Jump to content

Sarge

Kasutajad
  • Sisu loend

    3 395
  • Liitus

  • Viimati külastanud

  • Päevavõidud

    49

Postitused posted by Sarge


  1. 12 tundi tagasi, Xero ütles:

    Käel, täpsemalt küünarvarrel vigastus. Käisin perearstil, et too suunaks edasi füsioterapeuti juurde, kuid vaatas ise asja üle. Tuli välja, et mediaalne epikondüliit ehk golfimängija küünarliiges. Edasi ei suunanud, soovitas ortoosi muretseda ja täielikult koormust vältida. Tekitab teravat valu küünarliigese sisemises osas - randmepainutajalihaste kõõluste kinnituskohas - arvatavasti põndapealises.  Siit foorumist otsides tuli üks vanem teema välja, kuid sealt väga targemaks ei saanud taasturavi suhtes.  Googeldasin veidi ja andis mulle välja ekstsentriliste harjutuste näiteid. Ma ei tea muidugi kui õige on taastusravi teha, kui perearst palus täielikult koormust vältida. Mis veel kiirendaks taastumist peale eelpool nimetatud asjade? Mis on Teie arvamus?


    Esiteks võta koormust maha, mitte ära väldi seda täielikult. Leia harjutused, mis valu ei tee ning rahulikult progresseeru. Uuringud on näidanud, et ka lihtsad randmepainutused ja sirutused hantliga aitavad ravile kaasa.


  2. Hei

     

    Jah, tuleb ikka saada valku 1,6-2,2g/kg. Taimse valguga on aga see probleem, et kui ei ole kõiki aminohappeid toidus olemas, siis see ei ole täisväärtuslik ja valgu tarbimist tuleks veel rohkem suurendada. On isegi soovitatud, et taimetoitlased võiksid tarvitada 20% rohkem valku kui need, kes saavad valgud loomsetest produktidest kätte.

    Pigem see vähiteema on punase liha söömisega, kuna sisaldavad potentsiaalseid kantserogeene. Samas aga puuviljad ja juurviljad on vähki ennetava toimega. Aga mõistlik oleks niikuinii tarbida liha koos juur- ja puuviljadega, mis võivad viia selleni, et vähiohtu siiski ei ole (kuna nö "täiendavad teineteist"). Uuringud on liiga lühiajalised (enamjaolt aasta), et täielikku tõde teada.
    Piimatooted on ka loomsed valgud ja need ei sisalda potentsiaalseid kantserogeene.

    Nii, aga teema juurde tagasi. Taimetoitluse juures ongi see probleem, et raske on täisväärtuslikku valku kätte saada madala kalorsuse puhul. Üldjuhul läheb kaloraaž ikka päris suureks, et vajalik kogus valku kätte saada. Aga sellele probleemile võib lahenduse leida taimsete valgupulbrite tarvitamisega.

     

    Loodan, et olin abiks. :)


  3. 17 tundi tagasi, Raivo_S ütles:

    Tänan, Sarge, selle põhjaliku vastuse eest.  Viisin sisse muudatused. Vähendasin valgu kogust ja suurendasin süskarid ja rasvu. Hetkel püüan hoida makrode proportsiooni Carb 30%, Fat 40%, Protein 30%. Sedasi valkude päevane kogus ca 200g. Ja suurendasin Kcal 2700-ni. Kuna tundus, et 1kg nädalas on veidi kiire kaalulangus (parandage mind, kui eksin).


    Makrotoitainete suhe ei ole asi, millele keskenduda, sest erineva kaloraaži puhul on suhe erinev. Ehk see on muutuv kuna sa kaalud 120kg, siis esialgu 1kg nädalas ei pruugi olla liiga suur kaalulangus. Aga igal juhul pigem kõrgema kaloraažiga alustada kui madalamaga.
     

    17 tundi tagasi, Raivo_S ütles:

    Jah, see kehatüüpide asi tundub veidi imelik. Kuigi mingi tõepõhi võib neil all olla, ei paista see olevat väga oluline. Kui vaadata profesionaalseid sportlasi, siis igal alal (jalgpall, tõstmine, jooksjad) on nad kõik sarnase kehaehitusega. Tõstjad ühesugused, jalgpallurid üksteisega kehalt sarnased jne. Kindlasti ei ole nad kõik sama kehatüübiga.


