Jump to content
testuser3

Säärevalu - jooksupaus, jalatsivahetus või midagi muud?

Recommended Posts

Olen käinud suviti veidi jooksmas, 1-2x nädalas, korraga vähemalt 8km aga on tulnud ette ka mitu nädalat jooksu u 16 km (tempoga u 1h30min).

Jooksen ca 2km asfaldil, mõnisada meetrit metsarada ja ülejäänud kruusatee.

Vist tüüpiline jooksja asi, et vahepeal on joostes läinud jalg krampi, aga see on edasi joostes paranenud, samas on aga nüüd tekkinud paremasse säärde peale jooksu valu ja isegi kui oli nädal möödas, ja oli vaja mõnikümmend meetrit tavapärasest kiiremini bussile silgata, andis kohe säär valuga märku....

Tossud on mingid Adidase jooksutossud aastast 2005, aga samas on väga vähe kasutust saanud ja jalas head.

Samas ma ei ole nende omadustes kindel ja kas nad minu valitud pinnase jaoks õiged on.

Sestap ka küsimus, kuigi jooksutahtmine on suur, kas peaks valima asfalfijalatsid (arvestades ka seda, et varsti on metsas pime ja ainuke võimalus valges joosta ongi linnatänaval) ja jooksma edasi, sõitma hoopis mingi aeg jalgrattaga veidi tempokamalt kui muidu või vaatama nt ujumise poole....

Tänan.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Mul ei ole küll ühtki diplomit ette näidata, küll aga on mul kah igasugu jamasid säärtega olnud. Mida ma arvan:

1) Kui valu pole sääremarjas vaid igal pool (sh sääre eespool küljes), on tõenäoliselt tegu luuümbrise põletikuga. Seda põhjustab kandade põrutus, mis omakorda on enamasti liiga kiirest tempost ja valest jooksutehnikast. Jalatsit eriti süüdistada ei saa. Sel juhul on peamiseks anda jalgadele rahu. Ma ei tea kas ujumine (e. jalgade leotamine tund aega järjest 26-kraadilises vees) on sellele põletikule kasulik.

2) Kui valu on ikkagi lihases, on see ületreenitud, ülepinges, või osaliselt krampis (trigger pointid). Pingete ja trigger pointide leevenduseks aitab magneesium ja massaaž, kas siis kätega või foam rolleriga, alates achilleuse alt servast kuni põlveõndlani välja. Lihasepinge võib väljenduda ka valuna achilleuses ja/või selles kõõluses, mis jääb põlve poole.

3) Levinud jama on veel achilleuse põletik, aga kuna sa oma viga üldiselt kirjeldasid, siis seda sul ilmselt pole - achilleuse põletik annab tunda ikka achilleustes..

4) Jalatsit ei saa peaaegu üldse milleski süüdistada. Igale jalatsile on lihtsalt oma jooksutehnika ja tempo. Täiesti on võimalik joosta tennistega või paljajalu asfaldil ilma, et sellest jalgadele mingit kahju sünniks.

5) Inimese jalgade vastupidavus vastab üldiselt tema aeroobsetele võimetele. Kui sa jooksed enda kohta liiga kiiresti, siis hakkavad välja lööma ka igasugu jalahädad. Viga on hakata jooksma kohe alguses väga palju ja väga kiiresti, või siis tõsta intensiivsust ja mahtu üheaegselt. Ja karvoneni valemi ja pulsikellade tsoonide kasutamise asemel võiks lasta määrata treeninguks sobiva pulsivahemiku spordiarsti juures.

Muidugi võid mu mõtteid kontrollida mõne kolmanda allika abil.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Mul kah pole mingit erilist diplomit ette näidata aga jalatsid loevad ikkagi suht koht palju eriti kui sa jooksed kannale( valejooksu tehnika). Õige jooksutehnika on joosta päkale.

Mäletan endal oli ka kunagi sama jama, peale poolikut mida jooksin mägedes. Selleks ajaks oli juba kaks poolikut läbitud tasasel maastikul.

Ühesõnaga sai käidud spordiarstil ja sai päris palju erinevaid harjutusi, alates alaselja treenimisest lõpetades ühejalaga kükiga, sinna vahele palju harjutusi fitness ball-l ja nagu juba mainiti foam rolleriga, ei tohi unustada IT bandi.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×