Jump to content
dubster

kalaõli, kalamaksaõli, omega -3

Recommended Posts

Ega ma enda pärast ei muretsegi. Usaldan ses suhtes Fredi, aga diskussiooni võiks ju tekitada. Targemaks saavad kõik foorumi külastajad.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Minul tekkisid sellised mõtted...

Need inimesed, kes elasid enne põlluharijaid olid 11% tugevamad luud ja hambad kui meil:

a-vitamiini saadi ka siis palju (loomade organid ja juurvili), gluteeni polnud, piimatooteid polnud, 24/7 päikese käes...

Need 2500 naist, kes viitsisid regulaarselt kalamaksaõli tarvitada, jälgisid ka kindlasti teisi "tervislikke" tõekspidamisi... ning nendega juhtus nii:

kuna nad ei saanud piisavalt uv kiirgust ei saanud nad ka piisavalt D-vitamiini ning gluteen hävitas nende immuunsüsteemi.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Ise võtan hommikul pudelist lonksu oliiviõli ja õhtul võtan pudelist lonksu kalaõli. Lusikatega ei viitsi jukerdada.

Natuke offtopic, aga peale nende kahe õli tarbima hakkamist tegin millalgi huvitava avastuse - küünte lõikamiseks mõeldud klõpatsid ei suuda enam korralikult küüsi lõigata (kahtedega proovisin). Küüned on kuidagi eriti tugevaks läinud. Millegi muuga kui õlide tarbima hakkamisega muutust seostada ei oska.

Aga mille jaoks siis veel kala oli hea on :D

Motlesin ka ise kasutama hakata.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

ise tarvitan ka Mölleri kalamaksaõli ja ausalt öeldes maitse üle küll ei nurise. mina arust väga viis. isegi lapsena läks see kraam mul väga hästi alla :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Minul tekkisid sellised mõtted...

Need inimesed, kes elasid enne põlluharijaid olid 11% tugevamad luud ja hambad kui meil:

a-vitamiini saadi ka siis palju (loomade organid ja juurvili), gluteeni polnud, piimatooteid polnud, 24/7 päikese käes...

Põhjus, miks siis olid hambad ja luud tugevamad, on, et tol ajal ei tuntud valget suhkrut.

Muudetud kasutaja ROtter poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Põhjus, miks siis olid hambad ja luud tugevamad, on, et tol ajal ei tuntud valget suhkrut.

Eskimod ei söö valget suhkrut, siiski on neil kehvad hambad ja luud. Ma kaldun arvama, et põhjus on puudulikus uv kiirguses.

http://www.westonaprice.org/traditional_di..._of_africa.html - palju küllastunud rasva peab sööma, kookos- ja loomade rasvad.

Muudetud kasutaja anelka poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Eskimod ei söö valget suhkrut, siiski on neil kehvad hambad ja luud. Ma kaldun arvama, et põhjus on puudulikus uv kiirguses.

http://www.westonaprice.org/traditional_di..._of_africa.html - palju küllastunud rasva peab sööma, kookos- ja loomade rasvad.

Suhkru seedimine vajab Ca ja seda saadakse luudest ja hammastest.

Hambakaariese põhjuseks on süsivesikutest ja magusainetest üleküllastatud toit ja selle pikaajaline kontakt hambapinnaga. Samuti on kaariest soodustavaks teguriks sportlastel spordijookide regulaarne tarbimine.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Valge suhkur ja süsiv rikkad toidud on mulle mõttetu teema, see on teada, et insuliin on väga mürgine aine jne. Ma mõtlesin, et mida need 2500 vanamutti valesti tegid - tõenäoliselt jäi D-vitamiini puudu. Vaevalt, et 2500 rohkem suhkrut sõid kui tavaline inimene. Esimene samm, mis tehakse "tervise" poole - kartuli asemel hakatakse sööma teravilja. Jälgitakse GI tabelit, kuigi kartul on võrreldes kaerahelbepudruga ju lausa ravimtaim.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Valge suhkur ja süsiv rikkad toidud on mulle mõttetu teema, see on teada, et insuliin on väga mürgine aine jne. Ma mõtlesin, et mida need 2500 vanamutti valesti tegid - tõenäoliselt jäi D-vitamiini puudu. Vaevalt, et 2500 rohkem suhkrut sõid kui tavaline inimene. Esimene samm, mis tehakse "tervise" poole - kartuli asemel hakatakse sööma teravilja. Jälgitakse GI tabelit, kuigi kartul on võrreldes kaerahelbepudruga ju lausa ravimtaim.

Tervik mosaiigist oleks siis järgmine: Norras on aastaringi vähem päikesevalgust + arvatavasti need naised suitsetasid ja jõid kohvi (viib organismist samuti Ca välja) suhkruga ja ilma kooreta ning kõik asetub omale kohale.

