Jump to content
Janika Aavamägi

Lahjad piimatooted kaovad poest

Recommended Posts

Piimatööstus loobub väherasvaste jogurtite, kohupiimakreemide ja hapukoore tootmisest, sest neid ei osteta enam.

Nii tootjad kui kaupmehed kinnitavad, et Eesti ostjate huvi light-toodete vastu väheneb ja üha enam ostetakse naturaalse maitsega piimatooteid.

«Piim peaks ikka 2,5-protsendiline olema ja hapukoor 20-protsendiline,» ütles Virko Kolks (34), kes eelmisel neljapäeval koos perega Laagri Rimis süüa ostis. Mees märkis, et söögitegemisel on nad proovinud kasutada ka kümneprotsendilist hapukoort, aga selle konsistents ei meeldinud.

Lahjematest piimatoodetest tarvitavad nad vaid ühte kohupiimakreemi, kõik muud light-tooted lihtsalt nende perele ei maitse. «Meie kaloreid ei loe,» ütles Kolks naerdes.

Samuti Rimis sisseoste teinud Kristel Kaljusmaa (41) kinnitas, et nende pere pole light-tooteid kunagi ostnud. Samas märkis ta, et tema tuttavad, kes muidu ostsid just väherasvaseid tooteid, loobusid neist hiljuti ja ostavad nüüd rasvasemat kraami. «Kui meedias hakkasid ilmuma artiklid, et organism vajab ka rasva, siis tuli see sõpradega jutuks ja me imestasime, et kuidas mõni inimene seda ei tea,» märkis Kaljusmaa.

Kaotavad turu

Tere piimatööstuse turundusjuhi Alar Pingi sõnul oli Skandinaavias, aga ka mujal maailmas mõned aastad tagasi menukas kasutada väikse rasvasisaldusega tooteid. Kuid nüüd on taas hakatud tarbima rasvasemaid tooteid. «Eestis on see trend väga selge – light-tooted on kaotanud oma turu,» nentis Pink. Tere sortimendis on veel vaid kaks light-jogurtit, mille tootmine lõpetatakse sügisel.

«Neil on oma tarbijaskond, aga see ei ole meie ettevõtte suuruse jaoks piisav. Pigem näeme, et suurema rasvasisaldusega tooted hakkavad võtma tulevikus oma positsiooni,» selgitas Pink.

Maag piimatööstuse turundusjuhi Ruta Kallaspooliku sõnul light-toodete tarbimise vähenemine neid ei puuduta, kuna ettevõte neid ei tooda. Küll aga näitab nende kogemus, et Eestis on hakatud rohkem võid ja hapukoort sööma. «See, mis mais ja juunis hapukoorega toimus, oli täiesti müstika. Müük kasvas eelmise aastaga võrreldes 42 protsenti,» tunnistas ta.

Tarbija24

Kas see rõõmustab või pigem morjendab?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näiteks Maximas on rasvatu Läti kohupiim müügil.

Loodame, et midagi ikka jääb.

Kui ei jää, hakkame allkirju koguma või teeme "Oti kohupiima" :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuna normaalne päevane rasvakogus on ka vaja kätte saada, siis ega alla 4% kodujuustu ma ei söö. Hetkel isegi 6%st ja seda dieedi ajal.

Täiesti rasvatu tuleb kõne alla viimastel nädalatel enne võistlusi, kui vaja ekstreemsusteni laskuda. Normaalses olukorras peaks sööma normaalse rasvasisaldusega toitu.

Et kohupiim, kodujuust jms võiks jääda, jogurtit ei osta niikuinii.

Light on läinud moehulluseks. Promotakse ja ostetakse rasvavabu tooteid, mis on suhkrut täis, nagu need mõjuksid figuurile paremini.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuna normaalne päevane rasvakogus on ka vaja kätte saada, siis ega alla 4% kodujuustu ma ei söö. Hetkel isegi 6%st ja seda dieedi ajal.

Täiesti rasvatu tuleb kõne alla viimastel nädalatel enne võistlusi, kui vaja ekstreemsusteni laskuda. Normaalses olukorras peaks sööma normaalse rasvasisaldusega toitu.

Et kohupiim, kodujuust jms võiks jääda, jogurtit ei osta niikuinii.

Light on läinud moehulluseks. Promotakse ja ostetakse rasvavabu tooteid, mis on suhkrut täis, nagu need mõjuksid figuurile paremini.

Nõustun Kirbuga!

Loodan, et see näitab seda, et inimesed on teadlikumad sellest mida nad endale suust sisse ajavad. Isegi siin maastikul nagu näha, et rasvavaba on popp, teadmata milleks. Puhtalt toidust kaloreid lugeda võib ju dieedi koostada ka friikartulitega, kuid see ei ole asja mõte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma usun, et kohupiim jääb, kuna sellele on turgu - poes ju näha, kuidas inimesed pakkide viisi neid koju viivad ja ega ma ise parem pole :D

Muidu on see hea uudis, et Light tooted on kaotanud enda populaarsuse, sest nagu ka Kirp ütles, see moehullus, kuna arvatakse, et rasv teeb rasvaseks..

Sattusin ise üht loengut internetist vaatama, kus oli ära toodud, millal ameeriklased hakkasid juurde võtma... "Siis, kui seadusega lubati müügile Light-tooted" Ja seda ilustas järgmine pilt:

post-18819-0-09491100-1344858115.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle täiesti piisaks, kui kodujuust ja kohupiim alles jääks, ega need muud tooted nii "lightid" ei olegi. Imelik toode on selveri rasvatu kohupiim - muidu on ilma süsivesikuteta ja pmst. puhas valk. Aga kui osta sama toode, ainult rosinatega, siis mingisugusel põhjusel on sinna sisse topitud rohkem puhast lauasuhkrut kui rosinaid.

