Jump to content
hanepirukas

Küsiks üle

Recommended Posts

Otsisin pulsi kohta ja leidsin liiga palju infot et ajas natuke segadusse, tahan üle küsida et atleetidele on sobiv aeroobset trenni teha 60-70% maximumist? ja mis on see % kui ma tahan vastupidavust teha? Ning jõusaalis pulss?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Üldistan:põhivastupidavus 60-70% (loob algajale aeroobse põhja intensiivsemateks treeninguteks,treenitud indiviidile on aga taastavaks koormuseks),kiiruslik vastupidavus 70-90% (tõstab südame töövõimet ja mahtu);maksimaalne vastupidavus 90-100% maksimumpulsist (tõstab võistlussportlastel laktaatset vastupidavust).

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

einoh fred k6ik on ilus ja tark mees oled:) mina sain kyll su jutust aru, aga v6in pea haamri alla panna et v2hemalt 25% selle foorumi lugejatest ei jaga lahti s6na "laktaatset" ;)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

• ATP resünteesi mehanismid erineva intensiivsusega kehalisel tööl.

On võimalik eristada kahte resünteesi skeemi

ATP resüntees anaeroobsetes tingimustes ja ATP resüntees aeroobsetes tingimustes.

Anaeroobne

1.ATP resüntees fosfogreatiini (CrP) arvel./ alaktaatne

CrP + ADP – ATP + Cr katalüüsib kreatiinkinaas

Lühiajaliste ja väga intensiivsete harj. ajal peavad lihased kiiresti palju en. tootma.

See sünteesimehhanism reageerib kõige kiiremini vajadusele midagi teha.Niisuguse töö korral saadakse energiat peaaegu ainult lihastes deponeerunud ATP ja CrP arvelt.Lihastöö ajal vabaneb ATP-st energia ning ta muutub ADP-ks. CrP abil , mille varud lihases on suuremad sünteesitakse uuesti ATP-d

1 kg lihaskudet sisaldab u. 5 mmol ATP ja 15-20 mmol CrP. Sellest jütkub umbes 5-8 sek. pingutuseks. Selle ajaga ei jõua piimhapet lihastesse õieti kogunedagi. Liikumise kestuse pikenedes peab ATP-d hakkama tootma SV arvelt.

2.Glükolüütiline fosforüülimine./ laktaatne

Selle mehanismi mahtuvus on ligi 10x suurem. 2 min. on kõige ökonoomsem toimimise aeg.Selle produktiivsuse saavutamiseks kulub 20 sek. 2 olulist limiteerivat tegurit: 1. Lihasesisene glükogeeni hulk. 2. Lihase puhversüsteemide mahtuvus.

See on ebaökonoomne aga kiire. Ühest glükoosi molekulist saadakse 2ATP molekuli.Pealegi tekivad anaaeroobse glükolüüsi tulemusena piimhape ja vesinik ioonid. Viimane alandab lihaste pH-d. Koos happelisuse suurenemisega väheneb glükolüüsi võtmeensüümide aktiivsus, mille tagajärjel lihase energiatootlikkus nõrgeneb.

4.Mökinaasne reaktsioon.

ADP+ADP-ATP+AMP katalüüsib ensüüm müökinaas.

See on ATP resünteesi avariimehhanism. Kui muud sünteesid ei suuda enam välja vedada käivitub see. See on kõige ebaökonoomsem, sest vajab kahte ATP-d. See avariisüsteem ei saa toimida pikka aega.

Aeroobne

1.Oksüdatiivne fosforüülimine.

Śaab toimida üksnes hapniku juuresolekul. Toimub ainult mitokondrites, sest katalüüsivad ensüümid paiknevad seal.Substraatide valik on väga lai: rasvad, valgud, süsivesikud. Niisugune mehhanism, mis ei tekita problemaatilisi vaheprodukte, mis kuhjuvad ja takistavad töövõimet. Sellest asjaolust tulenevalt on mahtuvus väga suur. Pikema kehalise pingutuse ja madala intensiivsuse juures on selle süsteemi osakaal põhiline. Laguproduktideks on CO2 ja H2O. 2 min. kestval max. koormusega liikumisel toodetakse u1/2 energiat aeroobselt. 1-2 tunnini kestev liikumine peaegu kogu energia tootmin aeroobne.

Kehalise treeninguga paranevad lihaste eeldused kasutada en. allikana rasva.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Laktaat on piimhappe sool ~ piimhape. Migell eritit ei usu, et tavaline lugeja saab ADP, ADP-ATP, AMP aru, äkki annate vastava lingi kust tekst copy/paste?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

@Sphinx Järelikult on teil olnud võimalus vastava kirjandusega tutvuda.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×