Jump to content
Tigerkutsu

Vigastusjärgne treening

Recommended Posts

Tere,

Probleem, mille lahendamisel abi vajan, on järgmine, nimelt nädal aega tagasi vigastasin alaselga - nö tõmbasin ära. Kuna trenni ajal mingit valu ei ilmnenud, siis on raske öelda, millise harjutusega konkreetselt liiga tegin. Suurest motivatsioonist ja heast enesetundest tingituna treenisin tol korral u 1,5h üle ka, ehk et u 3,5h. Järgmisel hommikul oli voodist üles tõusmisega tõsiseid raskusi.

Tänaseks on vigastuse kõige hullem staadium möödas ja hakkan uuesti jõusaali minemist planeerima.

Küsimused, mis peas keerlevad, aga mille vastustes olen kahtleval seisukohal, on järgmised:

1) Kas ja kui kaua peaksin veel saali minekuga viivitama, mille järgi otsustada?

2) Kas jätan selja harjutused mingiks perioodiks ära või pean just kohe hakkama keskenduma alaselja (ja üldse nö core) tugevdamisele?

3) Kuidas üldse jõutrenni alustada, et vältida uuesti vigastamist? (hirm on tegelikult päris suur, sest tagajärgi ei tahaks enam kunagi läbi elada - masendusttekitav)

4) Kas pean, teades, et olen kord selja korralikult ära tõmmanud, mingid teatud harjutused ära jätma või neid muutma, et alaseljalt pinget maha saada?

Annan alljärgnevalt väikse ülevaate valu täpsemast kohast ja iseloomust ning kuidas olen ravinud.

Valu kolle on selgroo kõige alumiste lülide juures u "sabakondi" kohal. Tänaseks saan juba sokid ise jalga (ettevaatlikult ja selga väga hoides), aga esimesed 4-5 päeva oli täitsa kinni. Kirjeldaksin seda kui pistvat närvivalu, sellist, mis nagu nõelaga lööb, kui teatud vales asendis seljale pinge läheb (kindlasti siis kummardudes, et sokke jalga panna). Pärast pistet on alaseljas veel tuim kramplik valu ca tund aega.

Arsti juurde ei läinud. Esimesed 2 päeva käisin veel jõusaalis ka, tegin teistele lihastele trenni, aga nagu selgus on raske üldse midagi teha, mis alaselga nö ei puudutaks.

Ravimeetodid: Deep heat kreem (3 korda päevas), lõdvestavad ja venitusharjutused põrandal (30min - 2 h päevas, esimestel päevadel siis vähem), kerge kodune massaas, puhkus.

Kui vajate veel täpsustavat teavet, postitage küsimused siia teemasse, vastan võimalikult kiiresti ning täpselt!

Tänan ette kõiki spetsialiste ja usaldusväärseid vastajaid, kes suvatsevad aidata,

J. K.

P.S. Kui on teemaalaseid eesti või inglise keelseid häid artikleid, võite viidata.

Muudetud kasutaja Tigerkutsu poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Ma räägiks sulle, mis mul endal oli. Kevadel mängisin korvpalli ja järsku tõmbasin ka kuidagi selja ära. Kuna lihased ja keha oli soe, siis koju jalutada oli okei, aga pärast õhtul ja järgneval päeval oli kõndida raske seoses alaselja valuga. See läks paari päevaga üle. Siis kui valu oli läinud käisin uuesti mängimas ja järsku vale liigutuse tegemisel käis jälle korralik valu läbi ja pidin uuesti lõpetama. Läksin koju ja õhtul enam voodis püsti ei tõusnud. Ainult keppiga sai väga vaevaliselt liigeldud. Järgnevad päevad oli praktiliselt kogu aeg selg valulik ja kõndida raske. Kummardamisest polnud juttugi. Käisin kiropraktiku juures ja ta ütles, et süvalihased on kohati nõrgad või olematud ja seetõttu selgroo kergelt viltu või ebastabiilne. Pärast seda olen teinud vähemalt poole trennist süvalihastele, tasakaalule ja seljale spets harjutusi.

Mõte vast oli see, et ole väga ettevaatlik selle selja suhtes. Selle vigastuse tõttu võib palju kannatada ja kui siit mingeid mõistlikke vastusi ei saa, siis soovitan sul minna mõne spetsialisti juurde (kas siis kiropraktik, manuaalterapeut vms). Pärast seda, kui ma kodus lamasin voodis ja praktiliselt oma jalgu liigutada ei saanud, olen ma seljaga nii ettevaatlik kui üldse võimalik.

