salasilm
Kasutajad-
Content count
265 -
Last visited
-
Days Won
9
Content Type
Calendar
Profiles
Forums
Everything posted by salasilm
-
Siinsamas saidil on neil teemadel väga häid artikleid avaldatud. http://www.fitness.e...-programm-i-osa http://www.fitness.e...programm-ii-osa http://www.fitness.e...erimisest-i-osa http://www.fitness.e...rimisest-ii-osa http://www.fitness.e...uru-tomba-i-osa http://www.fitness.e...oimas-kukki-osa http://www.fitness.e...imas-kukkii-osa http://www.fitness.e...ukk-esimene-osa http://www.fitness.e...-kukk-teine-osa http://www.fitness.e...kukk-kolmas-osa See kõik on puhas kuld, tänuväärne töö on tehtud Janar Rückenbergi poolt. Ma väga imestasin kui avastasin, et teda ei ole fitness.ee "meeskonna" (http://www.fitness.ee/meeskond) hulgas mainitud - tema panus on vähemalt siinse saidi info kvaliteedile on ülekaalukalt kõige olulisem. Aga loomulikult ma saan aru miks see on nii - fitness.ee esimene eesmärk on ikkagi toidukaupade ja rõivaste müük.
-
Kõige lahedamad vaidlused sünnivad neil teemadel, millest mitte keegi kohalviibijatest lõplikku tõde ei tea. See kehtib nii sauna eesruumis kui avalikus foorumis.
-
Paistab, et sa oled võtnud Stronglifts 5x5 kava ja modifitseerinud? Stronglifts 5x5 kavas on ühel päeval jõutõmme ja seistes surumine ja teisel päeval rinnalt surumine ja bent over rows. Sarnane asi on Rippetoe kavas. See on nii selle mõttega, et ühel ja samal päeval treenitakse vastandlihaseid, ja iga päev oleks üks surumine ja üks tõmme. Algajal ei ole mõtet üht harjutust 1x nädalas teha. Sestap äkki võtadki päris Stronglifts 5x5 kava või siis Mark Rippetoe kava ja teed neid. Kui tahad dipid ja lõuad kampa võtta, siis pane dipid rinnalt surumise päevale ja lõuad jõutõmbe päevale, kõige viimaseks harjutuseks. PS. Kui sul on kükipuur, tõstepõrand, kang ja kettad, hantlid ja surumispink, siis on sul täiesti absoluutselt KÕIK vajalik olemas.
-
Õhk on erineva saastatusega (ja põhjustab erineval määral surmasid) isegi Tallinna linna piirides ( http://www.envir.ee/...nn_ohk_ARTH.pdf ).
-
Mina kükin kolm korda nädalas, neist üks "raske", siis keskmine ja kerge. Rasked kükid teen kükipuuriga saalis mis jääb mu igapäeva trajektoorist kõrvale, teised kaks trenni teen rinnalevõtuga mugavama asukohaga saalis. Treenin eraldi ka rinnale võttu, et ikka jaksaks ja oskaks neid kange rinnale võtta. Raske kangiga raske olukorra päästmine on täpselt see koht, kus ennast vigastada. Ükskõik mis harjutuse juures. Parem visata kang maha ja vigasta põrandat või kodu/jõusaali sisustust. Ise treenin nii, et alati jääks üks või kaks kordust varusse (Jim Wendler soovitab sedasi). Ketaste maha libistamisesse ma ei usu eriti - kuna need ikka väga ei libise siis pead suutma kangi ühte otsa tugevalt kergitada. Aga kuidas sa surud, kui sul on sellise raskusega kang rinnal/seljas mida sa kükkidagi ei jaksa? Kodus on võimalik vineeriplaatide, kummist transportöörilindi vms vahendite abil põrandat kangikindlamaks teha - kui on tõstmise jaoks eraldi nurgake muidugi. Kõige õigem on muidugi treenida koos julgestajaga.
-
Sinu pikkuse juures oleks sportliku kehaehitusega naisel normaalne kaaluda umbes 60 kilo. Sinu praegune tegevus lõhnab tugevalt anoreksia järele. Sa peaksid alustama oma mõtlemise muutmisest. Miks sa ei jõua oma kcal päevas täis süüa? Kas puudu on ajast, rahast, või tahtmisest?
