Jump to content
Rebane

Moraaliga lugu loomadest ja nende elust

Recommended Posts

Karu oli hoolimatu, lampjalgne ja räpane. Samas aga ei olnud metsas temast heasüdamlikumat looma. Aga teised märkasid vaid tema välimust, mille peale Karu väga solvus. Ta püüdis teisi loomi ja peksis neid jalgadega. Sellepärast ülejäänud teda ei armastanudki. Ehkki ta oli väga heasüdamlik. Armastas julmi nalju. Nende naljade eest hakkasid loomad teda veel rohkem vihkama ja peksid. Jah, raske on ilmas elada headel ja lõbusatel.

Hunt oli ka hoolimatu ja julm. Ja räpane. Lisaks veel väga kuri ja julm. Aga loomad ei vihanud teda ja ei peksnud. Sellepärast, et Hunt suri juba varases nooruses. Sest, et Karu sündis enne Hunti. Jah, hea kui headus võidab kurjust.

Jänes oli ka kuri ja julm. Ja räpane. Ja veel oli ta arg. Sigadusi ei teinud ta kunagi. Sest et kartis. Aga talle anti sellegipoolest peksa. Sest kurjus peab alati karistatud saama.

Ka Rähn oli kuri ja julm. Ta ei peksnud loomi, sest et tal polnud käsi. Sellepärast elas ta oma kurjuse välja puude kallal. Teda ei pekstud. Sest ei ulatatud. Ükskord muljus langev puu ta surnuks. Räägitakse, et see oli puu kättemaks. Peale seda ei julgenud loomad enam kuu aega puude vastu kuseda. Nad kusesid Jänese peale. Jänes külmetas, jäi haigeks ja suri ära. Kõigile oli selge, et selles jamas oli süüdi Rähn. Aga teda ei puudutud. Sest ei saadud murdunud puu alt kätte. Jah, vahel jääb ka kurjus karistuseta.

Mutt oli väike ja pime. Ta ei olnud kuri. Ta tegi lihtsalt hästi oma tööd. Tema selle puualuse ära õõnestaski ja puu kukkus Rähnile peale. Sellest ei saanud keegi teada ja sellepärast ei antud talle ka peksa. Talle anti üldse harva tappa. Tihedamini lihtsalt hirmutati. Aga teda oli väga raske hirmutada, sest ta oli ju pime ja ei näinud et teda püüti hirmutada. Kui teda ei õnnestunud hirmutada, siis muutusid loomad väga kurvaks. Ja andsid Karule peksa. Sest et neil oli väga kurb olla. Ühekorra tahtis ka Karu Mutti hirmutada. Aga Mutt ei ehmunud. Sest, et Karu oli ta ära tapnud. Kogematta. Sest, et Karu oli väga kohmakas. Ja loomad andsid talle väga kõvasti peksa. Vaatamata sellele, et Karu ütles, et ta tegi nalja. Halb, kui vahel nalju ei mõisteta.

Rebane oli väga kaval. Ta võis vabalt keda tahes üle kavaldada. Kui see õnnestus, siis talle peksa ei antud. Aga vahel tal ei vedanud. Ja talle anti peksa. Peksti kogu metsaga. Ja siis ei õnnestunud tal enam kedagi üle kavaldada. Sest on kole raske kedagi üle kavaldada, kui sind pekstakse.

Metssiga oli suur, tugev ja hirmus. Kõik kartsid teda. Ja teda peksti ainult kogu metsarahvaga. Või lihtsalt loobiti kividega. Metsseale see ei meeldinud. Ja ühel ööl peitis ta metsa kivid ära. Selle eest peksti ta korralikult läbi. Rohkem ei peitnud ta kunagi kive.

Siil oli pisike ja okkaline. Ta torkis. Ta ei olnud kuri, vaid lihtsalt torkis. Sellepärast peksti teda ainult kõhtu. Siilile see ei meeldinud ja ta ajas ennast kiilaks. Siis hakati teda peksma nagu kõiki teisigi. Jah, väga raske on olla samasugune nagu teised.

Skunks oli peaaegu nagu Jänes. Ainult väga haisev. Ta lõhnas halvasti. Teda peksti ainult siis kui ta oli kilekotis. Siis ei olnud hais nii tugev. Ühekorra oli Skunksil sünnipäev. Ta kutsus kohale kõik loomad, sest oli ahne ja tahtis kingitusi saada. Loomad kinkisid talle uue rohelise kilekoti. Ja peksid kuni teadvusekaotuseni. Ja Skunks lämbus kilekotis ära. Nii ta maetigi. Kilekotis. Väga Kauges Metsas. Sest et Surnud Skunks haises veel tugevamini. Pärast tulid Väga Kauge Metsa elanikud ja andsid kõigile korraliku keretäie. Sest neile ei meeldinud Surnud Skunksi lõhn. Jah, naabritega on vaja hästi läbi saada.

Hamster oli ka väga ahne. Ja rikas. Kui ta vaid oleks oma rikkusi jaganud, siis poleks teda nii kõvasti pekstud. Aga ta oli väga ahne. Sellepärast peksti teda kõvasti. Ja ta pidi ikka oma rikkusi jagama. Ja ta nuttis kibedalt. Jah, ka rikkad nutavad.

Lõvi oli loomade kuningas. Ta valitses metsa. Valitsejad ei olnud kombeks peksta. See oli seadus. Aga loomadel oli poohui. Nad andsid Lõvile peksa. Niisama. Sest seal oli nii kombeks.

Loo moraal - aga pakkuge ise...

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

http://www.hot.ee/cazares/muinasjutt.htm

Sealt leidsin hoopis sellise loo....

Eessõna.

Iidsetest aegadest alates on inimene kasutanud looduslikke aineid leevendamaks valu, hirmu, ahastust ja teisi negatiivseid emotsioone ning loomaks positiivset enesetunnet. Juba aastatuhandeid tagasi tarvitasid vanad egiptlased unimaguna piimmahla (oopiumi) valu vaigistajana ja eufooria tekitajana, hiljem sai oopium tuntuks ka Indias ja Hiinas. Ka kanepit on mitutuhat aastat kasutatud meeldivate psüühiliste elamuste esilekutsumiseks. Lõuna-Ameerikas on ammuilma mälutud kokapõõsa lehti töövõime parandamiseks ja eufoori saavutamiseks. Ka muid aineid on kasutatud maakera eri paikades meeleolu muutmiseks. Üks laialt levinud vahend on alkohol, mille valmistamist tunti juba inimkonna ajaloo hämarusest.