    Jah, kehad on erinevad, aga endo, ekto ja mesosid küll ei ole. Sportlastest rääkides, siis igal alal on omad eelised. Näiteks korvpalluritel on eeliseks olla pikk, tõstmise ja kulturismi puhul on eelis olla lühike jne.

     

    17 tundi tagasi, Raivo_S ütles:

    Treeningu mahtu hetkel muutma ei hakkaks. Praegune kava annab hea fiilingu ning ühe treeningpäeva teen ära ca 2h-ga. Seega ei ole vaja palju aega kulutada jõukas.

     

    2 tundi trenni ongi juba 2x kauem kui olla võiks. :D Lihtsalt liiga suure mahuga sa lõhud ära ennast. Trennis ei pea "kõik välja panema". See ei anna arengule mingit eelist võrreldes sellega, et jätad varu sisse. Taastud kiiremini ja tulemus on sama.


  4. On 29.9.2020 at 20:50, Raivo_S ütles:

    Ma olena 32 aastane mees ja kaalun 120kg ja olen 185cm pikk. Olen otsinud välja kõikvõimalikud kalorikalkulaatorid, mida hr. Google annab ning nende keskmise tulemuse järgi peaksin tarbima päevajooksul ca 2500-2700kcal. Võtsin eesmärgiks 2600kcal (ei taha ka liiga vähe süüa, et keha säästu rešiimi ei läheks).


    Katseta, kuidas see kaloraaž toimib. Kui kaal langeb liiga kiiresti, siis suurenda kaloraaži ja kui liiga kiiresti tõuseb, siis langeta (või lisa aktiivsust - näiteks jalutamine vms).

     

    On 29.9.2020 at 20:50, Raivo_S ütles:

    Olen sirvinud läbi ka väga paljud fitnessi ja bodybuilderi portaalid ning palju räägitakse (ka teaduslikku materjali) kolmest eri kehatüübist (ectomorph, mesoporph, endomorph) ning makrode mõju neile on erinev. Neist kolmest oleksin mina siis pigem nn Endomorph.


    Influencerid, Youtuberid ja fitnesskommuunid jms ei ole usaldusväärsed infoallikad, sest sealt üldjuhul tarka juttu ei tule. On väga väike kontingent, kes reaalselt asja tajuvad. Mul üks sõber vaidles ühe USA personaaltreeneriga, kes väitis, et kaloridefitsiit ei ole kaalualandamisel oluline. :D 
    Ma isegi ei oska kommenteerida kehatüüpide kohta, vaid lihtsalt teeks facepalmi selle peale. Mõttetu jama, mida ikka veel millegi pärast räägitakse. Kui ma treeningutega alustasin olin ma nö ektomorf. Hetkel olen siis mesomorf, aga olen ka pärast võistlusi ennast endomorfiks söönud. :D Seega unusta see kehatüüpide teema üldse ära.

     

    On 29.9.2020 at 20:50, Raivo_S ütles:

    Soovitatakse süüa ca 2-2,5g/kg valku, et lihas saaks areneda ja kasvada kaalu langetamise ajal. Siit tekib ka minu probleem. Minu kaalu juures peaksin sööma ca 260g valku päevas.


    200g päevas on küll ja veelgi.

     

    On 29.9.2020 at 20:50, Raivo_S ütles:

    Küsimus, kas olen midagi kuskil valesti arvutanud. Kuna kaalun 120kg ja rasvaprotsent võib-olla ca 36 kanti. Kas peaksin päevase kaloraaši arvestama oma soovkaaluga (ca 90kg)? Kuid siis on oht, et kalori defitsiit läheks liiga suureks ja keha säästu rešiimile?


    Säästurežiim ehk keha hakkab rasva kinni hoidma? Kui selline asi oleks olemas, siis piirkondades, kus on tugev toidunappus, peaksid inimesed olema ju ülekaalulised. :D Lihtsalt öeldes suure defitsiidiga kaotad väga palju lihasmassi tänu millele baasainevahetus langeb ning hiljem jälle kaloreid tõstes hakkad kaalust veel rohkem juurde võtma, sest keha kulutab vähem kaloreid.

