Jump to content
47

Ülikooli teadur demonstreerib teadmisi :)

Recommended Posts

Postimees.ee avaldas võimsa teadmiste demonstratsiooni Tuul Sepalt, kes siis kas on Tartu Ülikooli või Arizona Ülikooli teadur (olenevalt, mis infot uskuda). Mõned eredamad väljavõtted härra loomingust:

 

1) Esiteks - toidulisandid TAPAVAD! Wow!

2) Uued uuringud näitavad, et toidulisandid kahjustavad inimeste tervist (just - toidulisandid on kõik üks ja sama asi)

3) Suure tüssamise esiisaks on Linus Pauling (samas ei peatu härra poole sõnagagi teadlastel, kes põhjustasid 80- ja 90-ndatel rasvapaanika) 

4) Härra teab, et toidulisandi tarvitajad surevad varem ja ühtlasi on ta lahti murdnud ka selle põhjuse! (võtsid täna kreatiini? Hüvasti, sõber)

5) Kuigi toidulisandid ei seedu ja läbivad seedetrakti nagu allaneelatud nööp, hävitavad nad siiski kõik vabad radikaalid ja vähendavad ka möödaminnes keha enda antioksüdantide tootmist. Võimas!

6) Toidulisandid, mis toimivad, on tsink, foolhape ja d-vitamiin. Usutavasti pole hea teadur sattunud veel EFSA poolt lubatud toidulisandite terviseväidete andmebaasi lugema.

7) Niigi rasvuva ühiskonna valguvajaduse rahuldamiseks soovitab hr. Sepp süüa energiarikkaid pähkleid (kas pähklid on ka kõik üks ja seesama, hr. Sepp?)

 

Ühesõnaga - kas odav populism ja absurdsuseni viidud üldistamine on ülikooli teadurile sobiv ja eetiline käitumine? Härra räägib teaduse kehvast kommunikeerimisest ja teeb ise sedasama. Ei kujuta ette, mis valdkonna teadur ta on, kuid biokeemia või meditsiin see küll olla ei saa.

 

Artikkel ise asub siin: arvamus.postimees.ee/3780761/tuul-sepp-kuidas-toidulisandid-tapavad

Muudetud kasutaja AlanBStard poolt
link puhtaks

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ootaks isegi arvamusi selle artikli kohta. Mingid kaalu alandavad tabletid/joogid/pulbrid võivad tõesti kahtlase väärtusega olla ning needki kuuluvad ju toidulisandite alla. Tean ühte perekonda, kus pereisa suri maovähki ning lähedased kahtlustasid, et see võis olla mingist eritoidust, mida ta kaalulangetamise eesmärgil tarbima hakkas..

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Artikkel on tüüpiline Postimehe tervisenurga tase. Pealkiri on toimetaja sünnitatud klikimagnet.

Võibolla on toimetaja tekstile ka lennukaid väiteid juurde ja sisu maha keeranud.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
On 28. juuli 2016. a. at 9:16 PM, 47 said:

6) Toidulisandid, mis toimivad, on tsink, foolhape ja d-vitamiin. Usutavasti pole hea teadur sattunud veel EFSA poolt lubatud toidulisandite terviseväidete andmebaasi lugema

 

EFSA lubatud terviseväidete andmebaas pole oluliselt kvaliteetsem kui too artikkel. Samasugune ametnikuvisioon teemast. Natuke põhjalikum muidugi.

 

Naturaalsete folaatide sünteetiline mittelooduslik analoog foolhape ei ole nii pööraselt lahe, et seda lausa eraldi välja tuua.

Muudetud kasutaja AlanBStard poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

 

Tõe huvides - tegemist ei ole härraga, Tuul on kena näkk.

Loodusökoloog (spetsialiseerunud lindudele, tundub), kes, kui sooviks anda inimestele pärisnõu või hoiatada millegi eest, võiks oma eriala välist teaduskirjandust rohkem/paremini uurida.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
On 29. juuli 2016. a. at 8:17 AM, LiisA-L said:

Ootaks isegi arvamusi selle artikli kohta. Mingid kaalu alandavad tabletid/joogid/pulbrid võivad tõesti kahtlase väärtusega olla ning needki kuuluvad ju toidulisandite alla. Tean ühte perekonda, kus pereisa suri maovähki ning lähedased kahtlustasid, et see võis olla mingist eritoidust, mida ta kaalulangetamise eesmärgil tarbima hakkas.

 

Toidulisandite põhimass on kahtlase väärtusega. Aga seda on ka näiteks ravimite põhimass.

Osa lisandeid on väga põhjalikult läbimõeldud, varustatud korraliku kirjanduse ülevaate ja mõjumehhanismide kirjeldusega. Osa on üsna teaduse lõikava serva peal. Sealhulgas mõned kaalualandajad.

Ei saa öelda, et parem teaduspõhisus annab ka parema turuedu, pigem vastupidi. Üks mu lemmikarendaja on mitu korda pankrotis käinud.

 

Toidulisandeid tarbivad rohkem terviseprobleemidega inimesed, nii et suurem suremus tarbijate seas on igati loogiline. See pereisa ilmselt läheb ka siia kategooriasse. Võrrelda tuleks mõju samasuguste tervisenäitajatega inimestel.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
On 1. august 2016. a. at 9:52 PM, ROtter said:

 

Lulz @ (pool)sünteetilise alfatokoferooli, isoleeritud beetakaroteeni ja sünteetilise foolhappe näidete peale arutelu üles ehitamine.

 

Aga jah, eks just sellised asjad moodustavad nn toidulisandite põhimassi.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×