- 26 replies
-
- Rasvaprotsent
- toitumine
-
(and 1 more)
Tagged with:
-
Võibolla tuleks mõelda nii, et pole vaja üritada rasva osakaalu vähendada, vaid hoopis lihaste osakaalu suurendada. Kui lihast pole, ei ole midagi eriti nähtavale tulemas ka (ainuüksi keharasva protsendi madalaks ajamise kaudu ei saa veel mehest kulturisti ja neiust bikini fitnessisti). Aga kickpoks + dieet + naisterahvas bf 15% = väga halvad olud lihase kasvamiseks.
- 26 replies
-
- Rasvaprotsent
- toitumine
-
(and 1 more)
Tagged with:
-
Toidukaalud on poes täiesti müügil. Mul on selline http://www.euronics....ogikaalud/65106 Saad kasutada misiganes anumaid, näit ei jää poti serva alla varju, 5kg on enamasti piisav, kuna kasutad väliseid anumaid siis pesta pole kuigi tihti vaja ja selle klaasist plate saab ka nõudepesumasinasse panna. Seni kuni päevane kaloraaz jääb alla 6000 kcal päevas, saab väheses kaalus ainult söömist süüdistada (M. RIppetoe). Mul endal oli vanasti sama probleem, ja ma võiks öelda, et mul puudus harjumus süüa. Tuli endale söögikordi pidevalt meelde tuletada, söögikordi ette läbi mõelda, koju ja töö juurde ootamatuste vältimiseks toitu varuda. Korraldasin endale tõsised toidukorrad alates hommikusöögist ja nende vahele närisin päeva jooksul ära 250-500g maapähkleid (ostsin neid säästumarketist suurte kottidega) koos koorekohviga. Põhimõtteliselt päeva otsa suu liikus. Kuna ka mina ei viitsinud kaloreid lugeda, siis jälgisin hommikuti kaalu näitu (ja reedeti kirjutasin selle ka üles) ja nähtu põhjal otsustasin, et kas on sööki vähe või palju vms. Kaalu hakkas juurde tulema umbes 1 kilo kuus (kuigi trenni tegin ka tugevalt, nii jõudu kui aeroobset). Massilisajat ega lisavalku ma ei kasutanud. Proovisin GOMAD-i ka, aga jätsin üsna ruttu katki kuna ei viitsinud nii palju vetsus käia.
-
Paistab, et tegu on tegemisjärgus asjaga. Ma ei suutnud leida avalikust veebist sellele lehele mitte ühtki viidet. Google ei ole teda indekseerinud. Tekib küsimus, kuidas teemaalgataja sinna sattus.
-
Valdav enamus professionaalseid sportlasi maailmas läheb võistlustele teadmisega, et nende maksimum on teises kümnes. Rahvaspordiüritustel on kõvade, aastaid järjepidevalt trenni teinud meeste unistuseks saada koht esimeses sajas, kui mitte viiesajas. Kartusega kaotada ja enamgi veel, peksa saada ei tasu poksivõistlusele minnagi. Äkki ongi osavõtjate arvu vähesuse probleem selles, et fitnessiga tegelevad sisenemis-tasemel kas häbelikud või madala enesehinnanguga inimesed?
