Jump to content
Henry Küla

Geneetiline kehakaalutest juba saadaval

Recommended Posts

Geenitest FiguraGene, mille eesmärgiks on välja selgitada, milline dieet inimesele kehakaalu langetamiseks sobib, kui efektiivne on kaalualandamiseks treenimine, milline on rasvade mõju ja kas inimesel on tavapärasest suurem isu, võib veebruarist apteekidesse jõuda.

Kaalutesti väljatöötanud meditsiinilabor IB Genetics peab apteekidega läbirääkimisi, et apteegid hakkaks müüma geneetilise kaalutesti FiguraGen tarvis minevat komplekti, mille abil saab võtta DNA proovi. Proovimaterjaliks on suu limaskesta kaapeproov. Selle saadab inimene postiga diagnostikalaborisse.

IB Genetics arendusjuht Aire Allikas ütles, et hiljem saaks inimene labori vastused koos nõuannete ja tulemustega e-maili aadressile.

Kaalutesti näol on tegemist analüüsiga, mis uurib viit ainevahetusega seotud geenivariatsiooni.

Uuritakse, kas inimesel võib olla FTO geenivariatsioon (fat mass- and obesity-associated gene), mille puhul on inimesel suurem risk ülekaalulisusele. Samuti on selle geeni kandjal tavapärasemast suurem isu rasvase toidu suhtes. Geenil on mõju hüpotalamusele ehk vaheajule, mis reguleerib inimese hormoonitalitust.

Geenivariatsioon PPARG (peroxisome proliferator-activated receptor-gamma) on seotud rasvade ainevahetuse ja rasvarakkude diferentseerumisega. Geenivariatsiooni järgi saab teada, kas kaalu alandamiseks sobib monoküllastumata rasvhapete rikas dieet.

Geenivariatsioonid APOA2 (Apolipoprotein A-II) ja APOA5(Apolipoprotein A-V) näitavad, kui palju toidus sisalduva rasva kogus mõjutab rasvumise riski.

Variatsioonil ADRB2 (beta-adrenergic receptor) on seos rasvumise riskiga süsivesikuterikka toidu tarbumisel.

«Teada saab näiteks, kuidas mõjub monoküllastamata rasvarikka toidu söömine kehakaalule. Kas dieet peaks olema süsivesikute rikas või süsivesikute vaene, kuidas treening mõjub, kas treeningul on suurem või väiksem efekt kehakaalu alandamisel võrreldes dieediga ja teiste inimestega,» selgitas Allikas. Temas sõnul saab inimene teada ka, kas tal ongi geneetiliselt suurem isu.

«Toitumisspetsialistid annavad soovitusi inimesele arvestades tema ainevahetuse eripära,» lisas Allikas, kelle sõnul saab inimene ka näidismenüü.

Peale apteekide soovib ettevõte FiguraGen testi müüma hakata ka sprodiklubides ja spaades. Praegu saab testi osta otse ettevõtte kaudu.

Sarnast kehakaalu geenitesti pakub ka OÜ Sports Gene Tartu Ülikooli kliinikumis ja spaades. Testi hind on 95 eurot.

Allikas: http://www.tarbija24...e-kehakaalutest

Täiendav info IB Genetics ja Sports Gene kohta:

http://www.igen.ee/

http://www.tartupost...ordigeenitesti/

http://www.tartupost...kehakaalutesti/

http://www.kliinikum...eneetiline-test

Muudetud kasutaja Henry Küla poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

BStard, sa kirjandust ka oled vaadanud? Mingi valiidsus ka asjal on või on sama nagu enamikke kommerts-ime-geeniteste?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×