Jump to content
Vaatleja

Toit

Recommended Posts

Ärge olge tühja reklaami ohvrid! Jõutrennis olulist soolade ja elektrolüütide kadu pole, udupeened soolade- ja el.lüütide joogid(gatorade, isotonic jne) jäägu pikaaegse aeroobse pingutuse tegijatele (pikamaajooksjatele). Jõutrennijatele on vaja lihtsat (kraani)vett (trenni ajal ja vahetult pärast seda soovitavalt vähese suhkruga).

Mis puutub peentesse valgujookidesse, siis sama värk - amatöör saab oma valgu piisavalt kiirelt ja kvaliteetselt kätte tavalisest söögist (piima- ja munavalk). Väidetavalt (tootjafirma andmetel!) valgu- ja aminohapete joogid imenduvad pisut kiiremini, aga see on nii pisut, et ühel amatööri jaoks on tavatoitude hinna/efektiivsuse suhe väga hea (ja need on sama "kasulikud"). Kahtlen ka proffide puhul peente jookide põhjendatusesse, neil on probleemiks rohkem valgu üldhulga kompenseerimine kui selline, aga kuna nemad teenivad elatist, siis see nende mure.

Mehed, ärge olge vabatahtlikult rikaste toiduainete kompaniide sponsoriteks! Amatööridele on see kahtlaselt kallis ja mõttetu tegevus.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Nii, et edaspidi võiksin tavaharjutajale soovitada suhkruvett, äkki võiks lisada ka natuke keedusoola naatriumi tasakaalustamiseks? Väga huvitav lähenemine, oled sa kursis kuidas tavaharjutajad toituvad, mitu toidukorda neil päevas tuleb? Võistlejatest sportlastest ei tea ma paraku ühtegi arvestatavat tegiat, kes ainult kartula, sousti ja suhkruvee pealt oma võistlusvormi teevad. Valkude imendumisest niipalju, et hüdrolüüsitud valk imendub poole tunniga võrreldes tavatoidu 2-3 tunniga, kas see on pisut kiiremini? Ehk soovitad ka vitamiini preparaatidest loobuda kuna me saame vajaliku koguse kätte tavatoidust, pole mõtet ju farmaatsia tehaseid toetada.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Külaline

Palun veel kord tähele panna, et mina annan nõuandeid (muidex - ei käsi!) amatööridele-mittevõistlejatele. Ja arvan tõesti, et igatsugu udupeened soovitused on ainult proffidele mõeldud (kes pigem niigi head vormi veel paremaks lihvivad). Amatööridel on ülesanded kõvasti lihtsamad (tihti on neile hoopis tähtsam regulaarselt trenni teha ja üldse tervislikult sööma õppida, absurdne on tarvitada kalleid jooke, aga mitte täita põhinõudeid: trennida regulaarselt ja kontrollitult süüa).

1. Sool ei vaja jõutrennijal (arvat ka proffidel) mingit tasakaalustamist, toidus olev sool kompenseerib selle ülihästi.

2. Lihas tarvitab trenni ajal lihtsuhkruid, mis ei pea sissejoodult olema ülipeen glükoosi ja fruktoosi jook.

3. Kui toitutakse päeva jooksul regulaarselt (ka valku), miks on vaja ülikiiret valguimendumist, olemasolev valk on pidevalt niigi kättesaadav. Oskad sa ära seletada miks on vaja amatööril (ka proffil?) selle foonil ülikiiret valgu imendumist, miks see imendumine üldse nii tähtis on?

P.S. Minu seisukohad pole vaid "minu" omad (loe kasvõi Hardgaineri kodulehekülge), üks treener peaks ikka aru saama, kellele ta nõu jagab (võistleja või tervisesportlane) ja mitte rääkima firmade juttu. Amatöörid peavad kinni pidama mõningatest põhitõdedest ja muu udupeen (valk kindlasti hüdrolüsaadina jms) abrakadabra on kolmanda-neljandajärguline (kas proffide või lihtsalt rikkurite mängumaa).