Kõigi nende ainetega on osatud juba väga kaua aega inimese psüühikat mõjutada, olgu siis olmes, ravieesmärkidel või religioosetes rituaalides. Teaduse, tehnika ja meditsiini arengu käigus on looduslikest algainetest isoleeritud puhtad toimeained, ninde eeskujul on sünteesitud uusi analoogilisetoimega aineid.

Sama iidne, kui on psüühikat mõjutavate ainete tarvitamine üldse, on ka kogemus nende negatiivsete omaduste kohta:

Diogenes ehk Bakchos oli kaksikloomus. Ühelt poolt lahke ja heatahtlik, võis ta anda inimesele julgust ja jõudu toime tulla erakordsete vägitegudega, muuta ta jumalasarnaseks. Teiselt poolt võis olla aga julm ja kihutada inimese hirmsatele tegudele, muuta ta lausa pööraseks. Dionysose saatjateks ja kaaskondlasteks olid bakhandid - veinist hullunud naised. Dionysosele pühendatud rituaalid toimusid metsikus looduses. Satüürid ja menaadid tormasid ohjeldamatus ekstaasis läbi metsade ja üle mägede. Kuid ülemeeliku vabadusekstaasiga kaasnes alati brutaalne verepidu: kõik ettejuhtuvad metsaasukad rebiti tükkideks, ahnelt õgiti veriseid lihatükke. Kreeklased ja roomlased pidasid Dionysost (Bakchost) jumalaks, kes võib inimesele head teha, aga võib ta ka hukutada. (4)

Mitmed nimetatud ained kujunesid aegade jooksul laialdaselt tuntuks, suhteliselt kergesti kättesaadavaiks ja lihtsalt manustatavaiks vahendeiks, millega saab esile kutsuda mõnu- ja heaolutunde. Niisuguseid aineid hakatigi nimetama uimastus- ehk mõnuaineteks. Järjest enam vähenes nende ainete kasutamine meditsiinilistel eesmärkidel ja üha enam hakkas domineerima nende tarvitamine mõnu saavutamiseks. Uimastite kuritarvitamise levikuga teravdusid ka nende negatiivsed küljed.Kõogepealt kerkisid päevakorda uimastitest tingitud tervisehäired, teisalt aga sotsiaalsed (perekonda, kogukonda ja kogu ühiskonda haaravad) komplikatsioonid. Ninde asjaolude tõttu hakati juba üsna ammu tegema katseid roogovõimu vahenditega tõkestada või kaotada uimastusainete kuritarvitamine.

Kuivõrd enamik mõnuaineid on oma iseloomult narkoosi esilekutsuvad, hakati neid meditsiinis nimetama narkootilisteks aineteks. Isikud, kellel kujunes haiguslik tung mõne niisuguse aine reeglipäraseks kasutamiseks, hakati nimetama narkomaanideks. Narkoloogia on psühhiaatriaerialasse kuuluv arstiteaduse haru, mis käsitleb alkoholismi, narkomaania, toksikomaania ja psühhotoksiliste ainete kuritarvitamise etioloogiat, patogeneesi, profülaktikat, ravi, rehabilitatsiooni, epidemioloogiat ning nendega seostuvaid medikosotsiaalseid probleeme. (7; 3)

***

Galaktika Entsüklopeedial on alkoholi kohta öelda järgmist. See ütleb, et alkohol on suhkrute käärimisel saadud värvitu lenduv vedelik, ja märgib samas ära ka aine joobnustava toime teatud süsinikul põhinevate eluvormide jaoks.

Pöidlaküüdi Reisijuht Galaktikas mainib samuti alkoholi. See ütleb, et parim eksisteeriv drink on pangalaktika kuristusklõmakas.

See ütleb, et pangalaktika kuristusklõmaka joomise mõju on säärane, nagu löödaks teil ajud välja sidrunilõiguga, mis on keeratud ümber suure kullakangi.

Reisijuht ütleb teile ka, millistel planeetidel segtakse kõige paremaid pangalaktika kuristusklõmakaid, palju te eeldatavasti peate selle eest maksma ja millised vabatahtlikud organisatsioonid on olemas selleks, et aidata teil hiljem toibuda.

Reisijuht ütleb teile isegi, kuidas seda ise segada. Võtke mahl ühest Ol' Janx Spirit'i pudelist, ütleb see. Valage sellesse üks mõõt vett Santraginus V meredest - oh seda Santraginuse merevett, ütleb see. Oh neid Santraginuse kalu!

Laske sellesse segusse sulada kolm kuubikut Arktuuruse Megadz inni (mis peab olema korralikult jääs, muidu läheb bensiin kaotsi).

Laske sellest läbi mullitada neli liitrit Fallia soogaasi - nende õnnelike kääletajate mälestuseks, kes Fallia Soodes mõnu kätte on surnud.

Nõristage üle hõbelusikataguse mõõt Qualactini Hüpermindi ekstrakti, mis on nii rikas kõigi pimedate Qualactini Tsoonide joovastavate lõhnade poolest, mis nii õrnalt magusad ja müstilised.

Lisage Algoli päikesetiigri kihv. Vaadake, kuidas see lahustub, laotades Algoli päikese tuld sügavale dringi südamesse.

Piserdage Zamphuori.

Lisage oliiv.

Jooge...aga...väga ettevaatlikult....

Pöidlaküüdi Reisijuhi müügiedu on üksjagu parem kui Galaktika Entsüklopeedia oma. (1: 26-27)

Narkomaania vormid.

Kasutatavate narkootiliste ainete järgi diferentseeritakse:

Oopium-, selle toimeainete morfiin- ning viimase derivaatide (heroiin-, kodeiin-) narkomaania.

Mõnede uinutite (noksiroon-, barbamüül-, etaminaalnaatrium-) nerkomaania.

Kokaiininarkomaania.

Kannabinool- (marihuaana-) narkomaania.

