matjusm 25 Teavita postitusest Postitas Mai 24, 2012 Kuna endal ajateenistus kohe kohe lõppemas, siis jagan siin veidi nõuandeid/mõtteid selle kohta. Ise olin siis suurtükipataljonis arvutaja.Kuhu minna teenima?Suurtükk või õhutõrje. Miks? Sest see ei ole jalavägi ning pea kõik on parem kui jalavägi (Kuperjanov, Jõhvi ÜJP, JVBr). Me vahest viskasime nalja omavahel kui olud olid vilestad et "ikka parem kui olla jalaväelane". Suurtükk ja Õhutõrje keskenduvad rasketehnikale mis tähendab seda et sa liigud igale poole masinaga, sa ei kaeva kaevikuid ega pea ka kõige jubedama ilmaga kusagil ringi jooksma mitukümmend kilo varustust seljas. Mitte jalaväelane olles tähendab ka seda et sa oled oluliselt vähem metsas ja rohkem kasarmus. Olen kuulnud jutte et jalaväe väeosad on veetnud ligi pool oma teenistusest metsalaagrites, Suurtükk aga kusagil 6-8 nädalat (täpselt enam ei mäletagi). Miks on mets halb? Sest seal ei saa magada, ei saa süüa (ning see mis on, on väga kehv), ei saa pesta normaalselt ning kui just ei ole väga kena ilm (mida on vaid Kevadtormi ajal Eesti kliima tõttu), siis on pidevalt kas jahe või märg. Kõlab ehk nagu memmeka jutt kuid kui sa oled seda kogenud siis sa saad aru et sõdurile ei meeldi metsas olla. Ma võin julgelt öelda et suur osa mu teenistuskaaslastest väidaks täpselt sama.Õhutõrje kohta ei oska täpsemalt öelda kuid vähemalt Suurtükis oli nii et pea iga nädalavahetus sai (pärast SBKd muidugi) väljaloale ning seda sai pea kogu pataljon. Kui mingit jama kokku ei keera või ei õnnistata sind valvekorra üksusega siis saab üpris kindlalt koju. Ainus asi mis Suurtükis oli kehvasti oli see et kui teistel väeosadel kogu riigis oli lisapuhkus riiklike pühade puhul (iseseisvuspäev, 1. mai) siis millegipärast haubitsamehi hoiti ikkagi kasarmus. Muidu aga täiesti normaalne väeosa.Tapal on ka üpris head olmetingimused. Kasarmud on uued, territoorium üpris kena. Kuna ta asub linnast välja siis see teeb ajateenistust selles mõttes lihtsamaks et sa ei pea kogu aeg aknast nägema kuidas inimesed liiguvad ringi "vabas maailmas". Seega isegi Tallinlasena eelistan ma sellises kohas aega teenida kui et näha oma kodumaja läbi väeosa aia. Sinna käivad rongid nii et nii Tallinnast kui Tartust on sinna hea tulla. Veel parem on kui on auto, siis on mõttekas panna punt kokku ja panna 4-5 meest ühele masinale ning jagada kulusid.Mida kaasa võtta?See ametlik nimekiri mida ajateenistusse kaasa võtta ei hõlma kõike seda mida tegelikult vaja läheb. Ma soovitan:- Korralik pealamp millel on ka punase valguse režiim (või värvi lamp markeriga punaseks). Sõjaväe taskulamp on täiesti lootusetu ja pimedas tegutsemist on palju nii et seda läheb vaja.- Šveitsi taskunuga- McGyver'i teip- seda läheb igale poole- Suured prügikotid- siia on soovitav oma lebomatt sisse pakkida et ta metsalaagrites niiskeks ja mustaks ei läheks- Oma sporditossud- sõjavägi küll annab enda poolt ka tosse kuid nendega võib olla see probleem et ei ole õiget suurust või pole mugavad. Näiteks mul sai pool rühma mingid hiigelsuured tossud ja ainult seetõttu et osadel olid oma spordijalatsid kaasas said kõik sporti teha (ehk et keegi ei pidanud jalanõude puudumise tõttu kõrvale jääma)- Sokke ja aluspesu- ära jää kaitseväe varustusele lootma.- Beebipepulappe- et metsalaagrites hügieeni tehaÜldisi nõuandeid- Ära harrasta "isetegevust" ehk teed midagi mida pole kästud. Selle eest saab pähe ning pärast saad veel korduvalt uuesti pähe.