Jump to content
Kuidasasjadon

Taimetoitlus - hea või halb?

Recommended Posts

Mõtlesin et pöördun siia enda küsimusega kas taimetoitlus on ikka õige eluviis?

Viimastel nädalatel olen väga palju tuttavatega vaidlema hakanud selle kohapealt, olen ka proovinud googeldada ja eks ikka leiab vastukajasid ja ka taimetoitlaste endi pooldajaid.

Tahakski siis teada mis on õige ja mis on vale? Ise tean et taimetoitlastel jääb väga palju tähtsaid ühendeid saamata, kuna toit muutub liiga ühekülgseks?!?!

Kas teie targad inimesed viitsiksite seda teemat lähemalt kommenteerida?

ootaks väga täpseid ja asjakohaseid fakte

ette tänades,

Madis

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Pole otseselt õiget ega valet. Ka taimetoidust on võimalik saada kõiki heaks terviseks vajalikke ühendeid, kuid selle jaoks on vaja vaeva näha tunduvalt rohkem, kui segatoitumise puhul.

Tihti on taimetoitlus "suhtumine", millega üritatakse midagi tõestada. A'la, ärme tee liiga loomadele vms jama.

Üks on küll kindel, väide, et inimene oleks loodud taimetoitlaseks või, et taimetoitlus on tervislikum - puhas jama.

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Paljud taimetoitlased söövad soja? See pole ju ühestki otsast hea, või on?

Kust kohast saavad taimetoitlased asendamatuid aminohappeid? Osad ju ei söö munagi ?

Soja pole lihtsalt universaalselt halb. Oleneb kuidas seda töödeldud on ja kui palju seda tarbida.

Taimetoit pole sugugi nii aminohapete puudulik nagu arvatakse. Piisavalt varieerida ning pole häda. Pigem on probleemiks muud ühendid.

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Taimetoidus on võrreldes segatoiduga vähem küllastunud rasvhappeid, kolesterooli (see puudub täielikult kui loobuda ka muna- ja piimatoodetest) ning loomset valku. Samas pakub taimetoit rohkem süsivesikuid, kiudaineid, magneesiumit, kaaliumit, foolhappeid (vit. B9) ja antioksüdante nagu vitamiin C ja E ja teisi fütokemikaale.


" Paljud taimetoiduga seonduvad toitumishäired on põhjustatud alatoitumisest või ebakorrapärasest või ühekülgsest toitumisest, mitte lihast ja lihatoodetest loobumisest. "


http://et.wikipedia.org/wiki/Taimetoitlus


  • Upvote 1
  • Downvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

http://www.veganbodybuilding.com/

http://www.veganbodybuilding.com/forum/

Soovitan neist foorumitest alustada. Õpi otsingu kasutamine ära ja kui vastust ei leia, siis esita seal foorumis küsimus.

Veidi retooriline märkus teemaalgatajale ("Viimastel nädalatel olen väga palju tuttavatega vaidlema hakanud"), et kas

tänapäeval on vaidlemine teemadel, millest midagi ei tea ja isegi guugeldades aru ei saa, tarkuse tunnus?

Ja Priibe, kui sa teeks trenni sama usinasti kui igas teemas postitad, siis ...

  • Downvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Taimetoitluse puhul on minu arust küsimus MILLEKS.

Kui keegi tahab eetilistel põhjustel loomi mitte süüa ja tal on argumentatsioon (enda jaoks) selgelt paigas, andku minna. Aga siis võiks süüa nt piimatooteid... Võibolla kala... aga kui see ka ei lähe siis hea küll.

Kui keegi aga läheb vähemsubjektiivsete faktide kallale (väidab nt, et taimetoitlus on tervislik), siis saab efektiivsemalt vaielda ka.

  • Upvote 2

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Taimetoitlane siiski sööb muna, piimatooteid ja kala, vegan on see, kes sööb ainult taimse päritoluga toitu. Ja taimetoitlusel ja taimetoitlusel on vahe. Tean selliseid taimetoitlasi, kes elavadki makaronide, saia ja muu tegelikult ebatervisliku peal aga on jube uhked oma taimetoitlase staatuse üle. Samas on mitu sellist taimetoitlast, kes vägagi pingutavad ja jälgivad, et neil kõik vajalikud vitamiinid-mineraalid tagatud oleks. Neid "tervislikke", kes juba natuke ära keeravad taimetoitlusega, inimesi tunnebki selle järgi minu arust ära, et neil on ka mõistus juba veidike teistsugune. Normaalset, tervet ja tervislikku taimetoitlast ei pruugi te kunagi esmapilgul taimetoitlaseks pidadagi - näeb terve välja, ei jahu kogu aeg taimetoitlusest ega kritiseeri teie toiduvalikuid (lähete koos sööma ja sa valid liharoa, lõikad tüki, pistad suhu ja sööd naudinguga samal ajal kui taimetoitlane küsib pilkavalt: "noh, karjub ka hamba all?") ja mis kõige tähtsam, ei suur teile peale oma elustiili ja valikuid.