Mõnede psühhostimulaatorite (amfetamiin-) narkomaania.

Hallutsinogeenide (LSD-) narkomaania. (8: 110)

Ravimisõltuvuse iseärasused

A. Allikmetsa ja L. Nurmandi järgi)

Kannabis

(pot, weed, ganja, tea, reefer)

Eestis rohi, mari, kanep

Arvatakse, et india kanep (Cannabis sativa var. indica ja var. americana) on oopumi kõrval maakera vanemaid mõnuaineid, tema kasutamise kohta on säilinud andmeid Hiinast juba III aastatuhandest e.m.a. Arvatakse, et Hiinast levis kanep Indiasse ja sealt Aafrikasse. Napoleoni Egiptuse-sõjakäigult naasvad sõdurid tõid india kanepi kasutamise kombe 9. sajandi alguses Euroopasse. Kanepi teine liik - ameerika kanep - on ammustest aegadest kasvanud Lõuna- ja Kesk-Ameerikas ning mõnuainena samuti kohalike elanike poolt iidsetest aegadest kasutatud. Käesoleva sajandi alguses levis ta ka Põhja-Ameerikasse.

India kanepi vaigutaoline mahl sisaldab hulgaliselt mitmesuguseid aineid, nende hulgas ka psühhotroopse (peamiselt hallutsinogeense) efektiga aromaatseid aldehüüde ja kannabidioode mitme isomeeri kujul. Narkootikumina kasutatakse kanepitaime kuivatatud vaiku, millel on palju nimetusi: ha?i?, ana?aa, marihuaana, bang, kif, plaan jm. Mõnikord saadakse marihuaanat ka sel teel, et palja ülakehaga või märgades riietes inimene pannakse jooksma mööda õitsvat kanepipõldu. Tema kehale või riietele kogunenud õietolmu kasutataksegi. Mõnuainena tarvitatakse ha?i?it peamiselt suitsetades (kas puhtalt või Euroopa maades näitaks tubakaga segatuna), aga ka suu kaudu, pulbrina või teena, samuti nuusktubakana.

Alkoholi (etanooli) järel on kannabis kõige levinum narkootiline aine maailmas, selle tarbijaid arvatakse olevat sadu miljoneid.

USA-s ja mitmel pool mujal kasutati marihuaanat üsna laialdaselt meditsiinis: pulbrisegude ingrediendina valude vaigistamiseks, epilepsiahaigetele krambivastase vahendina, astma, köha, unehäirete ja isegi melanhoolia ravimiseks. Alles pärast Teist maailmasõda hakati teravamalt tähele panema marihuaana narkomaaniat tekitavat toimet ja sedastati tema väga laialdane levik just narkootikumina. (7: 266-267; 2: 9)

Akuutne toime. Esmakordsel kasutamisel esineb meeldiv enesetunne ja eufoori harva. Pigem põhjustab hoopis negatiivse reaktsiooni. Suus, kurgus ja ninas tekib kuivusetunne, inimest vaevavad õhupuudus, pisaravool, ängistus rinnus, palpitatsioon, peapööritus, rõhumistunne peas, mühin kõrvus iiveldus ja isegi oksendamine, meeleolu on rõhutud ja ärev. Harjumuse tekkimisel areneb soov kasutada preparaati enesetunde muutmiseks (kasvavate võimete ja võimaluste tunne). Ümbruskonna tajumine muutub: värvid tunduvad eredatena, helid - valjuna, esemed - kontrastsetena, aja kulg - kiirenenuna. Sellele järgneb mõnetunnine uni. Olenevalt suitsetatud annusest võivad sellel perioodil tekkida ka delirioossed ja oneroidsed episoodid, mida suitsetaja samuti vaikselt omaette mõnuledes läbi elab.

Krooniline intoksikatsioon. Psüühiline ja somaatiline seisund ei muutu oluliselt. On teiste (morfiini tüüpi) narkootikumide kasutamisele ülemineku oht. Tolerantsuse kasvu tendents on väheoluline. Absinentsisündroom avaldub nõrgalt (unehäired, kõrgenenud erutuvus, isutus ja higistamine. Eriti ohtlik on marihuaana noorukitele. Lastel võib isegi ühekordne mnustamine põhjustada psühhoosi. Noorukitel, kelle isiksus pole veel välja kujunenud, kahjustab marihuaana krooniline kasutamine tunduvalt intellektuaalset, sotsiaalset ning eriti eetilist arenemist. (7: 267; 9: 55-56)

Rock'n roll ja marihuaana.

Jamaika. 1845. aasta paiku tõid meremehed ja orjad Indiast sellele saarele ganja suitsetamise kombe, mida hindud olid juba sajandeid harrastanud.

Rude boys ja rastad. Rastafarid on mõnuainete suitsetamist religioosse sakramendina kasutanud 30-ndatest alates. 1973. aastal linastunud klassiku Harder They Come ajaks, oli marihuaanaärist saanud mitmete jamaika virelevate rude boyside peamine tuluallikas.

Dub. Instrumentaal-reggae pioneerid, nagu King Tubby, Lee Perry ja Augustus Pablo, leiutasid selle, millest sai 70-ndatel Jamaika psühhedeelia, kus marihuaana asendas acidi. Dubi mõju kuuleb siiani mitmetes tantsumuusika vooludes.

Bob Marley. Marley muutis marihuaana suitsetamist lauludega Kaya ja African Herbsman. Ühe hinnangu järgi ulatub tema enda eluaegne marihuaanatarbimine 300 kiloni.

Buju Banton. Neo-rasta, kes on toonud reggaesse tagasi õigluse ja spirituaalse suhtumise marihuaanasse.

Dr. Dre/Cypress Hill. Seoses reggae populaarsuse kasvugaUSA tantsusaalides muutus narkotikumide suitsetamine veelgi tavapärasemaks. Üheks marihuaana populariseerimise tugisambaks võib pidada rapgruppi Cypress Hill.

Trip-hop. Dub-guru Mad Professori tehtud Massive Attacki loo Protection remiks on kahe sügavalt narkootikumidega seotud z anri, rapi ja dubi abielu loogiline tulemus.

1910: Mehhiko revolutsioon. Sõja eest põgenevad Mehhiko immigrandid tõid marihuaanasuitsetamise kombe USA-sse.

