Jump to content
jrx

Küsimus: ujumine

Recommended Posts

Lugu selline, et ma ei oska ujuda. Mis sest, et merelinnast pärit. Kunagi kui koolis ujumisõpoetus oli, siis lõi välja klooriallergia ja seega see lõppes minu jaoks kroonilise nohuga (mis õnneks hiljem siiski möödus).

Tahaks õppida - kuidas alustada oma käe peal mida vaadata mida lugeda NING kas see on üldse võimalik arvestades järgnevat:

Hetkeseis on selline, et suudan umbes 25 meetrit vee peal edasi hulpida, siis väsin ära. Loogika ütleks, et ÜKE ei tohiks nagu probleem olla - järelikult vale tehnika?

Sellele lisandub huvitav fakt: enamus inimesi saavad end vees teha "korgiks" - kopsud õhku täis, põlved kõhu alla kerra tõmmata ja siis jäävad kenasti pinnale hulpima. Mina ei jää. Vajun kolksti põhja. Kas kellelgi siin veel samasugune keiss on? Suur keha erikaal? Kusjuures keskkooliajast mäletan, et jäin pinnale küll...

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kõige mõtekam oleks konna õppida.

Saad kaugele ja rahulikult ning ära ka ei väsi.

Võta You Tube ette ja saad selgeks küll.

Peaasi et rahulikult ujud.

Krooli kohta ei oska öelda, käe alt hingamine ja kõik see on ka minu jaoks suht raske.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ei oska ka ujuda. Koolis õppisin ja sain hakkama ja lõpetasin hindega ''5''. Praegu suudan vaid nagu enam-vähem konna teha, aga muu ei tule välja. Jalad vajuvad kohe põhja. Tean nii paljusid, kes oskavad krokodilli ja muid imetrikke teha.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Hmm, ma pool elu ujumistrennis käinud. Aga nii juhendada on väga raske ju, peab hakkama oma esimesi trenne meelde tuletama. :)

Tegelikult on minu meelest just kõige lihtsam alustada selili ujumisest, või kroolist. Konna tehnika on tunduvalt keerulisem ja ei tule kohe väga loomulikult välja. Seal on oma nõks. Mina soovitan kõigepealt oma kehaga vees ära "harjuda". Kui sul häbi pole, siis ujulas on võimalik laenutada ujumslaud - see oleks hea algus. Midagi sellist. Randa võta aga sõber kaasa. Et sa põhja ei vajuks, siis proovigi esialgu end pulgaks ajada, näiteks selili, ja pinnal püsida. Ujulas on hea selleks varbad käetoe taha "asetada". Kui tagumik nö konksu tõmmata, siis vajud üleni veel alla. Kõrvad jäävad kusjuures vee alla, kuigi sa ei kuule, on ilmselt nii lihtsam end "tasakaalus" hoida. Teine asi on hingamine. Vee all olles hingatakse ju välja, mul on ujumistrennidest siiamaani harjumus suuri mulle puhuda vee all. Kõik sellepärast, et hinge kinni ei hoida. Hingama peab ju :( Aga ka randa saab tegelikult ujumislaua kaasa võtta, alguses see näiteks rinna alla panna ja siis rinnuli ujumist harjutada. Nii saab tehnika ehk paika ja kaob see paaniline rapsimine ära. Liigutused on tegelikult väga rahulikud ja täpsed ju, kui ujuda.

Rohkem ei oska midagi alguseks öelda.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
pead rohkem harjutama.isegi mu 13a vend kes 185cm ja parajalt ylekaalus, paneb krooli nagu vana tank

Ma pakun, et tema hulbib kenasti pinnal ka;) Rasv on ju kenasti kergem kui vesi.

Ja Kassisilm - see ongi probleem - ma ju ei püsi veepeal sanraselt "normaalsete" inimestega. Vajuksin põhja ilmselt isegi siis kui asend ideaalne. Selili saan veidi ujutud, aga nii kui laine üle näo käib, siis nii ikka ei saa.

Muudetud kasutaja jrx poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Nojah, sa kohe mõtled ka nii, et sina ei jää.

Kui ma ujumistrennis käisin siis olin ka eriline niitjalg ja suurema osa värisesin lillade huultega, kuna polnud "polstrit" seljas, mis mind külma eest oleks kaitsnud, või vees loodusliku ujumisrõnga funktsiooni täitnud.

