Jump to content
nohik

Unetus peale pikka treeningut. Ülepingutus?

Recommended Posts

Tere. Mulle meeldib pikki maid joosta. Eile just lasin jälle ühe 15km ringi. Üldiselt ma spetsiaalselt ei treeni (jõudu ei tee), olen lihtsalt aktiivne. Nädalas vähemalt 2x käin ujumas, iga päev kõige minimaalsemalt 5km kõndimist, tavaliselt rohkem (2x-3x 10+km päevad). Igasuguseid suusatamisi ja pallimänge lipsab kah vahele.

Olen märganud, et kui teen eriti kõva päeva, siis ma ei saa öösel justkui silmatäitki magada. Lihtsalt olen voodis, aga und ei tule. Alles vastu hommikut vajub õige pisut ära.. Vererõhku ei ole mõõtnud, aga pulss iseenesest paistis normaalne olevat. Treening ei jooksnud ka öösse sisse, st lõpetasin normaalsel ajal.

Nüüd huvituks targemate kogemused / nõuanded. Nimelt tahaksin iga nädal sellist 15 km ringi jooksma hakata (+nädalasisesed vormishoidmised). Aga kuigi joosta on mõnus, ei taha ma järgmist ööd loovutada. Kas see on ülepngutamine/kas selline sportimine on tervisele kahjulik?

Ootaks vaba vestlust siia teemasse. Aitäh!

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Koormus peab alati olema optimaalne konkreetsele inimesele konkreetses olukorras. Paljud arvavad ekslikult, et mida rohkem treenida, seda parem on tulemus. See reegel kehtib ainult teatud füsioloogilise piirini, mille ületamisel tulemused ei parane, vaid langevad. Ilmselt on 15 km sinu jaoks esialgu palju, vähenda 12-ni ja treenituse tõustes saad uuesti distantsi pikkust tõsta. Tervisespordi seisukohalt on optimaalne see väikseim koormus, mis annab suurima effekti. Niimoodi katse-eksituse meetodil pead jõudma sind rahuldava tulemuseni, see tähendab sellise koormuseni, kus toimub areng, aga ületreeningut ei teki.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Mul on aga just selline mure, et kui ma teen normaalselt trenni siis mul tuleb uni väga hästi, aga puhkepäeval ei suuda kuidagi magama jääda. Võin magama minna ükõik millisel kellaajal aga magama jään alati umbes 2 või 3 paiku. Varam saan magama alles siis olen manustanud paar õlut.

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Mul on sama jama. Ületreenitust ei pane teinekord ise muidu tähelegi - trennis jõudu jagub ja kirjade järgi oleks koormus nagu normis. Kui öösiti enam und ei tule, siis võtan paar päeva puhkust ja söön korralikult, siis tuleb ka uni tagasi. Teine märk ületreenitusest on magusaisu (muidu ma magusat üldse ei taha).

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×