Milton Mezz Mezzrow. Rohkem tuntud diilerina kui muusikuna. 20-ndatel sai nimi Mezz marihuaanasigarettide sünonüümiks.

1932: Cab Calloway plaadistab loo The Reefer Man.

1937: Marihuaana keelustatakse terves USA-s.

Biitnikud. Jack Kerouac ja teised kirjanikud alustasid marihuaanasuitsetamist jazzmuusikute eeskujul. Hiljem sai marihuaanast peaaegu kõigi biitnikest võrsunud noortekultuuride läbiv joon.

Bob Dylan/The Beatles. Väidetavalt tutvustas biitlitele marihuaanat Bob Dylan 1964. aastal. Paul McCartney suitsetas seda isegi 16 aastat hiljem: 1980. aastal jäi ta marihuaanaga vahele Tokyo lennuväljal.

Woodstock. Väidetavalt suurim rock-kontsert läbi aegade.

Pink Floyd. PF kuulamine narkoimas oli 70-ndatel tõeline rockrituaal.

The Orb. Nende hübriid Pink Floydist ja dubist on trippija maiuspalaks.

Morfiin.

Juba aastatuhandeid on inimsoole tuntud unimaguna (Papaver somniferum) piimmahla valuvaigistav ja mõnutunnet tekitav toime. Egiptuses kultiveeriti seda taime III aastatuhandel e.m.a., teda on mainitud nn. Ebersi papüüruses ca 2700 e.m.a. Homerose aegadel tunti oopiumi Kreekas kõhukinnistina ja uimastusvahendina. Indias on oopiumi mainitud XIII, Hiinas XVII sajandist, mil teda kasutati ühelt poolt düsenteeria raviks ja teiselt poolt mõnuainena suitsetamiseks. Euroopa meditsiini tõi oopiumi laialdaselt kasutusele Paracelsus XVI sajandil. Ta valmistas laudanum'i nime all oopiumitinktuuri ja soovitas seda paljude haiguste ravis. Nii oli kuni XIX sajandi alguseni oopium meditsiinis õige laialdaselt levinud, siit alates hakati temaga siiski tagasihoidlikumalt ümber käima. Tõsisemalt alustati oopiumi ja ema derivaatide kasutamise piiramist aga alles käesoleva sajandi keskpaigast.

Unimagunat kultiveeritakse tänapäeval mitmes Aasia ja Aafrika riigis, temast saadava oopiumi tootmine ning turustamine on viidud ÜRO narkootikumide komisjoni rahvusvahelise kontrolli alla.

Oopiumis leidub üle 25 alkaloidi, neist peamised on fenantreeni derivaadid (morfiin, kodeiin, tebaiin jt.), millel on tugev analgeetiline toime koos toimega kesknärvisüsteemisse. Isokinoliini derivaatidel (papaveriinil, narkotiinil, nartseliinil jt.) on toime kesknärvisüsteemisse vähe välja kujunenud. Omnopoon on oopiumis sisalduvate alkaloidide kloorvesinikhappe soolade segu, milles leidub 48-50% morfiini, seetõttu on see preparaat üks laialdasemalt levinud narkootikume.

Morfiin ja oopiumi teised alkaloidid imenduvad soolest aeglaselt ning mittetäielikult, seepärast eelistatakse enamasti parenteraalset manustamist.

Morfiini spetsiifiliseks farmakodünaamiliseks efektiks on valu vaigistamine, kusjuures see toimub mitmel tasandil ja arvtavasi mitmes etapis. Morfiin reageerib närvisüsteemis paiknevate opiaatretseptoritega, selle tagajärjel alaneb impulsside ülekanne valuteedes ja langeb valuärrituse summatsioon. Analgeesia esimesel etapil pärsitakse impulsside vool talamusest hüpotalamuse emotsionaalsetesse keskustesse, millega langeb ära valuaistingu negatiivne emotsionaalne komponent. Analgeesia teisel etapil pärsitakse valuimpulsside liikumine talamusest ajukoore sensoorsetele aladele: kustub valuaisting. Analgeesia kolmandal etapil pärsitakse ka impulsside liikumine hüpotalamuse vegetatiivsetesse keskustesse, millega kaob ka valuaistingu vegetatiivne komponent.

Morfiin ja tema analoogid vallandavad peale analgeesia veel mitmeid muid efekte organimis. Hingamiskeskuse tundlikkus süsinikdioksiidi suhtes alaneb, sellest sugeneb hingamise aeglustumine ja pinnaliseks muutumine, mis võib ulatuda raskema mürgituse korral hingamiskeskuse halvatuseni. (7: 260-261)

Akuutne toime. Avaldub eufooria tekkimises, rahulolutundes, mõtete erksuses ja kaleidoskoopilises kujutluse voolus, millele 30-40 minuti pärast järgneb unisus.

Krooniline intoksikatsioon. Iseloomustavad järgmised somaatilised tunnused: naha ja limanaha kuivus ning kollane värvus, pupillide ahenemine, näo tursumine, aeglane pulss, kõikide reflekside nõrgenemine, potentsuse nõrgenemine või kadumine, amenorröa, söögiisu ja kehakaalu vähenemine. Psüühilises sfääris täheldatakse isiksuse degradatsiooni, huvideringi ahenemist, aktiivsuse vähenemist ja üldist emotsioaalset tuimenemist.

Absinentsisündroom. Tekib narkootikumi ärajäämisel 6-8 tunni jooksul, saavutades oma maksimumi tavaliselt 12. tunnil. Nähud taanduvad umbes nädala jooksul. Absinentsinähud algavad külmavärinatega, "kananaha" tekkimisega, higistamisega, luksumisega. Areneb pisaratevool, eritus ninast, pupillide laienemine, treemor, iiveldus, kõhulahtisus, kuumahood, kehatemperatuuri nõrgenemine, lihaste spasm.

