Jump to content
maru

Hommikupuder

Recommended Posts

Ma küll otsisin põgusalt foorumist selle kohta, kuid leidsin, et targem on teha eraldi teema. Nimelt, millised helbed on kõige paremad hommikusöögiks, kas tavalised (täistera)kaerahelbed või kiirkaerahelbed? Või hoopis mingid muud? Kunagi soovitati toitumiskavas mul kiirkaera- või neljaviljahelbeputru, kuid siis tekkiski küsimus, et mille pärast need parem variant on, kui tavalised? Mitmes trenniajakirjas, mida lugenud olen, on soovitatud ka pigem tavalisi kaerahelbeid.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ise söön hommikuti just säästu kiirkaerahelbeid või sama tootja neljaviljahelbeid. Mugavus: Helbed kaussi, 3-4 supilusikatäit suhkrut. törts piima ning keev vesi peale. 2-3 minuti pärast on maitsev pudru juba ootamas. Seega: Toiteväärtus on pea sama kõrge ning tehtud saab nobedalt ning maitse on hea.

tegin küll tüüpilist reklaami, kuid see ka seda väärt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vbl soovitati sulle kiirkaerahelbeid sellepärast, et on mugavamad. Et ei lööks käega lihtsalt seepärast, et ei viitsi putru keeta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aa, ma ei tea, siiamaani olen ma viitsinud iga hommik putru keeta, isegi kui väga kiire. Lihtsalt mõtlesin, et kas neil on siis mingi suurem erinevus. Sest kui täistera kaerahelbed on paremad, siis ma ostaksin ka pigem neid.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aa, ma ei tea, siiamaani olen ma viitsinud iga hommik putru keeta, isegi kui väga kiire. Lihtsalt mõtlesin, et kas neil on siis mingi suurem erinevus. Sest kui täistera kaerahelbed on paremad, siis ma ostaksin ka pigem neid.

Lähtusin enda vaatevinklist, Muidu olen köögis suht kokkaja ja ei löö risti ette ka keerukamate asjade ees, aga pudru keetmine on minujaoks kõige suurem peavalu, mis üldse olla saab. Ma ei leia kuidagi sobivat kuumust. Esimene variant on see, algul keeb üle keeb üle ja pärast keeb põhja ning teine variant on see, et kuumutan 5 minuti asemel 30 minutit nõrgal tulel, et midagi toimuma hakkaks ;)

Ise muidu söön täisterakaerahelbeid...on kellelgi mingi idee, kuidas see valutumalt valmis saaks???

Noh nagu tatra puhul see nõks, et võib juba õhtul likku panna... muidu söökski tatart aga mina oma kodupoodidest pole seda enam leidnud :) nüüd pean siis kaerahalvestega leppima, ohverdan ühest hommikust 30 minutit, ja siis söön seda putru 2-3 hommikut :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teen ikka iga hommik värske pudru pliidil valmis. Olen proovinud neid kiirkaerahelbeid ka, aga nende maitse hakkas jubedalt vastu.

vs - kas sa ikka segad ka piima või lased niisama omaette podiseda? Ilma segamiseta hakkab muidugi põhja.

Eks see muidugi oleneb pliidist, aga ise nt. keedan piima 5 peal ja kui pudru sisse kallan, keeran 4 peale (pliidil siis neid faase/temp 6).

Minu soovitus - kui vähegi võimalik tee ikka värsket pudru. Värske alati toiteväärtuslikum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mina olen üks üdini laisk inimene (välja arvatud tööl ja trennis :) ) ning teen ainult kiirhelvestest putru - paar mintsa ja valmis! Sekka lähevad erinevad seemned, kuivatatud aprikoosid, kookosehelbed, vahel ka rosinad. Kui puder valmis, siis serveerimisel peale veel kiivi või mandariini tükid! Päris hea saab ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Noh nagu tatra puhul see nõks, et võib juba õhtul likku panna... muidu söökski tatart aga mina oma kodupoodidest pole seda enam leidnud :) nüüd pean siis kaerahalvestega leppima, ohverdan ühest hommikust 30 minutit, ja siis söön seda putru 2-3 hommikut ;)

