Jump to content
phonkypapa

Liha ja piimatoodete koosmõju

Recommended Posts

Paastumine judaismis

Juutidel on kirikuaasta jooksul mitu paastupäeva, kõige tuntum neist on Jom Kippur - suur lepituspäev. Kuna lepituspäev on ühtlasi ka paastupäev, siis suure lepituspäeva eelõhtul on komme palju süüa. Juudid paastuvad ka rahvuslike õnnetuste aastapäevadel.

Juudiusundis on toitude valmistamine ja serveerimine rangelt reglementeeritud. Tunnistatakse vaid nn. ko??er´i roogi, milleks on tunnistatud vaid soomuskalad, veise- ja lambaliha, piim ja piimasaadused, tiivulised kodulinnud ja nende munad. Keelatud on soomusteta kalad, mereannid, metslinnud, sealiha ja loomaveretoidud. Ko??er´i reeglite kohaselt ei tohi ka piimatooteid ja liha toiduks tarvitada ühel ja samal ajal. Kõik toidud on jaotatud piima- ja lihatoitudeks ning nn. pareve toiduaineteks, viimaseid (kõik puu- ja juurviljad ning munad) tohib süüa koos piima- ja lihatoodetega.

Allikas: artikkel

Küsimus siis selline, et miks ei soovitata näiteks praeliha kõrvale piima juua? Läksin siin tädiga vaidlema ning otsin teadjamatelt vastust.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Et siis mismoodi see välja näeb?

Tädi väide on igatahes umbes selline, et neid kahte valku (piimas kaseiin ja lihas who knows what) ei soovitata koos manustada (ta ei oska öelda miks). Ja kas siis see raua imendumise takistamine on piisav põhjus neid tooteid koos mitte tarbida?

Muudetud kasutaja phonkypapa poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ma kiirustasin vastusega,tegelikult takistab piimas sisalduv kaltsium.

Raud on tähtis organismi ainevahetuses.Spordis on raua tähtsus seotud eeskätt organismi varustamises hapnikuga.Organismi rauavajadus kasvab eriti vastupidavusaladel.Sageli on sportlike tulemuste languse põhjuseks just organismi madal rauasisaldus (eriti naistel).

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Arusaadav.

Ühesõnaga kui ma saan rauda piisavalt mujalt kätte (kasvõi näiteks mingisugused vitamiini tabletid), siis piima ja liha tarbimine koos ei olegi nii suur probleem, kuna piim mõjutab ainult seda kättesaadavat raua kogust, mille ma saan lihast, mida söön. Vist. :P

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
täpselt nii see ongi, et Ca takistab raua imendumist, samas raua imendumist soodustab C-vitamiin, seega, kui tahad ka punasest lihast rauda korralikult saada, siis joo apelsinimahla sinna kõrvale :P

Ei ole hea valik-tsitruselised:apelsin,sidrun,greip,viivad organismist jälle Ca välja.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
OldMan, mida sa siis liha kõrvale joogiks soovitaksid? Päris vett ei tahaks kah nagu lürpida. Ning kas piim sobib siis rohkem näiteks pasta toodete kõrvale?

Proovi teisi mahlasid - õuna-,tomati-,ploomi-,viinamarjamahla.

Piim sobib küll pastatoodete kõrvale,veel parem kui need pastatooted sisaldavad muna.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×