Diagnoos. Põhineb kroonilise intoksikatsiooni loetletud tunnustel. Süstimise korral on armid nahal või tromboosi jäljed veenides. Tüüpiline tinnus on pupillide laienemine 12-24 tundi pärast narkootikumi ärajätmist. Absinentsinähte võib esile kutsuda 3 ml 0,5%-list antorfiini e. nalorfiini nahaalusi süstimise teel. Absinentsinähtude mitteilmumine 20 minuti jooksul pärast süstimist viitab eelneva morfiiniintoksikatsiooni ja seega ka narkomaania puudumisele. (9: 53)

Heroiin. (smack, H, dope) Eestis hero, hobune. Heroiin on morfiini põhistruktuuriga poolsünteetiline aine (diatsetüülmorfiin), tuntud 1889. aastast. Looduses seda ainet ei leidu ning legaalsetel eesmärkidel seda peaaegu ei kasutata.

Toimelt ja mõju pikkuselt (umbes neli tundi) on heroiin võrreldav morfiiniga. Heroiinigi kasutatakse tavaliselt süstimislahusena, sageli segus askorbiinhappega. Sõltuvuse tekkimine on niisama ohtlik kui morfiini puhul. (2: 7)

Rock'n roll ja heroiin.

Coleridge ja De Quincey. Ludanumi ja oopiumi kujul sissevõetuna oli heroiin 1800-ndate aastate romantiliste poeetide eelistatuim narkootikum. 1890-ndateks oli heroiin pinnale kerkinud Ameerika linnade lõbustusasutustes.

Charley Parker. Terve põlvkond jazzmuusikuid kasvas üles mõttega, et nad suudavad mängida nagu Charley Parker, kui nad suudavad piisavalt heroiini võtta.

Miles Davis. Seismajäänud aja hõng, mis hõljub albumi Kind of Blue kohal, kirjutatakse mitme bändiliikme heroiinitarbimise arvele. Davise flirt heroiiniga ei kestnud kaua: oma fusioni-perioodil sai temast legendaarne kokaiini kuritarvitaja.

Nico. Velvet Undergroundi endine laulja seadis väidetavalt isegi oma poja smackist sõltuvusse. Plaati The Marble Index peetakse heroiini manifestatsiooniks.

Nick Cave. Tema 1982. aasta laul Junkyard räägib tema heroiiniharjumustest.

Lou Reed. It's my wife and it's my life, laulis Lou Reed laulus Heroin, mis on tõeline smacki hümn.

Sid ja Nancy. Kui punkarid hakkasid heroiini tarbima, oli liikumine juba langusteel.

L.A. rock. Heroiinitarbimise uue tõusu jäljed noorte muusikute hulgas viivad otse Los Angelese 80-ndate lõpu rockiseltskonnani.

Grunge. Selle z anri ennasthaletsevad laulusõnad on piisavad narkootikumideni viimiseks. Heroiini kasvav puhtus ja madal hind muutsid selle veelgi kättesaadavamaks.

***

Kuulus prantsuse lauljanna Edith Piaf kirjeldab oma raske autoõnnetuse tagajärgi selliselt: "Iga liigutus tekitas niisugust valu, et karjusin. Ja siis süstis õde esimese annuse morfiumi. Valu kadus silmapilkselt, tundsin end oivaliselt. Aga kui süst enam ei mõjunud, tulid valud tagasi. Nad lasid mul piinelda niikaua, kui üldse suutsin. Ja lõpuks tehti mulle ikkaga süst. Olin kadunud. (

Kokaiin.

(coke, charlie, blow, snow)

Eestis koka, lumi, tolm.

Kokaiin on alkaloid, mida leidub Lõuna-Ameerika subtroopika kõrgplatoodel Boliivias, Peruus jm. ammustest aegadest kasvava kokapõõsa Erythroxylon coca lehtedes. Kokapõõsas oli tuttav juba inkadele, seda peeti pühaks taimeks. Põhjuseks oli kokapõõsa lehtede omapärane võime: nende närimisel vabanes inimene nälja-, janu- ja väsimustundest ning tundis energia ja jõu juurdevoolu. Veel tänapäevalgi on säilinud Lõuna-Ameerika mitmes piirkonnas iidne komme kokalehti närida.

Farmakoloogias liigitatakse kokaiin lokaalanesteetikumide hulka ja sellisena leiab ta meditsiinis praktilist kasutamist. Oftamoloogias võttis K. Koller kokaiini kasutusele 1884. aastal. Kirurgias rakendas A. Luka?evit? 1885. aastal.

Kokaiin mõjub organismis lokaalanesteseerivalt, adrenomimeetiliselt ja peaajule. Kokaiini anesteetiline toime on seotud sellega, et ta toimib närviraku membraani retseptoritesse, vähendab membraani läbilaskvust naatriumioonidele ja takistab sellega depolarisatsiooni, mille tagajärjel nii valu kui ka muu tundlikkuse impulsside liikumine närvirakus ajutiselt lakkab. Sensoorsetes närvikiududes avaldub see efekt esmajoones, sest õhema müeliinümbrise tõttu siseneb kokaiin kergemini raku membraani.

Kokaiini adrenomimeetiline toime seisneb selles, et ta soodustab närvilõpmetes noradrenaliini vabanemist ja pidurdab tema tagasitransporti. Paikselt ahendab kokaiin veresooni, seega vähendab turset ja verdumust, sugenevad kerge vererõhutõus ja pulsi kiirenemine. (7: 269-270)

Akuutne toime. Iseloomustab eufooriaga ja tugeva psühhomotoorse erutusega. Kuna tolerantsuse kasv kokaiini suhtes puudub, siis on võimalik preparaati kasutada lühikeste ajavahemike järel. Absinentsisündroom puudub.

Krooniline intoksikatsioon. Krooniline intoksikatsioon. Kujuneb kiiresti ning isiksuse degradatsioon areneb sügavamaks kui morfinistidel. Kokaiini pikaaegsel kasutamisel tekivad psühhootilised häired: kiivus- ja suhtumisluulumõtted, taktilised hallutsinatsioonid. Suureneb egoism, sellega koos areneb umbusk ümbruskonna suhtes, mälu alaneb järk-järgult. Somaatiliselt on põhilised muutused isu vähenemine ning kõhnumine, pupillide laienemine ja silmade eriline läige, pidev suu- ja ninakuivus, kohin kõrvades, iseloomulikud paresteesiad naha all, eriti sõrmedes ja sõrmeotstes. See võib mõnel kokaiininarkomaanil areneda kuni senestopaatiliste elamusteni: haige tunneb, et tema naha all liiguvad mingid putukad, ussikesed, nõelakesed, kokaiinikristallikesed jms. (9: 55; 7: 271)

Rock'n roll ja kokaiin. Sajandivahetuse esimesed jazzmuusikud järgnesid rändnäitustele, kus müüdi kokaiini sisaldavaid arstimeid

1914: Kokaiin keelustatakse USA-s The Harrison Actiga.