Aga mida mina ka tean, ma pole teadlane. :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Norras on aastaringi vähem päikesevalgust...

...ja kui 2-3 kuud aastas päikest on näha, siis meedias muust ei räägitagi, et kui mürgine ikka uv kiirgus on ja mida kõike peale peab määrima kaitseks... (kahjulik on siis kui lumivalge põhjamaa inimene end munadeni paljaks koorib ja siis ära põletab) Tänapäeva teadlaste arvates peaks inimene elama pimedas koopas ja saia sööma - see on aga vastuolus inimese olemuse ja evolutsiooniga. Kes kuulab teadlasi, kes loodust...

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Artikkel oli väga segane - parem lugege pubmed.com-ist kokkuvõtet ise:

Am J Epidemiol. 2008 Feb 15;167(4):406-11. Epub 2007 Nov 21.

Childhood cod liver oil consumption and bone mineral density in a population-based cohort of peri- and postmenopausal women: the Nord-Trondelag Health Study.

Forsmo S, Fjeldbo SK, Langhammer A.

Department of Public Health and General Practice, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway. siri.forsmo@ntnu.no

Use of cod liver oil, which is rich in vitamins A and D, is traditionally recommended during the fall and winter months as a protective measure against vitamin D deficiency in several countries. It is not known whether childhood cod liver oil intake is related to variations in bone mineral density (BMD) or fractures in adult life. In 2001, a total of 3,052 Norway women aged 50-70 years had forearm BMD measured in a substudy of the population-based Nord-Trøndelag Health Study. Women reporting no childhood cod liver oil intake had statistically significantly higher BMD than those with any ingestion of cod liver oil. The odds ratio for low BMD (>1 standard deviation below age-specific mean) in women reporting cod liver oil intake throughout the year as compared with women with no intake was 2.3 (95% confidence interval: 1.4, 3.9), adjusted for body mass index, smoking, menopausal status, estrogen use, and current milk consumption. There were indications of a negative dose-response effect of childhood cod liver oil intake on bone. Although the vitamin A content of commercial cod liver oil was recently reduced by 75% in Norway, the past high concentration remains a possible explanation for the observed negative association between childhood cod liver oil intake and forearm BMD.

Ei tea, kuidas nad küll täpselt kindlaks tegid, kui palju ja kui pika perioodi jooksul kalamaksaõli tarbiti? Ilma selleta ei saa rääkida tõsiseltvõetavast uuringust..

Oluline on aga hoopis muu:

värskest toidust saadavaid aineid omastab keha täielikult ja ohutult, mida aga ei saa öelda toidulisanditest saadavate kohta, sest puuduvad enamasti vajalikud kofaktorid või pole neid piisavas koguses. Nimelt kaitseb oomega-3 rasvhappeid oksüdeerumast just kalarasvas (mitte kalalihas!) sisalduv D-vitamiin, mida leidub seal piisavalt, mida aga ei saa kunagi kindlalt öelda toidulisandi kohta (müüakse ju isegi D-vitamiinita kalaõli!! Ja loomulikult on vaja Norra puhul arvesse võtta ka vähest päikesevalgust.

Samal teemal:

Eur J Clin Nutr. 2004 Jan;58(1):128-36.

Predictors for cod-liver oil supplement use--the Norwegian Women and Cancer Study.

Brustad M, Braaten T, Lund E.

Institute of Community Medicine, University of Tromsø, Norway. magritt.brustad@ism.uit.no

OBJECTIVE: To assess the use of cod-liver oil supplements among Norwegian women and to examine dietary, lifestyle, demographic, and health factors associated with use of this supplement. DESIGN: Cross-sectional study. SETTING AND SUBJECTS: The study is based on data from a food frequency questionnaire from 1998 answered by 37,226 women aged 41-55 y, who in 1991/1992 participated in the Norwegian component of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). The Norwegian EPIC cohort was based on a random nation-wide sample of Norwegian women. RESULTS: Cod-liver oil supplement use was reported by 44.7% of the participating women. Subjects with higher education, high physical activity level, and body mass index (BMI) in the normal range were more likely to use cod-liver oil supplements. Consumption did also increase with increased age as well as with increased reported consumption of fruits, vegetables, fatty fish, lean fish, and vitamin D (excluding the vitamin D contribution from cod-liver oil). Energy intake was higher among cod-liver oil users than nonusers. Whole-year daily users of cod-liver oil were also more likely to take other dietary supplements (OR=2.45, 95% CI: 2.28-2.62). Never smokers were more likely to use cod-liver oil supplements than current smokers. CONCLUSION: Use of cod-liver oil is associated with several sociodemographic factors, self-reported health issues, and intake of fish, fruit, and vegetables. When assessing the relationship between cod-liver oil use and occurrence of chronic diseases potential confounders need to be considered. Cod-liver oil use seemed not to be matched with vitamin D needs. Thus, emphasis on assessing vitamin D status by measuring levels in blood should be investigated further, in particular, among people living in northern latitudes.