- Ole tubli ja korralik ning sa pääsed jamast. Aja jooksul kujunevad välja teatud inimesed kes mis iganes põhjustel jäid negatiivsete asjadega silma mis tähendas et kui oli vaja "vabatahtlikke" igasuguste asjade jaoks (enamasti mingit sorti koristamine, relvavalve, toimkond või muu tüütus) siis võeti neid eelkõige. Tublimad pääsesid sellest ning see teeb elukvaliteedi sõjaväes oluliselt paremaks.Trenn ja toitumineToit ei ole kaitseväes kõige parem, kuigi samas ei saa ka öelda et see oleks ülemäära kehv. Kasarmus saad palju süsivesikuid ehk et makarone ja kartuleid. Liha on vähe ja seega on ka valku vähe. Metsas on olukord veel hullem: sa sööd kas nn "Nato pakke" või kuivtoidu pakke mis on suhteliselt jubedad. Väliköök ka midagi erilist ei tee, enamasti nad soojendavad konserve või Felix'i purke nii et sealt ka midagi erilist ei tasu oodata.Võta kaasa valgupulbrit sest normaalset valgukogust sõjaväe toidust ei saa. Teiseks soovitan kaasa võtta pähkleid sest nad on suurepärane mitteriknev ja suhteliselt odav valguallikas. Metsalaagritesse võtsin ise veel kaasa purgitoite. Ning šokolaadi kulub ka päris korralikult.Trenni koha pealt ütleksin nii et need kes ei teinud enne sõjaväge mitte midagi arenevad kuid need kes tegelesid mingi spordialaga mingilgi tasemel üldiselt põevad kõvat taandarengut. Endal näiteks läks SBK ajal 1.5 kuuga kaal kusagil 10kg võrra alla ning kükk langes kusagil 20-30kg. SBK laastab lihast ja jõudu, pärast kui sa oled mõnes mitte-jalaväe üksuses on võimalik jälle progresseeruma hakata kuid kaugeltki mitte nii hästi kui tsiviilis. Huvitav tähelepanek enda kohta oli see et kahes füüsilises testis (üks tehakse kohe alguses, teine SBK lõpus ning mõõdetakse jooksu, kätekõverdusi ja istessetõuse) olid mu punktisummad pea samad. Jooks ainsana arenes, kätekõverdused jäid enam vähem samaks ning istessetõusudes läksid mu tulemused isegi kehvemaks. Võibolla olin ma aga erand sest kui ma esimeses füüsilises testis olin rühmas kolmas siis teises oli minu tase umbes rühma keskmine.Ei tea kuidas teistes väeosades on kuid Tapal on jõusaal veidi kehvapoolne. Kuigi kükipuur, pingid, hantlid, kangid ja mingid masinad on olemas, on nad kõik väga vanad ning kangid/kettad on veel eriti jubedas korras. Puudub muidugi ka tõstepõrand. Üht teist saab aga siiski teha.KokkuvõteÜldiselt olen rahul et sai ajateenistus läbi tehtud. Huvitav kogemus ning sai põnevaid asju tehtud, hoolimata sellest et oli ka väga palju mis tüütas väga ära. 2 Jaga seda postitust Viita postitusele Jaga teistes saitides
Paul.K. 3 Teavita postitusest Postitas Mai 25, 2012 Väga hea kokkuvõte.. sain ise kah targemaks. Endal minek 9 okt Tapale Jaga seda postitust Viita postitusele Jaga teistes saitides
matti 8 Teavita postitusest Postitas Mai 25, 2012 Olles ise alles eelmine aasta reservi arvatud allohvitserina, kes teenis nii jalaväeosas kui suurtükiväes( tulejuhi nooremallohvitserierialakursus), siis on mul üsna hea ettekujutus sellest, mis toimub nii jalaväes kui ka lahingutoetusüksustes. Mõlematel on omad head ja vead ning kuna lahingutoetusüksusi on siin kiidetud juba omajagu, siis keskenduksin ma mõnedele jalaväeüksuste plussidele. Üks pluss, mis mulle üsna kiiresti selgeks sai, on see, et jalaväeüksustes keskendutakse rohkem väljaõppele ning vähem on igasugust ajude komposteerimist, ühesõnaga sa tead, et kui sa käitud hästi ning väljaõppel näitad end siis võid end üsna rahulikult tunda nig tead, et nv saad sa koju. Samuti on väljaõpe eelkõige lahinguline, "majanduslikku" väljaõppet esineb üksnes erandkorras, peale SBK-d ei esinenud meil seda kordagi.Samuti tundus mulle, et korralduslik pool oli jalaväeüksustes samuti parem, kui väljaõpe, siis oli väljaõpe ja kui puhkeaeg, siis puhkeaeg, mitte ei ole nii ,et võidakse sõdurikodust või jõusaalist lambist tagasi kutsuda puhkeajal mingil debiilsel põhjusel.Mille järgi valida aga väeosa, kui tekib selleks võimalus. Eelkõige tuleks muidugi huvide järgi. Kuid enne seda tee omale korralikult selgeks, milline näeb välja teenistus konkreetses väeosas