Jump to content
theisland

Kuidas SUUREKS saada?

Recommended Posts

Lugesin seda artiklit, seal oli kirjas sedasi:

Lihasmassi kasvatamisel on just toitumine kõige tähtsam faktor. Pidage meeles:KUI TE EI TARBI ROHKEM KALOREID, KUI KULUTATE, SIIS ÜKSKÕIK KUI KÕVASTI TE KA EI TREENIKS, TE IKKAGI EI KASVA

Kas see on siis umbes nii, et kui ma olen kõhn nooruk, lähen jõusaali ja treenin normaalse kavaga korraliku intensiivusega, aga ei söö rohkem kui kulutan (nt ei loe kaloreid) siis lihaseid mitte kunagi ei tule?

Ütleme et käin aasta otsa jõusaalis, jõudu tuleb, harjutusi teen juba 2x suuremate raskustega, aga ikka näen sama kõhetu välja - on see võimalik?

Ma söön küll rohkem valku, raha kulub kohe poole rohkem toidule, aga kas siis tõesti lihaseid ei tule kui ma meeletult ei õgi? Kust ma tean et mul tuleb lihasmass mitte rasv kõhule? Ma ei tahagi olla kulturist, võistlustel ei käi, aga ma tahan kasvatada lihaseid. Seepärast tahaks juba algusest peale võimalikult õigesti toituda ja treenida. Aga ma ei leia midagi sellist mis seda seletaks... mis läheb rasvaks mis siis lihasteks? Söön kuskil 1700-1800 kalorit päevas, u 30% valke. Kas ma pean tõstma kaloreid siis 2500ni (x40 kehakaal) et lihased tuleks? Või saab neid ka mõõduka toitumisega, lihtsalt suurema valgu tarbimisega?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kui kehake kulutab energia ära elutegevuseks, siis ei jää lihase kasvatamiseks midagi järgi.Sa võid valku süüa meeletult aga olla samal ajal madala kaloraazisel dieedil, ega sellisel juhul lihasmassi kasvamisest ei maksaks unistadagi.

See, kas sul tuleb see mass kõhu peale või lihase arvelt sõltub, peamiselt sellest kui palju kaloreid sa saad ja millal(jagatult või ühe kahe latakana päevas) ja mille arvelt(%-naalne jaotus rasvade, valkude ja süsivesikute vahe).LOOMULIKULT peab treening vastama ka normidele.

Isegi kui sa ei taha olla kulturist aga jõusaali ronid ja mingisugust edu taotled, võiksid ikka toitumise ja treeningu põhitõed endale selgeks teha:)

Mine tea võibolla ronid sinagi kunagi lavale.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Teema pealkirja nähes tahtsin küsida - kas kehalt või vaimult suureks:)

Kui sind see asi huvitab, siis sa lihtsalt loed ja uurid materjale treeningu/toitumise kohta(kasvõi siinsamas foorumis või artiklite alt)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

mul ka üks küsimus, mis haakub osaliselt samasse teemasse, seetõttu ei hakand eraldi teemat tegema..

lihaste kasvamiseks on teatavasti vaja kaloreid ja täisväärtuslikku valku lisaks treenimisele, aga kas need kalorid ei või siis tulla näiteks naha all olevast pekist? kõigeks muuks ju pekist saadud energia sobib, teoreetiliselt peaks ju ka lihaste kasvamiseks sobima. milleks see pekk muidu üldse on, kui teda kasutada ei saa.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Kui sind see asi huvitab, siis sa lihtsalt loed ja uurid materjale treeningu/toitumise kohta(kasvõi siinsamas foorumis või artiklite alt)

Jah vägagi huvitab. Seepärats ma igal vabal ajal arvutis loen siit portaalist artikleid. Otsin veel sõnadega otsingust ja loen lisaks foorumist. Paraku tekivad sellised Miks? ja Kuidas? küsimused, millele vastust ei saa ja neid ma küsingi B) Pealegi paari päeva pärast peaks mulle tulema raamat Kulturism Kõigile, mille ma tellisin. Eks sealt leian ka palju tarka infot.

