Jump to content
Bonsuna

"Toit&Tervis"- Reklaam

Recommended Posts

Täna ilmunud ajakirja "TOIT&TERVIS" uues numbris:

____________________________________________

Personaaltreener - kasvõi meili teel !

________________________________

Tekst: Kadri Kauksi

Fotod: Vadim Vlassov, fitness.ee (ainult ajakirjas)

_________________________________________

Erinevaid dieedi- ning treeningvariante on lugematu arv, kuid kuidas leida enda jaoks see õige? Välismaiste staaride käsutuses on personaaltreenerid ning -nõustajad - see teenus pole enam õnneks kättesaamatu meilegi.

Aprillis sattus Iivi Ilja ühe Pärnu spordiklubi avamisele, kus kulturist Marek Kalmus tutvustas oma personaalset treening- ning toitumiskava: “Temaga väikse jutuajamise käigus kurtsin, et olen ikka täielik šokohoolik. Sain Marekilt vastuseks, et see on õige menüüga ravitav.” See tundus nii uskumatu jutuna, et Iivi lubas Marekile kuldmedali, kui tõesti nii peaks juhtuma.

Maiustamishood olid Iivi kehakaalu kasvatanud ja aeg-ajalt lõid tal põlvedesse valud justkui hoiatuseks, et neil on liiga suur koorem kanda. Need valud tegid Iivile suurematki muret kui välimus, mis tõtt-öelda oli ka ülekilode tagajärjel kannatada saanud.

Kõik kalorid ei kulu trennis ära

Kuigi Iivi pole spordikauge inimene, ei langenud aga kaal sugugi: “Enne Marekiga kohtumist tegin trenni neli korda nädalas, käies nii šeipingus kui bailatiinos ning igal vabal hetkel ka jalutamas. Minu teadmised fitnessist ja üldse jõusaalist olid aga väga kesised,” räägib kaheksakümnendatel viis aastat spordimetoodikuna leiba teeninud Iivi.

“Lõpuks jõudsin arusaamani, et ju on viga toitumises,” ütleb Iivi. “Aga enne seda olin arvanud, et treeniv inimene võib palju süüa - sest küll need kalorid trennis ära kuluvad!”

Nii saigi Marekist Iivi personaaltreener. Kuigi see esimene silmast silma kohtumine on neil seni jäänud ka viimaseks, käis neil edasi kogu asjaajamine juba meili teel. Spordiklubist lahkudes oli Iivi täis tahtejõudu ning kirjutas järgmised kolm päeva kõik söödud palad üles.

Seejärel saatis oma ülestähendused meiliga Marekile - ja sai vastuseks hävitava hinnangu: “Liiga vähe vajalikku valku!”

Usina õpilasena luges Iivi Marekilt saadud toitumiskava mitu korda üle ning kirjutas välja, mida poest peab ostma. Nii see algas - kuupäevaga 8. aprill ja stardikaaluga 83 kilo. (Iivi on 162 cm pikk.) Iga nädal kirjutas Iivi treenerile, kuidas söömine edeneb ja kui palju kaal on langenud.

Toitumiskava tellides oli Iivi olnud kindel, et oma siseharjunud treeninguid ta muuta ei kavatse. Nüüdseks on personaaltreener suutnud ta siiski ümber veenda ja Iivi on käsile võtnud ka Mareki jõusaalitrennikava.

Iivil on soovitus kõigile, kes end personaaltreeneri hoolde usaldavad: “Et koostöö treeneriga oleks maksimaalselt tõhus, tuleb olla täiesti aus! Töö on kahepoolne - ei saa nii, et treener teeb aga kavasid, sina teed ikka teistmoodi ja kurdad, et kaal ei lange,” teab Iivi.

Lihtne kui kellavärk

Näiteks kui ollakse mõne toiduga patustatud, tuleb see kindlasti üles märkida. Tema pidi mitu korda oma “patte” üles tunnistama. Kui aga mõni personaaltreeneri väljapakutud toiduaine väga vastu hakkas, leidis Marek sellele kohe asenduse.

