Jump to content
BODY

Söö oma Proteiine! 1-9/9- uus osa!

Recommended Posts

Söö oma proteiine!

1/9 – Proteiinid toimivad lihaste kasvatamisel

Arvatakse, et proteiinid on olulisteks toitaineteks ainult lihaseid kasvatavatele kulturistidele. Vale! Käesolevas üheksaosalises artiklite seerias käime läbi valkude kaheksa multifunktsionaalset eesmärki. Esimeses osas käsitleme tuntuimat valkude ülesannet, st nende mõju lihaste jaoks.

Proteiinid aitavad kasvatada lihaseid. Paljude arvates on see valkude peamine ja kõige olulisem ülesanne üldse. Valgud koosnevad aminohapetest, mida saame toidust või proteiinitoodetest, sest organism neid ise ei suuda toota. Toidust saadud valgud on algkomponentideks seedeelundites olevatele aminohapetele, mis seejärel kanduvad edasi lihastesse. Kvaliteetsed valguallikad, nagu piima proteiinid (vadak ja kaseiin), liha, kana, kala, munad ja soja, sisaldavad just neid asendamatuid aminohappeid.

Ainult kvaliteetsetest valguallikatest saadavaid tarvilikke aminohappeid on vaja uute lihaskudede moodustamiseks ja kahjustatud kudede taastamiseks. Teistelgi aminohapetel, mille saamisel tähtsus puudub, on organismis erinevaid ülesandeid ja mitmeid eeliseid, kuid lihaskudede tekkeks neid otseselt vaja ei ole.

Artiklite seeria teises osas räägime valkude pinguldavast mõjust.

Originaalartikkel FAST.fi

Muudetud kasutaja BODY poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

2/9 – Valgud aitavad trimmida

Arvatakse, et proteiinid on olulisteks toitaineteks ainult lihaseid kasvatavatele kulturistidele. Vale! Käesolevas üheksaosalises artiklite seerias käime läbi valkude kaheksa multifunktsionaalset eesmärki. Teises osas räägime valkude pinguldavast mõjust.

Valkude osakaalu suurendamine toidus on paljudes uuringutes parandanud kehakaalu tulemust vähendades uuringus osalejate rasvakudeme kogust lihaskude säästes. Seda see trimmimine tähendabki!

Lisavalgu söömine hoiab ära lihasmassi lammutamist energiaks dieedi ajal. Lihaskude säästes takistab just see ka salenemisele sageli järgneva jojo-efekti teket. Jojo-efekt on nimelt kaalust allavõtmisel sageli tingitud just lihasmassi põletamisest dieedi ajal. Sellisel juhul lihasmassi selge vähenemise tõttu on ainevahetus aeglustunud ja taastumisel dieedile eelnenud energiavarustuses olnud lisaenergia ladestub rasvaks.

Pinguldamise kole sugulane on nii rasvast kui ka lihastest kaalu kaotamine. Selline dieet on pikemas perspektiivis määratud läbikukkumisele eespool nimetatud põhjustel. Lihasmassi säilitamisele aitavad kaasa piisav proteiini saamine ja loomulikult raske treening.

Artiklite seeria hilisemates osades võtame läbi valkude pinguldavast mõjust. Nendes osades seega käsitletakse neid mehhanisme, kuidas proteiin aitab vähendada keha rasvakogust.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Söö oma proteiine!

3/9 - Valgud kiirendavad ainevahetust

Arvatakse, et proteiinid on olulisteks toitaineteks ainult lihaseid kasvatavatele kulturistidele. Vale! Käesolevas üheksaosalises artiklite seerias käime läbi valkude kaheksa multifunktsionaalset eesmärki. Kolmandas osas käsitleme valkude toimet organismi ainevahetusele.

