Jump to content
zfs

Treeningtsüklid

Recommended Posts

Sai kogemustega meestega juttu puhutud ja soovitati oma aasta treening jagada 4ks perioodiks - 2 tugevat ja 2 kerget perioodi. Iga periood kestaks 2,5-3 kuud, oleneb, kas teha vahepeale nädal puhkust.

Tugev periood kevadel ja sügisel. Kava jaotatud 4ks(süsteemiga 2 trenni+1 vaba), vabad raskused, seeriad 4 x 6-8. Kõik seeriad maksimaalse pingutusega. Seeriate vahelised pausid 1-1,5 min.

Kerge periood suvi ja talv. Kava jaotatud 2ks (süsteem 2+2), harjutused trenazööridel, seeriad 3 x 10-15. Pingutus pole maksimaalne. Seeriate vahelised pausid 1-1,5 min.

Nagu aru sain, siis mõte selles, et tugeva perioodiga saavutatakse niiöelda tippvorm ja kerge perioodiga lastakse vorm jälle alla. Väidetavalt ei suuda inimene kogu aeg maksimaalset pingutada ja seetõttu on vormi langus paratamatu. Kerge perioodiga langetatakse vormi, et järgmise tugeva tsükliga paremaid tulemusi saavutada.

Ise katsetan, aga natuke kahtlen selles süsteemis. Soovitati teilt üle küsida. Nii et mis teie arvate?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

ma väga nõus poleks. Samas on see ka individuaalne kindlasti... ma vajan kogu aeg trenni mille intensiivsus tõuseb. Muidu pole huvitav ju, jõuad teatud tasemeni ja siis võtad hoo maha ja pärast püüad jälle sama taset. :blink:

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Isiklikult pole antud süsteemis mitme asjaga nõus:

1. Raske perioodiga kurnad end liiga ära järjest nii vatti andes.

2. Kerge periood on samuti liiga pikk, kaotad saavutatu (kui üldse saavutad mingit progressi selle nn raske tsükliga, sest seal võib paratamatult ületreeninguks kiskuda).

3. Kergel perioodil pidevalt kahe treeningu järel 2 puhkepäeva on liig. Oluliselt tulusam oleks üle päeva treenida sellisel juhul.

4. Raskel perioodil tehes igat harjutust 4 seeriat ning kõik maksimumini, soodustab vaid eespool juttu olnud ületreenituse tekkimist. Enda praktikale toetudes olen arvamusel, et kui iga seeria maksimumini viia, siis piisab kahest seeriast harjutuse kohta. See ei tähenda, et kahe seeria asemele tulevad lisaharjutused, vaid seeriate arv vähenebki poole võrra.

Sellised siis minu mõtted ja arvamused. Jään huviga ootama hr. Antsoni arvamust.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ise arvan ka, et nii pikad perioodid muutuvad ebaeffektiivseks, kuna peale selle, et keha väsib väsib ka vaim. Iseenesest nt. 2 kuud pole teab mis pikk periood aga selle käigus peaks olema omaette mitu etappi. Näiteks 4 + 4 nädalat, iga nädalaga tõuseb koormus, kus siis viimasel 4 nädalal on treening koormus kõige suurem, järgmisel 4 nädalasel etapil alustad veel suuremast koormusest kui esimese alguses. Muidugi on see kõik teooria, mis alati välja ei kipu tulema aga üritama peab. Üldiselt endast lugupidav spordimees peaks teadma aasta või vähemalt pool aastat ette mida ja kuidas ta treenib. Seda süsteemi nimetakse omaette nn. makro ja mikro tsükklideks ja sellekohta peaks kindlasti pidama ka treeningpäevikut, et hiljem tulemusi analüüsida ja eelneva kohta parandusi sisse viia.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Näha,et on üritatud oma peaga mõelda,mis on väga tervitatav,aga sellega ka hea piirdub - spordipraktikast on teada,et tsüklite pikkused,mille jooksul suudetakse tõusvas joones (mitte ühesuguse intensiivsusega!) treenida on sõltuvalt indiviidist 3 kuni maksimaalselt 8 nädalat,millele peab kindlasti järgnema 1-2 nädalat kergema koormusega treenimist.Jalgratast leiutada pole mõtet.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×