Ja kui põhja vajusin siis oli ka sellel sada põhjust.

Tegelikult vesi kannab inimest väga hästi, selleks ma soovitasin sulle kahte asja.

1) Ujulas torka varbad sinna metallist käetoe taha, kui saad samal ajal nad ka vastu seina suruda on veel parem. Seejärel lükka end pulgaks. Oluline on, et tagumi konksu ei jää. Teiseks, kõrvad jäävad vette, silmad laes. Käed kõrval. Kolmandaks, keegi võb sind käega vee alt toetada. Usu, sa oled täitsa kaaluta olekus seal vees.

2) Võta rinna alla ujumislaud, kui leiad et mass on ikka nii suur, et rinnaga ujumislaua vee alla surud, võta ujumislaud õlgade alla. EDIT: jalgu ei tohi alla jätta, need peab kohe taha sirutama

Proovi järgi kõigepealt. Anna siis mulle ka teada, kui ikka välja ei tule :)

EDIT: sa uisutad? Mina kunagi ei suutnud ka mõista, kuidas on võimalik nii peenikeste asjade peal seista (ja veel enam ringi libiseda), kui seda on uisuterad. Tegelikult oli väga lihtne ja tuli kuidagi ise ajaga. Ikka juhtub :(

Muudetud kasutaja Kassisilm poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Inimese kaalon vees ca 4 kg. Ja kõige lihtsam oleks koera õppida. Mina õppisin 10 aastaselt alles ujuma ja suve lõpuks ujusin nagu vana kala. Õpetusest nii palju:

Et alguses panin jalad tööle - käed olid kaldal ja liigutasin jalgu. Pole raske...

Teiseks panin käed tööle - isa hoidis kaldas jalgu kinni ja siis liigutasin käsi, et edasi liikuda ja samal ajal ka veepinnal püsida.

Ülejäänud stiilid tulid iseenesest. Isegi ei mäleta, mis moodi. Seda tean, et sai juba Verevi tornist samal suvel "peakat" hüpatud.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Rõvedalt keeruline küsimus on esitatud. Osade inimeste jaoks on ujumine umbes samaloogiline nagu hingamine ja teiste jaoks on keerulisem kui TTÜ täppisteaduste ülesannete lahendamine.

Just nädalavahetusel käisin vennaga ujumas ja mida imet tema pole kõike ära õppinud vahepeal - pani ka rinnuli ja liblikat ja mida iganes. Esimest 'ujumis-stiili' mida õppida, on tõesti keeruline soovitada aga samas ma ühtin arvamusega et konn pole see kõige kergem asi. Aga mida siis soovitada.

Soovitus on käia ujulas, kus on saadavala abivahendid - ehk siis seesama plaat rinna alla toppimiseks ja mingi poi jalgevahele panemiseks. Niikaua, kui möllad plaadiga (rinna all), teed ja õpid tehnikat jalgadele - kas siis liigutad mõlemit koos ülesalla (nagu näkisaba) või plärtsutad erinevalt. Ja siis topid omal selle poi jalgevahele ja teed kätele tehnikat, vastavalt siis sellele mis stiili õpid.

Ma usun et nagu ka jõusaalis on ehk ka ujulas olemas mingid treenerid?? kes ehk järsku abistavad kui mitte jõu siis nõuga. Poleks ju paha mingi väike ujumiskoolitus läbi teha. Alternatiivne variant on vedada endaga kaasa oma andekas sõber, kes jagab ja oskab kõike stiile ujuda ja siis proovib tehnikat jagada, sest ütleme et mingitel stiilidel on ikka vääääga tähtis mida ikka käed ja jalad teevad, muidu lihtsalt tõmbled seal vees.

Aga edu sulle su katsetustes, sest kui lõpuks asi selgem siis on tore (ja ma olen ka kade nende kuttide peale kes 2 kilomeetrit basseinis jutti ujuvad ja mul on peale kahte otsa selline tunne et käed kukuvad küljest ära).