Muudetud kasutaja veps poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

veps, suured tänud kogemust jagamast! Tegelikult, isegi lugemine, et kellelgi veel on probleeme seljaga olnud, teeb natuke positiivsemaks... no, saad aru, mida mõtlen - mitte halvas mõttes loomulikult! Olen isegi tulevaste sammude suhtes väga ettevaatlik!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

ole väga ettevaatlik selle seljaga! Sul on 100x rohkem kaotada kui võita. Usu mind, räägin omast kogemusest :D

Anna seljale nädal veel rahu ja siis hakka vaikselt ja tasapidi selja lihaseid tugevdama. Saad ka jõusaali harjutusi teha, aga esmajärjekorras jälgi et selga hoiaksid!!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Soovitan sul teha järgnevat harjutust

aga seda juba siis, kui valud on möödas. Endal oli samasugune probleem, aga liikuda ikkagi sain. Käisin ka spetsialisti juures ja soovitas stabiliseerivad lihaseid treenida. Ole näiteks selili põrandal, pane jalgade alla mõned raamatud ja siis alaselja jõul suru oma keha ülesse ja hoia sellises asendis. Raske arusaadavalt seletada.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Suured tänud, nohik!

Aken, väga hea klipp... sain ka sellest harjutusest aru, mida seletasid - olen sama asja teinud juba 4 päeva ja kindlasti jätkan.

Veel kommentaare?! :D

Muudetud kasutaja Tigerkutsu poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Kui sul valu enam-vähem möödas on, siis mine kindlasti kiropraktiku, manuaalterapeudi juurde. Kontrolli mõttes. Vaata, Fittestis võtab vastu kiropraktik Rainer Kägo mingitel päevadel.

Hakka tegelema oma core'ga. Mõte on sul täiesti õige. Pilates ja jooga on need, mida soovitan kavasse võtta. Alguses ilmselt Pilates ja siis vaikselt mine üle joogale, kui see sobib. Kui jooga ei meeldi (nõuab minu meelest rohkem kannatlikkust ja pühendumist kui Pilates, sest vabadust on joogas rohkem kui Pilateses), siis jätka Pilatesega.

Hoia selga trennijärgselt alati väga soojas. Väldi ka duširuumis külmetamist. Ka saun on kahtlane, kui pärast seda kohe trennist hakkad läbi külma koju minema.

Minu respekt, lähened oma probleemile konstruktiivselt. Ilmselt saada asjal õigel ajal sabast kinni.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Mul oli samamoodi. Kõigepealt trennis tõmbasin ära. Käisin veel paar trenni, siis läks valu hullemaks. Lõpetasin ära, nädal aega ei teinud ja käisin ortopeedi juures, tema soovitas võtta valuvaigisteid ja määrida. Ma arvasin, et see küll normaalne pole. Kehalise õpetaja soovitas kiropraktikut. Käisin siis kiropraktiku juures . Raksutas mu selga päris kõvasti. Siis näitas harjutusi, mida pean elu lõpuni tegema. Ja määras veel mingid tabletid, sest mul on kuskil vaagna piirkonnas lihaspõletik. Praegu taastun ja on palju parem. Harjutusi pean tegema siis sellepärast, et tugevdada selga.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

HARJUTUS 2

Kodanik Aken mõtles sellist harjutust, arvan. Ainult, et algul tee lihtsalt, hoia käed kõrval, keha 10-20 sekundit nii ning siis lase alla, puhka natuke ja siis uuesti. Hea harjutus taasusraviks. Kui tunned et selg hakkab paranema võid harjutust raskemaks teha, tehes nii ühe jalaga, teine jalg kõrval. Algul lihtsalt proovi, kas üldse saad sellist harjutust teha, kas alaselg võimaldab.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Suured tänud! :D

Kiropraktiku juurde üritan võimalikult kiiresti jõuda, eks anna siis siia ka teada, mis räägiti ja tehti!

Seisundi update: Saan enam-vähem sirgete jalgadega seistes (lukustamata põlved) nukid maha panna. Valu ei ilmne.

Päeval tõmbas puusaringe tehes kaks korda närvivalu sisse (või ma ei tea, mis valu see täpselt on - tõmbab kinni, nii et tuleb kõik kohe lõpetada ja käsi puusale toetada). Vist selle pärast, et enne suurest rõõmust vanemate juures poksikotti nähes panin jalaga paar head matsu! ;) No, ei suutnud vastu panna! Pole ikkagi nädal aega juba saali saanud... usun, et mõistate, kui raske on mitte trenni teha.

Üldine enesetunne ok, selg väsib lihtsalt kiiresti ära... nt istudes.

Veel kommentaare, soovitusi?!

Terv,

J.K.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×