Aga jälle tekkisid uued küsimused:

*Kui palju peaks olema rasva % et siis paksuks ei läheks? Ma ei söö latakaid, toitun 5 korda päevas, 3 tunniste vahedega. Lihtsalt ma ei tea kui palju ma kaloreid põletan päevas ja seepärast ei tea piiri ka kui palju süüa. Igatahes 1800 kcal mul kaalu juurde ei tule.

*Rõhutasite et treening peab vastama normidele. Kas Algajate kava (a: Ott Kiivikas) vastab normidele? See on küll algajatele hea, aga äkki massi jaoks liiga lihtne?

*Mõnes kohas soovitatakse aeroobset teha mõnes mitte. Aga hommikuti ärgates, söömata, 30 minutit trenasööril, põletab ju rasvu mitte midagi muud? Niimoodi 3-4 korda nädalas peaks kasulik olema ja aitama vältida paksuks minemist.

+ Kui ma tõstan oma kaloraazi siis kumb väide saab tähtsamaks?

-Päevas 30% valke kogu päeva kaloraazist

-Päevas 2g valku 1kg kehamassi kohta

Asi selles et esimese puhul pole mul mõtet siis tõsta sest praegugi vaevalt 28-29% tuleb välja (pulbreid ma ei saa kasutada). Teise variandi puhul ma suudaks selle 130g valku päevas kätte saada, ja süüa nt 2400 kcal päevas.

Tahaks kiiresti kõike teada, siis saan oma menüüsse vastavad parandused teha et kaloraaz suureneks, aga üritades rasva % madalal hoida. Vabandust kui liiga kärsitu olen :P

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Mingil määral kärsitust viib elus edasi. Aga hea keha "omandamiseks" on vaja kannatust ja järjepidevust.

Rasva osakaal toidus ei määra otseselt seda, et kas lähed rasva või ei.

Kuigi rasv imendub väga aeglaselt ja suures koguses aeglustab ainevahetust kõvasti.Samas ka sisaldab 1gramm rasva enam, kui kaks korda rohkem kaloreid kui valk ja süsivesik.Seal artiklis oli protsentuaalselt ära märgitud palju rasva/süsivesikuid/valke ja selle järgi talitlegi.

Pane otsingusse kaloriarvuti ja selle järgi saad oma energia vajaduse ligikaudu kindlaks teha, kui kaal ikka ei suurenda lisa tasapisi süsivesikuid juurde ja kui lähed rasva siis vähenda.See on MÄNG ja see tuleb omal nahal läbi teha, et selgeks saada.

Alustuseks võid(peaksidki) võtma algajate kava, et lihased tasapisi kohaneksid koormusega ja ei jää see midagi nii lahjaks, kui korralikult teha.1-2 kuu pärast võiksid juba keerulisema kava(rohkem laiali jaotatud ja suuremat koormust pakkuva) ette võtta. Ja lihas kasvab põhimõtteliselt iga kavaga(kui korralikult teed), siin mängib ainult rolli toitumine.

Valke peaks igaljuhul olema vähemalt 2gr/ühe kehakilogrammi kohta.Ja need protsendid pole nii "tähtsad", sest valku ja rasvu peaks tarbima koguaeg ühes koguses aga süsivesikuid(on kehale ainult kütuseks, ei millekski muuks) kulub rohkem/või vähem vastavalt kui aktiivne sa oled ja ainevahetusele.

Ehk mängitakse ainult süsivesikutega.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kui ma hoian rasva 14-15% siis ikkagi toimub see paksuks minemine aeglasemalt kui nt 20% juures?

