Jump to content

Pätuloom

Kasutajad
  • Sisu loend

    51
  • Liitus

  • Viimati külastanud

Kogukonna Reputatsioon

0 Neutraalne

Pätuloom

  • Tase
    Värske olija
  1. Hoiatus võikala osas.

    ~200-250 g fileed tegi. Ma vist muidu poleks tähelepanu pööranud, aga mehel oli samamoodi ja kahtlustasingi, et leian mingit sellist infot. USAs soovitatakse mitte tarbida rohkem kui "8 ounce'i", mis on 226.8 g.
  2. Hoiatus võikala osas.

    Võikala on küll suurepäraselt hea maitsega, kogusega peab olema VÄGA ettevaatlik. Nimelt sisaldab see mingit õli moodi asja, mida inimesed ei suuda seedida (Inglise keeles wax esters). See mõjub seedimisele olenevalt söödud kala kogusest. Mul läks veel hästi, aga siiski uurisin mis värk on. Võikala ei ole küll tervisele otseselt kahjulik, aga internetist leiab kergesti info, et osadel tekitab see hirmus piinlikke olukordi õlilekkega! Võite ise arvata kust lekib. Jaapanis ja Itaalias on võikala müük keelatud. Seal kus kala püütakse on see rahvameditsiinis kasutusel lahtistina. Võikalal on ka hellitusnimi "Ex-lax-fish". Igatahes, mina polnud seda kunagi varem kuulnud. Googlist "võikala" otsides leiab ainult retsepte ja eestlaste ülistust kui maitsev see on. Igatahes mõtlesin siin mainida uut teadmist. Muidu ei aima te ohtugi enne kui ise hea hunniku võikala naha vahele pistate. Natuke pikem artikkel sel teemal: artikkel võikala kohta Inimeste kinnitavaid kommentaare sel teemal. Kala levinum nimi on "escolar". Kui mind ei usu, guugeldage.
  3. Kuidas vabaneda "punnkõhust"?

    Ma ka julgen toitumiskava tellimist soovitada. Üldiselt on nii, et erinevusi hakkad tundma juba päevadega. Keeruline öelda millal nägema hakkad. Eks oleneb kavast. Mul eelmine kord läks kuu ajaga neli kilo vähemaks. Ja tegelikult on toitumist väga raske paika saada ainult enda teadmistega. Kõige olulisem oli kava puhul aga see, et ma sain toitumisalaselt piisavalt targemaks, et need kilod ei tulnud kõik kohe tagasi. Toitumine oli ka tunduvalt tervislikum ja enesetunne parem.
  4. Toitumiskava massitsükli ajal

    Mina olen nii aru saanud, et rasvumist tekitab insuliin. Rasv ise ei tee midagi. Kui veres on palju insuliini, siis kõik kättesaadav rasv talletatakse. Samas, siin ongi trikk - kui sa sööd rohkete süsivesikutega toitu, siis keha teeb kõikidest ülejääkidest rasvad (süsivesikud tehakse teatavasti rasvadeks), samas veresuhkur tõuseb, insuliinitase tõuseb ja kõiki neid just-sünteesitud rasvasid hakatakse talletama. Edasi oleneb väga otseselt energia tarbimisest ja kulutamiseks kas õhtu lõpuks on talletatud rohkem kui hommikul. Keha saab oma rasvad igal juhul kätte, aga kõiki valikke rasvasid sünteesida ei suuda. Rohkete süsivesikutega toit on näiteks juurvili, puuvili, mahl, salat, minuarust ka näiteks piim... rääkimata "tervislikust" praest, kus on kartulid/riis/makaron, haleda tillukese rasvavaese kanarinnaga, salat, täisteraleib õhukese haleda kalkunisingiga. Kas poleks siis mõistlik teha päevas vähemalt üks söögikord, kus veresuhkur tõuseks minimaalselt. Rasvad veresuhkrut ei tõsta, seega insuliini sünteesi ei indutseeri. Keha saaks rõõmsalt kasutada ja lagundada kõiki neid kogunenud rasvavarusid. Aga kõht läheb ju ikka tühjaks kui ei söö, seetõttu on hea süüa kõrge rasvasisaldusega toitu, mis annab veel tõuke rasvade lagundamiseks. Ja veel eriti mõistlik on siis süüa neid rasvasid mida keha vajab, aga ise sünteesida ei suuda. Aga rasvarohkel toidukorral ei tohiks süüa süsivesikuid. Siis pole nagu asjal mõtet. Insuliini tase ikka tõuseb ja rasvade lagundamine on inhibeeritud. Kokkuvõttes, kindlasti söö rasvasid, aga mitte koos süsivesikutega.
  5. järjekindel kalorite lugemine

