Jump to content

JungaTroll

Kasutajad
  • Sisu loend

    815
  • Liitus

  • Viimati külastanud

  • Päevavõidud

    9

JungaTroll viimane päevavõit oli January 7 2018

JungaTroll's oli kõige populaarsem sisu!

Kogukonna Reputatsioon

79 Tasub teda kuulata

JungaTroll

  • Tase
    Tegija
  • Sünnipäev 23.01.1973

Viimase Profiili Külastajad

9 228 profile views
  1. Saalitreeningust taastumine

    Pigem on erandlik see, et peale tunnist pallimängu nii läbi oled, et järgmisel päeval tunda annab. Sellise koormusega harjub küll keha lõpuks ära ja ei tohiks probleem olla. Nii et pole vist vaja väga üle mõelda. Asi laheneb iseenesest ja mingit "kiirendamist" vaja pole. Telekas oli hiljuti lõuna-eesti Hunduks kutsutav 70 aastane vanamees, kes sõidab iga päev vana meestekaga 30km. Ja ei pane seda ise tähelegi. Mõni linnamees aga paneb 20km rattasõidu FB-sse kui saavutuse.
  2. Ma ei tea, mida ma valesti teen

    Siin viidatus väidetakse ju lihsalt seda, et EPOC ei ole väga erinev alakeha ja ülakeha puhul. Kuid jutt käib ikkagi suhtelistest väärtustest. Seda enam, et kujutle tüüpilist jõusaalis "rassivat" naisterahvast. Ma ei pretendeeri absoluutselt šovinistliku sea tiitlile, kuid fakt on see, et esiteks naiste ja meeste eesmärgid jõusaalis on veidi erinevad. Ja üsna erinev on ka naiste ja meeste ülakeha-alakeha lihaste suhe. Siin ei ole midagi parata. Sa ju siiski ei väida, et käsivarre kõverdamine (biitseps) hantliga kulutab sama palju kui kükist üles hüpped? Ma soovitan võtta ülakeha kalorikulu nulli selle pärast, et üldiselt ei teadvustata endale kui vähe kulub energiat jõusaalis tehes mõned seeriad biitsa vahepeal ehk ka veel sõbraga lobisedes või lihtsalt minutike ringi jalutades seeriate vahel. Kiputakse vaatama kella ja pannakse foorumisse kirja "tund aega jõusaalis". Parem end mitte petta.
  3. Ma ei tea, mida ma valesti teen

    Aeroobse trenni puhul võid proovida, kas pulsikell kajastab seda õigesti, võrreldes seda jooksmisel kulutatud kaloritega. Jooksmise ja kõndimise puhul nimelt on leitud hea korrelatsioon. Sõltumata tempost kulutatakse sörkjooksul 1km kohta kehakaaluga võrdne arv kaloreid. Vaata, mida su pulsikell näitab kui jooksed 40 minutit. Ja siis vaata joostud maa järgi, palju näitab valem kehakaal*km. Üldiselt pulsikellad kipuvad häbematult numbrit üles valetama. Teine mõttekoht on jõuharjutuste puhul energiakulu. Kõik ülakeha harjutused võib kalorikulu mõttes nulliks võtta. Need võivad tunduda rasked, kuid liigutusi teevad väikesed lihased võrreldes jalgadega. Mõtle kasvõi nii - mitu kätekõverdust jõuad teha? Kas jõuaksid teha neid 5 minutit järjes? Ilmselt mitte ... Aga käia kätel 5 minutit? Ammugi mitte. Kuid jalutada 5 minutit - lihtne, ei pane tähelegi. Point selles, et see mis lihtne jalgadele, on raske kätele. Kuid kalorikulu sõltub ikkagi töö mahust. Kätega ei tee palju ära energia kulutamise mõttes ...
  4. Ma ei tea, mida ma valesti teen