     

    On 29.9.2020 at 20:50, Raivo_S ütles:

    PS! Olgu öeldud ka, et trenni teen ca 4-6x nädalas siit võetud kava järgi. Hetkel reljeeftsükkel hiljem vahetan jõutsüklile ja siis jälle tagasi.

    Kava on selline: http://www.fitness.ee/treeningkavad/1/4/25 Nooremana see kava toimis ja olin elu parimas vormis. Kuid siis olid ka elustiil veidi teistsugune.


    Noorena võib-olla kannatasid sellist väga kõrget mahtu, aga hetkel ma tõmbaks ikka kava korralikult koomale. Üks treeningpäev on minu poole nädala treeningmaht juba. :D 


  5. Kas selle 3000-4000 ehk keskmine 3500kcal ajal kehakaal püsis või tõusis?

     

    Kalorikulu poolest ära kella küll usu. :)

     

    Kuna sa mainisid, et töötad seistes, siis ma järeldan, et tahtsid sellega märku anda nagu kulutaksid sellega rohkem energiat. Seistes ei ole kalorikulu märkimisväärselt suurem kui istudes.


  6. 4 tundi tagasi, kristake123 ütles:

    mind paneb imestama, et kui ma enne tarbisin 3-4 tuhat kalorit päevas ja nüüd alla 2, siis kas keha tôesti harjub kuu ajaga selle väiksema kogusega ja kaalulangus peatub? Ma tegelikult ei tea sellest maailmast midagi nagu näha. Trenni tegemist alustasin nii vaikselt kui vôimalik, et ei tekiks vastumeelsust. Praeguseks ma jumaldan trenni tegemist, loodan, et see mot ei kao.

    Ma saan aru küll, et kalkulaatorite tulemused ei ole alati täpsed, aga nii suurt vahet ma ei oodanud. 

     

    Siin on mõned võimalused:

    • Oled oma eelneva kaloraaži valesti arvutanud.
    • Arvutad oma praegust kaloraaži valesti.
    • Arvestad on kalorikulu praegu valesti.
    • Arvestad sissesöödavat kaloraaži valesti.

  7. 21 tundi tagasi, Rambo vend ütles:

    Üldiselt on ülekaalu tekkimises muud põhjused, kui matemaatika mittetundmine. Mis su patt on? Nisu, suhkur, kiirtoit, alkohol? Proovi sellega tegeleda.

     

     


    Nisu, suhkur ja kiirtoit ei mõjuta rasvapõletust kui kulutad energiat rohkem kui sisse sööd.

     

    10 tundi tagasi, kristake123 ütles:

    Äkki kartul siis, olen iga päev söönud seda (ca 200g) päevas. 


    Ei.

     

    10 tundi tagasi, kristake123 ütles:

    Algne ülekaal tekkis muidugi kiirtoit+nisu+suured kogused+kontoritöö.


    Algse ülekaalu süü ei olnud kiiroit, nisu ja kontoritöö. Algse ülekaalu põhjus oli ainult suured kogused (üleliigne tarvitatud energia, mida ära ei kulutanud).

    Jõudu tööle! ;)


  8. Vaatasin ka Sinu toitumise üle ja seal on ka ainult 100g valku. Algajal tõesti kasvab lihas ka madala kaloraaži ja madala valgukoguse peal. Mingi hetk tuleb piir ette. Uurisin ka vegan.ee lehel toitumist ja seal samuti on näha, et valgud on üsna madalad (ühel naisel isegi oli OK) 55-108g. Kaloraaž 2000-2700kcal.


  9. Lihasööjate suur viga on mittepiisav juur-, aed-ja puuviljade söömine. Ükski omivoor ei söö neid piisavalt. Kui inimene sööks liha + piisavalt juur-, aed- ja puuvilju, siis tema verenäitajad oleksid paremad kui veganil. Kristjan-Johannes Konsap tegi ettepaneku kõikidele veganitele, et kui nende verenäitajad on temast paremad, siis.... (ma ei mäleta, mis ta vahele pani). :)

    Veganlus ei olegi halb, kui seda õigesti teha. Sportlastel on see üsna keeruline, sest valkude kättesaamiseks on vaja süüa üsna suur kogus toitu ja kaloraaž võib kergelt lõhki minna. Arvestades veel seda, et taimne valk ei ole inimese jaoks täisväärtuslik ning osad uuringud ütlevad tänu sellele, et veganid võiksid 10-20% rohkem valke süüa kui omnivoorid.

