Jump to content
asdfghjkl

avatud veinipudel

Recommended Posts

1. Kas kord avatud veinipudel kaotab oma kasulikkust ku ita seisab seejärel mõnda aega (nädalaid, kuid) suletuna, aeg-ajalt sealt veini vähendades?

2. Missugune väikses pudelis (0.3L ?) Tallinans müüdavat veini soovitate, kasulikkust silmas pidades?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Oleneb, kas valge v. punane vein. Punane vein on "pirtsakam", kinni - lahti tegemisel. Kuid kui hoolega pudel sulgeda (on vist isegi mingid spets veinipudeli sulgurid), siis on kadud minimaalsed (mitte veini kadud :D ).

Kuid kuidas pakiveinidega on (need 3L ja kraaniga), ei oska öelda.

Edit: pakivein

Muudetud kasutaja gymer poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Veini värvi suhtes vist jah tumedam mari kasulikum aine Resveratrol suhtes, wikipeedias selle aine kohta hea info ja tabelid aine sisalduse kohta erinevat värvi viinamarjades.

Aga huvi pakuks igatvärvi viinamarja-veinid, mis kasulikud vähegi oleksid. Et kas kasulike ainete väärtus kaheneb kui pudel kord juba avatud ja seisab kaks nädalat? Maitse igatahes ju muutub joogil. Ja teine küsimus see, et oletame, et kord avatud pudel kaotab oma kasulikke aspekte, siis, oleks mõtekas jsut väiksemaid pudeleid osta, aga selliseid pole eriti müügil, ja kui mõned ongi, näiteks coca-cola plazas, 0.2L pudelites ,sisi need pole vist kasulikud kuigi, tegu nendep uhul üsna kasutu kraamiga vist?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Helistasin kohe oma sommeljeest õele ja küsisin järele. Ütles, et joomiseks võib kord juba avatud veini hoida korgi all külmkapis kaks-kolm päeva, kuid kuna ta saab korgi vahelt siiski õhku ja hingab pidevalt, siis ka lõhna- ja maitseomadused vähenevad. Ilma korgita säilitades võib veinil tekkida teine käärimine ja sellist veini ei kasutatata enam ka toidu tegemisel, kui just seedimiselamust ei soovita :D

Edit: sõnakordus

Muudetud kasutaja hehee poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Vein on üldiselt väga hea säilija. See omadus on ka tema üks tekkimise ja laiema levimise põhjus.

Veinieksperdid kirtsutavad muidugi nina, aga näiteks pakiveini võib vabalt peale avamist kuid seista. Seal muidugi ka õhu ligipääs piiratud.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Mõned veinid on keeratava korgiga, nagu viinadki.

Keeratavat korki (stelvini kork) kasutatakse peamiselt hästi aromaatsete viinamarjasortide (Gewurztraminer, Pinot Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris) puhul. Lühiajaliselt hoiab selline kork veini aromaatseid omaduseid (ka värskust) paremini. Peamiseks miinuseks on, et ka veini säilivusaeg on lühem. Mõistlik on keeratavatete korkidega veine tarbija ca 2 aasta jooksul pudeldamisest.

Et kuidas need veinid säilivad pärast avamist?

Muudetud kasutaja whitesox poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Väikse ääremärkusena lisan veel, et õde ütles samuti, et ega veiniga korgi all midagi juhtu, lihtsalt maitse pole enam see.

Ahah, võtan teadmiseks, saada ka õele tänud edasi!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Mõned veinid on keerata korgiga, nagu viinadki.

Keeratavat korki (stelvini kork) kasutatakse peamiselt hästi aromaatsete viinamarjasortide (Gewurztraminer, Pinot Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris) puhul. Lühiajaliselt hoiab selline kork veini aromaatseid omaduseid (ka värskust) paremini. Peamiseks miinuseks on, et ka veini säilivusaeg on lühem. Mõistlik on keeratavatete korkidega veine tarbija ca 2 aasta jooksul pudeldamisest.

Et kuidas need veinid säilivad pärast avamist?