    Kui 1770 on aus number ja nälg silme eest mustaks veel ei võta, siis tulebki vähemaks võtta. Tegelikult ei olegi tähtis, mida mingi kalkulaator näitab lõpuks. Võta midagi siis lihtsalt vähemaks. Kuigi, 1500-1700 puhul peab juba praegu su kehakaal väga väike olema. Nii madala kaloraazi puhul võib parem olla pigem kaloraazi veidi tõsta, kuid selle arvelt end rohkem liigutada. See on ilmselt asi, millest soovitajad räägivad, et liiga madal kaloraaz paneb "rasva kinni hoidma". Pigem on asi selles, et madala kaloraazi puhul hakkab mõistus trikke mängima ja hakkad end alateadlikult või teadlikult vähem liigutama. Trepi asemel lähed liftiga, 10 kilomeetri asemel jooksed 8 jne. Nii et mõnikord võib pigem olla parem tõesti rohkem süüa ja samas ka rohkem liigutada kui vähem süüa ja kukkuda nõiaringi - vähem süüa - vähem liikumist - veel vähem süüa - veel vähem jaksu liigutada. Ja väga väikese kaloraazi puhul on raskem kokku panna ka menüüd, kus kõiki toitaineid ja mikroelemente oleks piisavalt.
  5. Ma ei tea, mida ma valesti teen

    Kogu kaklus käib siin selle üle tegelikult, et ära: 1. eelda, et BAV on midagi, mis on alati sama ja/või täpselt arvutatav. 2. usu neid, kes väidavad, et vähem süües lähed mingil hetkel näljareziimile ja keha hoiab rasva kinni Räägi pigem lihtsalt sellest, et "hetkel söön X kalorit, midagi ei muutu". Seega tuleb lihtsalt vähemaks võtta. Kuid vaata siiski ka MaPo viidatud artikleid - väga tihti on tegemist sellega, et väga madalat kaloraazi raporteerivad inimesed loevad oma tarbitava energia valesti kokku. Mingid asjad jäetakse lugemata sest "ah seda on nii vähe" või saadakse valesti aru, mis üldse "kaloreid" sisaldab. Nt. kaalujälgijatel õun = 0 punkti, kuid siit ei järeldu, et õun = 0 kalorit ja seega võib neid päevas 20 ära süüa ja midagi ei muutu. 1500 kcal puhul ma kahtlustan küll, et siin on tegelikkusega vahe sees. Oled ikka täiesti aus enda suhtes ja ei lõika nurki?
  6. skinny fat

    Minus on alati küsimusi tekitanud, kuidas suudetakse adekvaatselt tuvastada vööümbermõõdu 1cm muudatusi või siis kehakaalu puhul 200g tõusu või langust. Iseenesest oleks see ju väga vajalik info, sest võimaldaks nt. toitumiskava puhul kiirelt teada saada, kas toimib või ei. Kuid minu arvates ei ole vööümbermõõtu võimalik isegi 1cm täpsusega mõõta erinevalt kaalust, mis on objektiivne reaalsus eeldusel, et kasutad sama kaalu. Kuid vöö puhul hinga veidi sisse-välja või muuda asendit ja asi muutub veidi?
  7. Kükkida või .. !?

    Aga kui räägid tavainimese seisukohast, siis miks on vajalik nn. ilumudeli saavutamine? Tavainimesele võiks ju olla eesmärgiks harmooniline, tasakaalus terve keha? Jooksmise ja kükkimise mõju jalgadele on küll väga erinev. Ja minu arvates nn. tavainimese jaoks ei ole küll mõeldav või siis mõistlik teha sellises mahus õlatreeningut, et muu jaoks enam energiat ei jätku. PS. millised need seljaharjutused välja võiks näha, mis jalad täielikult välja jätavad? Enamasti on ikka vaja baasjõudu jalgades nt. jõutõmbe jaoks?
  8. pulsikell kepikõndijale

    Ilmselt saab kõndimise puhul hakkama ka lihtsalt GPS telefoniga, mõõdab maa ja tempo. Käimise puhul on kalorikulu nagunii lihtsalt arvutatav kehakaalu ja maa pikkuse järgi.
  9. Milline rasvapõletaja

    Lühike kokkuvõte rasvapõletajatest võiks olla selline: neid on kahte liiki. Ühed, mis toimivad kuid on illegaalsed ja teised, mis on legaalsed, kuid mingit tuntavat mõju neil ei ole. Illegaalsed on rasvapõletajad peamiselt selle tõttu, et nende kõrvalmõjud on mõnelgi juhul letaalsed. Kuid toimivad. Legaalseid rasvapõletajaid segatakse kokku ainetest, mille puhul on alust öelda, et "võib aidata" ehk mingi mõju on ainevahetusele olemas. Enamasti on need siiski erinevad segud nagu Tootsi peenar - kokku on miksitud kõik mida vähegi kätte saab. Kofeiin, rohelise tee ekstrakt, piprapulber jne. Eelkirjutajatel on õigus - rohkem kui mõju rasvadele on neil mõju su seedimisele ja enesetundele. Pühenda oma energia toitumise saamisele "enam-vähem korralikult" olekust "enam korralikule"
  10. Peegel ja kaal ei näita tulemusi