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Pikk jutt, et öelda sama mida ma ühe lausega ütlesin. :P

Muidugi võib ekstra detailseks minna ja öelda, et sel ajal kui meie kauged eelkäiad veel puu otsas kukerpalle viskasid, siis söödi peamiselt taimetoitu. Aga siis peaks juba vaidlema hakkama, et mida me üldse "inimese" all mõtleme. Kas 5 miljonit aastat tagasi elanud primitiivset küürakat, või pigem tänapäevasemat varianti? Selge on, et tänapäevane inimene areneski selliseks justnimelt tänu sellele, et õppis aina suuremas osa segatoitu tarbima ning suutis tänu sellele igapäevaselt tarbida piisavalt kaloreid, et rahuldada aju ning teadmiste arenguks vajalikku energia hulka.

Seega võib öelda, et need, kes ajavad taga puhast veganite elustiili, üritavad põhimõtteliselt tagasi puu otsa ronida.

Muudetud kasutaja Archangel poolt
  • Downvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kas keegi siin teemas kirjutajatest mäletab vene multikat Kass Leopold? Iga osa lõpus ütles kass kuldsed sõnad: Ребята давайте жить дружно.

Kes tahab olla vegan või vegetarian, las ta olla. ei tee see halba kellelelgi, kui ei ole peast veganiks muutunud - ehk siis kritiseerib segatoiduliste valikuid.

MIs puutub kõikide toitainete kättesaadavusse taimetoidust (piimatooteid tarbitakse), siis on see korraliku planeerimisega täiesti võimalik. Ei jää millestki ilma. Ainus, mis minu arvates võrreldes segatoiduga on taimetoitluse suurimaks miinuseks, on fakt, et taimetoidus on vägasuur osakaal süsivesikutel. ei ole mina veel suutnud leida 0 süsivesikutega taime. See eest liha on lihtsalt ilma süsikateta.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Täistaimetoitlasel jääb reeglina puudu toidus B12 ja D3 vitamiini.

Mitte et keegi küsiks, aga isiklikult pooldan ja praktiseerin ühte lihapäeva nädalas st. et söön ära kas paar muna ja kanafilee või suure tüki rasvast kala (päevas).

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Igasugune äärmuslikkus on halb, on see taimetoitlus, usuhullus või spordifanatism!

Ka see väide on äärmuslik..kas pole.. :rolleyes:

Muudetud kasutaja zwen poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Tõesti, hästi öeldud - mõtteainet.

Ainuüksi sellest:

7 võlu, mis vaeva ära tasusid.

Sain lahti kohvist. Loobusin päevapealt, sest mulle meeldis seda koorega tarbida, aga taimse piimaga polnud nagu see ja nii ta päevapealt menüüst välja vajuski. Enne olin aastaid püüdnud koguseid piirata, aga ikka kulus 5 tassi päevas.

Maailmas ei ole enam õieti ühtegi toitumist uurivat- või sporditoitumisega süvitsi tegelevat inimest, kes ei teaks, kui palju on koffeiinist kasu, enam-vähem olematu kahju juures (suures plaanis)

Sealt võiks nii mõnegi lõigu veel sama hästi selle "revolutsionääri" vastu keerata, aga piisab ka juba toodust. Igaüks teeb oma valiku, keda omale eeskujuks- või nõuandjaks võtab. Selle näite varal - ainuüksi - see inimene sobib endale "treeneriks", aga teiste juhtimise võiks jätta veidi laiemat spektrit nägevale.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Oh jah,

2010. aastal olin igal kuul nädalaks ajaks audis - nii füüsiliselt kui vaimselt, sest kurguvalust saab alguse nohu, mis halvab meeled. Enam pole olnud.

ei käi nii needki asjad, et võtan aga esimese kättejuhtuva selgituse ja nii ongi.

Sama tark on siia vastu öelda: tean veganeid, kes on üle kuu tervisega hädas. Ka siin ei saa seda nii otseselt korreleerida - kuigi - pigem on see niipidi.

Lisaks - piimaski on palju enam kasulikku kui kahjulikku. See, et mõni ei talu laktoosi, ei ole küll põhjuseks, et kõik peaks vältima.

Aga muidugi . diskuteeritagu ja vaadatagu ringi - keda erutab see, et taimetoitlane on teinud ligi 2 aastat ilma loomseta pikki trennipäevi (mida ta loomse ajal ei suutnud..) võivad ju selle lõksu langeda. Tegelikkuses, vaevalt, et see üldse nii suurt rolli mängib, mis allikatest on pärit süsivesik, valk ja rasv - kuni see kõik tasakaalus on, - seegi - enam-vähem.

Muudetud kasutaja MaPo poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Jep, seepärast üsna napisõnaliseks selle blogi kohta jäingi.

Ühest küljest on loomse toidu piiramine ju täitsa hea mõte, teisest küljes aga tekib küsimus, et kust maalt tekib reaalne vajadus vähendada loomse toidu osakaalt ning kust maalt algab pime fanatism?

Samas ma arvan, et sellised blogipostitused on vägagi teretulnud. Aitavad natuke taimetoidu eelarvamustega võidelda (või süvendada) ning ehk ka julgustavad aeg-ajalt midagi uut proovima.

PS! Minule isiklikult kõiksugu sildistused nagu "omnivoor", "taimetoitlane" ja "vegan" ei meeldi. Mitte seepärast, et nad tekitaks mingit eelarvamust, vaid seepärast, et nad seavad koheselt piiranguid end selle sildiga sildistavale inimesele. Milleks seda veel vaja...

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×