Jump to content
erko87

Valu vöökohas-alakehas-kubemes,kühmud, kubemelihase venitus-vigastus, kubemesong, song. Ja EV meditsiin

Recommended Posts

Niisiis, see valu on mul olnud juba põhimõtteliselt terve aasta. Alguse sai see eelmine sügis, kui oli veel 14 aastane (praegu 15), joostes 60m hinde peale. Pärast jooksu tundsin ma ebameeldivat valu puusa ning kubeme vahelt alakõhu alt paremalt poolt. Siis nagu see rauges ära mõne nädala pärast. Kui kevadel läks asi ikka täiesti käest ära. Jooksime 60m väikese kaldega täiega spurti, ning lambist poole maa peal, käis sealt samast kohast KRAKS, kust enne jutt oli. Peale seda ei suutnud ma terve kuu joosta, isegi kõndides see koht valutas. Käies perearsti juures või spordiarsti juures soovitasid nad vaid panna peale fastum geeli ning puhata jalga. Nojah läks paremaks 2 kuud hiljem. Olles just ära paranenud, juhtus kaks nädalat hiljem jälle nii: tahtsin proovida kuidas joosta suudan, tegin väikese kiirenduse ning järjekordselt kraks ning vsjo 2 kuuks. Nüüd suudan küll nii kiiresti kui võimalik joosta, kuid alati peale jooksu kui olen puhanud 5 minutit, hakkab sealt üha kõvemini valutama. Samuti annab see koht täielikult tunda püstiseistes kui tõstan parema jala üle 90 kraadi ning liigutan seda vaikselt vasakule või paremale; või kui vajutan puusale keskele sissepoole annab ka tunda; ning kõige hullemini valutab väljaastet tehes, kus parem jalg jääb sirgelt. Põhimõtteliselt käia saab nagu ilma valuta aga jah, trennis peab ikka oma valule vastu astuma. Tundub nagu see oleks jalanelipealihase ülaosas. Ma lihtsalt ei tea enam mida teha :D. Äkki keegi siit on kokku puutunud selliste vigastustega, sest ühel mu klassivennal (15) ning trennikaaslasel (15) on samuti selline probleem. Kui vähegi aidata oskate siis aidake.

Ette tänades,

Ken.

Edited by Ken.

Song võib olla, võib olla ka kubemesideme rebend või venitus. Olen selle asja samas vanuses kui sina läbi teinud, mul õnnestus kaugushüppes õhulennuajal oma kubemeside ära rebestada. Peale seda oli 2 aastat spordiga jokk ja isegi nüüd, 13 aastat hiljem, annab vahel tunda. Ole sellega ettevaatlik ja käi spordiarstil kindlasti ära, saad korraliku ravi taha ja asi saab korda. Tean omast käest mis valu see on ja kuidas see absoluutselt kõike mõjutab, käteringegi on vastik teha.

Mitte mingil juhul ära läbi valu trenni tee (mina tegin, sestap see 2 aastat oligi), võta aeg maha ja ravi see vigastus välja. Treenerile võid sama öelda.

Edited by daman

Nii,yhesonaga tuttav lugu sellest.minul hakkas ka valutama sealt samast kohast kui k6nnin ja teen venitusharjutusi.Valu arvan et tekkis sel p6hjusel ,et hakkasin tegema kykke suurte raskustega ja j6ut6mmet suurte raskustega,trenni tehes valu ei tunne,kuid parast trenni vahel isegi kui k6nnid nagu jalg veaks alt ja vajud kylili :D .Ime rohi selle vastu on ikka korralik trenn, puhkus ja mitte rapsimine.Usu mind aitab,mul v2hemalt kyll.Kaisin spordi arstil ka need aint nati venitavad ja ytlevad take it easy.

Üks sümptom on veel, nimelt kui tõmban oma kõhu nii sisse kui saan, hakkab sealt puusas ülaosast ja kubeme - puusa keskelt kõvasti valutama, ja kui kõhu ette lasen jälle normaalasendisse, siis pole midagi. Kas mingeid harjutusi pole selle parandamiseks? Et ehk läheb paremaks.

Edited by Ken.

Mul täpselt sama asi, tänaseks on kuu ja kaks nädalat- teadjamad arvasidki kusagil sellist aega minevat paranemsieks, olenevalt muidugi kui tõsine venitus on.

Ja mis puutub ravisse, siis mul soovitati lihtsalt trennist eemal olla seniks kuni on täielikult paranenud, muidu (nagu eelpool postitanud ka mainisid) võib hiljem elus Sind suht kergelt uuesti kollitama tulla.

On Sulle mingit ravi ka soovitatud (geel vms.)?

Tere!

Tekkis selline probleem, et kubemelihas hakkas valutama. Kui teen kükki, siis sirgu tõustes on väga valus ning pärast seeriat valutab veel nii mõndagi aega, sama kehtib ka jõutõmbe kohta. Ei oska mitte midagi tarka teha ka, siin kus elan ei ole korralikke arste samuti ning linna ei tahaks ennem minna kui midagi selgem. Kui tõusen sirgu, siis on sealt kubemelihase piirkonnas selline terav valu, mis küll otseselt treeningut ei sega, aga äärmiselt ebamugav on.

