju jätta, kuna ära kõrbemise ohtu ei ole. Kui ahi käib elektriga muidugi. Erilist elektrikulu lisa pole täheldanud, kuna ahi käib ju kõige madalamal temperatuuril - võibolla mingi kümnekonna krooni eest elektrit läheb.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selline rest, mis horisontaalselt ahju käib sarnaselt küpsetusplaadiga. Mul vähemasti on see umbes taolise kujuga :D

|------------------|

|------------------|

|------------------|

|------------------| <---- ahju ventilaator puhub siitpoolt

|------------------|

|------------------|

|------------------|

Sinna on siis hea liha lihtsalt peale riputada.

p.s. Saunalaval kuivatamisse ma ei usu. Ei tea kuidas niiskusega on, aga sauna temperatuur kõigub kõvasti ning vajab pidevat kütmist, samuti on õhu liikumine küsitav. Selleks et liha söödavalt kuivaks, peab teda kuivatama intensiivselt, liikuva õhu käes, et ta jõuaks piisavalt ära kuivada enne kui seal mingi mikrofloora või -fauna arenema suudab hakata.

Järgmisel nädalal on plaanis omal üks laar teha, siis teen vast mõne pildi.

Edited by sigakoer

Share this post


Link to post
Share on other sites
Selline rest, mis horisontaalselt ahju käib sarnaselt küpsetusplaadiga. Mul vähemasti on see umbes taolise kujuga :D

|------------------|

|------------------|

|------------------|

|------------------| <---- ahju ventilaator puhub siitpoolt

|------------------|

|------------------|

|------------------|

Sinna on siis hea liha lihtsalt peale riputada.

p.s. Saunalaval kuivatamisse ma ei usu. Ei tea kuidas niiskusega on, aga sauna temperatuur kõigub kõvasti ning vajab pidevat kütmist, samuti on õhu liikumine küsitav. Selleks et liha söödavalt kuivaks, peab teda kuivatama intensiivselt, liikuva õhu käes, et ta jõuaks piisavalt ära kuivada enne kui seal mingi mikrofloora või -fauna arenema suudab hakata.

Järgmisel nädalal on plaanis omal üks laar teha, siis teen vast mõne pildi.

Sauna teemat võib proovida. Ise olen suitsusaunas suitsuliha küpsetanud: sauna küttes panen lae alla rippuma, ise samaaegselt saunatades, hommikuks on valmis.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sauna teemat võib proovida. Ise olen suitsusaunas suitsuliha küpsetanud: sauna küttes panen lae alla rippuma, ise samaaegselt saunatades, hommikuks on valmis.

Lükkad aga leili-vette julgelt mentooli ka juurde, ja hommikul "Flavoured Jerky" valmis :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mul on väga hea meel, et sa siia sellise retsepti lisasid. Hiljuti tahtsin isegi seda proovida, aga ei teadnud kuidas seda tegema peaks, nii et see ka välja tuleks. Hetkel ei asu Eestis, seega ei tea kuidas siin sellise liha hind on, aga kui tasub tegemist siis kindlasti proovin järgi ja annan ka teda kuidas läks :D

Siiski, küsimus ikkagi selle resti teemal. Ma saan aru milline see rest on, aga kas sa laotad lihatükid restile või paned need sinna nii, et need jääksid rippuma?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mul tegemise käigus tehtud pildid hästi välja ei tulnud, aga valmis peast ripuvad need võrel sedasi. Võre oli alguses täitsa täis laotud.

2reqjyp.jpg

Tegelikult annab liha edukalt ka lihtsalt küpsetuspaberiga kaetud plaadile panna, sedasi jääb tulemus isegi kaubanduslikuma välimusega. Ent sel juhul tuleb neid kuivatamise käigus vähemalt korra keerata.

2ymcfv7.jpg

See on resultaat ca 2 kilost lihast; lisatud õllepudel mastaapide jaoks :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suur t2nu retsepti jagamast! :)

Kas see liha s2ilub probleemideta? Sinu kogemus?

Marinaadi osas saab teha omi korrektiive. Igatsugu valmis kastmeid ma ei s88... eks ma punni miskit oma. Tuleb hea, siis kirjutan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Soja ja worchestershire'i kastmed on pigem komponendid kui valmis kastmed. Ma olen proovinud ka mõne tavalise valmis kastme ja grillmarinaadiseguga marineerida, aga need on selleks otstarbeks liiga lahjad.

Liha ei säilu probleemideta, sest süüakse otsekohe ära :). Kuigi põhimõtteliselt kuivas kohas kinnises purgis hoides peaks säilima mitu kuud.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×