Raske osa programmist on Iivi jaoks oli ka aeglaselt sööma õppimine: “Varem olin tõeline kiirsööja. Nüüd on iga söögikord pidu!”

Tulemus? Praeguseks kaalub Iivi 74 kilo (seega miinus 9 kg!) ning kavatseb jätkata kavade järgimist.

“Olen ka enne üritanud oma kaaluga tegeleda, aga seekord näen, kuidas kaal kaob just sealt, kust ta kaduma peab! Toimub sujuv kehakuju muutumine,” rõõmustab ta. “Marek ei valetanud - magusaisu pole enam endine ja šokolaadi suhtun nüüd tunduvalt ükskõiksemalt. Põlvedel on parem elada. Kõik riided on mulle suureks jäänud ja teksaseid võiks lisaks värvlile ka mujalt kokku õmmelda.”

Iivil juhtus vahepeal ka üks õnnetu põlvevigastus, mis sundis teda asendama intensiivse jõusaalitrenni igapäevase tunniajase rahuliku kõnniga: “Kaal langes ka sel ajal - järelikult toitumiskava toimib ka sel juhul, kui täie jõuga trenni teha ei saa!”

Kui küsida Iivilt, mis on teinud trennikava nii tõhusaks, siis tema arvates eelkõige see, et kõik on väga lihtne täita olnud. “Kindlatel kellaaegadel on ette nähtud lihtne menüü, millest saab kätte vajaliku hulga valku, rasva, süsivesikuid jne. Organism saab kätte õige koguse kaloreid ja peab lõpuks aru saama, et rohkem ei anta,” ütleb ta.

Marekil on lisaks Iivile ka palju teisi “jüngreid”, kes on tema käe all häid tulemusi saavutanud. “Poole aasta eest koostasin individuaalprogrammid kolmele 90 kilo ringis kaaluvale naisele, kellele polnud seni kas sobinud või aidanud ükski kaalulangetamise meetod. Nüüd on nad normaalkaalus - ning seda vaid õige treenimise ja toitumisega. Tähtis on, et inimese enesetunne oleks alla võttes hea ning ei tekiks terviseprobleeme,” räägib Marek.

Treener ootab tagasisidet

Näljutamist Marek ei poolda: “Äärmuslikud ning kiired dieedid ei anna kunagi püsivat tulemust. Sellest, kui kahjulikud viimased tervisele on, ei hakka ma parem rääkimagi.”

Samuti on Mareki jõusaalikavade järgi treeninud jalgratturid, kergejõustiklased, ja aerutajad.

Aga kust neid ihutreenerid endale hankida? Näiteks võib võtta lahti internetilehe www.fitness.ee <http://www.fitness.ee>, kust saab valida nelja treeneri vahel. Lisaks Marekile pakuvad seal sama teenust Ott Kiivikas, Marek Morozov ja Argo Ader. Kõik mehed on läbinud vastava koolituse, tegelevad aktiivselt ka kehakultuuri, kulturismi ja fitnessiga ning on oma saavutuste eest mitmesuguseid medaleid saanud. Olgu lisatud, et need alad eeldavad põhjalikke teadmisi nii õigest toitumisest kui ka treenimisest.

Ihutreener (olgugi, et meili teel) ei maksa sugugi palju. Treeningkava või toitumiskava eraldi tellimine maksab vaid 500 krooni, mõlemad koos saab aga 900 krooniga. Hind sisaldab ka edaspidist nõustamist, sest treenerid ootavad ka tagasisidet. . “Lisaküsimused, ülevaade tulemustest ja õnnestumistest on teretulnud,” ütleb Marek.

Individuaalprogramm on mõeldud kõigile neile, kes soovivad oma füüsilist vormi parandada. Vanusepiirangut küll pole, kuid alla 15aastastele siiski spetsiaalset programmi ei koostata. Soovi korral jagab Marek nii noortele lihtsalt infot õige toitumise ja treenimise kohta.