-
Minu e. tavakodaniku arvamus sellest, mis on kulturismi suurimad puudused või mis seda devalveerib (tähtsuse järjekorras): 1) "Kollid". Tavaline inimene ei saa seda ala tõsiselt võtta, niikaua, kuni ala visiitkaardid on "kollid", kes esindavad kulturismi reklaamides ja harrastajate ajakirjades. Ei saa kuidagi nõus olla sellega, et "pro"-d tohiksidki kollid olla. Tavainimese pea paneb pöörama ka eesti tippu kuuluv naturaal, ei pea isegi õlitatud ega pumbatud olema. Kuna piir pro'de ja amatööride vahel on tavakodaniku jaoks segane, saab ka "amatööride" maine rikutud. Kui kaks meest annavad mõlemad jõusaalis võrdse panuse, siis nendest üks jääb igavesti "amatööriks" pelgalt seetõttu, et ta ei nõustu kasutama dopingut? See on karm ebaõiglus. Saaks väga hästi hakkama keemiavabalt, kui vaid IFBB funktsionäärid seda tahaksid. Muud profisportlased saavad. Vastasel korral oleks meil tavaolümpia ja paraolümpia kõrval ka "pro olümpia", kus esineksid suurte rindadega Ben Johnsonid või üldse tehisjäsemetega mehed ja naiste aladel võtaks medaleid mingid ebamäärased olevused. 2) Arusaadava hindamiskriteeriumi puudumine. Selline spordiala, kus tulemuse mõõtmisest või võrdlusalustest tavainimene aru ei saa, saab väga harva massides populaarseks (erandeid on). Seetõttu polegi eriti loota, et kulturism praegusel kujul üldse kunagi peotantsust (kus profid samuti hommikust õhtuni trenni vihuvad teha, kuid mille hindamiskriteeriumid on võhikule sama segased ja ka subjektiivsed) rohkem meediakajastust saaks. Iluuisutamiseski on mingid kohustuslikud elemendid, mida on väga raske puhtalt sooritada ja kukkumisest või komistamisest saab igaüks aru. Aga mismoodi hinnatakse vabakava? Praegusel kujul on kulturismi näol tegu raskesti aru saadava iludusvõistlusega. 3) Võistlused pole kuigi vaatemängulised. Pealtvaataja tahaks ikka adrenaliini, võitlust kas indiviidide või võistkondade vahel - ja see peaks olema hoomatav ka teleekraani vahendusel. See, et suured mehed pingutavad laval muskleid ... jääb ikka napiks. Kui panna AF-is või kulturismis mehed kätt suruma, laval rivis õllekasti enda ees hoidma, õlitatuna maadlema või kaasaks mingi napaka "gladiaatorite" võistluse, oleks asjal hoopis teine minek (kui juba jõuluvanale kirjade kirjutamiseks läks).
-
Vastan tema eest (sest ma just ise uurisin seda): Talleggi parmesani ahjukana sisaldab 20% valku, see 20% on koos kõigega mis on kilesse pakitud e. koos kontide, naha ja muuga. Üks kana on umbes 1,5 kilo, aga ilmselt leiab letilt nii suuremaid kui väiksemaid. Link kanatoote infole http://www.tallegg.e...mesani-ahjukana . Selle kana kilohind Prismas on hetkel 3.59 EUR Internet on, aga inimesed kasutada ei oska?
-
Säärevalu - jooksupaus, jalatsivahetus või midagi muud?
salasilm replied to testuser3's topic in Vigastused ja haigused
Mul ei ole küll ühtki diplomit ette näidata, küll aga on mul kah igasugu jamasid säärtega olnud. Mida ma arvan: 1) Kui valu pole sääremarjas vaid igal pool (sh sääre eespool küljes), on tõenäoliselt tegu luuümbrise põletikuga. Seda põhjustab kandade põrutus, mis omakorda on enamasti liiga kiirest tempost ja valest jooksutehnikast. Jalatsit eriti süüdistada ei saa. Sel juhul on peamiseks anda jalgadele rahu. Ma ei tea kas ujumine (e. jalgade leotamine tund aega järjest 26-kraadilises vees) on sellele põletikule kasulik. 2) Kui valu on ikkagi lihases, on see ületreenitud, ülepinges, või osaliselt krampis (trigger pointid). Pingete ja trigger pointide leevenduseks aitab magneesium ja massaaž, kas siis kätega või foam rolleriga, alates achilleuse alt servast kuni põlveõndlani välja. Lihasepinge võib väljenduda ka valuna achilleuses ja/või selles kõõluses, mis jääb põlve poole. 3) Levinud jama on veel achilleuse põletik, aga kuna sa oma viga üldiselt kirjeldasid, siis seda sul ilmselt pole - achilleuse põletik annab tunda ikka achilleustes.. 4) Jalatsit ei saa peaaegu üldse milleski süüdistada. Igale jalatsile on lihtsalt oma jooksutehnika ja tempo. Täiesti on võimalik joosta tennistega või paljajalu asfaldil ilma, et sellest jalgadele mingit kahju sünniks. 5) Inimese jalgade vastupidavus vastab üldiselt tema aeroobsetele võimetele. Kui sa jooksed enda kohta liiga kiiresti, siis hakkavad välja lööma ka igasugu jalahädad. Viga on hakata jooksma kohe alguses väga palju ja väga kiiresti, või siis tõsta intensiivsust ja mahtu üheaegselt. Ja karvoneni valemi ja pulsikellade tsoonide kasutamise asemel võiks lasta määrata treeninguks sobiva pulsivahemiku spordiarsti juures. Muidugi võid mu mõtteid kontrollida mõne kolmanda allika abil. -
Kaalu langetamine (suurimaks probleemiks toitumine)
salasilm replied to mental's topic in Kaalust maha
Menüü osas on variandid minuarust sellised: A ) võta end kätte, mees, saa täiskasvanuks ja ühtlasi üle oma kiiksust, VÕI B ) ära lase pead norgu, ka paksukesena võib elu olla väga nauditav! -
Androidi telefonis nähtav versioon on muidu täitsa ok, aga "vaata uut sisu" kaudu teemasid vaadates ei ole võimalik minna otse viimase postituse peale!