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kui lihas tarvitab trenni jooksul lihtsuhkruid, mis saab siis kui mu toit ei sisalda piisavalt sahharoosi? Minu toit sisaldab enamalt jaolt liitsüsivesikuid (olen kuulnud, et nende pealt pidavat inimene jaksama rohkem treenida kuna nad annavad pika aja peale energiat.) Organism kulutab kõigepealt ära lihtsüsivesikud, siis liitsüsivesikud ja alles seejärel lülitub oma rasvavarude pealt energiat võtma. Sa räägid proffidest- kui palju meil on Eestis profi kulturiste? Ma tahtsin oma jutuga selleni jõuda, nagu minu treeneri kogemus on näidanud, et 20 inimesest 19 on toitumine paigast ära. Keegi ei ole ütelnud, et sööge ainult toidulisasi ja ka tavatoitainete asendamine toidulisadega on mõttetu, kuid ärge olge söömata- toidulisad on kasulik kiirtoit. Enamus inimestel pole aega lõunalgi käia ja nad söövad õhtul koju jõudes palju, sellest tulenevadki kaaluprobleemid ja sellepärast ongi tehtud toidulisad. Selle aja inimene ikka leiab, et paneb 300ml. vett, piima või mahla sheikerisse ja paar mõõtlusikat pulbert peale, segab ära võtab söögikorra ühes. Imendumisest niipalju, kirjutasin sellepärast, et sind natuke valgustada kui kiirelt on võimalik valgul imenduda, mitte et see oleks esmatähtis. Hüdrolüüsitud valku on mõttekas kasutada õhtune või öine aeg kui ainevahetus on aeglane, siis ei pea organism kulutama energiat selle toidu seedimiseks ja seda hirmu ei ole, et see ladestuks rasvaks.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Otile: kindlasti minu jutt polnud Sinule juhitud (vastupidi, olen Sinu kommentaare lugenud ja leian, et need on asjalikud, seetõttu olin veits isegi imestunud, et just Sina nii ägedalt reageerisid).

Sellegipoolest jään lihtsuse/odavuse põhimõtte juurde - trenni ajal ongi vaja lihtsüsivesikuid, mille allikatest kõige odavam ja kättesaadavam on suhkur ning sellest minu soovitus siirupijooki tarvitada - igasugustest udupeentest jookidest astronoomiliselt odavam ja sama efektiivne. Sama lugu kiirtoiduga - esimene soovitus peab olema võileib - kohupiim või mingi endatehtud toidukauss (mikrolaineahjud on ju olemas), igatsugu (kõvasti kallimad) sheigid jäävad järele odavate võimaluste ammendudes. Minul pole eelarves sellist ülejääki, mida võiks keregkäeliselt pulbriks teha - Kui mina küsiksin treenerilt, mis on õige ja taskukohane (elik kauatarvitatav) õige toitumine, siis ma ei taha, et ta räägiks mingist hirmkallist jõujoogist ja sheigist, esimene soovitus peab olema tavatoit. Pole teist teed kui õppida õigesti sööma.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Mis puutub imendumisse, siis nüüd on minu kord Sind valgustada. Sa oled noor mees ja loomulikult usud tootjate infot, aga võta seda ikka reservatsiooniga.

Hüdrolüüsitud valk on valk, mis on eraldatud hüdrolüüsi teel enamasti piimavadakust, tema koostis on piimavalk. Piimatooteid (kohupiim, kodujuust) vabastatakse rasvast samuti (mitte nii põhjaliku) hüdrolüüsi teel, rasvata piim või kohupiim ei imendu oluliselt kauem kui puhas hüdrolüüsitud valk (kindlasti mitte 2-3 tundi!). Sama munavalguga - üks puhtamaid loodusvalke üldse - imendub tegelikult väga kiirelt (neid valke võib eduliselt kasutada ka ööd katma). Sea- ja loomaliha on tõesti raskeltseeditavad ja imenduvad kauem. Firma jutt on nagu pesupulbri reklaam - võtame "tavalise" toote (mida pole olemas) ja võrdleme selle halvimat tulemust "meie" toote parima tulemusega (mis on loogiliselt nonsenss). Seega ära võta firma infot puhta kullana, nad tahavad raha saada. Ma arvan, et üks hea treener peab oskama sportijale tasakaalustatud ja mitmekülgset infot anda.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×