Sa võid ka kaerahelbed õhtul likku panna, hommikul ainult soojendamise vaev.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lähtusin enda vaatevinklist, Muidu olen köögis suht kokkaja ja ei löö risti ette ka keerukamate asjade ees, aga pudru keetmine on minujaoks kõige suurem peavalu, mis üldse olla saab. Ma ei leia kuidagi sobivat kuumust. Esimene variant on see, algul keeb üle keeb üle ja pärast keeb põhja ning teine variant on see, et kuumutan 5 minuti asemel 30 minutit nõrgal tulel, et midagi toimuma hakkaks ;)

Ise muidu söön täisterakaerahelbeid...on kellelgi mingi idee, kuidas see valutumalt valmis saaks???

Noh nagu tatra puhul see nõks, et võib juba õhtul likku panna... muidu söökski tatart aga mina oma kodupoodidest pole seda enam leidnud :) nüüd pean siis kaerahalvestega leppima, ohverdan ühest hommikust 30 minutit, ja siis söön seda putru 2-3 hommikut :D

Kaera helbed keevasse vette, lülitad elektripliidi välja ja jätad kaane alla hauduma. Mul on raske malmpott...kaas on ka vägev.

Käärikul suusalaagris ei olnud küll mingi pudru keetmise võimalust, seal kasutasin kaerakliisid. Veekeetja oli meil olemas...keev vesi peale, natuke soola ka ja paari minutiga oli puder missugune.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mina olen üks üdini laisk inimene (välja arvatud tööl ja trennis :) ) ning teen ainult kiirhelvestest putru - paar mintsa ja valmis! Sekka lähevad erinevad seemned, kuivatatud aprikoosid, kookosehelbed, vahel ka rosinad. Kui puder valmis, siis serveerimisel peale veel kiivi või mandariini tükid! Päris hea saab ;)

praegu tuli pudru isu just kui seda sissekannet lugesin:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noh, piimaga pudru puhul on suur erinevus see, et piim keeb väga kergesti üle (ükskõik, mis teise toidu puhul samuti) ning põhjakõrbemine on ka kergem :). Seetõttu tuleb piimaga pudru tegemisel jah ettevaatlikum olla, et mitte kaant täiesti peale panna (või vähemalt mitte kauaks) ning jälgida, kui hakkab juba ähvardavalt ,,mulksuma''. Piimaga putru tuleb rohkem segada ka, sest keeb kergesti põhja. Mingit täiesti lollikindlat moodust pole ma veel avastanud, sest ise teen putru alati veega. Hetkel kulub mul ühele inimesele kiirkaerahelvestega pudru tegemisele mingi 3 minutit pliidil vist, kuid sellegipoolest otsustasin ma edaspidi osta täistera helbeid lisaks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kui raske saab olla ühe pudru tegemine? Kuna ma kuulen siin juttu, et kiirkaerahelveste eelis on see, et neid saab palju kiiremini valmis, siis kui kaua teie arvates õigete kaerahelveste valmistamine aega võtab? Ma ei ütleks, et väga rohkem, võib-olla vaid paar minutit. Kas see paar minutit on nii suur asi?

Edited by FitRisto

Share this post


Link to post
Share on other sites
ohverdan ühest hommikust 30 minutit, ja siis söön seda putru 2-3 hommikut ;)

Ma ka ei mõista. Olen teinud päris palju erinevaid kaerahelbeid. Lõppkokkuvõtteks ikka eelistan täisterakaerahelbeid, nt Heleni täisterakaerahelbed. Ja tõesti.. mul kulub ehk ainult 5-6 minutit. Vesi keema, helbed potti, meresoola. Aegajalt segan, ca 2-3 minutit. Siis tõstan poti kõrvale ja hauduvad kaane all ka 2-3 minutit. Mida sa teed nendega 30 minutit? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Õhtul umbes 1,2 kruusitäit tavalisi kaerahelbeid kõrgemasse kaussi, veega valan üle, jätan ligunema. Hommikul valan vee ära sõelaga, pool tassi piima ja pool tassi vett potti, pliidi soojus maksimumi peale, pott pliidile ja kui väikesed mullid ilmuvad vedelikule, lisan kaerahelbed sisse ja segan. Puder on valmis vähem, kui viie minutiga.

