Jump to content
asdfghjkl

Teflon

Recommended Posts

Soovituslikult võiks toidu valmistamisel kasutada kas wok- või siis malmpanni.

Wok-pannid on ju poes enamuses teflonkattega.

Aga emailpannid peaks ka täitsa OK olema ja on üsna mittenakkuvad. Kahju et alles pärast kalli teflonpanni ostmist teada sain.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

See artikkel räägib TFE-st, mis on gaas.

Aga pannidel seda ei kasutata.

Pannidel kasutatakse PTFE'd, mis on saadud TFE-st, ja PTFEon tahke.

Et pannidel on siiski PTFE asi kasutusel, ja see on nö stabiilne aine, et temast TFE ja muud mürgised osad aktiviseeruda ei saa nii lihtsalt, se on tahke tugev aine, mitte mürgine gaas. Sisuliselt võib mõelda nii, et TFE on mürgine kaas, ja PTFEon väike ampullike, mille sees on see mürgine gaas, ja nüüd kui inimene neelab alla selle ampulli, siis artikkel väidaks, et see on halb tegevus ja inimene sureb nüüd ära, kuna sõi sisse mürgigaasi, tegelikult aga see ampullike väljub ohutult kehast WC-s hiljem. Ma siis saan nii aru sellest teflonist, et pole mürgine.

Ja selle arusaamani jõudsin nende linkide kaudu:

1) http://en.wikipedia.org/wiki/Polytetrafluoroethylene

In chemistry, polytetrafluoroethylene (PTFE) is a synthetic fluoropolymer of tetrafluoroethylene which finds numerous applications. PTFE is most well known by the DuPont brand name Teflon.

Tõlge: Pannidel kasutatakse PTFE'd, mitte aga TFE'd, ja too PTFE on saadud ainest TFE.

While PTFE is stable and non-toxic, it begins to deteriorate after the temperature of cookware reaches about 260 °C (500 °F), and decompose above 350 °C (660 °F).[14] These degradation products can be lethal to birds, and can cause flu-like symptoms in humans.[14]

Meat is usually fried between 200–230 °C (400–450 °F), and most oils will start to smoke before a temperature of 260 degrees is reached, but there are at least two cooking oils (Safflower oil and Avocado oil) which have a higher Smoke point than 260 degrees and empty cookware can also exceed this temperature if heated without oil in.

Tõlge: PTFE on stabiilne, ja mürgisust pole kuni pannil on kuni 260 kraadi. Liha praadimisel jääb temperatuur alla 260 kraadi. Kui pann ei tossa, on kindlasti temperatuur väike veel, et mürke saaks eralduda.

2) http://ntp-server.niehs.nih.gov/ntp/roc/el...uoroethylene%22

No adequate human studies of the relationship between exposure

to TFE and human cancer have been reported (IARC 1999).

Tõlge: TFE on osutunud loomkatsetel loomade jaoks vähkitekitavaks, kuid inimeste kohta uurimused puuduvad, pole mingeid tõendeid et TFE on vähkitekitav inimesele.

3) http://en.wikipedia.org/wiki/Tetrafluoroethylene

TFE is an alkylating agent, albeit a weak one, and as such is expected to be carcinogenic.

Tõlge: TFE suudab DNA'd rikkuda, olgugi et väga nõrgal moel, natuke suudab, seega ilmselt võib vähki tekitava jõuga ta selletulemusena olla, ja seetõttu teda oleks paslik nimetada "ilmselt vähkitekitavaks".

4) http://www.cancerquest.org/index.cfm?page=486

Seal näidatakse, kuidas nn "alkylating agent"-id, ehk vähkitekitavad ained (,mille nõrgad omadused ka TFE-l on) siis DNA-d lõhuvad, mille tulemusena tekibki vähk nagu ma aru saan.

