Jump to content
lexo

Head nõu

Recommended Posts

Tere!

Tõenäoliselt pean pöörduma veel paljude spetsialistide poole oma küsimustega, aga loodan siiski ka siit mõningat abi saada, kui võimalik.

Olen 17-aastane noormees, kusjuures vaid 162 cm pikk ja kaalun 43 kg. Umbes nii pikk olen olnud juba vähemalt 4 aastat. Eelmine aasta pärast uuringuid selgus, et mul on väga suur kasvuhormooni defitsiit. Enne seda olin väga väheliikuva eluviisiga ja ei jälginud üldse enda toitumist, sellest tulenevalt oli mu füüsiline võimekus väga madal ja kaalusin 56 kg. Aasta tagasi määrati mulle ravi, nimelt süstida iga õhtu iseendale kasvuhormooni, pärast seda tekkis teatav lisaenergia ja üldse kõik see arstidevahelt käimise protsess mõjus kerge "äratusena", seega hakkasin ennast rohkem liigutama ja toitumist jälgima. Julgen tunnistada, et kobasin täielikult pimeduses. Sõin pigem vähem, tegin aeroobset trenni, vahepeal kaalusin 39 kg ja nägin välja väga haiglane (tuttavate sõnul). Mõni kuu tagasi selgus, et mul on ka äärmuslik ainevahetushormooni defitsiit, võtan nüüdsest iga päev ka türoksiini. Ühesõnaga, olen igasuguste hädadega, aga katsun endast parima anda. Suvel on kohati veidi raskem tervisliku eluviisi "kava" jälgida (tuleb olla loovam, et piisavalt füüsilist koormust saada, vahest (liigagi tihti) tuleb ette päevi, kus tarbin kogu päeva (või kahe? ...) toidu põhimõtteliselt ühe söögikorrana jne. Ühesõnaga kompan endiselt pimeduses). Peeglist vaadates olen hetkel selgelt saledam/sportlikum võrreldes aasta varasemaga (56 kg -> 43 kg, pole imestada), füüsiline võimekus on kindlasti tunduvalt parem, võrreldes ~poole aasta tagusega on juba näha ka lihaseid, samas pikkust ikka ei taha juurde tulla. Täpsustan natuke oma "sportimist"; eelmisel aastal alustasin iga päev vähemalt 20 min trenažööril trenni tegemisega ja hiljem mõndade kätekõverduste/kükist tõusude jms koduste harjutustega. Umbes nii kuni kevadeni, kui üritan vähemalt 30 minutit päevas kiire tempoga joosta (on laisemaid/tublimaidki päevi), ühistransporti autot pmst ei kasuta, käin igal pool jala (katsun ~15000 sammu päevas liikuda, samas jällegi nii "juurikapäevi" ette tulnud kui ka 75000 sammuseid päevi), teen iga päev ~200-500 kodust jõuharjutust (pärast jooksu või lihtsalt kui tundub kodus, et on sobiv moment, näiteks teleka ees). Niisiis, pärast sissejuhatust, katsuks konkreetsemad küsimused lõpuks esitada;

Kui suur võiks minu päeva toitainete/energiavajadus olla, et suuremaks/pikemaks kasvada, kusjuures võimalikult palju siiski lihaste, mitte rasva arvelt?

Milline võiks olla füüsilise tegevuse kava eelneva eesmärgi saavutamiseks?

Mainin veelkord ära, et võibolla olen ma mingil määral "erijuht", kuna nagu mainitud manustan eraldi kasvuhormooni (Genotropiini) ja ainevahetushormooni (Thyroxini), aga just selle pärast soovikski ekspertide nõu.

Ette tänades!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Mis need jõuharjutused täpsemalt on mida sa 200-500 kordust teed? Kas ainult kükid ja kätekõverdused?

Kui väsind sa pärast 30 minutit jooksu oled, kas jõuaksid veel muidu joosta?

Ära seda rasva küll karda. Sinu puhul on rasvaprotsendi tõus lausa vajalik või paremini öeldes lausa kohustuslik. Soovitan sul kindlasti toitumiskava tellida.

