Jump to content
ums557

Lihastreening ja taimetoit

Recommended Posts

Hakkas huvitama teema, kas taimetoiduga on võimalik efektiivselt lihast kasvatada. Teooriaid on palju ja seinast seina, aga kes teab sellest rääkida just enda, päris kogemuste põhjal. Või soovitada mõnda sellist toitumisnõustajat.

Kas ka taimetoidu korral tuleb jälgida, et 1 kg keha kohta tuleks 1,6 gr valku? See tähendab ju mitu ämbrit ubasid:)

Sattusin lugema tunnustatud teadlase (T. Colin Campbell) katsetusi loomse valgu ja vähirakkudega. Kui valge tase küündis 20% päevasest kaloraažist, siis vähirakud aktiveerusid ja kasvasid. Kui see nihutati 5% kanti, vähirakud kärbusid. Ja see juhtus alati nii. Ta käis välja ka idee, et taimedest saab inimene kogu vajamineva valgu. Loomne valk küll ei tekita vähki otse, aga kiirendab protsesse kui eelsoodumus on olemas.

Edasi, kas ja kuidas see teadmine jõu- ja lihastreeningu konteksti paigutada…

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Hei

 

Jah, tuleb ikka saada valku 1,6-2,2g/kg. Taimse valguga on aga see probleem, et kui ei ole kõiki aminohappeid toidus olemas, siis see ei ole täisväärtuslik ja valgu tarbimist tuleks veel rohkem suurendada. On isegi soovitatud, et taimetoitlased võiksid tarvitada 20% rohkem valku kui need, kes saavad valgud loomsetest produktidest kätte.

Pigem see vähiteema on punase liha söömisega, kuna sisaldavad potentsiaalseid kantserogeene. Samas aga puuviljad ja juurviljad on vähki ennetava toimega. Aga mõistlik oleks niikuinii tarbida liha koos juur- ja puuviljadega, mis võivad viia selleni, et vähiohtu siiski ei ole (kuna nö "täiendavad teineteist"). Uuringud on liiga lühiajalised (enamjaolt aasta), et täielikku tõde teada.
Piimatooted on ka loomsed valgud ja need ei sisalda potentsiaalseid kantserogeene.

Nii, aga teema juurde tagasi. Taimetoitluse juures ongi see probleem, et raske on täisväärtuslikku valku kätte saada madala kalorsuse puhul. Üldjuhul läheb kaloraaž ikka päris suureks, et vajalik kogus valku kätte saada. Aga sellele probleemile võib lahenduse leida taimsete valgupulbrite tarvitamisega.

 

Loodan, et olin abiks. :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×