Jump to content
Henry Küla

Miks treening lihaseid kasvatab?

Recommended Posts

Huvitav ja hariv artikkel:

Lihaseid paisutab nii kangi sikutamine kui aiatöö. Seevastu pikalt haigevoodis olles hakkavad lihased kõhetuma. Musklid muutuvad nõrgemaks ka vanadel inimestel.

Kehas on molekulid, mis tõlgivad lihaste koormusel tekkiva mehaanilise signaali keemilisse keelde ja panevad tööd tegevad lihased kasvama, näitas Prantsuse teadlaste uurimus.

Prantsuse riiklikus tervise- ja meditsiiniuuringute instituudis töötav Athanassia Sotiropoulos pani tähele, et vananevatel laborihiirtel ja inimestel hakkas lihaskoes langema SRF ehk seerumi vastusfaktori sisaldus.

See pani teadlase arvama, et SRF võib olla seotud kõrges eas tekkiva lihaste atroofiaga.

Uurija lõi muundatud geenidega hiired, kelle lihastes seerumi vastusfaktorit polnud. Selliste näriliste lihased ei suurenenud ka väga tugeva füüsilise koormuse korral.

SRF rolli uurimisel selgus, et töötavad lihased saadavad signaali lihaste tüvirakkudele ning panevad need kasvama ja muutuma lihasrakkudeks. Nii hakkavad pidevalt töötavad lihased suurenema.

"Lihaskiududest saadetud signaal kontrollib tüvirakkude kasvu. See on ootamatu ja väga huvitav avastus," selgitas Sotiropoulos.

SRF on transkriptsioonifaktor - see määrab DNAlt info lugemist ja selle põhjal RNA tootmist. Molekul suhtleb rakkudega mitme vahendaja kaudu.

Üks nendest on COX-2, mille toimet blokeerivad põletikuvastased ravimid sealhulgas ka ibuprofeen. Seega on võimalik, et sarnased ravimid võivad lihaskasvu takistada, kuid see vajab põhjalikumat uurimist.

Sotiropoulose sõnul võib avastus tulevikus kergendada vananemisel tekkivaid lihasmuutusi.

Samuti huvitab arste pikaajaliste voodihaigete lihaste turgutamine.

Uurimus ilmus ajakirjas

Cell Metabolism.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Tundub huvitav. Kahjuks ei ole ligipääsu täielikule artiklile.

Vanuritel on kindlasti probleemiks ka liigvähene valgutarbimine, liiatigi veel kõrgest east tingitud leutsiini resistentsuse tõttu. Ehk see vähene mida süüakse võib pea enamuses kehale nö. "tundmatuks" jääda, kuna sissesöödav leutsiinikogus pole piisav, et resistentsusest läbi murda. Vanuritel on seega igal juhul targem süüa valku korraga suures koguses ning eelistada valke, mis kiiremini vere aminohapete osakaalu üles tõstaks, et keha registreeriks aminohapete olemasolu ning see käivitaks ka omakorda valgusünteesi.

Aga tundub, et see teema on muidugi keeruline. Kuid kardan millegi pärast, et antud uuringutes anti jällegist katse-alustele liialt vähe valku ning seetõttu leiti terve hunnik probleeme millele nüüd põhjust üritatakse leida - kuigi võimalik, et valku tõstes probleemid kaovad pea täielikult. :D - Muidugi spekulatsioon. Kui kellegil on täismahus uuring olemas siis võiks jagada. :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×