1922: Aleister Crowley raamat "Diary of A Drug Fiend". Tema kirjutised mõjutasid ansambleid nagu

Cole Porter. Ta ei saanud kokaiinist kaifi. Vähemalt nii väitis ta laulus I Get A Kick Out of You.

Disco. Disco suhte kokaiinisse võttis kokku Studio 54 tantsupõranda kohal rippuv pilt: mees kuul, kokaiinilusikas nina all. Vastavalt stimulantide tarbimise kasvule tõusis lugudes löökide arv minutis.

David Bowie. It's not the side effects of the cocaine (Need ei ole kokaiini kõrvalnähud), laulis Kõhn Valge Krahv albumi Station to Station nimiloos. Tegelikult olid küll.

Elton John. Tema kokaiinipruukimine sai tabloidilegendide aineks.

The Happy Mondays. Narkootikumidest lugupidajad, kes sobiksid ükskõik millisesse kategooriasse.

Lääneranniku täiskasvanurock. Californiast pärit artistide nagu Eagles, Fleetwood Mac ja David Crosby mahe sound 70-ndatel kajastas ka kokaiinikauboide tohutut narkotarbimist. (5: 7)

LSD

(acid, tabs)

Eestis: hape

Mehhiko kaktuse Lophophora Williams mahl meskaliin, Kesk-Ameerikas kasvava seene Psilocybe mexicana toimeaine psilotsibiin, kärbseseene teatud toimeaine muskariin, bufoteniin ja polüsünteetiline hallutsinogeen lüsergiinhappe dietüülamiid (LSD) on keemiliselt struktuurilt sarnased mõnede neuromediaatoritega (serotoniiniga, noradrenaliiniga, atsetüülkoliiniga). Seoses sellega arvatakse, et nad sekkuvad mediaatorite ainevahetusse ning funktsioonidesse, põhjustavad närviimpulsside kulgemise häireid ja nii kutsuvadki esile psüühikahäireid.

Akuutne toime. 15-30 minuti pärast tekib joobeseisund. Ühelt poolt sugenevad vegetatiivsed nähud: esialgu sülje- ja pisaravool, iiveldus kuni oksendamiseni, vererõhu alanemine, ataksia, seejärel tekib üldine füüsiline nõrkus ja loidus. Teiselt poolt aga ulatuslik psüühikamuutus: ilmnevad elavad kujutlused, mis varsti muutuvad hallutsinatsioonideks ja koonduvad oneiroidielamusteks, massiliste optiliste meelepetete kõrval esineb ka puute- ja haistmishallutsinatsioone. Sageli kaasnevad depersonalisatsiooni- ja derealisatsioonielamused. Enamasti lisandub meeleolu küikuvus, eufooria võib ootamatult asenduda ärevusega depressioon maniakaalse lõbususega, vihahoog armastusepuhanguga.

Krooniline intoksikatsioon. LSD krooniline kasutamine viib eriti noortel kiiresti püsivate muutuste kujunemiseni: areneb emotsionaalne labiilsus, pidurdub sotsiaalsete funktsioonide areng, huvid ahenevad ja alanevad, töövõime ja püsivus langevad, isiksuse intellektuaalne ja eetiline areng pidurdub

Analoogiliselt hashishismiga on LSD-narkomaania korral esiplaanil psüühiline sõltuvus, füüsilise sõltuvuse nähud on tagasihoidlikud.

Rock'n roll ja LSD.

Albert Hoffmann. Shveitsi keemik, kellest sai 1943. aastal esimene LSD-trippija.

CIA. Tegi 50-ndatel sõdurite peal nii nende kaasteadmisel kui ka teadmata LSD-katseid.

Augustus Stanley Owsley III. Ebakonventsionaalne keemik, kes valmistas 60-ndatel hunnikute viisi kvaliteetset acidit, sh. Purple Haze'I nimelist mõnuainet. Öeldakse, et tema tegi acidi jaoks sama, mis VW autotööstusele.

Purple Haze Jimi Hendrixilt.

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Biitlite viited LSD-le ilmnesid juba albumitel Rubber Soul ja Revolver.

1968: USA-s keelustatakse acidi omamine.

Woodstock/Altamont. Kui Woodstock oli narkootikumidel ja muusikal põhineva rahu ja armastuse apogee, siis ansambli Rolling Stones kontsert Altamontis (kus halba acidit manustanud mootorratturid metsikuks muutusid) näitas ka LSD varjukülgi.

New Age muusika. Nõrga acidi aura ekvivalent.

House/Acid house. 90-ndate acid rock. Chicago sound 80-ndate keskel rõhutas tantsumuusika psühhodeelilisi külgi, tehes teed technole. Acid house viib tegelikult valejälgedele: 80-ndate keskel oli reividel populaarseim droog ecstasy.

Aldous Huxley "The Doors of Perception". Huxley oli üks esimesi lääne intellektuaale, kes oma teostes tõstis esile LSD teadvust avardavaid omadusi.

The Grateful Dead. Tuntuim acid-bänd. Sai USA lääneranniku acid-rock revolutsiooni nurgakiviks.

Parliament-Funkadelic. Enne Vietnami pidas mustanahaline elanikkond LSD-d valge mehe narkotsiks. Pärast Hendrixit ühendasid

Bootsy Collins ja

George Clinton acid-rocki esteetika fungiga, luues mõjuka P-Funk soundi. Seda võib kuulda tantsumuusikas Prince'ist hip-hopini.

The Monkees film "Head". 1968. aastal linastunud film on kõige tripim film, mille üks teismeliste popgrupp on teinud.

MTV. Acid-jutlustaja

Timothy Leary lülitas MTV ja telereklaamid kiirestiliikuva multidimensionaalse reaalsuse voogu, mille taga on psühhodeelia.