     

    Oletame, et nüüd keegi, kes tegeleb kulturismiga ja tahab lavale minna. Siis tema päevane kaloraaž võistlusdieedi ajal on ~2500-2700kcal ja negatiivses kaloraažis on vajalik lihasmassi säilitamiseks süüa rohkem valke kui offseasoni ajal (offseasoni ajal 1,7-2,2g/kg). Sellisel juhul ~85kg mehel on vaja süüa umbes 2,2-2,5g/kg ehk 187 - 213g valku päevas. Kui inimene oleks vegan, siis tõuseks valguvajadus 200g - 250g peale. Nüüd kuidas saada veganlusega need 200-250g valku kätte nii, et kaloraaž püsiks 2500 raames, rasvad jääksid ~80g juurde ja süsivesikuid ~300g? Üks võimalus oleks muidugi valgupulbrite kasutuselevõtt, aga arvestades, et võistlusdieet on niigi jõhker piinlemine tühja kõhuga, siis eelistaks iga inimene valgupulbrile korralikku toitu.

     

    Lõpetan positiivse noodiga ning ütlen, et vegan-toitumisel ei olegi midagi viga. Mõned puudujäävad vitamiinid saab toidulisandite näol tarvitada. Murekohaks peaksingi valkude kättesaamist madalal kaloraažil. Mul oli üks klient, kes on 10+ aastat taimsel toidul olnud ja oma lastel annab valida, kas tahavad liha või mitte. Ei sunni neile oma maailmavaadet ja toitumisharjumusi peale. Mulle trennis ütles, et ta saab täiesti aru, miks ma söön loomseid valke, sest minu valguvajadus on niivõrd suur, siis ongi raske valke toidust kätte saada. Tema suurimaks probleemiks oli ka see, et ta ei saanud toidust piisavalt valke kätte, sest kaloraaž läheb liiga suureks muidu.


  10. 13 minutes ago, BBbody ütles:

    Ma ei teahi lugesin kuskilt et kui on palju rasvu siis see takistab süsivesikute ringi liikumist :D

    Pole üldse vahet kuna ma seda tarbin? Peaasi et paeva peale tuleks kogus täis?

     

    Rasvad jah aeglustavad imendumist, aga see sheik pärast trenni ei ole üldse oluline, kui tegemist ei ole tippsportlasega, kes teeb mitu trenni päevas. Seega pane ainult rõhku sellele, et päeva peale oleks enam-vähem kogus jaotatud ja saaksid päeva lõpuks oma vajaduse kätte.

    • Like 1

  11. Miks peaks olema pärast trenni toidukorras rasvu vähe? See sheigi imendumine võtab niikuinii tunde, mitte ei lähe kohe lihase kasvamiseks. :D

    Viis toidukorda päevas, siis "(kehakaal x 2g)/5 = valgu kogus ühes toidukorras". Ehk kui kaalud 75kg, siis ühes toidukorras ~30g valku.

    • Thanks 1

  12. On 10/2/2018 at 7:35 PM, Stivi said:

    Tere!

     

    Kas aktiivne talisuplemine/ujumine (1-3x nädalas) on võimeline seda asendama ?

    Saan aru, et krüost on abi kui tegemist niigi palju, aga kogu selle jama kõrvalt on vaja energiat veel trennis käimiseks.

    Probleem selles, et  mul ei ole raha teraapias käimiseks. Liiga kallis teenus minu jaoks.

    Lisaks sooviks veel teada kas tavaline treening ning talisuplus peaksid olema erinevatel päevadel?

     

    Vastus Sinu küsimusele. :)
    https://link.springer.com/article/10.1007/s00421-018-4008-7


  13. Ma olen erinevaid variante proovinud ettevalmistusperioodidel. Üks, mis aitas paremini magada oligi see, kui 50% kogu päevasest toidust tund aega enne magamaminekut ära sõin. Sel ettevalmistusel sõingi 3x päevas: hommikul 25%, enne trenni 25% ja enne magamaminekut 50%. Kellaajaliselt: hommikusöök umbes 8 ajal, enne trenni söök oli umbes 16 paiku ja viimane toidukord 22 paiku. Kõikide toitude puhul oli makrotoitainete jaotus võrdne.

×