Jump to content
htilga

Punase veini kasuliku toime uurija võltsis andmeid

Recommended Posts

TÜ teadusportaal Novaator kirjutab(link):

Karjäärisurve, edevus või puhas laiskus? Keegi ei tea, mis sundis Connecticuti ülikooli südame-veresoonkonna haiguste uurimiskeskuse juhatajat Dipak Dasi andmeid ning tulemusi välja mõtlema.

Taimede biokeemiat uurinud teadlast kahtlustatakse ulatuslikus võltsimises, teatas Connecticuti ülikool.

2008. aasta lõpus andis anonüümne allikas vihje, et Dasi laboris tegeletakse uurimuste valmis vorpimisega.

Ülikool moodustas komisjoni, mis vaatas läbi labori viimase kuue aasta uurimistulemused.

Valminud mahukas aruanne kinnitas, et viimaste aastate jooksul manipuleeris Das korduvalt andmetega ning võltsis uurimistulemusi.

Raporti kohaselt eksis uurija kõikvõimalike teadustöö heade tavade vastu. Ta muutis andmeid digitaalselt – näiteks muutis valkude elektroforeespilte ning kasutas erinevate katsete tulemusi teiste eksperimentide tulemuste korrigeerimiseks.

Tegemist oli tahtlike rikkumistega, mida hakkavad uurima USA ametivõimud.

Connecticuti ülikool külmutas labori rahastamise ning saatis raporti edasi 11 teadusajakirjale, mis olid viimasel ajal uurija artikleid avaldanud.

"Vastutame selle eest, et ajakirjade toimetajad ning teised uurijad sellest teada saaksid," teatas ülikooli esindaja Philip Austin.

Das õppis Indias Calcutta ülikoolis ja hakkas Connecticutis tööle 1984. aastal. Ta on avaldanud erinevates ajakirjades ligi kuussada artiklit.

Nendest 117 käsitlevad taimedes, sealhulgas ka viinamarjades leiduvat resveratrooli, millele südamehaiguste uurijad omistavad veresooni tugevdavat ja südant kaitsvat toimet.

Siiski uuritakse seda ainet paljudes laborites üle maailma ning Das polnud sel ajal juhtiv ekspert. Näiteks 2006. aastal tekitas palju elevust teade, et rasvunud laborihiired elasid resveratrooli abil kauem ning nende tervis paranes. Tolles uurimuses Das ei osalenud.

Resveratrooli kõrval uuris Das taimseid ravimeid, ravimtaimedest pärinevate ainete molekulaarset struktuuri ning nende mõju südame-veresoonkonnale.

2009. aastal pälvis tähelepanu Dasi uurimus, mis väitis, et värske purustatud küüslaugu söömine on südamehaiguste ennetamiseks palju tõhusam kui kuumtöödeldud küüslaugu tarvitamine.

Viimaste uudiste valguses ei pruugi see sugugi nii olla.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Dasi kohta pole hetkel teada et ta midagi revolutsioonilist oleks avaldanud. Kui lihtsalt produktiivsuse huvites võltsida, on kõige kindlam tekitada varasematega kooskõlas olevaid või loogiliselt tuletatavaid tulemusi ja ilmselt ta seda tegi. Nii et vaevalt praegune uudis midagi üldpildis muudab.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Dasi kohta pole hetkel teada et ta midagi revolutsioonilist oleks avaldanud. Kui lihtsalt produktiivsuse huvites võltsida, on kõige kindlam tekitada varasematega kooskõlas olevaid või loogiliselt tuletatavaid tulemusi ja ilmselt ta seda tegi. Nii et vaevalt praegune uudis midagi üldpildis muudab.

Ma räägin Holgerile kogu aeg, et ärgu ta neid uuringuid nii väga südamesse võtku, sest tulemustega on võimalik manipuleerida vajalikus suunas ja oskusliku katsealuste grupi jne. moodustamisega tõestada mida iganes.

  • Upvote 1

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ma räägin Holgerile kogu aeg, et ärgu ta neid uuringuid nii väga südamesse võtku, sest tulemustega on võimalik manipuleerida vajalikus suunas ja oskusliku katsealuste grupi jne. moodustamisega tõestada mida iganes.

Täpselt, ja nii tehakse paraku üpris palju :mellow:

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×