Speed

(amphetamine, crank, christal, meth)

Eestis: spiid, amff, kiirus

Siia kuuluvad fenamiini (amfetamiini) grupi ja analoogilised tsentraalsed stimulaatorid ja anoreksogeensed (sageli saleduskuurides kasutatavad) preparaadid: fenamiin, pervitiin, metüülfenidaat (meridiil, ritaliin, tsentedriin), efodroon (d-, l-efedriin, efekardool), fenmetrasiin (gratsidiin, desopimoon), fepranoon jt. Kõik nad on oma toimelaadilt adrenamimeetilised psühhostimulaatorid. Kogu grupi tüüpiliseks esindajaks võib lugeda fenamiini, teiste preparaatide akuutne ja krooniline toime erineb sellest mõningate detailide osas.

Fenamiin oli vasokonstriktorina ning südame- ja vereringe stimulaatorina tuntud juba 1887. aastast, kuid tema tugev psühhostimuleeriv toime avastati alles 1930-ndail aastail. Sellest sai alguse tema kasutamine põhilise võimsa psühhostimulaatorona ning narkootikumina.

Fenamiini toimeeffektid on: toniseeriv mõju ajukoorele, seega virgeseisundi intensiivistumine, unisuse, väsimuse ja une taandumine, motoorika elavnemine, latentsiaegade lühenemine, liikumistungi suurenemine, mõtlemise ja kujutlustevoolu kiirenemine ning seoste rohkenemine, kõnetungi ja suhtlemisvajaduse aktiviseerumine, seksuaaltungi tõus. Märgatav on ka vererõhu tõus ja pulsisageduse suurenemine 25 kuni 50% võrra.

Suures doosis põhjustab fenamiin ülierutuse, kaootilise mõttetulva, ekstaatilisi tajuelamusi sageli rohkete mikrohallutsinatsioonidega, sundstereotüüpsete liigutustega, äreva ning paranoilise meeleolu kujunemise, millest võivad alguse saada agressiivsed teod ümbruse suhtes, või ka depressiooni teke, mis võib ulatuda isegi suitsiidkäitumiseni. Fenamiini suured annused põhjustavad sügavaid häireid unestruktuuris, esmajoones pärssides REM-une faase. Fenamiini korduval kasutamisel kujuneb välja REM-une defitsiit, millest ilmselt saavad alguse fenamiinpsühhoosid, mis reeglina puhkevad suuremate annuste järjestikku pikemat aega kasutamise korral.

Harjumus kujuneb suhteliselt kiiresti, tolerantsus tõuseb, sellega koos suurenevad fenamiiniannused. Kroonilise tarvitamise korral tekib narkootikumi ärajätmisel abstinintsisündroom. Selle peamisteks nähtudeks on ärev-depressiivne meeleolu, mis episoodiliselt asendub maniakaalsete puhangutega, paranoiaalsus, asteenia, pahurus, hüsteroidsed käitumisnormid. Märgatavad on somaatilis-vegetatiivstd häired: tugev higistamine, südamepekslemine, vererõhu kõikumised, kalduvus ortostaatilisele kollapsile, kõhulahtisus, vahel märgatav treemor kätes. Abstinentsisündroom võib raskematel juhtudel kesta koguni mitu kuud.

Psühhostimulaatorite krooniline kasutamine põhjustab isiksuse struktuuri muutusi ja psüühiliste võimete järkjärgulise alanemise. Areneb kehaline kurnatus, isu alaneb, kehamass väheneb tunduvalt, tugevnevad rohked vegetatiivsed häired.

Fenamiin ja tema analoogid on eriti ohtlikud vanemaealistele, sest südant ja vereringet teravalt stimuleeriva toime tõttu võivad need ained ettevaatamatul manustamisel põhjustada ajuinsuldi või müokardi-infarkti tekkimisele.

Rock'n roll ja speed.

II Maailmasõda. Paljud sõdurid õppisid sõjas spiidi tundma, kui amfetamiini kasutati regulaarselt jõudluse tõstmiseks. Pärast 1945. aastat said neist veoautojuhid või mootorrattajõugu liikmed.

Jack Kerouac ja William Burroughs. Dean Moriarty kirjeldus Kerouaci raamates Teel on klassikaline portree spiidifriigist kui maniakaalsest kangelasest. Burroughs hankis amfetamiini arstimist nimega benzedriin.

Hank Williams, Jerry Lee Lewis, Elvis Presley, Johnny Cash. 50-ndateks aastateks oli spiid narkootikum, mis ühendas kantrimuusika rock'n rolliga. Kõik need artistid lävisid veoautojuhtide ja teiste teeinimestega, kes seda narkootikumi kasutasid.

Kampaania Speed Tapab. 60-ndate lõpul lääneranniku muusikute poolt vallandatud kahepalgeline spiidi kasutamise vastane kampaania. Spiid tapab, aga heroiin mitte?

Põhja soul. 70-ndate subkultuur Põhja-Inglismaal, mille liikmed tantsisid läbi öö kiirema Ameerika r&b rütmes. Mida hämaram, seda parem.

Punk. Punk-rock liikumise ametlikkudeks narkootikumideks olid spiid ja liim. Hoolimata marihuaana ja LSD imagost hipinarkotsina suitsetasid grupid nagu Clash eraelus marihuaanat.

Motörhead. Lemmy visati pärast spiidiga vahelejäämist välja ansamblist Hawkwind. Pärast seda leiutas ta Motörheadiga trash metali. Motörhead tähendab slängis amfetamiininarkarit. (5: 7)

Narko-esmaabi.

Kui narkouimas ligimene imelikult käituma hakkab või hoopis-tükkis kokku kukub, hoia pea külm. Siin paar vihjet, kuidas talitada.

Ta on närviline ja paanikas.

Seda juhtub peamiselt hallutsinogeensete narkootikumide puhul, nagu LSD ja maagilised seened. Tuleb ette aga ka amfetamiini, ecstasy ja suurte koguste kannabisega.

? Rahusta teda sõnadega, lohuta.

? Räägi vaikselt, seleta, et paanikatunne kaob aegamööda.

? Hoia teda eemal valjust mürast ja heledast valgusest.

Ta kukub kokku ja kaotab teadvuse.