Kaloreid arvutan väga täpselt praegugi. Hommikul, lõunal rohkem energiarikkaid toite (puder ja kartul), õhtul rohkem valku ja vähem süsivesikuid/rasvu. Süsivesikuid ainult peale trenni energia taastamiseks. Kui ma söön hommikul natuke rohkem putru, ja joon nt klaasi piima kõrvale ongi 2000 kcal käes (kuigi vaja oleks üle 2600). Valke peaks tulema seal juurde, ehk siis 140g tuleb ära küll mis on natuke enamgi kui 2g keha kg kohta (2x64=128g)

Aga kas selle ,,mängu'' kohta pole õpetust vms? Ma tõesti kardan seda, et nt ei oska õieti hinnata ja kui on juba liiga hilja, olen suure rasvakihi all või mida iganes. Kõhu järgi ka ei oska hinnata, oleneb kui palju olen joonud/söönud hiljuti jne. Ja kaua üldse sellega läheb, et hakkab välja paistma et lähed paksuks?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Et näha, kas oled paksemaks läinud või ei, siis kõige lihtsam on mõne koha pealt mõõta naha paksust. Näiteks kõhu pealt, käsivarrelt, veel paari koha pealt ja paned kirja ning mõõdad aegajalt jälle ja võrdled tulemusi. Lisaks võid ka kasutada elektrilisi rasva% mõõtjaid.

Mina olen aga aru saanud, et kulturistid söövadki ennast massi arendamise perioodil väheke paksemaks ja alles ennem võistlusi ajavad rasvaprotsendi 4...5 peale.

Muudetud kasutaja markoki poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
...Ma tõesti kardan seda, et nt ei oska õieti hinnata ja kui on juba liiga hilja, olen suure rasvakihi all või mida iganes. Kõhu järgi ka ei oska hinnata, oleneb kui palju olen joonud/söönud hiljuti jne. Ja kaua üldse sellega läheb, et hakkab välja paistma et lähed paksuks?

Ära karda ja ära pabista. See on peamine. Sa pole puuotsas kui pauk käib. Näed, kuuled ja mõtled kõigil hetkedel!

Kuidas saad ühtäkki paksuks minna, ilma et ise märkad??? Kui tahad lihaseid, siis pead ka sööma. No sööd veidi rohkem, tuleb veidi rasva - mida hullu siis äraehmatada? Mida pöördumatut siis juhtus???

Sa ju märkad, kui hakkab rasva tulema ja mitte lihast. Ja kui märkad, siis saad ju ka lahtimõtestada, et miks ja kuidas. Pealegi, saab ju peale väikest rasva lisamist (keegi pole nii täiuslik, et suudaks ilma abs. ilma rasva min. lisandumiseta lihaseid kasvatada - ma pole kuulnud) kasvamise perioodil asja korrigeerida nö. rasva sulatamisega järgmisel perioodil.

Ära muretse ette. Püüa muretseda siis, kui olukord seda nõuab - äkki ei nõuagi! Siis polegi vaja muretseda.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ma hakkasin ennast kaaluma. Täna hommikul kaalusin end, kirjutasin üles. Ainult palju oleks nö norm kogus mida juurde võib võtta nt nädalas? Või on see liiga lühike aeg.. Pean võrdlema palju kuus kaal tõuseb/langeb? Et kui mul ikka 1kg nädalas tuleb siis peab kindlasti vähendama kaloreid, sest sel juhul oleks juba jõuludeks 8kg juures ja arvestades jõulutoite ja kommipakke +10kg :)

Arvutasin et baasainevahetusele kulub 1500 kcal. Need eluviisid on aga nii suhtelised et ma ei teagi mida panna... pooleldi on istuv eluviis, sest 7-8 tundi päevast koolis istud. Vahetundides mängin natuke korvpalli vms, kooli ja koju kõnnin, kodus ka igast sebimist ringi ratast, mitte ainult teleka/arvuti ees istumine. Vaja käin poes vms. Kas selline on väheliikuv või istuv?