-
Tuleb määrata selline treening, mis ei käiks üle jõu. Kui ühelgi spordiklubil või spal sellist kavas pole, siis koos klientide tekitamisega tuleb tekitada ka treening. Kui probleem on massides, on 1:1 töötavad personaaltreenerid väike ja liiga kallis jõud. Parem oleks laiem valik trenne erineva taseme algajatele ja üks treener ca 15 inimese peale. Vähestel inimestel on tahtejõudu üksi trenni teha, seepärast ma kodus võimlemisse "rahvaspordina" eriti ei usu. Nõukogude ajal oli tehastes "tootmisvõimlemine", mõned mäletavad ehk veel... See toimus küll rohkem paberi peal.
-
Ma mõtlen, et kui haigekassa ostaks neid külastuskordi spordiklubidelt vähempakkumise korras, siis ei oleks see maksumaksjale kuigi kallis ja mingi osa (ütleme 10%) "paranevatest" patsientidest jätkaksid käimist ka peale selle 10x lõppemist. Või vähemalt neile jääb kuskile ajusoppi meelde, et selline variant oli ja mingi hetk pöörduvad klubisse tagasi juba omal initsiatiivil. Seega peaksid klubid olema sellistest klientidest huvitatud. Ma usun, et paljud inimesed ei lähe rühmatreeningusse ainult selle pärast, et inimesed kardavad muudatusi - võõras ja harjumatu koht, seega ebameeldiv; ja kuidas sa ikka teiste vahel higistama lähed? Võibolla ka kartus avalikus kohas lahti riietuda? Lisaks küsitakse selle kõige eest raha. Seega lihtsam on mitte minna. Aga kui nö süütus on võetud ja 10x käidud, peaks need hirmud kadunud olema. Käegakatsutav asi mis juba sportimise soodustamiseks juba tehtud, on kümned kilomeetrid kergliiklusteed mis viimase 10 aasta jooksul rajatud. Nüüd peaks suunama inimesi neid kasutama. Selleks võiks näiteks soodustada "värske õhk" - tüüpi sporditarvete (jalanõud, jalgrattad, rulluisud) ostu.
-
10x on ikkagi mõõtmatult palju kordi parem kui 0. Inimene saab teada, et maailmas eksisteerivad spordiklubid, mida neis tehakse ja võibolla hangib omale esimest korda täiskasvanueas ühe komplekti spordiriideid. Täna maksab haigekassa kinni 10x füsioterapeudi külastust, sedagi määratakse üsna pika hambaga juba väga raskete liikumisaparaadi piirangute puhul. Lihtsalt vähe liikuvatele haigetele võimlemist ei õpetata/ei võimaldata/ei määrata. Nö värsket õhku määratakse juba tänagi: arstid annavad ka soovitusi stiilis, et käige ikka jala ja tõuske aeg-ajalt laua tagant püsti ja ringutage. Ja proovige vähem suitsetada. See jutt pole kaugelt piisav, et inimese elustiili muuta, see unustatakse kui mitteoluline kohe kui kabineti uksest välja saadakse ja sammud apteegi poole seatakse. Et midagi muutuks, peaks olema mingi ette kirjutatud rutiin ja selle täitmise jälgimine. Et korduvvisiidil oleks põhjust küsida "kuidas vesivõimlemises meeldib?" Aga mida siin ikka tahta kui polikliiniku kohvikus on päevapraeks jahusoust, kotlet, kartulid ja sinna kõrvale üks supilusikatäis peedisalatit.