Kas keegi oskab öelda, mis võib selle põhjuseks olla ?

Lisan ka niipalju, et teen korralikult sooja ning venitan samuti.

Ette tänades,

Aas

Endal oli sama asi. Asi kadus ära puhates, ei andnud suurt koormust kubeme lihasele, kükki, jõutõmmet ega spurte ei teinud siis mingi nädalaga vist natuke peale ka läks asi korda.

Sul võib olla kubemesong, palu perearstil ennast asjatundja juurde saata.

Kubemesongast annab märku kui pingutuse ajal on nabast allpool, häbemes, vasakul või paremal pool muna või kõrgem koht, pikali olles kaob see ära. Treenides võib anda tunda ja segada.

Ainuke ravi on operatsioon ning soovitan käia arstil ja lasta see üle kontrollida kuna song ei parane ja läheb ajapikku ainult suuremaks, soolikas võib ummistuda ja kärbuda ning siis võivad tagajärjed olla väga halvad.

PS! Kubemesong võib olla ka mõlemapoolne, mis ei ole väga tihti esinev variant.

Edited by originaal

Sul võib olla kubemesong, palu perearstil ennast asjatundja juurde saata.

Kubemesongast annab märku kui pingutuse ajal on nabast allpool, häbemes, vasakul või paremal pool muna või kõrgem koht, pikali olles kaob see ära. Treenides võib anda tunda ja segada.

Ainuke ravi on operatsioon ning soovitan käia arstil ja lasta see üle kontrollida kuna song ei parane ja läheb ajapikku ainult suuremaks, soolikas võib ummistuda ja kärbuda ning siis võivad tagajärjed olla väga halvad.

PS! Kubemesong võib olla ka mõlemapoolne, mis ei ole väga tihti esinev variant.

Sellega tegemist ei tohiks olla. Pole mingit kõrget kohta vms. Seest nagu, kubemelihase sees on selline terav valu, mõlemal pool, selline tunne nagu poleks need lihased harjunud raskusega, millega hetkel trenni teen(teen hetkel enda jaoks väga raskete raskustega trenni).

Sellel pildil http://media.summitmedicalgroup.com/media/...es/groinstr.jpg

on see koht umbes seal Adductor Magnus Muscle üleval nagu jalaga ja keha vaheline lüli vms

Tere!

Tekkis selline probleem, et kubemelihas hakkas valutama. Kui teen kükki, siis sirgu tõustes on väga valus ning pärast seeriat valutab veel nii mõndagi aega, sama kehtib ka jõutõmbe kohta. Ei oska mitte midagi tarka teha ka, siin kus elan ei ole korralikke arste samuti ning linna ei tahaks ennem minna kui midagi selgem. Kui tõusen sirgu, siis on sealt kubemelihase piirkonnas selline terav valu, mis küll otseselt treeningut ei sega, aga äärmiselt ebamugav on.

Kas keegi oskab öelda, mis võib selle põhjuseks olla ?

Lisan ka niipalju, et teen korralikult sooja ning venitan samuti.

Ette tänades,

Aa

Kubemelihase vigastus on jooksjatel tavaline vigastus,kuna ise treenin uueks poolmaratoniks siis olen selle kohta natsa lugenud:).

Vigastust jagatakse 3 astmesse : 1 aste ( kuni 10 % lihaskiude kahjustunud): kõndimine,jooksmine,järskudel liigutustel ebamugavus tunne, turset ei ole. Paranemine puhkus kuni kaks nädalat.

2 aste(10-90% kahjustunud lihaskiude): kõndimisel suur ebamugavus tunne,jooksmine võimatu, turses või paistes. Paranemine 1-2 kuud.

3 aste( lihase täielik rebenemine):väga suur valu ja paistetus, vajab kohe meditsiinilist abi. Paranemine 3 kuud, võimalik et pead liikuma ratastooliga kuna jala liigutamine pea aegu võimatu.

Kui vigastust välja ei ravi ja treening koormus jääb samaks võib 1 aste areneda 2 jne.

Loodan said siit natsa infot ja loodame et sul pole ühtegi neist nähtustest kui siis vast esimene oma alg staadiumis. Ah ja kubemelihase tugvendamiseks on eraldi venitused ja nagu iga teisegi vigastuse puhul kui korralikult välja ei ravi võib kergelt tagasi tulla:(

Kubemelihase vigastus on jooksjatel tavaline vigastus,kuna ise treenin uueks poolmaratoniks siis olen selle kohta natsa lugenud:).

Vigastust jagatakse 3 astmesse : 1 aste ( kuni 10 % lihaskiude kahjustunud): kõndimine,jooksmine,järskudel liigutustel ebamugavus tunne, turset ei ole. Paranemine puhkus kuni kaks nädalat.