Edited by DarkCloud

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle täiesti piisaks, kui kodujuust ja kohupiim alles jääks, ega need muud tooted nii "lightid" ei olegi. Imelik toode on selveri rasvatu kohupiim - muidu on ilma süsivesikuteta ja pmst. puhas rasv. Aga kui osta sama toode, ainult rosinatega, siis mingisugusel põhjusel on sinna sisse topitud rohkem puhast lauasuhkrut kui rosinaid.

Mõtled Selveri lahja kohupiima ikka? Ostan neid kohe 10 paki kaupa, võtsin kohe, vaatasin: valke 18g, süsikaid 1,5g ja rasvu 0,5g. Kus sa neid rasvasid näed :D?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mõtled Selveri lahja kohupiima ikka? Ostan neid kohe 10 paki kaupa, võtsin kohe, vaatasin: valke 18g, süsikaid 1,5g ja rasvu 0,5g. Kus sa neid rasvasid näed :D?

Mõtted keerlesid liialt rasva ümber, ma ise ka just märkasin, tegelikult mõtlesin valku :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

10% hapukoor võiks jääda - sellega saab mõnda asja paremini teha kui 20%'ega ja lahja kohupiim. Ülejäänud küll suva. Peaasi, et nii ei hakka juhtuma nagu Londonis oli, et mida rohkem rasva sees oli, seda kallim toode oli. Seal vist müüdi isegi dieet vett. :D

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kui 1.5% maitsestamata jogurtiga kodujuust kaob siis ei tea mis ma oma eluga küll pihta hakkan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Loodan, et see näitab seda, et inimesed on teadlikumad sellest mida nad endale suust sisse ajavad.

Ei näita. Pigem näiteks rasvatu piima ja tavalise piima hinnavahe on suureks läinud. Kunagi ammu oli rasvatu odavam kui rasvane.

Ja keegi ei ole ilmselt teadlik, et poepiima homogeniseeritud rasv ei sarnane kuigivõrd maapiima rasvale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei näita. Pigem näiteks rasvatu piima ja tavalise piima hinnavahe on suureks läinud. Kunagi ammu oli rasvatu odavam kui rasvane.

Ja keegi ei ole ilmselt teadlik, et poepiima homogeniseeritud rasv ei sarnane kuigivõrd maapiima rasvale.

Nagu ma sama viidet FBs kommenteerisin, et antud trend võiks tähendada ka mahetoodete kättesaadavuse tõusu(ja hinna langust?) tava poekettides. Kõiki toiduaineid ei jõua ökopoest osta ja kõigil ei näe ka erilist vahet, aga külmtöödeldud piima ostaks küll marketitest(vastavatud piimaautomaadid) ilma et peaks selleks eraldi ökopoodi sõitma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nagu ma sama viidet FBs kommenteerisin, et antud trend võiks tähendada ka mahetoodete kättesaadavuse tõusu(ja hinna langust?) tava poekettides. Kõiki toiduaineid ei jõua ökopoest osta ja kõigil ei näe ka erilist vahet, aga külmtöödeldud piima ostaks küll marketitest(vastavatud piimaautomaadid) ilma et peaks selleks eraldi ökopoodi sõitma.

Sloveenias on piimaautomaadid paris popid.

http://hartkeisonline.com/whole-and-natural-foods/milk-o-matic-a-big-hit-in-slovenian-farmers-markets/

A “mlekomat” – an automatic raw milk machine which dispenses non homogenized, non pasteurized milk from cows on Alpine pasture, which are not ever treated with antibiotics.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sloveenias on piimaautomaadid paris popid.

http://hartkeisonlin...armers-markets/

A “mlekomat” – an automatic raw milk machine which dispenses non homogenized, non pasteurized milk from cows on Alpine pasture, which are not ever treated with antibiotics.

Viimase sõnaga meenus millegipärast veel üks tänapäeva perverssus. Kuidas Hiinast toodi mee pähe sisse antibiootikumidega suhkrusiirupit.

Olen ka poes näinud "meeasendajat" ehk meemaitselist suhkrutoodet. Nagu WTF.

Share this post


Link to post
Share on other sites

See mõni gramm, mis sealt rasva osast tulemata jääb, tuleb nagunii mingi rasvaga kuskilt mujalt siis kompeneerida, seega ka minujaoks ei oma need light tooted mingit mõju. Pigem selline normaalne - rõhutan normaalne lähenemine, et ka rasva on vaja peab jääma, teine äärmus on jälle see rasva liigne tarbimine - mõistusepärane tegevus on alati kuskil keskel ja enamus toiduaineid ongi seal keskmises vahes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Töötlemata mahepiima saab osta Selverites piimaautomaatidest. Sellest rääkis täna raadios ja delfis ka UUDIS üleval.

Sain aru, et juba piim saadaval, kuigi ise pole veel näinud.

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Rasvad on kindlasti inimorganismile vajalikud, kuid paljud inimesed kipuvad nendega, eriti just küllastunud rasvhapetega, liialdama. Küllastunud rasvhapete peamisteks allikateks on loomse päritoluga toidud, sh piimatooted,» selgitas Pitsi.

http://www.tarbija24.ee/938580/toitumisekspert-inimestel-peaks-olema-voimalus-valida-lahjemaid-piimatooteid/

Keegi seletaks mulle ära, mida mõeldakse siin all "küllastunud rasvhapetaga" liialdamist?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seda mõeldaksegi, küllastunud rasvhapetega liialdamist. Liiga palju küllastatuid vs küllastamata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×