vaet 1 Report post Posted March 30, 2011 (edited) „Võib ja peakski, ning mida rasvasem see on, seda parem, sest piimas on palju kaltsiumit ja selle imendumine ei ole ilma piimarasvata võimalik,“ rääkis möödunud nädalavahetusel professor Raivo Vokk (Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituudi juhataja). Küsimusele, et miks täiskasvanud lehmad siis oma piima ei joo, vastas lektor :“lehmad ei söö ka veiseliha!“ Tadmisi toitumisest, kehalistest harjutustest ja jõuvõimete arendamisest jagati Kimberi klubi tiimile olümpia komitee poolt korraldatud koolitusel 25.-26. märtsil Tallinnas.Loengu teemadeks olid toitumise põhialused, toitumise analüüs ja tõiduvaliku parandamine, energia- ja spordijoogid, toitumine spordiga tegelemisel, kehaliste harjutuste koostamise alused, mänguline tegevus laste liikumises, jõutreening eri treeningseadmietel ja erinevate jõuvõimete arendamise meetodid. Teadmisi jagasid professor Raivo Vokk, doktor Rein Jalak, tervisekasvatuse magistrant Kai Randrüüt ning treener ja jõutõstesportlane Peep Päll. Rein Jalak rääkimas toitumisest spordiga tegelemisel. Raivo Vokk - toitumise põhialused, toitumise analüüs ning toiduvaliku parandaminePeep Päll tutvustas jõuvõimete arendamise meetodeid ning näitas ka praktikas kuidas asi käib.Kai Randrüüt juhtimas praktilist osa laste liikumistunni planeerimisel.Isegi vahetunnis ei saa Ain Kimber silmi konspektilt- tubli :-) Edited March 30, 2011 by vaet Share this post Link to post Share on other sites
Ott Kiivikas 817 Report post Posted March 30, 2011 Piima tuuakse sageli esile kui vajaliku kaltsiumiallikat, kuid ma olen lugenud teaduspõhiseid artikleid, kus väidetakse vastupidist, st et piima kaltsiumisisaldus on küll suur, kuid organism ei ole võimeline seda sealt omastama ja põhjuseks tuuakse järgmist: kuna piimas on suur väävli ja fosfori sisaldus peab organism seda puhverdama suurema kaltsiumikogusega kui on piimast saadav kaltsium. Kui imendumisprobleemist ei piisa väidetakse et piima kaltisumisuhe magneesiumiga 10:1 magneesiumiga on organismile hävitav. See põhineb suuresti ameerika elanikonnal läbiviidud uuringutel ja olgu öeldud, et ameeriklased on suurimad piimatoodete tarbijad kuid osteoporoosi sagedus on seal arenenud riikide seas kõige suurem....Võta siis kinni mis on tõsi.Jutt ei käi vanaisa lehmast, kes toitub oma karjamaal vaid lehmadest kes söödetakse teraviljaga ja jumal teab millega söödetakse, et toodang suurem oleks. Share this post Link to post Share on other sites
hehee 0 Report post Posted March 30, 2011 Küsimusele, et miks täiskasvanud lehmad siis oma piima ei jooMul ema lehmad joovad kõik piima, kui neile seda anda. Mõni on isegi selline, kes lihtsalt ei lähegi lüpsilt enne minema, kui oma doosi kätte on saanud. Share this post Link to post Share on other sites
Archangel 482 Report post Posted March 30, 2011 No see Ameeriklase piim ei ole enam piima moodigi. Säilivusaeg 2 kuud. Ei kujuta ette mis sinna sisse pannakse. Ameeriklastel muid probleeme nii palju, et pea võimatu isoleerida testgruppi, kes poleks ennast mingitest muudest ebatervislikest asjadest surma äärele viinud. Ning pole siis ka imestada, et see 99% säilivusaineid täis topitud piim enam midagi ei päästa Ise joon piima ainult enne trenni sheigiga. Päris niisama joon harva. Keefiri joon küll mõnuga. Share this post Link to post Share on other sites