    Programmi nimi on "FitDay PC", netis kättesaadav, kui raatsid, võid selle ka osta. Ma nüüd ka kahtlustan, et see arvestab energiakulu valesti. Siiski on tegemist väga kasuliku programmiga, sest ma saan jooksvalt reguleerida toidukogust vastavalt päevasele aktiivsusele. Pealegi hakkan ma seda aktiivselt kasutama ka selleks, et tasapisi vähendada süsivesikute hulka toidus ja suurendada rasvade hulka. Hakkan inimeksperimendiks - kui rasvase toidu söömine summutab ka minu magusaisud, siis hakkan ma "tõenägijaks" ja selle usu aktsiivseks kuulutajaks.
  6. Diabeet

    Aitäh. mõningaid väljavõtteid nendele, kellel tekkis huvi: "fat does not raise blood glucose" "And, just as fat doesn't raise blood glucose, it also doesn't raise insulin. This is why fats are so much healthier than carbs for a diabetic." "The conventional high-carb, low-fat diet results in hyperglycaemia (kõrge veresuhkur). Hyperglycaemia causes hyperinsulinaemia (kõrge insuliinitase). Excess energy is stored as body fat. Weight gain is the norm and cardiac risks are increased." jne. Väga põnev ja hariv.
  7. Diabeet

    Tere, ma just tegin interneti-diagnoosi, et mul võib olla insuliini resistentsus. Insuliini resistentsus on põhimõtteliselt selline seis, kus keharakud ei suuda insuliini ära tunda. Kehas on pikka aega olnud liiga kõrge insuliini tase ja rakud on sellega kohanenud, mistõttu toimub ka pidev insuliini ületootmine. Insuliini tase on kõrge juba hommikul ja veres leiduv insuliin ei suuda langetava veresuhkru taset. Selle tulemusel ei saa aju piisavalt glükoosi kätte ja inimene on uimane. Esimesel võimalusel lasen arstil seda uurida, aga praegu tundub see küll meeletult loogiline. Nimelt on mu perekonnas VÄGA levinud teist tüüpi suhkruhaigus (pöördumatu ja tõsine insuliini resistentsus). Mina ise olen aga väga sõltuv süsivesikutest. Kui ma olen söömata, hakkan värisema ja muutun jube närviliseks. Söömine tekitab kohese leevenduse. Tekivad väga tugevad magusaisud. Magusat ei ole kunagi liiga palju jne. Lisaks sellele on energiat kohutavalt vähe, eriti hommikuti enne hommikusööki. Isegi kui ma eksin, ja mul ei ole insuliini resistentsust, on mul väga tugev kalduvus teist tüüpi diabeedile ja ma pean jälgima enda veresuhkru taset. Mööda internetti edasi komistades leidsin soovituse, et insuliini resistentsed inimesed peaksid järgima madala rasvasisaldusega dieeti ja tegema trenni. Nagu et... MÖH?! Miks soovitatakse suhkruhaiguse ohuga inimestele et nad peaksid VÄHENDAMA rasvadest saadava energia hulka (see ju suurendab süsivesikute osakaalu toidus)? Kuidas mõjub kõrge rasvasisaldusega toitude söömine inimestele, kelle insuliinitase on liiga kõrge? Mida te üldse oskate öelda süsivesikute vältimisest teist tüüpi suhkruhaiguse ohu korral? Või noh... Rasvad on eraldi energiaallikas. Süsivesikud muudetakse vajadusel rasvaks, aga kas rasvad muudetakse vajadusel ka süsivesikuteks ja vabastatakse veresuhkruna? Kas rasvade ja valgu kombinatsiooni söömisel tõuseb ka insuliini tase? Palju küsimusi... Aitäh.
  8. Mulle tundusid need kombinatsioonid väga põnevad. Eriti sellepärast et ma olen natuke biokeemiat ja inimese füsioloogiat õppinud ja olen teinud sarnaseid minitähelepanekuid. Näiteks et rasvad ja süsivesikud ilma valkudeta mõjuvad nii nagu siin kirjeldati. Ma ise tunnen seda, et süsivesikurikka toidu mõju kehakeemiale kaob alles 4-5 tunni möödudes. Seetõttu arvan, et kui näiteks 3 tundi peale süsivesikurikast toitu teha valgu-rasva söögikord, ei saavutata õiget efekti, sest insuliini tase on jätkuvalt kõrge. Aga ma mõõtmisi ei ole teinud, niiet see on ainult oletuslik minu poolt. Ootan huviga Fredi vastust.
  9. järjekindel kalorite lugemine