ja unusta ära filmid, reaalne väljaõpe ning lahingutegevus erineb filmist nähtust nagu öö ja päev. Filmis võib metsas elamine ja lahingupidamine tunduda väga fun, reaalselt aga, kui sul metsas elamisega enne teenistust lähemat kokkupuudet ei ole olnud, siis ei tundu see pooltki nii fun. Isiklikult ööbisin teenistusele eelneva elu jooksul tugevalt üle 100 öö metsas ja isegi mul viskas metsas elamine teinekord kopa ette. Samuti, kui tahate teenima minna üksustesse, kes kasutavad keerulisemaid relvasüsteeme, nagu õhutõrje või tankitõrje, siis arvestage, et teenistuse jooksul saate te ainult ühe korra sellest relvast lahingmoonaga lasta, ülejäänud aeg on lihtsalt kuiv trenn. Aga nagu ma olen sõpradelt kuulnud, siis see üks lask pidi nii magus olema, et on kuidkestvat kuiva trenni kuhjaga väärt. Väga tähtis, et mitte öelda kõige tähtsam kriteerium on ka asukoht. Sellest saate aru, kui hakate linnaloal käima. Uskuge, kui teil on koduni 3 tunni tee ja rühmakaaslasel ainult 20 minuti tee, siis teeb see kadedaks küll ja mitte vähe Jaga seda postitust Viita postitusele Jaga teistes saitides
-Egert 22 Teavita postitusest Postitas Mai 25, 2012 Ütleme nii, et Sidepataljonis pärast SBK'd sain käia kasvõi iga päev jõusaalis, kui just polnud metsas. Üldiselt käisin enne lõunasööki, kuna olin jaoülem ja teine jaoülem trenni ei teinud, siis tema tegeles noorte tundidesse viimisega ja mul oli siis rõõmsalt vaba aeg. See oli aastal 2008, hetkeseisu ei teagi mis seal toimub, kaader on vahetunud ja ilmselt ka reeglid väheke muutunud. Jaga seda postitust Viita postitusele Jaga teistes saitides
Paul.K. 3 Teavita postitusest Postitas Mai 25, 2012 Ütleme nii, et Sidepataljonis pärast SBK'd sain käia kasvõi iga päev jõusaalis, kui just polnud metsas. Üldiselt käisin enne lõunasööki, kuna olin jaoülem ja teine jaoülem trenni ei teinud, siis tema tegeles noorte tundidesse viimisega ja mul oli siis rõõmsalt vaba aeg. See oli aastal 2008, hetkeseisu ei teagi mis seal toimub, kaader on vahetunud ja ilmselt ka reeglid väheke muutunud.Enam see minu teada nii ei ole..varem võis tõesti olla, aga nüüd on jõusaali võimalus üsna piiratud. Jaga seda postitust Viita postitusele Jaga teistes saitides
htilga 95 Teavita postitusest Postitas Mai 26, 2012 Teiseks soovitan kaasa võtta pähkleid sest nad on suurepärane mitteriknev ja suhteliselt odav valguallikas.Milliseid pähkleid sa silmas pead? Mulle meenuvad vaid sellised, mis on suhteliselt kallid ja head rasvaallikad. Jaga seda postitust Viita postitusele Jaga teistes saitides
vend vähk 659 Teavita postitusest Postitas August 15, 2012 Milliseid pähkleid sa silmas pead? Mulle meenuvad vaid sellised, mis on suhteliselt kallid ja head rasvaallikad.Ilmselt kookospähkleid Jaga seda postitust Viita postitusele Jaga teistes saitides
tmks88 0 Teavita postitusest Postitas August 30, 2012 mul pole küll ajateenistuse vastu midagi, tahaksin isegi minna aga mind määrati 11 kuuks ja see hävitaks 2 hooaega minu sportlaskarjääristuurisin kuidas saaks spordirühma2 nõuet mis silma hakkasid olid:top 10 EM või MM juuniorites (minu tulemus 12. EMil ja 14. MMil)või siis täiskasvanute seas top 30 maailmakarika etapil, minu tulemus 30 lõpusehk on võimalus, et peale alaliidu ja EOK avaldust mind ei võetagi spordirühma?kui peaks nii juhtuma siis äkki on võimalik teha avaldus, et ma saaksin minna 8ks kuuks 11 asemelnii läheks kaduma parimal juhul vaid pool suvist hooaega ja selle kannataks isegi äraveidi karm oleks kui olen näinud 10 aastat vaeva(väga palju aega, raha, suhteid ohverdatud), et oma alal tippu jõuda ja nüüd kõige olulisemal ajal hävineks minu sportlaskarjäärei taha ka haiget mängima hakata, see juba au küsimus Jaga seda postitust Viita postitusele Jaga teistes saitides