-
Sellised raamatud on eesti keeles olemas ja neid tuleb otsida raamatupoest. Ma pidin ükspäev Rocca al mares aega parajaks tegema, läksin "Rahva Raamatusse" ja leidsin sealt umbes kolm või neli selleteemalist, asjalikku ja lugemist väärivat raamatut. Hind keskmiselt kümmekond eurot tükist. Raamatukogud on endiselt täiesti olemas, seal on valik veelgi suurem kui raamatupoes. Amazon.com ja Amazon.de tarnivad kaupu eestisse juba üle 15 aasta. Kui pole aega raamatupoe uksest sisse astuda, siis võiks mõelda sellele, et tervis ja elustiil saadab sind nagunii terve elu ja mis võikski ühe indiviidi jaoks tema tervisest veel olulisem olla? Kui ikka üldse pole aega poodi minna, siis on täiesti tasuta saadaval näiteks "Otsuse raamat". Google kaudu infot hankides tehakse see viga, et sealt leiab peamiselt tükeldatud või kallutatud infot. Muidugi on ka pärleid, aga need on mattunud jama vahele. Selleks, et internetist õige asi leida, pead sa omama juba piisavalt algteadmisi, et olla võimeline eraldama terad sõkaldest. Haigekassa võiks küll tervislike eluviiside levitamisele rahva hulgas tugevalt õla alla panna. See peaks olema umbes nii, et kui keegi astub sisse arsti juurde mingi hädaga mis võib olla tulenenud valest elustiilist, siis antakse patsiendile esimeses järjekorras retsept sobiva eneseabi raamatu ostmiseks ettekirjutusega 2x päevas pool tundi seda raamatut lugeda ja haigekassa poolt makstud 10x kaart mõnda populaarsesse spordiklubisse. See võiks pikas perspektiivis patsientide ravimisest kõvasti odavam tulla. Hetkel on Eesti minuteada maailmas kardiovaskulaarsetesse haigustesse suremises esikohal ja ilma inimeste teadlikkust muutmata see situatsioon ei muutu ka.
-
Vasikatele antakse lõssipulbri baasil piima asendajat. Midagi sellist http://www.remedium....2&pid=15&rid=10 . See peab olema samuti väga odav, sest päris piima ei jooda suurfarmi vasikatele keegi (ja vasikad võtavad kaalus juurde kuni 1 kg päevas). Kui võtta, et kalajahu on nagu valgupulber (70% valku) siis "massilisaja" (mis harilikult sisaldab süsivesikuid ja valku suhtes 1:1 kuni 3:1) on mõni teine toode sealt viljasalve lehelt. Näiteks sojašrott, linakook, õlleraba. Kuna mu vanemad tegelesid vanasti loomakasvatusega, olen ma nende toodetega kokku puutunud. See kraam ei ole midagi eksootilist, kauget või kättesaamatut: lähed oma farmeriautoga viljasalve kohale ja ostad suurte kottide kaupa nii palju vaja. Ma ei kujuta seda söömist küll eriti ette. Oma mälestuste baasilt pakuks, et värske lehmasitt maitseb paremini kui see kalajahu. Aga mine sa tea, võibolla kui lisada sinna kalajahusse vaniljet, sokolaadi või maasikamaitset siis on juba vägagi söödav kraam.
-
Ilmselt mõeldakse selle jõusööda all kalajahu. Arvestades, et inimene kui liik on kõigesööja ja seda antakse meie maal isegi veistele, peaks see inimesele vägagi söödav olema. Kohe kindlasti on ta vähemalt 100x odavam kui inimestele mõeldud valgupulber. Lisainfot: http://www.eviljasalv.ee/et/tooted/loomakasvatustooted/kalajahu Nii et kõik kribin-krabin viljasalve kalajahu ostma.