    iga päev ju trenni ei tee. Aga süsivesikuid on ikka vaja.
  10. järjekindel kalorite lugemine

    Kogu see asi on ikka väga kummaline. Nüüd hakkasin kartma, et äkki ma tõesti olen paar nädalat väga järjekindlalt üle söönud ja muutsin enda vaikimisi energiavajaduse "lamava" inimese kordajale. Vat see on mõeldud voodihaigetele kes 8 tundi magavad, 4 tundi puhkavad ja 12 tundi istuvad ja teevad mindagi natukest. Tulemus - ka selles arvestuses on minu energiavajadus 2200-3100 (keskmine 2470) ja ma jätkuvalt söön vähem. Aga kuidas siis nende kaloritega ikka on? Ilmselt toidust saadavad kalorid on usaldusväärsed. Aga kalorite kulutamine? Kui on vaja kõndida 1 km ja on teada mis kaaluga "objekt" teeb selle vahema läbimiseks tööd, siis võiks ju saada välja arvutada kui palju energiat selleks vaja on. See ka ei tekita variatsiooni, et inimeste metabolismid on erineva kiirusega, sest metabolism on BAV osa ja seda arvutatakse eraldi. Tobe värk. Ma nüüd ei suudagi otsustada, kas ma tõesti peaksin programmile valetama, et millaliganes ma ei tee trenni või ei kõnni, olen ma sama inaktiivne kui keskmine voodihaige. Aa muideks, eile proovisin rohkem rasva ja vähem süsivesikuid. Vau, täitsa lahe asi. Mul oli õhtu otsa kõht täis, olin veel murelik, et äkki sõin liiga palju. Tugevat magusaisu ei olnud. Hommikuks kõht jälle tühi ja kaal pisut langenud. Proovin täna uuesti. Keha laen süsivesikutega hommikusöögil, mitte õhtul enne magamaminekut nagu ühe teooria kohaselt.
  11. järjekindel kalorite lugemine