gmaster 303 Report post Posted March 30, 2011 See periood, kus ma piimatooteid väga ohtralt sõin, oli mu vere kaltsium ülemise piiri juures. Niiet midagi ma sealt sain.Peab jälgima et D-vit ja muid mineraale ka piisavalt saaks, et see siiski luude koostisesse läheks, mitte veresoonte seintesse.Aga jah, piimal, "piimal" ja ameeriklaste arusaamal sellest on ilmselt väga suur vahe. Share this post Link to post Share on other sites
Merle Roos 1 Report post Posted March 31, 2011 Vahvad pildid, mehed:) Share this post Link to post Share on other sites
smack 2 Report post Posted March 31, 2011 Aga keefir? Share this post Link to post Share on other sites
vaet 1 Report post Posted March 31, 2011 Keefir pidi eriti hästi sobima laktoosi talumatuse korral ning alates vanusest 60 eluaastat! Share this post Link to post Share on other sites
Ott Kiivikas 817 Report post Posted March 31, 2011 Keefir pidi eriti hästi sobima laktoosi talumatuse korral ning alates vanusest 60 eluaastat!Keefir peaks juba ka mao mikrofloora jaoks vajalike baktereid sisaldama, olen ise soovitanud just neile kellel on kõhu läbikäimisega probleeme. Share this post Link to post Share on other sites
Indrek K 1 Report post Posted March 31, 2011 Nässu on ja aetud selle töötlemisega poes müüdav piim! Soomes ka töökaaslased jõid seda helesinist ollust, mis meenutas kunstitunnist tuttavat vesivärvi vett peale seda, kui sinna oli valget pintslit sisse kastetud! Ja minu jutu peale, et kodus joon ma piima, mis äsja lehma seest tulnd on, vastasid nad, aga see on ju tervisele kahjulik! Share this post Link to post Share on other sites
vrsm 4 Report post Posted March 31, 2011 Nässu on ja aetud selle töötlemisega poes müüdav piim! Soomes ka töökaaslased jõid seda helesinist ollust, mis meenutas kunstitunnist tuttavat vesivärvi vett peale seda, kui sinna oli valget pintslit sisse kastetud! Ja minu jutu peale, et kodus joon ma piima, mis äsja lehma seest tulnd on, vastasid nad, aga see on ju tervisele kahjulik! jeesus küll! aga eks see müüt tule neil vist sellest, et paljud soomlased, kes eestit külastades siinset piima on joonud, on saanud vahava kõhulahtisuse - meie piimas (eriti ÕIGES lehmapiimas) on selline mikrofloora, mis nende soolestiku jaoks täiesti tundmatu...tõesti, piimal ja piimal on vahe, sest minu arvates on lehmapiimal ja kümneaastase säilivusajaga poiimal sama suur vahe nagu ise värskelt õuntest pressitud mahlal ja siirupikontsentraadil.seega 3,5% piim peaks üks igati asjalik asi olema. Share this post Link to post Share on other sites
younger 0 Report post Posted March 31, 2011 Mulle lihtsalt maitseb. Las teised uurivad, mida tahavad. Share this post Link to post Share on other sites
Milehigh 2 Report post Posted March 31, 2011 (edited) Kui keegi tuleb nüüd välja Schwarzeneggeri lausega , et mehed joovad õlut mitte piima, siis nad eksivad. Arnold jõi omal ajal 2 liitrit( 1 gallon) piima päevas. Linki kahjuks pole, aga seda ütlesid temaga koos treenivad mehed, artikkel pärines bodybuilding.com-ist. Mees on seda ise ka öelnud. Edited March 31, 2011 by Milehigh Share this post Link to post Share on other sites
gmaster 303 Report post Posted March 31, 2011 seega 3,5% piim peaks üks igati asjalik asi olema.3,5% lehmapiim ja 3,5% poepiim funktsioneerivad täiesti erinevalt. Kulturisti jaoks on mõlemal omad plussid ja aeg. Share this post Link to post Share on other sites