Võta teadmiseks, et keskmised mehed võivad loota 0.113-0.226 kg lihast nädalas ning seda ainult parimate tingimuste juures (ehk siis 0,452 kuni 0.904kg kuus)

Kaloreid võiksid tarbida midagi 2000 ja 3000kcal vahel, järeldades, et sa oled üldiselt liikuva eluviisiga(need on ainult minu oletused ning võivad varieeruda). Kas sul muidu söögiisu on hea?

Treeningu koha pealt peaks vaikselt aeroobse koormust tõstma ja kaalust juurde võtma ning siis vaatama ka jõutreeningu poole(jõusaalis).

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Mis need jõuharjutused täpsemalt on mida sa 200-500 kordust teed? Kas ainult kükid ja kätekõverdused?

Kätekõverdused ja kükid on sellised mida saab alati teha. Võimaluse korral tõstan ka hantleid, teen jalatõsteid (kõhulihastele), küljelihastele samuti tõstan jalga, seljalihastele laman kõhuli ja siis hoian käsi/jalgu üleval.

Kui väsind sa pärast 30 minutit jooksu oled, kas jõuaksid veel muidu joosta?
Harva, kui olen tõesti väsinud, ainult halva päeva/ilma/tervise juures. Tavaliselt saab distants otsa (jooksen etteplaneeritud teed, et vaheldusrikkam oleks) või aeg saab otsa. Pigem teen hiljem teise ringi kui jooksen mitu korda järjest samat maad läbi. Muidu reaalselt olen ~2,5 tundi järjest jooksnud (vahepeal sörkisin ka ja paar korda tuli paelu siduda, neid võib puhkusteks nimetada) aga ei tundnud, et oleks kohe kokku kukkunud pärast.
Kaloreid võiksid tarbida midagi 2000 ja 3000kcal vahel, järeldades, et sa oled üldiselt liikuva eluviisiga

Olen? Paljud teised omavanused, keda tean, käivad trennides (korvpall, tennis jne), võistlustel ja soovivad ka vabast tahtest sporti teha (mina endiselt eelistan vabat aega istuvate tegevustega sisustada tegelikult, sunnin ennast liigutama).

Kas sul muidu söögiisu on hea?

Kokandus on üks mu hobidest, seega olen valiv, kuid siiski hea isuga. Samas võin toidu kvaliteedi suhtes kohati liigagi kriitiline olla kuid mõnda asja olen suuteline ka tugevalt üle sööma (võin süüa pea 4-kordse sushiportsjoni).

Treeningu koha pealt peaks vaikselt aeroobse koormust tõstma

Tõesti? Ma ise arvasin, et just aeroobsega on mul asi paigas, kuna teen seda iga päev. Katsun veelgi pikemaid jooksuringe siis päeva mahutada. Tänan!

Muudetud kasutaja lexo poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

3 kuud hiljem ja olen hädas. Pikkus on endiselt 162 cm, aga kaal on langenud 38 kg-le. Seoses külmade ilmadega jäin vahepeal bronhiiti ja see oleks mu peaaegu murdnudki. Seoses sellega pälvisin ka arstide tähelepanu. Igasugused ainevahetust kiirendavad ravimid võeti mult loomulikult ära, treening keelati ka sisuliselt ära, juttu on Tartusse ravile minemisest. Motivatsiooni terveks saada on mul kõvasti, aga kaal on raske tõusma. Kas ainus lahendus on sisuliselt süüa nagu segane? Hetkel on toitumine/liikumine umbes järgmine (toon näite argipäevast):

06:00 tõusen, rüüpan veidi spordijooki (Arctic, greibimaitseline), ampsan ehk midagi kerget, võimlen 20 minutit trenažööril. Pärast seda dušš ja hommikusöögiks (nt) 1,5 dl kaerahelbeid, 4 dl 2,5% piimaga keedetud, maitseks õunakompott ja kaneel, 1 ploom/õun vms, piimakohv.