Valkude lihaskudesid säästev toime hoiab ära ka kalorite puudujäägi tõttu põhjustatud aeglase ainevahetuse. Proteiinid aitavad vältida kaalulangetamise perioodil seda probleemi, kui kaal enam alla ei taha minna, mis on sageli tingitud just põhiainevahetuse aeglustumisest. Ainevahetuse aeglustumine on tingitud lihasmassi kaotuse ja/või kalorite liigse vähendamise tõttu. Nagu eelmises osas öeldi, proteiinid ja jõutreening takistavad lihasmassi kaotamist kaalulangetamise ajal.

Seega proteiinid aitavad vältida kaalulanguse protsessil kaalu kukkumise peatumist, mida põhjustab ainevahetuse aeglustumine. Lisaks valgud kiirendavad ainevahetust teise mehhanismi kaudu. Nad suurendavad ka energiakulu! Valkude seedimine, imendumine ja energiaks ladustumisel/oksüdeerumisel kulutatakse kaks korda rohkem kaloreid kui rasva ja süsivesikute puhul. Valgud on tõhusad termogeenid!

post-25054-1301582557_thumb.jpg

Järgmises osas räägitakse, kuidas valk annab küllustunde.

Originaalartikkel SIIN.

Muudetud kasutaja BODY poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Söö oma proteiine!

4/9 - Valgud annavad küllustunde

post-25054-1303308292_thumb.jpg

Arvatakse, et proteiinid on olulisteks toitaineteks ainult lihaseid kasvatavatele kulturistidele. Vale! Käesolevas üheksaosalises artiklite seerias käime läbi valkude kaheksa multifunktsionaalset eesmärki. Neljandas osas käsitleme seda, kuidas proteiinid annavad küllus- ehk täiskõhutunde.

Valgud mõjutavad positiivselt küllustundele erinevate mehhanismide kaudu:

1. Valgud tasandavad söömisjärgset veresuhkru tasemetõusu ja sellele järgnevat insuliiniresistentsust. Veresuhkrutaseme ühtlane püsimine tähendab seda, et küllustunne jääb kauaks ning näljatunnet on kergem kontrollida. Väiksem insuliinikogus organismis aitab tõhustada rasvavaru kasutamist kütusena.

2. Valgud (eriti vadakuvalk) mõjutavad ka seedetrakti küllust reguleerivate peptiidide sekretsioonile küllustunnet soodustavalt.

3. Toidust saadud valgud (välja arvatud vadakuvalk) muutuvad kõhus algkomponentideks üsna aeglaselt, mis samuti parandavad küllustunnet.

Käesoleva artiklite seeria viimases kolmes osas on töödeldud valgu kasulikust mõjust dieedi ja kehakaalu jaoks. Järgmises osas vahetame teemat ja uurime, kuidas valgud toetavad immuunsüsteemi.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Söö oma proteiine!

5/9 - Valgud toetavad immuunsüsteemi

post-25054-1314012940_thumb.jpg

Arvatakse, et proteiinid on olulisteks toitaineteks ainult lihaseid kasvatavatele kulturistidele. Vale! Käesolevas üheksaosalises artiklite seerias käime läbi valkude kaheksa multifunktsionaalset eesmärki. Viiendas osas käsitleme valgute toetavast mõjust immuunsüsteemile.

On juba ammu teada, et valgupuudusest vastupanuvõime nõrgeneb ning oleme haigustele vastuvõtlikumad. Proteiinides sisalduvad aminohapped ja fraktsioonid on immuunsüsteemi jaoks vajalikud.

Eelkõige on vadakuvalk see, mis sisaldab rohkelt immuunsüsteemi toetavat proteiinifraktsiooni, immunoglobuliini. Vadakuvalkude kohta tasub meeles pidada, et tõhusam vadakuvalgu konsentraat sisaldab seda tähtsat fraktsiooni rohkem kui kallim vadakuvalgu isolaat.

Peamised üksikud aminohapped resistentsuse seisukohalt on glutamiin, arginiin ja tsüsteiin. Nendest on võib-olla kõige vähem tuntud tsüsteiin, mis tegutseb organismis peamiselt antioksüdandi, glutatiooni loomisel. Tsüsteiini saab kõige paremini vadakuvalkudest, glutamiini piimavalkudest ja arginiini sojavalkudest. Muidugi kõik eespool nimetatud valguallikad sisaldavad mõnevõrra kõiki neid kolme aminohapet. Nüüd, kui oleme jõudnud algusesse valkude mõjust inimese tervisele, käime järgmises osas läbi nende positiivsest mõjust luudele.