H2TheO-Z 0 Report post Posted March 31, 2011 Kui keegi tuleb nüüd välja Schwarzeneggeri lausega , et mehed joovad õlut mitte piima, siis nad eksivad. Arnold jõi omal ajal 2 liitrit( 1 gallon) piima päevas. Linki kahjuks pole, aga seda ütlesid temaga koos treenivad mehed, artikkel pärines bodybuilding.com-ist. Mees on seda ise ka öelnud.gallon on siiski ~4 liitrit. Ja seda on üsna palju Share this post Link to post Share on other sites
Madis232 0 Report post Posted March 31, 2011 Ning pole siis ka imestada, et see 99% säilivusaineid täis topitud piim enam midagi ei päästa Ega piima sisse ei topitagi säilitusaineid, vaid säilivusaeg sõltub pastöriseerimise meetodist. UHT- (ultra high temperature) töödeldud(ehk pastöriseeritud) piim säilibki kauem.Piima lisatakse muid lisaaineid- nt: Soomes lisatakse tava piima ka vitamiin D, mis on täiesti õigustatud. Share this post Link to post Share on other sites
Kristjan-Johannes Konsap 566 Report post Posted March 31, 2011 Kui keegi tuleb nüüd välja Schwarzeneggeri lausega , et mehed joovad õlut mitte piima, siis nad eksivad.Ma ootasin ka, et millal keegi selle lausega välja tuleb. Kui Alan B´Stard seda teemat loeb, siis võiks öelda, mitu % umbes pastöriseeritud piim tavapiimast halvema omastamisega on(valkude denatureerumise jms poolest). Share this post Link to post Share on other sites
hehee 0 Report post Posted March 31, 2011 Ega piima sisse ei topitagi säilitusaineid, vaid säilivusaeg sõltub pastöriseerimise meetodist. UHT- (ultra high temperature) töödeldud(ehk pastöriseeritud) piim säilibki kauem.Ma muus osas ei oska kaasa rääkida, kui selles, et toorpiima säilivusaeg sõltub suuresti sellest, kui kiiresti ja kui tõhusalt see maha jahutatakse. Mul säilib toorpiim klaaspurgis külmkapis nädala. Alma kilepiim nii kaua vastu ei pidanud, hakkas venima. Share this post Link to post Share on other sites
gmaster 303 Report post Posted March 31, 2011 Ma ootasin ka, et millal keegi selle lausega välja tuleb. Kui Alan B´Stard seda teemat loeb, siis võiks öelda, mitu % umbes pastöriseeritud piim tavapiimast halvema omastamisega on(valkude denatureerumise jms poolest).Ennustan, et ta ütleb, et homogeniseeritud piim on parema (kiirema) omastatavusega Share this post Link to post Share on other sites
AlanBStard 126 Report post Posted March 31, 2011 Ennustan, et ta ütleb, et homogeniseeritud piim on parema (kiirema) omastatavusega Aga see ei ole kohe üldse hea kui piimavalk seedimata kujul verre läheb, ja homogeniseeritud piimast läheb teda rohkem Pastöriseerimine seejuures ilmselt nii halb ei olnud sest rahvas oli tervem... homogeniseerimisega samal ajal on muidugi tulnud palju muid asju mis pildi segaseks löövad.Igatahes mina joon lehmapiima kui saan. Share this post Link to post Share on other sites
Pori 0 Report post Posted April 1, 2011 (edited) Küsimusele, et miks täiskasvanud lehmad siis oma piima ei joo...Kommentaar: See on müüt, et piim on imiku toit. Täiskasvanud lehm joob võimalusel lüpsiku tilgatumaks. Ka kass joob ju täiskasvanuna piima. Samuti koer, kuigi eelistab hapendatud varianti.Piima tuuakse sageli esile kui vajaliku kaltsiumiallikat...Kommentaar: Õige, kuid väga ühekülgne lähenemine. Piimas on sadu kasulikke komponente ja bioaktiivseid ühendeid. Ega asjata ole loodus meile ette seadnud, et sünnijärgselt saame kõik vajaliku kätte piimast. Kui kaua seda oma