-
Kui joosta ei jaksa, tee jooksu ja kõndi vaheldumisi. Esimene nädal nii, et üks minut jooksu, kaks minutit kõndi. Kokku 8 tsüklit. Teisel nädalal üks minut jooksu, üks kõndi. Jälle 8 tsüklit. Kolmandal nädalal kaks minutit jooksu, üks kõndi. Jne. Kõnni ja jooksu vaheldumise tuleks valida ennekõike enesetunde järgi (õige jooksmise enesetunde kohta kohta loe internetist). Kui kiire jooks võtab võhmale siis jookse aeglasemalt, ära mingil juhul häbene aeglast jooksu. Crosstrainerit ma kasutaks ainult eriti jõleda ilma korral. Palju lihtsam on viibida 30 minutit õues kui 30 minutit trenazööril. Niisama vihma ja külma ilma tasuks lihtsalt ignoreerida. Tee nii nagu Conan teeks. Toitumise võiks lugeda siis normaalseks, kui teed kolm korralikku söögikorda IGAS päevas ja 6-l päeval nädalas suudad vältida tühje süsivesikuid. Ma soovitaks hankida omale raamatu "revitalisatsioon e. kuidas elada 100-aastaseks". See esindab peavoolu lähenemist treenimisele ja toitumisele, seda laenutavad raamatukogud ja poes maksab alla 10 euro. Seda kõike ei jõuaks siia ümber kirjutada. Seda raamatut ei pea lugema stiilist kaanest-kaaneni vaid võid piirduda vaid sind huvitavate peatükkidega.
-
Kaal on su pikkuse kohta tegelikult normaalne, rasvaprotsent ja välja nägemine on ilmselt see, mis sulle ei meeldi. Selline menüü on ilmselgelt parem kui 95% sinuealistest, peki tasapisi vähendamiseks võiks olla piisav. Puder muidugi on etem, kui juustuvõileib. Kui piimaga puder kipub järjepanu tuksi minema, tee piima asemel veega puder. Mina ise olen harjunud kõiki putrusid veega keetma ja sööma. Lõunasöögi kõrvale on nähtavasti võetud vesi (või siis viin?), eeskujulik valik! Menüü koostamisel ei tohi joogist saadavaid kaloreid eirata. Üks 0,5 liitrine pudel mingit limonaadi võib lõdvalt sisaldada 40g suhkrut. Ma käin õhtuti 22oo..23oo vahemikus poes, see on populaarne aeg noorte jaoks ja nende ostukorve piiludes tuleb ikka hirm peale - küpsised, krõpsud; magusad ja energiajoogid. Tulevaste vaalade harjutamine magusaga käib täiega. See 8 kordust lõuatõmbeid pole kivisse raiutud. (Loe tähelepanelikult, seal kavas on öeldud: "Kordusvahemik on näitlik. Kui treeningtase pole veel piisav, võib vabalt sooritada vähem koruseid.") Lõuatõmbed treenivad hästi vahemikus viiest kuni viieteistkümne korduseni seerias. Samas, kui jaksad teha näiteks ainult 3 lõuatõmmet võiksid teha kõigepealt suutlikkuseni, ja sealt edasi tee negatiive. Negatiiv on nii, et hüppe või tooli abil tõstad lõua kangini ja siis lased ennast aeglaselt (4..5 sek) rippes alla. Kui ühtki lõuga ei jaksa tõmmata, siis teegi ainult negatiive. Kui mingi harjutus on suureks väljakutseks, pea seeriate vahel pikemad pausid (kuni kolm minutit). Üks kuu on kehas suurte muutuste nägemiseks lühike aeg. Plaani ikka kauem trenni teha. Lõuatõmbes jms võiks muidugi arengut olla näha ka peale 1 kuud trenni. Kui sa tahad kava muuta näiteks seepärast, et pole aega kõiki asju teha, siis kõige kasulikumad harjutused minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt on: lõuatõmbed ennekõike pealthaardes (varieerides haarde laiust), kätekõverdused (kõik variatsioonid), kosmonaut, kükist üleshüpped, plank, väljaasted, kääri hüpped. Need jäta kindlasti alles, aga kõik ülejäänud võid soovi korral ära jätta. Aeroobset võib sinu vanuses teha iga päev, jõutrenni päevadel ara pikka aeroobset vahetult enne jõutrenni tee.
-
Loen internetist, et Käinas ja Suuremõisas on jõusaalid, aga kahjuks ei saa täpsemalt teada, mis päeviti ja mis kell lahti ja mitu eurot suvaline Ants peab sissepääsu lunastamiseks välja käima. Natuke jääb selline mulje, et tegu on kinniste klubidega. Kas neis on kükipuurid? Sama küsimus on ka Kärdla mängude maja jõusaali kohta, kas seal on kükipuur?