Originaalartikkel SIIN.

Muudetud kasutaja AlanBStard poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Söö oma proteiine!

6/9 - Valke luudele!

post-25054-1314785716_thumb.jpg

Arvatakse, et proteiinid on olulisteks toitaineteks ainult lihaseid kasvatavatele kulturistidele. Vale! Käesolevas üheksaosalises artiklite seerias käime läbi valkude kaheksa multifunktsionaalset eesmärki. Kuuendas osas käsitleme valkude positiivset mõju luudele.

Üldiselt teatakse toitainetest ainult kaltsiumi ja D-vitamiini positiivset mõju luudele. Valkudel on siiski eriti oluline roll laste ja noorte luude arengus ning osteoporoosi tekke ennetamiseks eakatel inimestel. Valgud on mitte ainult lihaste vaid ka luustiku jaoks tähtsaim ”ehitusmaterjal”. Peale hiljutisi uuringuid on teada, et valkude kasutamine on parandanud luude tugevust ja vähendanud luumurdude tekkimist eakatel inimestel.

Valk on oluline toitaine eakatele ka lihaste säilitamise seisukohalt, millega tegeletakse täiendavalt artiklite seeria järgmises osas.

Originaalartikkel SIIN.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Söö oma proteiine!

7/9 - Valgu säilitamine lihastes vanemas eas.

post-25054-1317122561_thumb.jpg

Arvatakse, et proteiinid on olulisteks toitaineteks ainult lihaseid kasvatavatele kulturistidele. Vale! Käesolevas üheksaosalises artiklite seerias käime läbi valkude kaheksa multifunktsionaalset eesmärki. Selles osas käsitleme valkude mõju eakate lihaste hoolduse.

Nagu artiklite seeria varasemates osades räägiti, valkudes sisalduvad aminohapped toimivad ”ehitusklotsina” uuele lihaskoele ning hoiavad olemasolevat lihasmassi. Optimaalne proteiini tarbimine on eriti oluline vanadele inimestele, sest valk aitab ära hoida sarkopenia ehk amüotroofia. Lihaskao vältimisele järgnevad mitmed positiivsed kasud tervisele nagu teovõime säilitamine, ülekaalulisuse ja luumurdude vältimine. Valgu vajadus suureneb eakatel valgu vähese tarbimise tõttu.

Vanuritele on vadakuvalk tuvastatud kui parim valguallikas, et ära hoida lihasmassi lammutamist, mis on tõenäoliselt tingitud tema ainulaadsest aminohappelahuse ning kergesti omastatavusest. Uuringute valguses tundub ka mulle, et eakatel proteiinitasakaal säilib kõige paremini, kui valku tarbitakse vähem kordi, kuid korraga tuleb süüa suuri koguseid. Praktikas tähendab seda, et eakate lihasmass võib püsida paremini, kui valke sisaldavate toitude söömine koondab peamisi söögikordi.

Noorematel on olukord vastupidine, mitmed väiksemad valkude annused tunduvad soosivat lihasvalkude teket tõhusamalt. Samuti kõige paremini omastatavate valguallikate puhul on olukord vastupidine eakatel inimestel. Uuringutes on täheldatud, et nooremate kaseiinivalgud suurendavad lihasvalkude teket tõhusamalt kui puhas vadakuvalk.

Järgmises osas vahetame teemat ja käime läbi valkude mõju taastumiseks praktikas.

Originaalartikkel SIIN.

Muudetud kasutaja BODY poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Söö oma proteiine!