Int J Circumpolar Health. 2003 Mar;62(1):40-53.Links

Change in plasma levels of vitamin D after consumption of cod-liver and fresh cod-liver oil as part of the traditional north Norwegian fish dish "Mølje".

Brustad M, Sandanger T, Wilsgaard T, Aksnes L, Lund E.

Institute of Community Medicine, University of Tromsø, Norway. magritt.brustad@ism.uit.no

OBJECTIVE: To assess changes in plasma 25-hydroxy vitamin D (25(OH)D) concentrations after ingestion of Mølje, a traditional north Norwegian fish dish rich in vitamin D. METHODS: Thirty-three volunteers all living in the city of Tromsø, located in northern Norway (latitude 690), were served a "Mølje" meal consisting of cod, hard roe, cod liver, and fresh cod-liver oil. The amounts of liver, and cod-liver oil consumed were weighed and recorded. Blood samples were collected before the meal, and at 4 hours, 12 hours and 5 days after it. The cod liver and cod-liver oil were analysed for vitamin D content and the plasma samples for the metabolite 25(OH)D. Trends in plasma 25(OH)D levels during the five-day observation period were analysed. The study was conducted at the beginning of April of 2000. RESULTS: Among the 33 participating subjects, 69.7% had baseline plasma 25(OH)D concentrations below 50 nmol/l and for one-quarter of the subjects, they were < 37.5 nmol/l The participants who acknowledged taking cod-liver oil supplements had significantly higher baseline 25(OH)D plasma levels at the outset of the study compared to those reporting not doing so (p = 0.02). Changes in plasma 25(OH)D levels relative to baseline concentrations were significantly associated with the body mass index (p < 0.01). CONCLUSION: Vitamin D status in populations living in circumpolar areas needs more research to investigate to what degree people living in the Arctic areas are at increased risk for vitamin D insufficiency and to determine the role of the traditional diet in preventing such deficiency.

Muudetud kasutaja Fred Antson poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Mul tekkis küsimus kalaõli kohta: kas kalamaksaõli ongi sama, mis kalaõli? Tobe võib see küsimus tunduda, aga tahan lihtsalt teada, kas tarbin õiget asja, kui tahan ainevahetust ja rasvade põletamist kiirendada. Hetkel tarbin siis kalamaksaõli.

Tänud ette:)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kalaõli aetakse kala massist ja kalamaksaõli kala maksast. Kalamaksaõlis on rohkem A ja D vitamiine. Kui tahad õli suuremates kogustes tarbida, siis on kalaõli parem - ei teki vitamiinide üleküllust. Kui aga mingi lusikake päevas, siis on mõlemad head.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Seedimist õli pigem just aeglustab ja hoiab kõhu kaua täis. Ainevahetust ja rasvapõletust kiirendab.

Paljud võtavad kalaõli just peale sööki, aga ma ei usu, et kalaõli ka enne sööki kahjuks tuleb.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Vaata, et saaksid õliga kindlasti D-vitamiini, mis kaitseb õrnu rasvhappeid öksüdeerumast! D-vitamiin on oomega-3 rasvhapete naturaalne antioksüdant, mis molekulaarse destilleerimise teel kahjuks välja praagitakse...

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Lysi ja Mölleri kalamaksaõlis on A-vitamiini sisaldust vähendatud, ei teki mingit üleküllust. Loodusliku kalamaksaõliga võib tekkida.

Lysil on D-vitamiini väga vähe, Möller on parem.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Tere Fred!

Leidsin su postitustest kala- ja kalamaksaõlide kohta mõndagi õpetlikku, aga tekkis ka üks küsimus:

nimelt takistab neis õlides sisalduvate kasulike rasvade oksüdeerumist D- vitamiin, mida on lisatud ja mille sisaldus on antud nii Mölleri kui Lysi kalamaksaõlide puhul. Aga kuidas on D- vitamiini sisaldusega Lysi kalaõli puhul?- ei maaletooja kodulehel ega toote etiketil pole sellest sõnagi. Ise arvasin, et leidsin endale optimaalse õlide tarvitamise mudeli- päevas 5ml nii Mölleri kalamaksaõli kui ka Lysi kalaõli- esimesest saan A, E ja D- vitamiini lisaks Omega- 3 rasvhapetele, teisest jälle suurema koguse Omega- 3e. Mida sellest arvad? Ja kas oleks mõistlik tarvitada neid korraga, et saada ka D- vitamiin samal ajal kätte?

Kui võtta aga Möllerit 10 ml päevas, kas siis vitamiine liiga palju ei või saada? Teiste vitamiinidega ilmselt muret poleks, aga D- vitamiini tuleks mingi 20 mikrogrammi, mida peaks olema 4x päevanorm? Kas selle pärast peaks muretsema?

Muudetud kasutaja tony poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×