Märkmed Iivi trennipäevikust treener Mareki kommentaaridega

1. -3. nädal

Iivi: “Uus, põnev ja tahtejõudu oli küllaga! Kuid kolmandal nädalal hakkas tervis streikima, tundsin end kuidagi halvasti. Minu organism tõenäoliselt ei tahtnud leppida sellega, et ei saa oma armastatud süsivesikuid. Elasin selle nädala üle!”

Marek: “Kui toitainete vahekorrad ja kogused on õigesti välja arvutatud, siis väheneb kehakaal 0,5-1 kilo nädalas. Et aga treener saaks kaalu vähendamisele kaasa aidata, peab ta eelnevalt teadma kliendi täpset menüüd. Tihtipeale arvatakse ju, et kui nädal-kaks midagi ei muutu siis järelikult programm ei sobi või on midagi valesti tehtud.

4. nädal - pöördepunkt

Iivi: “Miinus 3 kilo! Rütm ikka endine. Söön 4 korda päevas ja keha hakkab leppima. Nädala lõpus olin üritusel, kus polnud ettenähtud toite. Sõin siis seljankat ja lasin ennast käest - suhu lipsas ka tükk kohupiimakooki. Koduteel tuli mõte, et kui sellel päeval läks trumm, mingu siis juba pulgad ka, ja sõin kolm ruutu kirssidega šokolaadi. Aga see ei olnud enam üldse selle hea maitsega, mida mäletasin ja tahtsin. Oli sündinud väike ime - ma ei tahtnudki šokolaadi!”

Marek: “See, millal esimesed tulemused ilmuvad, on väga individuaalne. Kuid esimesed muutused end väga kaua oodata ei lase. Kehtib vana tõde - mida suurem ülekaal, seda silmnähtavamalt hakkab kaal langema.”

5.-8. nädal

Iivi: “Kõik stabiilne, kaal langeb ja teksapükste värvli tegin 10 cm kitsamaks. Kaheksandaks nädalaks olen kaotanud 6 kilo. Välja paistab veelgi parem - sõpruskond on vaimustuses ja kõigi arvamine on, et ma olen vähemalt 10 kilo kergem! Minu kehakuju on muutunud!”

Marek: “Kui algul tulevad tulemused kiiremini, siis hiljem protsess natuke aeglustub. Selle pärast ei tasu meelt heita ega alla anda. Siis seletab treener organismis toimuva peensusteni lahti, et oleks hea ülevaade ning motivatsioon jätkamiseks.”

Trenn ja toitumine käsikäes

“Kuigi teeme personaalseid kavasid ka eraldi, ei toimi üks teiseta,” toonitab Marek Kalmus.

“Kui toitumine pole paigas, siis füüsilise aktiivsuse suurenedes hakkab inimene kindlasti rohkem sööma. Ja just nimelt neid kiiresti kõhtutäitvaid ning valesid toiduaineid, mida ta seni on söönud ja mis ta keha vormist välja ongi viinud,” lisab ta. Kui rämpstoidu kogused suurenevad, siis liigub ka keha rasvaprotsent tõusvas tempos.

Kui aga võtta toitumine kontrolli alla, hakkab kehakaal füüsilise aktiivsuse suurenedes kohe langema.

Treeningkavad on enamasti jõusaalipõhised. Neile, kellel pole võimalik jõusaalis käia, soovitatakse näiteks jalutamist, jooksmist või koduseid harjutusi. “Peaasi, et sporditaks järjepidevalt ja õigesti,” sõnab Marek Kalmus.

Personaaltreeningu kava koostamiseks vajalikud andmed

· Vanus, kaal, pikkus.

· Hinnang oma tervislikule seisundile. Milliseid terviseprobleemid on kimbutanud?

· Kui palju on olnud kokkupuudet spordiga?

· Treeningkava eesmärk.

· Täpne ülevaade senisest toitumisest kellaaegade ja söögikordade kaupa.

Allikas: Marek Kalmus

________________________________________________________________________________

FOTODEGA VARIANTI SAATE OSTA JUBA HOMME SUUREMATEST MARKETITEST, AJALEHTEDE/AJAKIRJADE MÜÜGIKOHTADEST.

Muudetud kasutaja Bonsuna poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×