Ei kee üle, kuid see-eest natuke kõrbeb põhja. Ei näe selles probleemi, jätan poti kraanikaussi vette ligunema ja pärast tuleb kõrbenud osa ka maha.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ma ka ei mõista. Olen teinud päris palju erinevaid kaerahelbeid. Lõppkokkuvõtteks ikka eelistan täisterakaerahelbeid, nt Heleni täisterakaerahelbed. Ja tõesti.. mul kulub ehk ainult 5-6 minutit. Vesi keema, helbed potti, meresoola. Aegajalt segan, ca 2-3 minutit. Siis tõstan poti kõrvale ja hauduvad kaane all ka 2-3 minutit. Mida sa teed nendega 30 minutit? :)

Täpselt. ;)

Mis paganama pool tundi? Ma kusjuures teen isegi nii, et kuna vesi pole kõik ära imendunud, siis valan lihtsalt sõela peal üleliigse vee välja. Seda nendel päevadel, kus kiire on või lihtsalt ei viitsi oodata, või kui olen vett liiga palju pannud...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaerakliidest saab ka väga kiiresti väga maitsva pudru. Soovitan proovida :)

Ma arvan, et kiirkaerahelvestele võiks küll siis pigem neid eelistada...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma teen nii, et panen potti törts vett, siis kui see keema läheb , panen piima, kui see üle keeb, siis lisan kaerahelbed. Kui kaerahelbed lisatud, siis enam ei kee. Enne järgmise ülekeemiseni läheb veidike aega. Passin seal kõrval. Kui juhtun kuskile kõrvale vaatama, siis keeb tavaliselt üle, siis vannun, siis pistan selle traadist resti poti ja pliidi vahele, et pott vastu plaati poleks, ja nii ma seal ootan (ok, vbl mitte päris pooltundi, aga 10 minutit küll) selle aja sees jõuan endale muna praadida ja ära süüa.:D

Kunagi tegin ilma piimata, siis sai kergemini kuidagi valmis ja pudru tekstuur oli hoopis miskit muud...peaks nüüdki ilma piimata proovima, tol korral ei maitsenud mulle :)

Aga aitäh soovituste eest ;) ulle meeldis see variant kõige rohkem, et kaerahelbed võib ka likku panna õhtul ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma ei tea , mulle ema õpetas juba väiksest peale , et putru tuleb keetes pidevalt segada . Randmed soojaks ilusti ikka :) .Herkulopuder ikka üle kõige , kuigi pole juba aastaid söönud ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Kiirkaerahelveste toiteväärtus on ju täpselt sama mis jämedatel kaerahelvestel. Kiirkaerahelbed on lihtsalt tavalised kaerahelbed peenemal kujul.

Ise teen umbes 400ml piima mikrolaineahjus täpselt 3 minutit iga hommik. Kui piim soe, läheb peale hunnik kaerahelbeid, siis 5 minutit teen miskit muud ja puder ongi valmis! Hea ja lihtne! Enne pole midagi regulaarselt söönud, kuid hommikune kaerahelbepuder on juba peaaegu aastakene hea harjumus olnud :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiiresti täisterakaerahelbepudru valmistamiseks teen mina järgmist:

-õhtul panen soovitud koguse helbeid piimaga ühte kaussi(nii öelda likku) ja külmkappi

-hommikul panen pliidile vee keema( ehk puder tuleb vee ja piimaga pooleks)

-kui vesi keeb lisan sinna juurde siis piima ja helbed kausist

-see hakkab põhimõtteliselt keema paari minutiga

-siis lükkad kaane peale ja lülitan pliidi välja( lased pudrul haududa natuke, samal ajal tegelen muuga, nt pesemine)

-ja voiljaa puder valmis, segama pean ainult alguses et puder ühtlaselt laiali laotada potis.

Kogu valmistamiseks lähebki 5-8 min umbes. Nii et proovige :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×