Antud juhul võiks olla tegemist viinamarjasortidega, mis on mõeldud võimalikult värskelt joomiseks. 2 aasta jooksul võiks need veinid ära tarbida seetõttu, et aastad ei anna neile midagi juurde.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Antud juhul võiks olla tegemist viinamarjasortidega, mis on mõeldud võimalikult värskelt joomiseks. 2 aasta jooksul võiks need veinid ära tarbida seetõttu, et aastad ei anna neile midagi juurde.

See on öeldud juba kaldkirjas olevas tekstis :D . Ma tahaks teada kaua ta pärast avamist säilib?

Edit: sõnakordus

Muudetud kasutaja whitesox poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Helistasin kohe oma sommeljeest õele ja küsisin järele. Ütles, et joomiseks võib kord juba avatud veini hoida korgi all külmkapis kaks-kolm päeva, kuid kuna ta saab korgi vahelt siiski õhku ja hingab pidevalt, siis ka lõhna- ja maitseomadused vähenevad. Ilma korgita säilitades võib veinil tekkida teine käärimine ja sellist veini ei kasutatata enam ka toidu tegemisel, kui just seedimiselamust ei soovita :D

Edit: sõnakordus

Su õde räägib vist alates 300 EEK veinidest, odavamad a'la Monastõrskaja Pizda võivad lahtiselt ikka kuid seista, ilma et maitse halveneks. Sest neil pole juba alguses seda lõhna ja maitsebuketti mis kallitel veinidel ;) Aga teema algatajale, osta mingi punane odavamasse hinnaklassi kuuluv (100 ringis) vein ja võid seda rahulikult luristada paar nädalat külmkapist. Võid minna kuhugi vinoteeki, saad asjatundlikku abi ostmisel.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
See on öeldud juba kaldkirjas olevas tekstis :D . Ma tahaks teada kaua ta pärast avamist säilib?

Edit: sõnakordus

Mõte oli siis selles, et põhjus, miks ANTUD veine 2 aasta jooksul võiks tarbida, ei seisne korgis. Kui üldiselt säilib pudelivein avatuna paar-kolm päeva, siis pole vast suurt vahet, kas tegemist on keeratava või korgist korgiga. Pole mõtet asja nii peeneks ajada, et hakata tundides arvestust pidama.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Su õde räägib vist alates 300 EEK veinidest, odavamad a'la Monastõrskaja Pizda võivad lahtiselt ikka kuid seista, ilma et maitse halveneks. Sest neil pole juba alguses seda lõhna ja maitsebuketti mis kallitel veinidel :D Aga teema algatajale, osta mingi punane odavamasse hinnaklassi kuuluv (100 ringis) vein ja võid seda rahulikult luristada paar nädalat külmkapist. Võid minna kuhugi vinoteeki, saad asjatundlikku abi ostmisel.

Ta ei hinda veine hinnaklassi järgi, 100 krooni ringis võib ka tema sõnul täiesti korraliku veini saada.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ega veini headust tema hind ei määra. Aegajal leiab Eestist ka 50 krooni kanti väga korralikke veine. Ja mõni ilusa sildi ja naljakujuga pudel müüakse wannabe-ullikestele tunduvalt kallimalt maha kui tema sisu väärt on.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Ega veini headust tema hind ei määra. Aegajal leiab Eestist ka 50 krooni kanti väga korralikke veine. Ja mõni ilusa sildi ja naljakujuga pudel müüakse wannabe-ullikestele tunduvalt kallimalt maha kui tema sisu väärt on.