    Külma veega pesemine võib aidata, aga kes su veearved maksab? Sest paar minutit külma vee all lõdisemist küll nüüd mingit rasva põlema ei pane. Peale 120 kilo pealt alla tulemist on mul ka kaalu hoidmine olnud üks pidev näpuga järje ajamine kalorites. Eriti kuna ma ei ole enam väga noor, ainevahetuse aeglasem. Mõtlesin ka, et külm ja pruun rasv jne. Aga ma hakkasin siis väljas külmaga vähem riideid kandma. Tühjagi ma saledamaks sain. Küll aga sain kauba peale hea karastuse. Nulli juures on veel T-särgi ilm, kus võib tunde väljas tööd teha ilma et tunnekski külma. Ja pole aastaid külmetushaigusi põdenud, samal ajal kui ümberringi juba üks suur tatistamine käib Nii et päris kasutu ei ole, aga rasvapõletuse seisukohast on küll kahtlane ...
  11. 22a kaalust maha ja toitumine

    Teoorias ja kulturistide puhul see 100-200kcal kaupa suurendamine-vähendamine toimib. Praktikas ehk tavainimese, eriti veel nende puhul kel on probleem või kes arvavad olevat probleemi kehakaaluga, ei toimi. Enamasti tahetakse tulemusi saada nüüd ja kohe. Ja kui siis nt. -200kcal puhul paari päeva pärast kaaludes see hoopis tõuseb on vähemalt naistel maailma lõpp käes (kuigi põhjuseks oli hoopis muutus menüüs, mis nt. muutis vee tasakaalu organismis). Ma pakuks, et tavainimene peaks kiirelt leidma selle punkti, kus on juba vilets olla ja silme ees näljast must. Ja siis tõstma pigem veidi ülespoole tagasi. Ja vaadates viimaseid "kallis, sa oled kosunud saateid" juurdus minus lõplikult arusaam, et primaarne ei ole toitumine. Primaarne on siiski liikumine. Lugege enne veidi edasi kui hakkate vastu vaidlema. Loomulikult määrab tulemuse see, mida sa teed köögis. Kuid tänapäeval ju ei ole probleem selles, et _ei teaks_, mida köögis teha. Küsimus on _tahtmises_ midagi teha. Ehk tahtejõus ja vastupidavuses muutusteks. Ja nagu on selgunud, on tahtejõud ikkagi reaalne otsmikusagara poolt tehtav füüsiline pingutus. Ja see on treenitav. Aju ja kogu keha peab saama paremasse vormi, et saaks muutustega hakkama ja ei viskaks kõike peale paari nädalat nurka. Seda juttu räägivad ka kõik "ohvrid" - et lihtne on anda kätte toitumiskava jne. kuid tegelikult ootavad need inimesed mõistmist, toetamist jne. Lühidalt - nende tahe ja vaim on nõrk niigi. Ja kui nüüd nõutakse uue toitumiskava näol + uus treeningkoormus kümme korda rohkem kui varem! Minu arvates, enne kui kellelegi hakata üldse toitumiskava tegema peaks tegema ühe tahtejõudu ette valmistava treeningu. Kus nt. vähemalt kuu aja jooksul tunneb inimene mingilgi määral veidigi uut energiat, jõudu ja endorfiine liikumisest. Ilma et peaks kohe kukkuma stressi dieedist?
  12. Makrod ja kaaluseisak

    2x nädalas jooksmist on ju niigi vähe. Kust seda veel vähemaks võtta? Mingi aeroobne trenn võiks/peaks ikka ka olema. Kui su jõusaalis käimise üks eesmärkidest on ka kalorikulu, siis ära jooksmist küll jõusaaliga sellel otstarbel asenda. Jõusaali kalorikulu on keskmisel naisterahval tühine võrreldes jooksmisega. Võid võtta orientiiriks, et su üks kükk ca 50kg kangiga kulutab vaid 1kcal. Teised harjutused veelgi vähem.
  13. Vale tehnika ja suur tuhara lihas