Sistestades Lihasmassi kasvatamine saan ühega u 2400 kcal teisega pea 2750 kcal, nii et kumba järgi teha, või kui ei suuda otsustada siis võtta üldse vahepealne ~2600.

***Kas see on mõeldud iga päeva peale eraldi, et see päev kui ma jõusaalis käin pean üle 3000 kcal sööma (valides Aktiivsus: Liikuv) ja teistel nt 2600. Või ikka nii et üleüldiselt ma muud sporti ei tee, et väheliikuv ja 2750 kcal? Varsti loodan koju trenasööri saada (nädala jooksul) siis tuleks hommikune rasvapõletus ju kasuks, põletatakse ikkagi ju ainult keharasva?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Rasvapõletusega koos põleb kindlasti ka natuke lihast. Oleks hea, kui saaksid kasutada näiteks l-karnitiini (aitab lihtsamini rasva lammutada) või l-glutamiini (aitab vältida lihaste lammutamist).

Kuigi arvan, et ega sul esialgu rasvapõletamine ei ole kõige olulisem eesmärk.

Intensiivne trenn, korralik puhkus, piisavalt valke toidus ja veidikese plussis energiabilanss - ning lihasmass peaks tulema. Koos pisikese rasvaga, aga selle saab hiljem maha.

Kui aga intensiivset trenni teha pikaajaliselt energiabilansi puudujäägiga, siis pakun et

a ) tulemuseks on keha nagu maratonijooksjal

või miljon korda suurema tõenäosusega

b ) ületreening.

Muudetud kasutaja pumper poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

ma siin mõtlen ja küsin kas energia defitsiidiga on ka võimalik rasvuda?

Tähendab, et kui ma söön vähem kui kulutan lisaks sellele ka valedel aegadel--->valedes kogustes ja teen trenni palju jõuan.

Tulemuseks on arvatavasti (aeglane) rasvumine ja pidev jõuetus???

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
ma siin mõtlen ja küsin kas energia defitsiidiga on ka võimalik rasvuda?

Tähendab, et kui ma söön vähem kui kulutan lisaks sellele ka valedel aegadel--->valedes kogustes ja teen trenni palju jõuan.

Tulemuseks on arvatavasti (aeglane) rasvumine ja pidev jõuetus???

Päris hea.

Sul on 1000 krooni, iga päev teenid 100 krooni ja kulutad 200 krooni. Millal saad miljonäriks sedasi jätkates?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

et milleks üldse dieedil olles hakata jamama mitmete toidukordadega jne.

teen hommikul tonnise ja enne magama minekut tonnise kcal söögikorra ja rasvade põletamine igatepidi garanteeritud.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ma arvutan siin neid asju: http://adsl2153.estpak.ee/dieet.php

Panin aktiivsus: väheliikuv, eesmärgiks: lihasmass, ja kaalu: hoida - 2381 kcal

Panin aktiivsus: väheliikuv, eesmärgiks: lihasmass, ja kaalu: suurendada - 2738 kcal

Kas siis kaalu hoides saab ka lihasmassi kasvatada?

Igatahes järgin soovitust, et energiabilanss natuke plussis, seega 2500-2700 kavatsen päevaseks koguseks võtta. Oletamegi et tuleb 200 kcal ülejääki päeva peale. Kas keegi teab öelda mitu kcal oli vaja et keha juurde võtaks? Kuskil dieedi teema all ma kunagi lugesin et 1kg allavõtmiseks on vaja põletada mitutuhat kalorit, aga ma mäleta täpselt palju see oli. Sama kehtib ka ju juurdevõtmise kohta... Oli see mingi 10 000, värkendage mu mälu?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
et milleks üldse dieedil olles hakata jamama mitmete toidukordadega jne.

teen hommikul tonnise ja enne magama minekut tonnise kcal söögikorra ja rasvade põletamine igatepidi garanteeritud.

Niimoodi ära tee ise ega soovita kellelegi. :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ok räägin veidi enda treeningust ka...