Nõus!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

rr_R069824.jpg

Kalev Kesküla uus veinijuht on eelmisega võrreldes täitsa uus raamat. Endistviisi on raamatus veinimaade ülevaated, aga veinid on enamasti uued, sest eelmisest veinijuhist möödunud kolme aastaga on meie valik tublisti muutunud. Pudelipildi, maitsekirjelduse ja toidusoovitusega on esitatud 750 huvipakkuvat, autori lemmikud on tähistatud aumärgiga. Entsüklopeediaartiklid tootjate kohta pakuvad põhifakte sadadest tuntud veinitegijaist, aimu saab nii veiniperekondadest kui nende loomingu paremikust. Ilmumisaasta: 2007

Soovitan veinisõpradel antud raamatuga tutvuta! :D

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

äärmustesse laskumata on hind suuresti erilisuse eest, on võimalik osta ka kvaliteetset veini odavalt ja kehvat kallilt.

kohe tarbides üldiselt punast veini õhutataksegi, kallatakse ümber või lastakse korgita seista enne mõned tunnid.

keeratav kork ei tee veini millegi poolegest halvemaks, pigem keeratav, klaas ja plastmasskorgid garanteerivad veini kvaliteedi.

on oht, et valesti kogutud korgi materjal on kahjustatud bakterite poolt ja need rikuvad automaatselt ka veini.

kõige paremi säilib ilmselt see kraaniga "kanistris" vein, mille välispakendi sees on veini vähenedes kokku tõmbuv plastik-kott.

vein oma raskusega surub vastu ja pigem tilgub sealt välja kui õhk sisse läheb, seega teoreetiliselt hermeetiline.

kui kannatab kõiki teisi jooke plasttaarast tarbida siis vast elab veini ka üle :D

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Tervist,

1. Kas kord avatud veinipudel kaotab oma kasulikkust ku ita seisab seejärel mõnda aega (nädalaid, kuid) suletuna, aeg-ajalt sealt veini vähendades?

Kasulikkus seisneb piirituses, see annab psühholoogilist relaxi. Aeg-ajalt avades või suledes ei kaota seda piiritust joogi sees kuhugile ega muuda selle keemilist struktuuri, saad reläksi ikka kätte alati- seega "tervise kasu" ei kao kuhugile.

2. Missugune väikses pudelis (0.3L ?) Tallinans müüdavat veini soovitate, kasulikkust silmas pidades?

Alkohol on rohkem kahjulik kui kasulik, seetõttu pole kasulikkusest üldse mõtet rääkida.

Kindlasti pole mõtet loota, et mingit resveratrooli te pudeli seest leiaksite.

Soovitan juua piiritust (Saaremaa 80%), segage maitsvaks omale, üle 100ml korraga ei manusta. Inimene surres omab kasutamata/kulutamata potensiaali enamasti, näiteks maks või neerud vms on liiga terved surijal, neid oleks võinud elu jooksul rohkem kulutada. Inimene on nagu filmides on vampiirid, et kergemad kahjustused paranevad kiirelt ära, ja neid kahjustusi saab seetõttu elu jooksul korduvalt teha. Näiteks kui te lõikate kartuli koorimisel sõrme, siis vampiiri valgusüntees on nii kiire, et see paraneb ära 5 sekundiga, kuid inimese valgusüntees on nii aeglane, et seda väikest ühe grammist lihatükki kasvatatakse kokku 2 nädalat, aga kasvatakse siiski ära, ja saab uuesti sinna sisse lõigata ja taas kasvab kokku. Seetõttu saab ka alkoholi juua elu jooksul, ja selle poolt tekitatud kahju tehakse korda. Kui sõrmehaav kasvab kokku 2 nädalat, siis ka alkoholi kahjustus paraneb mõne nädala. Seetõttu ongi soovitus, et pidage mõned nädalat vahet joomisel, ja korraga tarbige kuni 100ml piiritust või selle vääringus muud alkoholi, siis saab mõne nädalaga selle poolt tehtud kahju terveks ehitada.

Kui psühhiaatriliselt on hea tervis, st pole stressi jms, siis on karsklus soovitatav, näiteks ma tegin 2012 aasta karskelt, ja ega mul stressi polnud kah, see alkohol mingit kasu poleks andnud.

Aastal 2013 aga tekkis natuke stressi küll, ja hakkasin piiritust jooma, ja mõõdukalt manustades on stressi ohjav hea mõju, mulle meeldib.

Sellised soovitused.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kommenteerimiseks logi sisse või loo konto

You need to be a member in order to leave a comment

Loo konto

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Logi sisse

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×