12:00 lõuna, pool taldrikut toorsalatit, veerand taldrikut tatart/riisi, veerand taldrikut liha/kala (koolisöökla-suurused taldrikud), kui pakutakse kõrvale jogurtit/kama.

16:00 oode, karjala pirukas ja chai-tee (nt)

19:30 õhtusöök, ~350g forellifileed teriyaki kastme, salati ja musta riisiga

Paar korda olen pedomeetrit kandnud, päevas tuleb 7000-12000 sammu. Õhtul kodus teen hantlitõsteid, kükke, kätekõverdusi (ehk 200 tk kokku päeva peale), kõiki kodutoimetusi (elan enamjaolt üksi).

Näksimiseks vahest vinnutatud liha, pähkleid, leivakuivikuid/näkileibu, puuvilju.

Sisuliselt päeval söön nii palju kui jõuan ilma, et "toidurammestus" tekiks ja õhtul söön kõhu nii täis, et pärast on lausa ebamugav liikuda. Kaal väga ei tõuse, inimesed kutsuvad mind anorektikukuks. Vahepeal, kui pakkusin välja, et ehk peaksin mingit massilisajat proovima vms, öeldi et "minu tervisega küll mitte".

Oleksin väga tänulik nõuande eest, kuidas kaalu võimalikult tervislikult juurde saada arvestades, et olen üldiselt füüsiliselt üsna nõrk. Ette tänades.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Massilisaja on hea mõte, kui sul on raskusi suuremate toidukoguste söömisega. Veega tehtud sheik läheb kergelt alla ning seedib kiiresti. Tervisele ei kujuta see absoluutselt mingit ohtu seega saada kõik need kukele, kes ütlevad, et sa ei tohi neid tarbida.

Siinkohal pean Massilisaja all siiski silmas pulbrit, mida tehakse sheigiks ja sisaldab suures kogused valke ja süsivesikuid. Mitte mingeid steroide. Teadmatuses vaevlevad inimesed ajavad neid tihti sassi...

Lõuna ja Õhtusöök on sul täiesti normaalsed. Koguseid ma nüüd ei tea, kuid usun, et päris normaalsed sinu kaalu/pikkuse kohta hetkel.

Hommiksööki võid lisada paar muna näiteks - keedetud, praetud - kuidas endale rohkem meeldib.

Kõige rohkem häirib see, et peale hommikusööki on 6h vahe ning peale lõunat on samuti pikk vahe enne õhtusööki ning see oode vaevalt sulle eriti midagi pakub.

Ja samuti see, et peale õhtusööki rohkem midagi ei söö. Mis kell magamaminek on? Enne magamaminekut võiksid ka proovida näiteks maitsetut kohupiima süüa. Annab sulle ööseks aeglaselt imenduvaid valke. Kõik väga kasulik lihaste kasvamiseks.

Proovi hommikusöögi ja lõuna vahel üks tops kodujuustu endale sisse süüa. Hea mugav kõikjale kaasa võtta, ning kasulik.

Lõuna ja õhtusöögi vahepealsesse ootesse võiksid samuti lisada kodujuustu, maitsestamata jogurtit või kohupiima. Maitse lisamiseks mõned marjad, törts moosi, - ise kasutan näiteks kirsikompotti. :)

Proovi, kas oled võimeline niimoodi toituma. Kui tõesti on raskusi süüa siis lisa paar korda päevas see massilisajaga sheik endale menüüsse. Samuti soovitatavalt hommikusöögi ja lõuna või siis lõuna ning õhtusöögi vahele.

Anna teada, kuidas kuu aja pärast tulemused on. Usun, et kui kõik selle oma menüüsse lisad siis oled kuu aja pärast kindlasti 2-3kg raskem.

Üks asi veel: Kuna tundub, et sul on kiire ainevahetus siis osa aeglasest kaalutõusust on kindlasti ka selle süü. Seega kui sööd, siis mälu toit väga hästi läbi. Peenesta kuidas jõuad. Sest seedimine algab juba suust, ning mida rohkem sa toitu juba suus peenestad ning süljega pehmendad, seda kiiremini ja väiksema vaevaga see sul kõik kõhus seedib ja toitained jõuavad paremini sinna kuhu vaja.