Nii võib juhtuda peamiselt alkoholi, heroiini ja rahustite manustamisel. Tuleb ette ka lahustite (näiteks liimi) kuritarvitamisel ning inimestega, kes ei suuda taluda amfetamiini ja ecstasy põhjustatud üle- kuumenemist.

? Aseta ta taastumisasendisse, so. eelistavalt ristseliti pikali.

? Tee lahti kitsad riided, mis võiksid hingamist takistada.

? Kontrolli tema hingamist. Kui ta ei hinga, ole valmis tegema suust-suhu hingamist.

? Kutsu kiirabi. Seleta arstidele, mis juhtus ja mis ainet ta võttis.

Ta on uimane, kuid teadvusel.

Leiab aset tavaliselt alkoholiga, rahustitega ja heroiiniga, kuid võib esineda ka lahustite kuritarvitamisel.

? Aseta ta taastumisasendisse, so. eelistavalt lamavasse või poollamavasse asendisse ja räägi temaga pidevalt.

? Katsu takistada tal teadvust kaotamast. Ära pane teda voodisse, seal võib magades teadvus kaduda. (On juhuseid, kus magama pandud uimased inimesed on hommikul leitud surnuna.)

? Kutsu arst.

Ta kuumeneb üle ja kaotab palju vedelikku.

Seda tuleb ette amfetamiini ja ecstasyt pruukinud inimestega, kui naad füüsiliselt üle pingutavad. Need droogid tõsavad kehatemperatuuri. Kuumas kohas, näiteks umbses klubis, tõuseb see veelgi.

Need ained annavad inimesele äkilise energiasüsti, tihti tantsitakse väga pikka aega, muutudes aina kuumemaks. Nii kaotatakse kiiresti kehavedelikke, kuni kolmveerand liitrit tunnis.

Sellest võib johtuda ülekuumenemine ja dehüdratsioon. See võib olla väga ohtlik ja on olnud peamine ecstasiga seotud surmade põhjus.

Hoiatussignaalid:

? Krambid jalgades, kätes ja seljas.

? Ei suuda higistada.

? Peavalu ja -pööritus, oksendamine.

? Äkiline väsimus.

? Pissihäda, kuid WC-s midagi ei tule.

? Minestus.

Seda saab takistada:

? Vältides üldse amfetamiini või ecstasy manustamist.

? Tantsides järjest ainult lühikesi perioode.

? Puhates korrapäraselt ja lõdvestudes jahedas kohas.

? Juues pool liitrit vett tunnis (mitte alkoholi - see kiirendab dehüdratsiooni).

? Vältides paksude riiete ja/või mütsi kandmist.

Kui keegi kuumeneb üle:

? Vii ta jahedasse kohta, kui võimalik - välja.

? Pritsi teda jahutamiseks külma veega.

? Kutsu kiirabi. Seleta arstidele, mis juhtus ja mis ainet ta võttis.

Bad trip - halb narkokogemus.

Pea alati meeles, et halb kogemus tuleneb kemiaalidest. Sama kemikaal võib tekitada positiivseid elamusi ja seetõttu on täiesti võimalik halba heaks pöörata. Tuleb sisendada endale, et oled surematu - mitte miski, mida näed, ei saa sulle haiget teha.

? Kui oled kogenud midagi õudset, ära püüa sellega võidelda. Mine sellega kaasa ja püüa näha seal midagi head.

? Mõnel ilmneb võimetus suhelda, kuid tegelikult vajab ta tähelepanu ja rahustamist. Meenuta talle, et efekt kaob mõne tunni pärast.

? Bad trip on paranoia. Võib juhtuda, et kui proovid kedagi aidata, ei usuta sinu häid kavatsusi.

Mõnuaine pruukimine ei ole KUNAGI 100% turvaline, kuid alati ka nii ohtlik, nagu mõned väidavad.

Riskid sõltuvad:

? Kui palju võtta.

? Kui tugev on doos, näiteks kaks väliselt sarnast ecstasytabletti võivad sisaldada väga erineva doosi.

? Kui sageli pruukida.

? Mida veel on narkootikumi sisse segatud, eriti see saast, mis on segatud kodusel teel valmistatud narkotsi sisse.

? Kas narkootikume on omavahel segatud.

? Kuidas narkootikume manustatakse; süstimine on kõige ohtlikum narkootikumide tarbimise viis, seda on kõige lihtsam üle doseerida. Kui süstalt jagatakse teisega, on oht nakatuda hepatiiti või AIDS-i.

? Füüsilised probleemid. Narkootikumid võivad olla ohtlikumad neile, kel on probleeme südame, vererõhu, epilepsia, diabeedi, astma või maksaga.

? Psüühilised probleemid. Riskigruppi kuuluvad neurootikud, väga madala enesehinnanguga, fantaasiarikkad, depressiivsed, õnnetu perekonnaelega inimesed.

? Kehakaal. Narkootikumid võivad mõjuda tugevamini väiksemakaalulistele inimestele.

? Harjumatus. Esimesel katsel võid kergemini probleemide otsa sattuda, sest oled närvis või ei tea, mida oodata. (3: 8)

Lõppsõna.

Ammuks see oli, kui narkootikumidega seotud probleemid olid ainult läänemaailma eralõbu, mis meist kauge kaarena mööda tundusid minema. Nüüd aga räägitakse aina rohkem, et ka meie koduvabariigis on see haigus vohama hakanud. Ennemuiste tarbisid noored koolidiskode ajal peldikus salaja "peeti", tänapäeval käivad paljude neelud rohkem kangema kraami peale. Parim viis, kuidas paljal ideelgi narkootikumi tarbida ei tule pähe mõtet tteie pähe tulla, on minu arvates unustada see.

Tuleb teha väga palju tööd, et inimesed taipaksid, et tee kuristiku poole ei olegi teab mis pikk. Kuid kui arvestada asjaolu, et juba aastatuhandeid ei ole inimesed suutnud seda katku välja juurida, võib arvata, et ka tulevikus ei kao narkootikumid kuhugi.

Ma arvan, et meil on parematki teha, kui alatasa sustalt veeni torkida. Visakem narkootikumid ajaloo prügikasti ja hakakem elama!!!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×