    Mhmh, mulle tundus ka jube palju alguses. Aga siis ma läksin peale 2000kcal päevanormi poodi ja tekkis meeletu tahtmine osta kõiksugu kõrge kalorsusega asju, mida ma muidu ei ostaks. Tavaliselt näitab see mulle seda, et ma olen kulutanud rohkem kui söönud. Eile muideks tarbisin katse mõttes 1640 kcal. Õhtul oli uimane tunne ja magama ei jäänud, pea hakkas valutama, täna energiat ei ole. Võtsin seda õppetunnina. Aga jah, arvutused ütlevad, et BAV on 1430, ülejäänu moodustab kirjapandud tegevused ja vaikimisi määratud kordaja. Tüüpilisel kodusel päeval on kalorivajadus 2400 (vaikimisi istuva eluviisi kordaja), päeval kus satub kokku töölkäimine, trenn ja natuke nõudepesemist on päevas kalorivajadus 3100 kcal. Ma kaalun end iga hommik enne hommikusööki. Pealelõunaseid kaalunumbreid isegi ei tea. ja aitäh.
  12. järjekindel kalorite lugemine

    Seda minagi enne mõtlesin, et käin trennis ja puha, aga programm kasutab seda kordajat selle aja jaoks, mis mul on defineerimata. Trenniskäimised panen alati eeskujulikult kirja, kui kaua kestis ja kui intensiivne trenn oli, samuti kõiksugu muud asjad, nt nõude pesemine 20 minutit või trenni ja koju jalutamine 30 min. Järgi jääbki ainult see aeg kus ma arvuti taga istun või tundide viisi mingit sarja vaatan ja siis ei ole seal just eriti palju liikumist. 200-300 kcal päevas - see on vist kaalulangus 1-2 kilo kuus?
  13. järjekindel kalorite lugemine

    mhh, sel juhul muudan ma kordajat. Ehk siis - minu default aktiivsus on "istuv", mitte "istuv, natukese liikumisega". Sel juhul on kogu selle katse jooksul minu energiadefitsiit olnud 640 kcal päevas. Sinu öeldud asjade taustal tundub täpsem. Njah, see siiski tähendab, et mul on dieedirežiim ja kaal peaks varsti vaikselt langema hakkama.
  14. järjekindel kalorite lugemine

    uu, seda võiks isegi proovida. Tegelt isegi vahel segab et kõiksugu magusad asjad tunduvad 10x maitsvamad kui "tervislik" kraam. Magus kraam on maitsvam kui ükskõik mis muu... nämm... Aga kas sellise trikiga akne ei teki? Selles suhtes, et praegugi on sellega probleeme - liiga rasune nahk, vajab palju hooldust, et püsiks sile. Kas suure rasvasisaldusega toit ei muuda ka naharasu rasvarohkemaks?
  15. järjekindel kalorite lugemine

    Jaa, super hea põhjus. Tegelt isegi kaks. Esiteks, ma olen meeletu magusasõber. Eks ma ikka üritan kärpida kust kärpida annab, aga juuksekarva lõhki ei aja. Jäätist, sokolaadi jne ei julge koju ostagi. Ja sefiiri, ooooo sefiiri. Eks ma siis kompenseerin maasikate ja arbuusiga. Ja jõuamegi teise põhjuseni - murelihooaeg. Tegelt see ka, et ma vist vahepeal läksin valkudega liiale - tekkisid mingid veidrad terviseprobleemid, k.a. osteoporoosi oht, mis tekib kaltsiumipuudusest ja valgud viivad kaltsiumi kehast välja (kuigi ma pole kuulnud otsestest seosest osteoporoosi ja rohke valkude söömise vahel). Ma olen isegi üritanud sihipäraselt kaltsiumirikkaid asju süüa, aga saan kätte umbes 60% soovitavast kogusest. Aga räägi, mis oleks soovitav valgukogus naisele, kes käib aeroobikas aga siiski pooldab korraliku lihastoonuse olemasolu? Ma kusjuures ei tea kuhu kadusid 3 % (ümardati alla?), aga 10% on alkohol! Oi, kuidas tekkis praegu joodiku tunne. Aga tegelt pole asi üldse nii hull - lihtsalt suvine aeg ja sotsiaalseid õhtuid on rohkem kui koduseid. Ja siis limpsin paar rumm-koolat või džinn-toonikut mõne tunni jooksul ja panen eeskujulikult kõik kirja.
×