Alustasin korralikult eelmise aasta novembris peale seda kui olin spordiarsti juures käinud. Kaalusin eelmine aasta samal ajal 71,6kg ja praegu kaalun 81kg.

Lihasümbermõõdud on ka üsna hästi arenenud. Õlavars oli pumbatult 30cm, praegu 37cm. Reis oli 52cm, nüüd 61,5cm, rinnakorv 96lt-112ni jne jne...

Pole suurt teadust toitumisest praeguseni aretanud. Söön piisavalt iga päev. Energiat kulub palju, trenni teen ka korralikult. Analüüsin, nüüd pean päevikut jne...

Minu idee on selles, et seni kuni kaloritest puudu kehal ei jää seni sa ka arened, et ei tasu ülearu pabistada, tuleb trennis harjutustega varieerida jne.. Edu!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kaua peaks kestma massiperiood? Nt teete 6 kuud massi, siis ajate liigse rasva maha, massi edasi kuni järgmise dieedini. Tegijatel on võistlused mis määravad, millal tuleb hakata rohkem aeroobset tegema ja söömist muutma. Aga kas tavatreenijatel peaks ka kindel aeg olema kaua treenida massi ja siis vahepeal rasva maha põletamine või käib see tunde järgi? Nt et treenite kõvasti koguaeg, ja suvel rannahooajaks ajate liigse rasva maha ja 6-packi paistma ? Ja peale suve jälle massiperiood edasi ? :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Kaua peaks kestma massiperiood? Nt teete 6 kuud massi, siis ajate liigse rasva maha, massi edasi kuni järgmise dieedini. Tegijatel on võistlused mis määravad, millal tuleb hakata rohkem aeroobset tegema ja söömist muutma. Aga kas tavatreenijatel peaks ka kindel aeg olema kaua treenida massi ja siis vahepeal rasva maha põletamine või käib see tunde järgi? Nt et treenite kõvasti koguaeg, ja suvel rannahooajaks ajate liigse rasva maha ja 6-packi paistma ? Ja peale suve jälle massiperiood edasi ? :P

Ma olen küll endal sellise plaani teind jahm (H):D

Et kuskil April-Mai hakkan vaikselt dieeti pidama ja rannahooajaks peaks okas olema..

Aga hetkel küll, üritan kasvatada võimalikult palju lihast.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

sellest võiks ka inimesed aru saada, et aeroobne ei ole ainult rasvapõletamiseks vaid eelkõige ikka südame treenimiseks!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

küsimus suurele ringile oleks järgnev:

kui ma hetkel kaalun 190cm pikkuse juures ca 90 kg, kas siis on üldse vajadust suuremate toidukordade järele, kui eesmärgiks on puhta lihasmassi kasvatamine olemasolevate rasvade arvelt? Umbesl 8kg on ülemäärast rasva ja silma järgi on selle protsent ca 14%

Lisainfoks veel ,et varasematel aastatel olen võtnud palju kaalust alla, nimelt kaalusin mõned aastad tagasi stabiilselt 115kg, aga siis tuli aastane aeroobse ja jõutrenni combo ning võtsin 35kg alla ning hiljuti tuli poole aastaga 10kg otsa

Muudetud kasutaja night poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
küsimus suurele ringile oleks järgnev:

kui ma hetkel kaalun 190cm pikkuse juures ca 90 kg, kas siis on üldse vajadust suuremate toidukordade järele, kui eesmärgiks on puhta lihasmassi kasvatamine olemasolevate rasvade arvelt? Umbesl 8kg on ülemäärast rasva ja silma järgi on selle protsent ca 14%

Lisainfoks veel ,et varasematel aastatel olen võtnud palju kaalust alla, nimelt kaalusin mõned aastad tagasi stabiilselt 115kg, aga siis tuli aastane aeroobse ja jõutrenni combo ning võtsin 35kg alla ning hiljuti tuli poole aastaga 10kg otsa

kus sul see rasv on?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×