Jump to content
jrx

Funktsionaaltreening - tuleviku spordialad

Recommended Posts

Tagasi artikli juurde

"Fitnessimaailm suundub järjest enam funktsionaalsemasse suunda, järgmiste aastate trendideks võibki lugeda Ameerika ja Inglismaa spordiülikoolide uuringute põhjal funktsionaalsed treeningud nagu CrossFit, TRX, P90X. Sarnast treeningut nimetatakse ka Insanity (see on 3 kuuline programm, kus antakse ette harjutused, dieet ja väga intensiivne treeningtempo), lisaks on populaarsemateks saamas ka pilates ja jooga. Seda tänud kiirele elutempole ja stressile. Rahulikud treeningud rahustavad vaimu ja keha ning maandavad stressi ja tekitavad heaolutunde. Nagu mujal maailmas, on?"

Kas mina olen ainus, kes leiab, et nimetus "funktsionaalne treening" on juba algusest peale absurdne ja väär? Selles mõttes, et FUNKTSIOON ei ole ju kunagi asi iseenses. FUNKTSIOON on alati midagi, mille kohta saab küsida MILLE ja MISSUGUNE funktsioon.


  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Minu arvates parem nimetagu neid treeninguid, mis põhinevad terviklikel ja loomulikel liikumistel kuidas tahes. Peaasi, et sureks välja see siiani ikka veel leiduv "probleemsete piirkondade" treenimine, mille sildi all unustati ära, et üks piirkond või lihas on vaid osa ahelast. Lõputud ja eranditult ainult reite kokku-lahku surumised, mille jaoks isegi masinaid tehakse. Õnneks aga ei ole sellise masina sihtgrupil (ma ei pea siin silmas taastusravi või kulturiste) kunagi püsivust misiganes sellist masinat lõputult käiata et oma keha lõplikult tuksi keerata. Nii et parem olgu funktsionaalne treening.

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Vaata aga, mis põnevad artiklid kohalikud noormehed on välja kaevanud. :)

Neid "funktsionaalseid" on veel tegelikult. Lisaks nendele, mida eespool mainite.

Selgelt on nende eesmärk, minu arvates, panna masse liikuma ja anda inimestele seda, mida nad tahavad. See tähendab raha teenimisevõimalust ju. Mis võiks olla parem kui kiiresti (mis sest, et suure pingutusega) oma füüsilise vormi parandamine? Ei olegi vist palju asju ja see kõnetab väga paljusid inimesi.

Kliendikeskne turundus tänapäeval püüab aru saada sellest, mida inimesed tahavad/vajavad, et siis vastavalt tooteid/teenuseid pakkuda. Just sellele mudelile vastavate toodetega on tegu mu meelest. Inimesed tahavad kiiresti saledaks ja ilusaks teatavasti.

Hea uudis on see, et kõik inimesed ei taha olla sportlased ning paljud inimesed ei suuda üldse nii palju tööd teha (olla järjepidevad, toituda viisakalt, käia trennis ja ennast motiveerida) ja see kui kasvõi ajutiselt enesehinnang läbi visuaali paraneb, on paljudele edasiviivaks jõuks. Let them enjoy it.

Ps. Ja sõna funktsionaalne antud juhul äkki viitab sellele, mida kõike on võimalik inimkehaga peale hakata ilma masinaid kasutamata (raskusi küll aga mitte masinaid) - functional refers to something able to fulfill its purpose. Sellel sõnal on muidugi palju tähendusi.

Need so called funktsionaalsed treeningud on pagana rasked (kogemus räägib) ja lihtne on nendega end vigastada või üle koormata. :P See Rippetoe artikkel on väga tõene ja hea.

Much love!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Funktsionaalne treening on igasugune treening, millel on eesmärk. Jõutõmme on ka funktsionaalne. Jooksmine on ka funktsionaalne. Jne. Mõttetu sõna, mida kasutada. Sama hästi võib öelda, et osale meie eesmärgi päraste treeningutega vms.

Aga no, reklaamimisel kõlab see sõna hästi (mitte nii kasutatav sõna, ju peab olema hea treening). :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ega crossfiti harjutustel enesel viga pole, tegemist on nn funktsionaalsete harjutustega, mille treeningu tulemus kandub paljudele spordialadele üle. Probleem tekib siis, kui teha tehniliselt väga keerulist harjutust(sh suure raskusega) hingetuks, mille tulemusena ei suudeta lihaste jõumomentidega tasakaalustada kangi raskuskiirendusest tekkivaid jõumomente. Kõik koormuse läheb üle sidemetele jm, mis taastuvad oluliselt kauem. Kui järjepidevalt nii (hooletult) treenida, ebapiisava taastumisega, siis lõpuks ületatakse vastavate kudede tugevuspiir. Lõpptulemuseks on midagi katki, aga just tänu tehniliselt ebakorrektse sooritamise tõttu.
Kuna aga crossfit soosib sellist treeningut, kus maksimaalse võistlustulemuse saavutamiseks, tuleb teha tehniliselt keerulisi harjutusi suutlikuse piirini, siis on nad kõik saatanast :D

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Crossfiti on tore vaadata küll, aga ennast küll kaasa ei kutsu tegema :D

Fitness Five'i võiks teha crossfit editionisse - oleks päris huvitav. ;)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×