    Tuharalihas on lühem ja veidi teistsuguse ehitusega. Eriti pika kasvu puhul jääbki mulje, et pikk lihas justkui ei kasvagi. Tuharalihase ümarus hakkab ilmselt rohkem silma. Teiseks ehk ka see, et ilmselt on mõlemad lihased paremas toonuses, kuid jällegi tuharalihase puhul paistab see rohkem välja. Kui teed oma kehale funktsionaalseid harjutusi, siis tekib lihaste vahel ka proportsionaalne tasakaal. Äkki õnnestub hoopis aktsepteerida ennast sellisena nagu oled? Kui just ei ole pikaajalist eesmärki tegelda tipptasemel kulturismiga.
  14. Oih ja aih

    200kcal banaan on tõesti juba jurakas. Kuid 125g banaan on tavaline ja see annab ca 130kcal. Kuid keskmine avokaado annab tõesti 400kcal. Ja kui kuskile üldse pähkleid lisatakse, siis on naeruväärne panna 1-2 pähklit. Kuid peopesa pealgi veidi pähkleid on tõesti 30g. Kiivi ja jogurt seal juures - ilmselt ju veega seda segu solkima ei hakata. Et see joodav oleks, peaks jogurtit olema vähemalt 300g. Nii et ikkagi 130+400+180+120+50=800-900kcal
  15. Oih ja aih

    Oeh, jälle üks inimene, kes siiani arvas vist, et keha on (graniit)kivist. Ei võta vett sisse ega lase välja. Pool kilo erinevust kahe kaalumise vahel on praktiliselt mõõteviga. Joo klaas vett, kaalu end, paari tunni pärast käi potil ja kaalu jälle end - kas sa arvad, et võtsid poole päevaga 300 grammi juurde ja siis jälle 400 grammi alla? Teiseks, kui hakkad trenni tegema, siis esimese paari nädala jooksul muudab keha vere veidi vedelamaks, vereplasma maht kasvab. Ainuüksi see muutus võib tuua 0,5kg juurde. Kolmandaks, "korralik" toit ei tähenda, et sa peaks automaatselt alla võtma. Praegune menüü paistab üsna tugev olevat. Ainuüksi näiteks kaerahelbepuder - 100 grammi kaerahelbeid kuivalt on üks keskmisest väiksem kohvitassitäis. Sellest saab aga juba ilma ühegi lisandita 360kcal - ühest väiksest kausitäiest. Lisad sinna marjad, keefirit jne ja hommikusöök viskab vabalt 500kcal peale. Neljandaks, ära ületähtsusta trennides põletatavat energiat. See, et trenn läbi võtab ei tähenda et sa jõuaks seal palju kulutada. Praeguste trennide puhul paistab kõige enam kulutavat BodyPump. Ja ka selle trenni harjutustest on kükk kõige suurema energiakuluga. Ometi, kui võtad seal selga 30kg kangi, siis 1 kükk kulutab vaevu 1kcal. Keskmises BP kükiloos on ca 90-100 kükki max. Teised harjutused võtavad veel vähem energiat. Kätekõverdus või biitsepsitõste võivad ju rasked olla, kuid nende kulu on marginaalne. Naised kulutavad BodyPumpis ca 400 kcal kui korralikult pingutavad. Jõusaalis pead veetma veel kauem aega, sest seal enamasti lubatakse endale pikemaid pause. Üldiselt on naistel raskustega treenides nutusem energiat kulutada kui meestel. Keskmise naise lihasmass on peaaegu täpselt poole võrra väiksem kui mehel. Naised suudavad üldiselt koguseliselt rohkem kaloreid põletada aeroobikas või joostes, kus liikumissagedus on suurem. Samas mingid trennid peaks ikka lihaste toonuses hoidmiseks ka olema. Proovi aga ära BodyCombat. Kui on hea treener (ei kujuta ette, et BodyCombat ongi poksitrenn), siis on selle kalorikulu üsna suur, samas on seda lihtsam taluda, sest koos jalgadega liiguvad ka käed ja ülakeha. Nii et vaata esmalt ikka toidulaua poole. Naistele maksab üks maiustamine palju valusamalt kätte kui meestele.
×