Et siis kui keegi viitsib juurde uurida, siis oleks hea teada, ja parandage kus miskit valesti aru sain. Ma saan aru igatahes, et see eestikeelne Pomona artikkel pole päris õige ikka, eriti see väide:

Mittenakkuva kihi lisamine pannile tähendab keerulist keemilist protsessi ja palju mürgiseid kemikaale. Näiteks on Tefloni koostisesse kuuluv tetrafluoroetüleen (TFE) kantserogeenne. Isegi kui panni kasutada täpselt juhiste järgi ja kriimustusi vältida, kulub mittenakkuv kiht kiiresti ja mürgised osakesed satuvad toidu sisse.
Muudetud kasutaja CharlesRoos poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Siiamaani pole kuulnud, et mõni inimene teflonpanni pärast ära surnud oleks. :) Ja see tore selgitus ka, mis üleval pool on, siis ma ei näe ohtu.

Arvad tõesti et vähi puhul on võimalik kindlaks teha, millest see alguse sai ?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Et pannidel on siiski PTFE asi kasutusel, ja see on nö stabiilne aine, et temast TFE ja muud mürgised osad aktiviseeruda ei saa nii lihtsalt

Kui praadimisel kasutatav pinnakate hakkab lagunema temperatuuril 200 °C, ei kasutaks ma omadussõna "stabiilne".

TFE on selle lähteaine ja ka üks lagunemissaadustest.

Tõlge: PTFE on stabiilne, ja mürgisust pole kuni pannil on kuni 260 kraadi. Liha praadimisel jääb temperatuur alla 260 kraadi. Kui pann ei tossa, on kindlasti temperatuur väike veel, et mürke saaks eralduda.

Sealtsamast wikist "The pyrolysis of PTFE is detectable at 200 °C (392 °F), and it evolves several fluorocarbon gases [10][11] and a sublimate."

Need pannitemperatuuriandmed on ilustatud, eeldavad et sul on kogu pann millegagi kaetud (kas sa katad kogu panni pinna alati äärest ääreni õlikihiga/toiduga ? Pooltühjal pannil ei prae ? Tühja panni pliidile kordagi kõrbema ei unusta? Panni enne praadimist kuumaks ei aja ?) ja tegelikult tõuseb temp osadel panni aladel ikka palju kõrgemale kui keskmine temp.

Ja probleemiks pole ainult lagunemissaadused vaid ka tefloni koostisesse valmistamisel jäänud lähteained, lisaained, vahesaadused.

2) http://ntp-server.niehs.nih.gov/ntp/roc/el...uoroethylene%22
No adequate human studies of the relationship between exposure

to TFE and human cancer have been reported (IARC 1999).

Tõlge: TFE on osutunud loomkatsetel loomade jaoks vähkitekitavaks, kuid inimeste kohta uurimused puuduvad

Ja see on sinu jaoks piisav lohutus ? :D

Pomona jutt on üsna jama, aga sinu oma ka nüüd väga hea pole :)

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
TFE on selle lähteaine ja ka üks lagunemissaadustest.

Sealtsamast wikist "The pyrolysis of PTFE is detectable at 200 °C (392 °F), and it evolves several fluorocarbon gases [10][11] and a sublimate."

TFE on ju gaas ja lendab köögipeale laiali ja ilmselt seda sisse hingata eriti ei õnnestugi.

Või see gaas seob end toidu külge või?

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
TFE on ju gaas ja lendab köögipeale laiali ja ilmselt seda sisse hingata eriti ei õnnestugi.

Või see gaas seob end toidu külge või?

Kui linnud selle kätte ära surevad, siis ikka õnnestub sisse hingata. Ja see on ju ainult üks ühend paljudest.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides
Selles mõttes, et normaalsel tulel temperatuur pannil jääb väikseks, sealt oodatavaid mürgireaktsioone ei saa tekkida tefloniga.

Küsisin eespool, mis suuruses panni temperatuur on, pakun, et mitte-piisav.

Saab küll ja eralduvad gaasilised ained on teflonpannil süüa tegevatel inimestel isegi kodulinde tapnud.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×