2 aste(10-90% kahjustunud lihaskiude): kõndimisel suur ebamugavus tunne,jooksmine võimatu, turses või paistes. Paranemine 1-2 kuud.

3 aste( lihase täielik rebenemine):väga suur valu ja paistetus, vajab kohe meditsiinilist abi. Paranemine 3 kuud, võimalik et pead liikuma ratastooliga kuna jala liigutamine pea aegu võimatu.

Kui vigastust välja ei ravi ja treening koormus jääb samaks võib 1 aste areneda 2 jne.

Loodan said siit natsa infot ja loodame et sul pole ühtegi neist nähtustest kui siis vast esimene oma alg staadiumis. Ah ja kubemelihase tugvendamiseks on eraldi venitused ja nagu iga teisegi vigastuse puhul kui korralikult välja ei ravi võib kergelt tagasi tulla:(

Mul ma usun, et esimene aste. Tuli seoses sellega meelde, et ma olen võimlas külmalt käinud jalgpalli mängimas ning äkki seal ära tõmmanud ? Nagu meie mängimine on nii, et lööme peale jms, ikka täie rauaga :P

Lüües annavad ka kubemelihased tunda, aga muidu nagu väga hull ei ole, käimist ei sega ning jooksu ka mitte.

Suur aitäh sulle ning eks ma annan puhkust neile!

Rebeneda võib soojenduse puudumisest, harjumatust jõurakendumise nurgast, treenimata lihasest ja miljonist muust asjast, teema on segane nagu peaaegu kõik asjad inimorganismis.

Et idee poolest võiks igasuguseid mängus tekkivaid stabiliseerimisprobleeme läbi mängida ja lihasele õpetada.

Mul ma usun, et esimene aste. Tuli seoses sellega meelde, et ma olen võimlas külmalt käinud jalgpalli mängimas ning äkki seal ära tõmmanud ? Nagu meie mängimine on nii, et lööme peale jms, ikka täie rauaga :P

Lüües annavad ka kubemelihased tunda, aga muidu nagu väga hull ei ole, käimist ei sega ning jooksu ka mitte.

Suur aitäh sulle ning eks ma annan puhkust neile!

Võta heaks:). Nagu juba AlanBStard ütles sa võisid selle ka saada kui rakendasid teisuguseid harjutusi või valet tehnikat .Täpselt sammuti sa võid selle saada kui kiirendad järsult, sprint vms. Eks anna ja puhkust ja kui paremaks ei lähe siis pöördu arsti poole. Ah ja soovitaks kui vigastus on paranenud hakata koormust suurendama rahulikult mitte kohe lammutama hakata.

Hakkas just nagu normaalselt minema kui õnnestus endale kõhusong saada. Perearst pani kirurgi järjekorda, kes otsustab kas ja kuna lõigata.

Paar päeva kannatasin ära, aga kui iga tunni aja tagant tuleb näpuga soolikaid kõhtu tagasi lükata, siis viskas üle ja läksin erakorralise meditsiini osakonda. Seal aga öeldi, et see ongi normaalne ja nemad ei tee midagi. Kui soolikad tulevad välja siis lükka aga näpuga tagasi ja ela rahulikult edasi. Huvitav, kas arst arvaks siis ka sedasama, kui tal endal soolikad välja tulevad?

Vägisi tekib küsimus - mille kuradi pärast ma üldse sotsiaalmaksu maksan? Selle raha eest saaks endale rohkem kui küll mistahes riigis meditsiini osta, kui mul seda kord 5 aasta jooksul vaja on.

Siinkohal tervitan poliitikuid, kes on suutnud meie meditsiini süsteemi täielikult tuksi keerata. Kurat, Laar oleks võinud oma insuldiga minna perearsti järjekorda.

Ja kas see meie "tasuta" meditsiin enam kõlbabki kuhugi? Või olen mina viimane loll kes sots maksu maksab ja selle eest meditsiini loodab saada?

Küsimus neile, kes selle on üle elanud või teavad muul moel:

Kui kaua songa operatsioonist taastumine aega võtab ja kuna saab tõmmet ja kükki teha?

Edited by -TANK-

Ütleme nii, et see õnnestus saada välaspool jõusaali.

Võimalik, et ilma vööta kükid ja tõmbed andsid eelduse. Võibolla mitte.

Edited by -TANK-

Mul ka endal song - nii hulluks veel pole läinud, mingi värk oli küll kubeme otsas kinni, mis tekitas põrgulist valu... Erakorralises ei tehtud midagi , valuvaigisti ja kuidagi tõmbus tagasi(lükati tagasi vist).

Kui õigesti mäletan , siis kolmandal kuul võis juba pingutada rohkem.. esimesed 2 kuud ei soovitata tõsta isegi 4 kilost hantlit..

Järgmine kuu on operatsioon (Venitavad küll sellega väga kaua... Ma sain veebruaris v märtsis aja juuni kuusse.