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Asi pole selles, et ma vett kardaks või kohe põhja vajuks. Konna või koera suudan ujuda kuskil 25 meetrit. Siis on lihtsalt selline väss sees, et ei jaksa liigutada enam:)

Kes kõrvalt vaatavad, ütlevad, et rapsin liiga palju. Aga ise tunnen et kui vähem rapsin, siis ei püsi pinnal. Nokk kinni saba lahti :)

Kassisilm: uisutan küll... põhikoolis alustasin, nii rull kui tavalist. Nüüd pole muidugi tükk aega uisutanud.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Minu ujumistreeneri sõnul: mõni ei õpigi. Liiga lühike, liiga palju lihaseid, liiga vilets koordika, veetunnetuse puudumine.

Ise alustasin 25 meetri kaupa, konna või koera. Ujud otsa, puhkad. Vaikselt proovid krooli. Ja nii ta läheb.

Ma muidugi usun, et kui sa mõne treeneri jutule lähed, siis saad sellest hirmust üle ja kuna sul on helgeid mälestusi pinnal püsimisest, siis on see lihtsalt pühendumise asi. Stick to it. Sul on võhma looma moodi, sestap ma usun et sa tõesti rapsid liiga palju, proovi esialgu kasvõi liuglemist (tõukad ennast seinast ära, nägu vee all, käed ees ja sirutad ennast pikaks pikaks).

Muudetud kasutaja daman poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
ma ju ei püsi veepeal sanraselt "normaalsete" inimestega. Vajuksin põhja ilmselt isegi siis kui asend ideaalne. Selili saan veidi ujutud, aga nii kui laine üle näo käib, siis nii ikka ei saa.

Kes siin normaalne kes mitte,see on üldiselt küsitav.

Keskaegsetel nõiaprotsessidel oleks sind ilusti õigeks mõistetud - posthuumselt küll - lähed põhja nagu normaalne inimene,need,kes põhja EI lähe(no nagu ma ise ntx),oleks nõidadena tuleriidale saadetud ...

Kas ma suutsin sind lohutada?

:)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kui liialt rapsid siis proovi ujumislaud või kaks jalgevahele lükata, püsid vähe paremini veepeal ja saad vähe rahulikumalt kätetööd & hingamist harjutada ja vastupidi, võtad ujumislaua või kaks kätte ja jalgadele valu :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Liiga lühike, liiga palju lihaseid, liiga vilets koordika, veetunnetuse puudumine.

...yep that's me allright:D

Ok, eks ma siis vaikselt katsetan edasi. Jama selles ka, et ega see kloorine ujulavesi mulle väga ei istu ja heameelega ma väga ujulas ei käi. Suvel suplemas küll, eks siis nüüd saab sellega koos harjutada veel.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ülikoolis sai läbitud veespordi kursus - teoreetiliselt võiksin paari asja näidata ja rääkida. Aga logistiliselt vist läheb keeruliseks.

Aga vähemalt enda kogemusest võin rääkida, et jalgadega töö tegemine muutis mul asja paremaks. Ehk siis põhitöö teha ära jalgadega, siis toimib asi kuidagi efektiivsemalt. Rinnuliujumisest räägin.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Aitäh pakkumast:) Tõesti meeldiv niiviisi abikätt kohata, eks ma leian neid lihtsama logistikaga kohapealt ka - aga kas ujumise kohta mingeid häid netimaterjale pole?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Otsi youtubest, seal on üsna palju informatsiooni ujumise kohta.

Koera ma isiklikult harjutada ei soovita, sest imo on see väga ebaloomulik ujumisviis.

- näiteks see. Muudetud kasutaja Saphireguy poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
...yep that's me allright:D

Ok, eks ma siis vaikselt katsetan edasi. Jama selles ka, et ega see kloorine ujulavesi mulle väga ei istu ja heameelega ma väga ujulas ei käi. Suvel suplemas küll, eks siis nüüd saab sellega koos harjutada veel.

Ärand' sõnasõnalt ka võta. Mul on trennikaaslane, kes sõidab ratast sama hästi kui eesti eliit ja jooksb samuti hästi. Ujumine on tal vilets, seda küll triatleetide seas; 1,5km läbimiseks kulub tal ligi 35minutit. See pole tavamõistes just aeglane, aga konks on selles, et ta on lühike, jässakas, raske ja veetunnetus on tal nullilähedane (treeneri sõnul). Lihtsalt pidev töö, töö, töö ja töö basseinis. Ja liigub.

