Jump to content
Mikifero

Täistera kaerahelvest toiteväärtus

Recommended Posts

Tervist,

Olen hakanud mõtlema, et pärast aastatepikkust treenimist oleks lõpuks aeg ka toitumist täpsemalt jälgima hakata, vähemalt mingi periood. Sellega seoses on tekkinud küsimus, et kui su antud toiduainet kuumutada, keeta, praadida, mis iganes toiduvalmistamis tehnikat kasutada, siis kas nende toiteväärtus tõuseb või langeb või mis temaga täpsemalt juhtub. Kas on äkki kuskil mingid kalkulaatorid, mis seda arvestavad? Kindlasti on nt selle valmis toidu toiteväärtus kuskil kirjas , aga mu enda kasutatud tooraine väärtus ei pruugi sama olla. Kuna ma alustan vaikselt, siis võtan esialgu hommikusöögi ette, milleks on tavaliselt täisterakaerahelbed keedetud vees. Ehk kui 100g kohta on pakendil kirjas ütleme 300kcal, siis pärast keetmist, kuidas see muutuma peaks?

Aitäh arvamuste eest ette ära!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ega vesi siis mingit toiteväärtust ei lisa ega eemalda.

Kui sa tahad mingil eesmärgil kaaluda valmisputru, siis ilmselgelt 100g kohta pole enam 300kcal, kuna kaerahelvestesse on imendunud korralikult vett. Kui sa tead, et sa kasutasid 100g kaerahelbeid pudru valmistamiseks ning kaalud ära palju pärast keetmist puder kaalub - ütleme, et 500g - siis 100g valmis pudru toiteväärtus on 300kcal / 5 ehk 60kcal. Kui oled pudru valmistamiseks näiteks kasutanud piima või midagi muud lisanud nt 100kcal eest piima, siis tuleb 500g valmis pudru 100g kohta toiteväärtus (300+100) / 5 ehk 80kcal.

Kanafilee praadimisel / ahjus küpsetamisel (ilma õlisid jm lisamata) toimub vastupidine, 100g kohta toiteväärtus suureneb, kuna valmistamise käigus kaob lihast vett.

Kui praadisid näiteks 200g kanafileed toiteväärtusega 95kcal / 100g kohta ja valmistoodet saad 150g, siis 100g praetud lihas on 95kcal * (200/150) ehk 127kcal (ümardatult). Kui lisad õlisid jm siis tuleb need lisaks sisse arvestada.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Küsija peab silmas ilmselt seda, et kas keetes mingi toiduaine omastamine muutub ja sellest sõltuvalt saab energiat rohkem/vähem. See info on olemas, kuid praktikas ei ole küll mõtet selle üle pead vaevata. Exceli abil ei saa praktikas kaalu langetada või tõsta. Toitude seeduvus ja omistatavus sõltub lisaks tervest hulgast asjadest. Kasvõi tänapäeval väga oluliseks peetavast soolestiku bakterite kooslusest. Tapa näiteks antibiootikumidega soolikad bakteritest lagedaks ja koheselt muutub seeduvus ja omistatavus.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×