8/9 - Valk kiirendab taastumist.

post-25054-1318513489_thumb.jpg

Arvatakse, et proteiinid on olulisteks toitaineteks ainult lihaseid kasvatavatele kulturistidele. Vale! Käesolevas üheksaosalises artiklite seerias käime läbi valkude kaheksa multifunktsionaalset eesmärki. Kaheksandas osas käsitleme valkude mõjust taastumisel.

Treeningu järel taastumise käivitamiseks on vaja valku, et lihaskoe kadumise protsess saaks pööratud lihaskoe kasvavaks protsessiks. Ainuüksi süsivesikute söömisest ei piisa, sest süsivesikutel ei ole üksinda tugevat mõju proteiinide moodustamisel (proteiinisünteesile).

Kohe pärast treeningut valkude ja süsivesikute kogunemine lihastesse on esmatähtis, andes lihastele kiiresti neid toitaineid taastusjoogi kujul ja lihase kasvu kiirus mitmekordistub.

Treening parandab ka ajutiselt lihaste insuliinitundlikkust. Treeningu järel lihasrakud võtavad seega paremini insuliini vastu, mil süsivesikud ei ladestu rasvana sama lihtsalt kui puhkeolekus ja insuliini lihaskoe kasvavast mõjust saadakse siis kõik kasulik kätte.

Artiklite seeria viimases osas räägime lõpuks mis on vajalik proteiinikogus.

Originaalartikkel SIIN.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Kohe pärast treeningut valkude ja süsivesikute kogunemine lihastesse on esmatähtis, andes lihastele kiiresti neid toitaineid taastusjoogi kujul ja lihase kasvu kiirus mitmekordistub.

638c0fc3-9a34-4739-a352-249c008a0c07.jpg

Muudetud kasutaja realreal poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
The anabolic window is closing, hurry up ! :D

Mulle meeldib see osa, kus lihase kasvu kiirus lausa mitmekordistub. Krt oleksin vist kaks korda suurem praegu, kui peale trenni valku ja süskareid võtaks. :D

post-7558-1318535699_thumb.jpg

Muudetud kasutaja Archangel poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Mulle meeldib see osa, kus lihase kasvu kiirus lausa mitmekordistub. Krt oleksin vist kaks korda suurem praegu, kui peale trenni valku ja süskareid võtaks. :D

Arvata on et sel ajal mitmekordistub. Aga ma ei julge lubada analoogseid tulemusi pikas plaanis.

Pealkiri on hea ja manitseb mitte võõrast valku himustama.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Söö oma proteiine!

9/9 - Kui palju tuleks valke süüa?

proteiini_99.jpg

Arvatakse, et proteiinid on olulisteks toitaineteks ainult lihaseid kasvatavatele kulturistidele. Vale! Käesolevas üheksaosalises artiklite seerias käime läbi valkude kaheksa multifunktsionaalset eesmärki. Sarja viimases osas räägime lõpuks, mis on vajalik proteiinikogus.

Kui treenite regulaarselt või eesmärgiks on kaalu langetada, umbes kaks grammi proteiini rasvata kaalukilo kohta on sobiv kogus. Sellisel kogusel proteiinil saad kohandada keha lihas-/rasvasuhet soodsasse suunda.

Kui Sa ei harrasta sportimist või kaalualandamist, tasub pöörata suuremat tähelepanu juttudele valkude kohta, mida on mainitud varasematest artiklitest. Kaalualandavale 70 kg kaaluvale naisele (rasva-% 30) 2g/kg tähendab umbes 100 grammi proteiini päevas. Sporti harrastavale 80 kg kaaluva mehe (rasva-% 15) jaoks tähendab see umbes 140g valku päevas.

Sihikindlatele jõusaalis rabatele lihasmassikasvatajate optimaalne valkude kogus on 3g/kg kohta. Ka (spordi)vigastustest ja lõikustest toibumiseks on piisav proteiinikogus eriti tähtis.

Suured proteiinikogused päevas (u 3g/kg/ööpäevas) muidugi lisavad vedeliku eritumist , mis omakorda vedelikku (meelsamini vett) tuleks nautida tavaliselt rohkem.

Originaalartikkel SIIN.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×