Kokkuvõtteks: kobi basseini ja hakka otsast ujuma, küll tuleb. tehnikat võid videode pealt vaadtaaj proovi järgi teha, (alustasin ise samuti), aga treenerist on tõsiselt palju abi. (Alguses 1500m 47min (netoaeg, pause ei lugenud), peale aastast trenni üksi 34min, peale järgmist aastat treeneriga 26min)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Lugu selline, et ma ei oska ujuda. Mis sest, et merelinnast pärit. Kunagi kui koolis ujumisõpoetus oli, siis lõi välja klooriallergia ja seega see lõppes minu jaoks kroonilise nohuga (mis õnneks hiljem siiski möödus).

Tahaks õppida - kuidas alustada oma käe peal mida vaadata mida lugeda NING kas see on üldse võimalik arvestades järgnevat:

Hetkeseis on selline, et suudan umbes 25 meetrit vee peal edasi hulpida, siis väsin ära. Loogika ütleks, et ÜKE ei tohiks nagu probleem olla - järelikult vale tehnika?

Sellele lisandub huvitav fakt: enamus inimesi saavad end vees teha "korgiks" - kopsud õhku täis, põlved kõhu alla kerra tõmmata ja siis jäävad kenasti pinnale hulpima. Mina ei jää. Vajun kolksti põhja. Kas kellelgi siin veel samasugune keiss on? Suur keha erikaal? Kusjuures keskkooliajast mäletan, et jäin pinnale küll...

Hei!

Ma ei tea kui vana sa oled, aga mul on sarnane teema. Lapsena käsin koolis küll ujumisõpetuses, aga jäin pidealt haigeks ja sinna see jäigi. Võtsin end kokku ja läksin treeneri käe alla õppima..Nii mitte küll ametlikult, aga kui ta tööl oli, siis juhendas kuidas ja mis. Lestadega ujudes olen nagu kala vees ja tuleb juba välja ja hingamine vee alla. Aga ma ei oska ilma lestadeta ja niimoodi ujuda, et ma veealla ei hingaks..Ja pealegi konna ma ujuda ei oska ja ma ei suuda mõelda ja teha neid liigutusi samaaegselt nii, et konna saaks ujuda. Uskumatu :( Kui palju ma ka ei pingutaks.. Noh natukene ujulas krooli ehk juba pusin, väääga vähe, aga põhiline on see, et eest käed töötavad, aga tagant jalad nagu kroolis..Muud moodi ma ei oska..Siis natukene juba liigun edasi, aga "tipp"ujujate kõrval nagu seisaks vees.. :D

Jah, tempo tahab üles minna..aga treener ütles, põhiline, et ma ei kiirustaks ja et iga liigutus olgu vaba ja läbimõeldud!

Jube olen ise ka hädas. Meres ma hakkama ei saa, õhk kaob, jõud kätes ja vee alla ju ka ilma prillideta ei hinga ja siis tõden, et ei oska ju ujuda. Mis kasu on vaadata videosid, näha kui sulgkergelt ujutakse kui ise praktiseerin, siis olen pinges ja võin kohe põhja vajuda. Võtan mingi pehme laua ka vahel ujumiseks..Häbi küll, täiskasvanud inimene, aga mis teha...kui ujuda ei oska :D

Igatahes olla järjepidev ja minna treeneri käe alla..sa pole ainuke, kes on algaja!!!

Noh, igatahes ma järkan õpinguid.

Edu! :):D

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Külaline

Olen ka viimasel ajal konna ujunud pikemalt...triitsepsi tõmbab täis miskipärast mingi pool tundi järjest ujudes...veits on tunda, et selg ka saab midagi. Vabastiilis töötab intensiivsemalt biits ja rind...vbl ujun vale tehnikaga, aga vastupidavustrenniks käib kah

Veepeal minagi hüperhästi ei püsi. Mäletan, et mingi 10 aastasena veepeal lamades ikka sai pea veest väljas hoida ja ka kõht oli vaikselt veest väljas..hetkel selili ujudes jääb ninanupp napilt veest välja..ülejäänd on veeall. Kui vabalt püstises asendis vees olla, siis vajun minagi mõnikümmend sentimeetrit vee alla...Hetkega on mul tunne, et lihaselisemad vandid ei püsigi veepeal eriti hästi. Paksemad püsivad paremini....see on lihtsalt minu väljakujunenud arvamus sellest mis näinud olen.

Muudetud kasutaja taivox poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×