Kiire ainevahetusega inimestel on tihti see viga, et süüakse palju ja kiiresti, kuid ainevahetus viib enamiku uuesti tagantluugi kaudu välja. Isegi kui süüakse aeglaselt on tihti see, et ainevahetus on niivõrd kiire, et toit lihtsalt ei jõua piisavalt seedida ja osad toitained jäävadki saamata.

Üldiselt soovitatakse ainevahetuse aeglustamiseks süüa vähem toidukordi ja korraga rohkem. Kuid usun, et sinu puhul on sellest vähe abi, kuna sinu sõnade järgi sööd niigi juba korraga niivõrd palju, et rohkem ei jõua. Seega ainuke lahendus on rohkem toidukordi.

Igal juhul Edu! :D

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Üks asi veel: Kuna tundub, et sul on kiire ainevahetus siis osa aeglasest kaalutõusust on kindlasti ka selle süü. Seega kui sööd, siis mälu toit väga hästi läbi. Peenesta kuidas jõuad. Sest seedimine algab juba suust, ning mida rohkem sa toitu juba suus peenestad ning süljega pehmendad, seda kiiremini ja väiksema vaevaga see sul kõik kõhus seedib ja toitained jõuavad paremini sinna kuhu vaja.

Kiire ainevahetusega inimestel on tihti see viga, et süüakse palju ja kiiresti, kuid ainevahetus viib enamiku uuesti tagantluugi kaudu välja. Isegi kui süüakse aeglaselt on tihti see, et ainevahetus on niivõrd kiire, et toit lihtsalt ei jõua piisavalt seedida ja osad toitained jäävadki saamata.

Üldiselt soovitatakse ainevahetuse aeglustamiseks süüa vähem toidukordi ja korraga rohkem. Kuid usun, et sinu puhul on sellest vähe abi, kuna sinu sõnade järgi sööd niigi juba korraga niivõrd palju, et rohkem ei jõua. Seega ainuke lahendus on rohkem toidukordi.

Igal juhul Edu! :D

Vastupidi, mul on ülimalt aeglane ainevahetus, sellepärast ka väljakirjutatud rohud (mis hetkel siis võeti ära).

Harva ja palju söömine oli/on pigem probleemiks, varem sõingi toeka hommikusöögi, päeva jooksul ei jõudnudki väga midagi hamba alla panna ja õhtul sõin lõhkemiseni, kuid isegi nii ei tule piisavalt energiat nähtavasti kokku, ainsad effektid on vaid paras "keemiarünnak" ja see, et WC-sse enam vähemalt nädalaks (ma väga ei liialdagi) asja ei ole...

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
3 kuud hiljem ja olen hädas. Pikkus on endiselt 162 cm, aga kaal on langenud 38 kg-le. Seoses külmade ilmadega jäin vahepeal bronhiiti ja see oleks mu peaaegu murdnudki. Seoses sellega pälvisin ka arstide tähelepanu. Igasugused ainevahetust kiirendavad ravimid võeti mult loomulikult ära, treening keelati ka sisuliselt ära, juttu on Tartusse ravile minemisest. Motivatsiooni terveks saada on mul kõvasti, aga kaal on raske tõusma. Kas ainus lahendus on sisuliselt süüa nagu segane? Hetkel on toitumine/liikumine umbes järgmine (toon näite argipäevast):

06:00 tõusen, rüüpan veidi spordijooki (Arctic, greibimaitseline), ampsan ehk midagi kerget, võimlen 20 minutit trenažööril. Pärast seda dušš ja hommikusöögiks (nt) 1,5 dl kaerahelbeid, 4 dl 2,5% piimaga keedetud, maitseks õunakompott ja kaneel, 1 ploom/õun vms, piimakohv.

12:00 lõuna, pool taldrikut toorsalatit, veerand taldrikut tatart/riisi, veerand taldrikut liha/kala (koolisöökla-suurused taldrikud), kui pakutakse kõrvale jogurtit/kama.