lastele võimaldatakse on igaühel enda vastutuse ja südametunnistuse küsimus.Jutt ei käi vanaisa lehmast, kes toitub oma karjamaal vaid lehmadest kes söödetakse teraviljaga ja jumal teab millega söödetakse, et toodang suurem oleks. Kommentaar: Ka see piim sünteesitakse ju piimanäärmes. Seega ei midagi kunstlikku või kahjulikku.Peab jälgima et D-vit ja muid mineraale ka piisavalt saaks, et see siiski luude koostisesse läheks, mitte veresoonte seintesse.Kommentaar: Oled sa ikka kaine või arvad tõemeeli nii?Keefir peaks juba ka mao mikrofloora jaoks vajalike baktereid sisaldama, olen ise soovitanud just neile kellel on kõhu läbikäimisega probleeme.Kommentaar: Väga õige. Kraanikaussi Actimel-id ja Danone-d. Kõige tavalisem keefir on parim probiootiline piimatoode. Ka meie tavalised jogurtid sisaldavad rohkem probiootilisiste omadustega piimhappebaktereid kui eelpool mainitud reklaamirahadega promotud kaubamärgid.Nässu on ja aetud selle töötlemisega poes müüdav piim! Soomes ka töökaaslased jõid seda helesinist ollust...Kommentaar: Näed, ise sa siin ju ka kultiveerid poes müüdava piima justkui kahjulikkust selle "sinise olluse" jutuga. Eestis on täiesti korralik piim lettidel (kui see on Eesti tootjatelt pärinev)....paljud soomlased, kes eestit külastades siinset piima on joonud, on saanud vahava kõhulahtisuse - meie piimas (eriti ÕIGES lehmapiimas) on selline mikrofloora, mis nende soolestiku jaoks täiesti tundmatu...Kommentaar: Paljudel soomlastel on välja kujunenud laktoositalumatus, mitte pole kõhulahtisus põhjustatud Eestis joodud piimast. Selle vältimiseks on neil laktoosivabad piimad ja sobivad ka hapendatud piimatooted.UHT- (ultra high temperature) töödeldud(ehk pastöriseeritud) piim säilibki kauem.Piima lisatakse muid lisaaineid- nt: Soomes lisatakse tava piima ka vitamiin D, mis on täiesti õigustatud. Kommentaar: UHT piim pole tõesti suurem asi. Kuid teatud piirkondades ainuke võimalus.Kui piimale lisatakse midagi füüsiliselt juurde, siis nimetatakse seda piimalaadseks tooteks. On ka Se-rikastatud, omega3-rikastatud või CLA-rikastatud piimasid. Siin tuleb jälgida, kas neid on piimale lihtsalt näpuotsaga sisse pudistatud või on tulemus saadud loomade erinevate söötmise võtetega. Viimasel juhul sünteesitakse piim piimanäärmes ja tegu lisandväärtusega korraliku piimaga. Esimesel juhul on tegemist juba mainitud piimataolise tootega.Aga see ei ole kohe üldse hea kui piimavalk seedimata kujul verre läheb, ja homogeniseeritud piimast läheb teda rohkem Pastöriseerimine seejuures ilmselt nii halb ei olnud sest rahvas oli tervem... homogeniseerimisega samal ajal on muidugi tulnud palju muid asju mis pildi segaseks löövad.Kommentaar: Piima homogeniseerimine on piima rasvakuulikeste pihustamisel selle peenestamine ühtlase suurusega osakesteks (selliselt töödeldud piimal ei tõuse näiteks koor pinnale). Seega, ärge nähke tonti seal, kus seda ei ole.Kommentaarid lihtsalt selgituseks, et ei tekiks asjatult müüte. Ja kui võimalus, jooge piima, mis pärineb otse tootjalt(vanaemalt, farmerilt). Kui ei ole sellist võimalust, siis ostke poest. Kui kere piima ei kannata, siis tarbige selliseid piimatooteid, mis teile sobivad. Ja soovitatavalt meie oma tootjaltel/töötlejatelt. Põhiline, et tarbite ja tarbite mitmekesiselt. Edited April 1, 2011 by Pori Share this post Link to post Share on other sites
