Jump to content

Tristar

Kasutajad
  • Sisu loend

    4
  • Liitus

  • Viimati külastanud

Kogukonna Reputatsioon

0 Neutraalne

Tristar

  • Tase
    Vaatleja
  • Sünnipäev 16.12.1982
  1. Rasvadest ja suhkru tarbimisest

    Tänan kiirete vastuste eest. Sain palju abi. Selline ebatavaline toitumiskava sai seetõttu, et: 1. mõnda aega vaja eemale hoida gluteenist ja kaseiinist; 2. probleeme on olnud kolesterooliga. Ülaltoodut arvestades jäi toitumise paika panemisel lihtsalt teadmistest puudu. PS! Suhkru kohta küsisin selleks, et teada saada, kui palju võib päevas magusat tarbida, ilma, et endale kahju teeks.
  2. Rasvadest ja suhkru tarbimisest

    Tere, tänan, et leidsite aega nõu anda. Omalt poolt selgitaks juurde, et küsimise eesmärk oli eelkõige teada saada kõnealuste toiduainete tervislikud kogused, sh mida võib kaasa tuua kõnealuste toiduainete "ülesöömine" (endale meeldib väga pähkleid süüa ning õlidega teen toite "mahlasemaks" ja maitsvamaks, samuti kasutan oliivõli nt treeningjärgses seigis). Sattusin lugema siin foorumis teemat õlide ja ka pähklite kohta, millistest sain nii aru, et erinevaid nimetatud rasva allikaid tarbides tuleb hoida tasakaalus oomega 3 ja 6 rasvhapete tarbimist, samuti jäi mulje, et liiga palju ei tohiks ka kõnealuseid toiduaineid tarbida. Seetõttu tekkiski küsimus, et kui palju on liiga palju. Seda protsentuaalset jaotust, kuidas tavapäraselt erinevate toiduainete vahekorda jaotatakse, ma tean. Minul endal määrab toiduainete vahekorra see, kui palju tarbin valku. Et keha mitte liigselt koormata, tarbin 1,5g/kg kohta päevas. Minu puhul teeb see ca 120 grammi valku, s.o 480 kalorit (siia siis laias laastus 150 g rasva (1350 kalorit) ja 300 g süsikaid (1200 kalorit). Ülejäänud pean saama süsikatest ja rasvadest. Süsivesikuid eelistan tarbida mõõdukalt, protsentuaalselt hetkel ei teagi, kuid allikateks puuviljad, köögiviljad, tatar ja metsik või pruun riis ning keedetud kartul. Toidkordasid olen endale säätanud nüüdseks 4 (enam-vähem siis vastavalt Fredi soovitusele, milliseks oli 3) ning eelöeldust tulenevalt vaja siis rohkem rasva tarbida (seda ka selleks, et pikad vahed toidukordade vahel vaja üle elada). "Paksuks" minemist ei karda, kuna ainevahetus kiire, kuid tervise rikkumist vale toitumisega kardan küll (seetõttu ka see teema). Toiduaineid valin nii nagu harjumuseks saanud ja mis seal salata ka oma kokkamise oskuste järgi + hetkel hoian ka gluteenist eemale (see seab üsna olulisi piire toitude valmistamisel ja valimisel). Sealiha tegemise oskused kahjuks kesised, samuti head liha suht harva saada. Sellepärast jändangi õlide, pähklite ja seemnetega. 200 g minu poolt söödavaid pähkleid, seemneid jne teeb rasva koguseks ca 100-120 g rasva + siis õlidest saadav, mida olen mõõtnud supilusikates (kahjuks ei tea palju see kogus kaalub, s.o 1 spl= minu jaoks ?, kuid arvan, et ega ma päevas palju üle 150 g rasva ei söö). Toitu ei kaalu, söön enesetunde järgi+ vaatan üle päev kaalu ja rasva protsenti. Vastavalt sellel korrigeerin.
  3. Rasvadest ja suhkru tarbimisest

    Igaks juhuks täpsustan, et huvitab just, kui suured on ülalnimetatud toiduainete tervislikud kogused, s.o, et nt oliiviõli või metsapähkli ülesöömisega endale liiga ei teeks.
  4. Tere, olen oma toitumiskava parandamisel alljärgnevate küsimustega hädas, vb leiate aega nõu anda: 1. kui palju võib päevas süüa koguseliselt pähkleid, mandleid ja seemneid (kasutan rasva allikana); Hetkel söön ca 150-200 g päevas 2. Kui palju võib päevas tarbida erinevaid taimseid külmpressitud õlisid (kasutan rasva allikana); Hetkel tarbin ca 8-10 supilusikat oliiviõli ja ca 4 supilusikat linaseemneõli ning kalast 1 supilusikas kalamaksaõli 3. Kas gluteeni vältivale inimesele sobib või ja hapukoor rasva allikana ning kui jah siis kui palju seda võiks tarbida; Tarbisin enne hapukoort 250 g päevas, kuid võimaliku vähi tekkimise riski tõttu (iseasi kas see ka tõele vastab) ei julge enam tarbida nii tihti 4. Kui palju võib päevas tarbida suhkrut (saan puuviljast, porgandist ja maisihelvestest, vahest satub suhu ka midagi magusat nt sokolaad - nii et enamasti ei pea silmas tavalist valget suhkrut). Meediast käis mõni aeg tagasi läbi, et naised ca 30 g. Treenivate inimeste kohta arvati, et see on mõnevõrra rohkem, kuid rohkem (sh mehed) ei selgitatud. Ise olen hetkel ca 80 kg raske, trennis käin 4 korda nädalas ning rasva sooviks tarbida kusagil 150 g päevas. Rasva allikatena muid toiduaineid ei tarbi (valgu allikana lihast söön kanaliha ja munakollaseid tarbin ainult kahel päeval nädalas, samuti ka rasvast kala. Ülejäänud päevadel on munavalged, kanafilee ja hüdrolüüsitud vadaku isolaat). Parimat, Toomas
×