16:00 oode, karjala pirukas ja chai-tee (nt)

19:30 õhtusöök, ~350g forellifileed teriyaki kastme, salati ja musta riisiga

Paar korda olen pedomeetrit kandnud, päevas tuleb 7000-12000 sammu. Õhtul kodus teen hantlitõsteid, kükke, kätekõverdusi (ehk 200 tk kokku päeva peale), kõiki kodutoimetusi (elan enamjaolt üksi).

Näksimiseks vahest vinnutatud liha, pähkleid, leivakuivikuid/näkileibu, puuvilju.

Sisuliselt päeval söön nii palju kui jõuan ilma, et "toidurammestus" tekiks ja õhtul söön kõhu nii täis, et pärast on lausa ebamugav liikuda. Kaal väga ei tõuse, inimesed kutsuvad mind anorektikukuks. Vahepeal, kui pakkusin välja, et ehk peaksin mingit massilisajat proovima vms, öeldi et "minu tervisega küll mitte".

Oleksin väga tänulik nõuande eest, kuidas kaalu võimalikult tervislikult juurde saada arvestades, et olen üldiselt füüsiliselt üsna nõrk. Ette tänades.

Ei ole sinu pöördumisi siin enne tähele pannud... Peaks ütlema, et meeldiv lugeda. :D

Kas geneetilised uuringud on tehtud?

Hetkel tundub mulle, et kogu nn tavameditsiini poolt pakutu on lükanud süsteemi "rohkem kreeni"?

Mis kehalisse aktiivsusesse puutub, siis see on hetkel pigem nö "kulutava" kui "ülesehitava" iseloomuga. Isegi jooga oleks sinu puhul parem, kui senine programm. Kogu see füüsisega seotu on üsna stressi tekitav ja tasakaalu leidmine väga oluline.

Kui mina oleks sina... siis minu esimeseks mureks oleks ainevahetuse käimalükkamine. Kas tundub hetkel utoopia, et kõht käiks läbi kaks-kolm korda päevas?

Massilisajat ma ei soovitaks, keha homeostaas on väga tähtis ja massilisaja tarbimine tekitab kehale lisakoormuse tasakaalu säilitamiseks.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Kui mina oleks sina... siis minu esimeseks mureks oleks ainevahetuse käimalükkamine. Kas tundub hetkel utoopia, et kõht käiks läbi kaks-kolm korda päevas?

Massilisajat ma ei soovitaks, keha homeostaas on väga tähtis ja massilisaja tarbimine tekitab kehale lisakoormuse tasakaalu säilitamiseks.

Kaks korda päevas on täiesti tehtav, kui juua keefiri-kaerahelbe-kohupiima-banaani šeiki :D

See ongi mu massilisaja :)

Ses suhtes jah, need päris massilisajad on ikka jõhkrad suhkrupommid. Võta valk, lisa suhkrut, veidi maltot ja ongi massikas... annab ka maitsvamalt ja tervislikumalt teha.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Kaks korda päevas on täiesti tehtav, kui juua keefiri-kaerahelbe-kohupiima-banaani šeiki :D

See ongi mu massilisaja :)

Ses suhtes jah, need päris massilisajad on ikka jõhkrad suhkrupommid. Võta valk, lisa suhkrut, veidi maltot ja ongi massikas... annab ka maitsvamalt ja tervislikumalt teha.

Meie ülesandeks ei ole mitte seedekulglat shokeerida... vaid stabiliseerida ja lõppkokkuvõttes stimuleerida.

Võid kolm korda arvata, mida ma arvan sinu maltokoksist.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Meie ülesandeks ei ole mitte seedekulglat shokeerida... vaid stabiliseerida ja lõppkokkuvõttes stimuleerida.

Võid kolm korda arvata, mida ma arvan sinu maltokoksist.

No see maltokoks oligi pigem näide selle kohta, kuidas poodides olevaid "massilisajaid" tehakse, mitte minu soovitus.

Selles suhtes pole mina ka nende kõige suurem pooldaja.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×