eesti mees 15 Report post Posted April 1, 2011 Jah piim on küll hea ja pean isegi tunnistama et piimal ja piimal on vahe . Näituseks, ise joon elades siin Šotimaal 2,5% piima, mis seisab avatuna külmkapis 3 päeva aga olles eelmisel suvel Eestimaal siis sain omale kõhulahtisuse juues värskelt poest ostetud piima . Olen täisesti Ott Kiivikasega nõus et keefir on kõhukinnsuse puhul parim ravim, mäletan isegi vanaema kunagi jootis mulle kui kõht kinni oli . Mis puutub sellesse et lehmad ise oma piima ei joo või joovad kui antakse on nii ja na. Mäletan et kui sai veel maapoiss oldud ,sai küll nähtud kuidas lehm tõstab oma tagumise jala ülesse ja imeb omale nisa suhu ja laseb maitsta .Pärast imseta kuhu see piim kadus .Kui ma mäletan veel õieti koolist õpitud siis piima säilivust parandati pastöriseerimise ehk siis kuumutamise teel, et hävitada piimabaktereid Share this post Link to post Share on other sites
Patella 14 Report post Posted April 1, 2011 Kas niimoodi jah? Share this post Link to post Share on other sites
eesti mees 15 Report post Posted April 3, 2011 Kas niimoodi jah? Just, vägagi täpne pilt . Puust ja punaseks kohe ette tehtud Share this post Link to post Share on other sites
AlanBStard 126 Report post Posted April 3, 2011 Jutt ei käi vanaisa lehmast, kes toitub oma karjamaal vaid lehmadest kes söödetakse teraviljaga ja jumal teab millega söödetakse, et toodang suurem oleks. Kommentaar: Ka see piim sünteesitakse ju piimanäärmes. Seega ei midagi kunstlikku või kahjulikku.Üks kindel erinevus on rasvhappeline koostis, nt põletikke soodustava omega-6 sisaldus.Keegi võiks uurida ka lektiinide sisaldust teravilja vs karjamaa-ja-heinatoiduliste piimas.Peab jälgima et D-vit ja muid mineraale ka piisavalt saaks, et see siiski luude koostisesse läheks, mitte veresoonte seintesse.Kommentaar: Oled sa ikka kaine või arvad tõemeeli nii?Magneesium kontrollib veresooneseinte kaltsifikatsiooni, aga ma ei imestaks kui D-l ka roll on. Luude osas igatahes on.Nässu on ja aetud selle töötlemisega poes müüdav piim! Soomes ka töökaaslased jõid seda helesinist ollust...Kommentaar: Näed, ise sa siin ju ka kultiveerid poes müüdava piima justkui kahjulikkust selle "sinise olluse" jutuga. Eestis on täiesti korralik piim lettidel (kui see on Eesti tootjatelt pärinev).Homogeniseeritud ja pastöriseeritud piim.Ehkki nüüd on poes ka töötlemata mahepiim täitsa olemas.Aga see ei ole kohe üldse hea kui piimavalk seedimata kujul verre läheb, ja homogeniseeritud piimast läheb teda rohkem Pastöriseerimine seejuures ilmselt nii halb ei olnud sest rahvas oli tervem... homogeniseerimisega samal ajal on muidugi tulnud palju muid asju mis pildi segaseks löövad.Kommentaar: Piima homogeniseerimine on piima rasvakuulikeste pihustamisel selle peenestamine ühtlase suurusega osakesteks (selliselt töödeldud piimal ei tõuse näiteks koor pinnale). Seega, ärge nähke tonti seal, kus seda ei ole.Oled sa ikka kaine või arvad tõemeeli nii? Pihustatud suure eripinnaga rasvagloobulid pakivad valgu enda vahele ja viivad läbi sooleseina.(Muidugi suurendab pihustamine ka seeditud aminohapete transporti).Kerge vihje võiks anda ka see, et piimavalgutalumatus viimasel ajal pidevalt kasvab. Ja see, et ENSV-s, kus piima ei homogeniseeritud, oli talumatusi palju vähem kui Skandinaavias.Kommentaarid lihtsalt selgituseks, et ei tekiks asjatult müüte.Sama siin Share this post Link to post Share on other sites